Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библија одговара на витална питања нашег доба

Библија одговара на витална питања нашег доба

Библија одговара на витална питања нашег доба

ДА ЛИ је Библија данас значајна? Да би одговор био потврдан, ова древна књига би својим читаоцима свакако морала да понуди вођство у стварима од текућег интереса и значаја. Да ли Библија пружа користан савет о темама које су заиста битне данашњем свету?

Осмотримо два текућа питања. Док то чинимо испитаћемо шта Библија каже о тим стварима.

Зашто Бог допушта патњу?

С обзиром на стање у данашњем свету, једно од најчешће постављаних питања гласи: зашто Бог допушта да недужни пате? Ово питање је оправдано јер је све више људи погођено насилним криминалом, корупцијом, геноцидом, личним трагедијама и тако даље.

Примера ради, када је јуна 1998. један експресни воз ударио у један мост на северу Немачке, настрадало је преко сто путника. Чак су и искусни лекари и ватрогасци, који су се побринули за повређене и погинуле, били потресени овим језивим призором. Један бискуп евангелистичке цркве је поставио питање: „Благи Боже, зашто се ово морало десити?“ Тај бискуп није имао одговор.

Искуство показује да када недужни људи трпе зло, а не добијају никакво објашњење због чега га трпе, онда каткад постају огорчени. У том случају може да помогне Библија, будући да објашњава зашто су недужни људи изложени злу и патњи.

Након што је створио земљу и све на њој, Јехова Бог није намеравао да човечанство буде мучено злом и патњом. Како у то можемо бити сигурни? Можемо јер је Бог након завршетка стварања, ’погледао све што је створио, и гле, све [„веома“, NW] добро беше‘ (Постање 1:31). Запитај се: ’Ако бих посматрао нешто што је зло, зар бих рекао да је то „веома добро“?‘ Наравно да не би! На исти начин, када је Бог рекао да је све „веома добро“, није било ни трага од зла на земљи. Када је онда и како зло започело?

Убрзо након стварања наших прародитеља Адама и Еве, једно моћно духовно створење је пришло Еви и довело у питање истинитост и праведност Јеховиног суверенитета (Постање 3:1-5). То створење, Сатана Ђаво, касније је тврдило да људи под невољом неће остати лојални Богу (Јов 2:1-5). Како је Јехова реаговао на ту ситуацију? Допустио је да прође време тако да буде очигледно да људи не могу независно од њега успешно да управљају својим корацима (Јеремија 10:23). Када створења поступају супротно Божјим законима и начелима, последица је грех који доноси погубно стање (Проповедник 8:9; 1. Јованова 3:4). Међутим, упркос овим неповољним околностима, Јехова је знао да ће неки људи задржати своју беспрекорност према њему.

Прошло је око 6 000 година од те жалосне побуне у Едену. Да ли је то предуго? Јехова је вековима раније могао уништити Сатану и његове присталице. Али, зар није боље сачекати да се одагна свака могућа сумња у погледу праведности Јеховиног суверенитета и беспрекорности људи према њему? Зар није тачно да су садашњим правосудним системима потребне године да би у неком судском случају доказали ко је у праву, а ко не?

С обзиром на важност спорних питања која су искрсла пред Јеховом и људима — питање универзалне суверености и беспрекорности људи — како је само мудро што је Бог допустио да протекне време! Сада јасно видимо шта се догађа када се људи не обазиру на Божје законе и преузимају вођство над својим поступцима. Резултат је раширено зло. Управо због тога данас пати толико недужних људи.

Божја Реч на сву срећу указује да злоћа неће вечно трајати. У ствари, Јехова ће ускоро отклонити зло и оне који га проузрокују. „Бездушници ће се“, кажу Пословице 2:22, „истребити из земље, неверници ће се ишчупати из ње.“ С друге стране, они који су верни Богу могу очекивати време које је сада на прагу, време у ком „смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли“ (Откривење 21:4).

Тако Библија на јасан начин објашњава зашто недужни пате. Она нам такође засигурава да ће зло и патња ускоро нестати. Међутим, док сада пролазимо кроз животне потешкоће, потребан нам је одговор на још једно витално питање.

Шта је сврха живота?

Данас, можда више него у било које друго доба у историји човечанства, људи настоје да пронађу разлог због чега уопште живе. Многи се питају: ’Зашто живим? Како да пронађем смисао у свом животу?‘ Различите околности наводе их да постављају ова питања.

Човека може да скрха нека лична трагедија у животу. На пример, почетком 1998, киднапована је и убијена једна дванаестогодишња девојчица која је живела у Баварској, у Немачкој. Годину дана касније, њена мајка је признала да сваки дан тражи смисао у животу — али узалудно. Неки млади су нагнани да се питају за смисао живота. Они траже сигурност, осећај испуњености и припадности, само да би на крају били очајни због распрострањеног лицемерства и искварености. Други људи живот граде око каријере, али установе да моћ, престиж и материјални поседи не задовољавају снажну унутрашњу жељу да се пронађе разлог постојања.

Без обзира шта особу покреће да се пита за сврху живота, то питање завређује озбиљан и задовољавајући одговор. И овде Библија може бити од велике помоћи. Она идентификује Јехову као Бога намере, оног који има ваљане разлоге за све што чини. Питамо те: да ли би ти без разлога подигао кућу? Вероватно не би, пошто изградња куће изискује огромна новчана улагања и може трајати месецима, односно годинама. Ти градиш кућу да бисте ти или неко други могли живети у њој. Иста логика се може применити и на Јехову. Он се није трудио око стварања земље и свих живих бића на њој а да није имао неки разлог, сврху. (Упореди с Јеврејима 3:4.) Која је његова намера за земљу?

Исаијино пророчанство означава Јехову као ’јединог Бога, који је саздао земљу‘. Заиста, он ју је ’утврдио, начинио да не буде пуста, да се у њој настава‘ (Исаија 45:18). Да, још од стварања земље, Јехова има намеру да она буде настањена. Псалам 115:16 каже: „Небо је небо Јеховино, а земљу је синовима човечјим дао.“ Тако Библија показује да је Јехова створио земљу да буде настањена послушним људима који ће се бринути о њој (Постање 1:27, 28).

Да ли је побуна Адама и Еве навела Јехову да промени своју намеру? Не. Откуд можемо бити тако сигурни? Осмотри ову тачку: Библија је записана хиљаде година након побуне у Едену. Ако је Бог одустао од своје првобитне намере, зашто то није поменуто у Библији? Јасан закључак је да његова намера за земљу и човечанство остаје иста.

Штавише, Јеховина намера никада не остане неиспуњена. Бог преко Исаије пружа следеће засигурање: „Ко што киша и снег падају с неба и не враћају му се а да нису земљу натопили и оплодили, и чинили да се биље пупи, и семење се сејачу дели, и хлеба ономе који се њиме храни, тако је и реч која из уста мојих излази: не враћа ми се она празна а да није вољу моју извршила, и намеру моју испунила“ (Исаија 55:10, 11).

Шта Бог очекује од нас

Сасвим је јасно да се онда можемо поуздати да ће Бог испунити своју намеру да земља заувек буде настањена послушним људима. Ако желимо да будемо међу онима који ће имати предност да заувек живе на земљи, морамо чинити оно што је мудри краљ Соломон рекао: „Бога се бој и заповести његове држи, јер је то човеку све“ (Проповедник 12:15; Јован 17:3).

Живети у складу с Јеховином намером за човечанство значи упознати истинитог Бога и повиновати се његовим захтевима који су изложени у Светом писму. Ако то сада чинимо, можемо гајити наду у вечни живот на рајској земљи где никада нећемо престати да учимо нове ствари о Богу и његовом дивном стварству (Лука 23:43). То је заиста узбудљива могућност!

Многи који траже смисао у животу окрећу се Библији и управо сада проналазе велику срећу. Примера ради, младић по имену Алфред није видео никакав смисао у животу. Било му је мука од уплитања религије у ратове и узнемиравало га је лицемерство и исквареност у политици. У нади да ће се просветлити у погледу сврхе живота, отишао је у Северну Америку да би живео с Индијанцима. Али, на крају се само разочаран вратио у Европу. Сав очајан окренуо се дроги и дивљој музици. Међутим, касније му је редовно и детаљно проучавање Библије помогло да увиди праву сврху живота и пронађе задовољство.

Поуздана светлост на нашој стази

Шта онда можемо закључити о Библији? Да ли је она данас значајна? Заиста јесте, зато што пружа вођство у текућим питањима. Библија објашњава да зло није Божје дело и помаже нам да пронађемо задовољавајући смисао у животу. Надаље, Библија има много тога да каже и о другим стварима које су данас од великог интереса. У Божјој Речи се разматрају и теме као што су брак, васпитање деце, међуљудски односи и нада за умрле.

Уколико то још ниси учинио, молимо те пажљиво испитај шта Библија садржи. Када откријеш праву вредност њених смерница за живот, сигурно ћеш се осећати као псалмиста који је од Јехове Бога тражио вођство и који је певао: „Реч је твоја жижак нози мојој, светлост стази мојој“ (Псалам 119:105).

[Слика на 6. страни]

Да ли знаш зашто Бог допушта да недужни пате?

[Слика на 7. страни]

И ти можеш уживати смисаон живот