Пређи на садржај

Пређи на садржај

2000. — да ли је посебна?

2000. — да ли је посебна?

2000. — да ли је посебна?

ИМА ли ишта нарочито у вези с 2000. годином? У глобалу, људи на Западу гледају на њу као на прву годину трећег миленијума. У току су детаљне припреме за њену прославу. Инсталирају се велики електронски часовници који ће одбројавати секунде до освита новог миленијума. Организују се новогодишњи гала-балови. По сеоским радњама као и по тржним центрима великих градова продају се мајице са слоганима о крају миленијума.

Велике и мале цркве ће се удружити у весељу које ће трајати годину дана. Очекује се да почетком следеће године папа Јован Павле II отпутује у Израел да би римокатолике повео на такозвану „римокатоличку свечану прославу миленијума“. Процењује се да ће од два и по до шест милиона туриста посетити Израел следеће године, што из побожности што из знатижеље.

Зашто толико много људи планира да посети Израел? Говорећи у име папе, кардинал Роџер Ејчегари, ватикански званичник, рекао је: „2000. година је свечаност у част Христа и његовог живота у тој земљи. Зато је сасвим нормално да папа иде тамо.“ Какве везе има 2000. година с Христом? Влада мишљење да 2000. година означава тачно 2 000 година од Христовог рођења. Али, да ли је тако? Видећемо.

За припаднике неких религиозних група, 2000. година има још веће значење. Они су уверени да ће се следеће године, или тако некако, Исус вратити на Маслинску гору и да ће се битка од Армагедона, о којој се говори у Откривењу, водити у долини Мегидо (Откривење 16:14-16). У ишчекивању ових догађаја, стотине становника Сједињених Држава продају своје куће и већину ствари, и селе се у Израел. У корист и свих оних који не могу да напусте своје домове, један угледни амерички јеванђелизатор је наводно обећао да ће Христов повратак преносити на телевизији — и то у боји!

У западним земљама се убрзавају планови за улазак у трећи миленијум. Међутим, у другим земљама људи и даље живе уобичајено. Ти људи — већина светског становништва — не верују да је Исус Назарећанин био Месија. Нити обавезно прихватају следећи начин рачунања времена — пре Хр./A.D. a Примера ради, многи муслимани користе свој календар, по којем је наредна година 1420.— а не 2000. Муслимани рачунају године од датума када је Мухамед побегао из Меке у Медину. Све у свему, људи широм света користе око 40 календара.

Да ли 2000. треба да буде значајна за хришћане? Да ли је 1. јануар 2000. стварно написан црвеним словом? Одговори на ова питања биће изнесени у наредном чланку.

[Фуснота]

a У систему рачунања времена пре Хр./A.D., догађаји који су се десили пре времена по којем је према традицији рођен Исус означавају се као године „пре Хр.“ (пре Христа); а они који су се десили након тога означавају се са „ A.D.“ (Ano Domini — „у години нашег Господа“). Међутим, неки школовани изучаваоци више воле да користе световно означавање „пре н. е.“ (пре наше ере) и „н. е.“ (наше ере).