Пређи на садржај

Пређи на садржај

Посвећење Образовног центра Watchtowera — празник посвећен Јехови

Посвећење Образовног центра Watchtowera — празник посвећен Јехови

Посвећење Образовног центра Watchtowera — празник посвећен Јехови

ЈОШ од древних времена, радосни празници су били део правог обожавања. Неки од празника који су се одржавали у древном Израелу трајали су данима и посећивале су их хиљаде Јеховиних обожавалаца. Посвећење Соломоновог храма трајало је седам дана и након њега се одржао седмодневни празник сеница. То је Израелцима пружило могућност да размишљају о Јеховином величанственом опхођењу с њима. Они су се вратили кући „радосни и весела срца, за све добро што учини Јехова“ (1. Краљевима 8:66).

Оно што се одиграло у Образовном центру Watchtowera, у држави Њујорк, у САД, од 17. до 22. маја 1999, подсетило је посетиоце на те древне срећне празнике. То је била седмица посебних активности усредсређених на посвећење комплекса од 28 зграда који је конструисан за унапређивање глобалног библијског образовања. Начињене су припреме да, током те седмице која ће се памтити, свих 5 400 чланова особља централе из Бруклина, Волкила и Патерсона, обаве детаљан обилазак објеката у Патерсону. Међу гостима је било и преко 500 бивших чланова особља који су учествовали у радовима током изградње тог образовног центра, затим представници 23 подружнице Watch Tower Societyja, и други из оближњих скупштина — укупно њих најмање 8 100.

Излагања у обиласку пружају поуку

Да би посетиоци упознали образовни центар, начињене су припреме за посебна излагања, поучне видео презентације и самосталне обиласке. У главном холу, посетиоце је одмах привукла макета храма који је постојао у Јерусалиму у време Исусове земаљске службе. Друга излагања су истакла рану историју Библијске школе Гилеад Watchtowera, историјске конгресе, скупштинске састанке, савремени развој кућних библијских — студија од којих се сада милиони воде сваке седмице — и посао који обавља Правно одељење како би се те активности и даље несметано обављале из послушности Исусовој заповести (Матеј 28:19, 20).

У оближњој сали која без проблема прима 1 700 особа, посетиоци током тих свечаности посвећења, могли су уживати у гледању 33-минутне видео-презентације под називом „Не силом — већ мојим духом!“ Она је приказала како је настао Образовни центар Watchtowera. Интервјуи су обелоданили догађаје који су јасно указивали на Јеховино вођство у стварима и његов благослов у напорима да се овај 15-годишњи пројекат успешно приведе крају. Хиљаде њих је учествовало у грађевинским радовима. Једном приликом 1994, на градилишту је било 526 радника, укључујући и 350 пуновремених добровољаца, 113 привремених радника и 63 оних који су сваки дан путовали да би помагали. Још многи други су тај посао подржали прилозима. Сви они схватају да без Јеховиног духа то никада не би било могуће (Захарија 4:6).

Они који су били у обиласку могли су увидети да је рад који се обављао на том образовном центру био усредсређен на унапређивање божанске поуке. Излагање на улазу у Школу Гилеад, у приземљу зграде, истакло је богато духовно наслеђе и историју те школе. Школа Гилеад је од свог првог разреда 1943, у свом првом студентском граду у Саут Лансингу, у држави Њујорк, обучила преко 7 000 студената за мисионарску службу. У излагању на првом спрату зграде, припремљен је преглед Школе за чланове одбора подружнице и Школе за путујуће надгледнике. Ту обе школе одржавају часове. Још од свог почетка у новембру 1995, школа подружнице је пружила додатну поуку за 360 чланова одбора подружнице из 106 земаља.

Док су посетиоци били у обиласку, брзо су установили да се на већини места могло видети више од само изложбе слика. Могли су ући у различита одељења, посетити канцеларије и друга радна места, и добити детаљан увид у посао који се обавља. Врхунац обиласка била је зграда за Аудио-видео службу. Какви се само изврсни објекти користе да би се унапредило библијско образовање! Кроз серију информативних излагања и кратких видео приказа, посетиоцима је била пружена помоћ да разумеју како се снима глас и како се припремају видео-снимци. Сазнали су нешто и о обимном истраживању које иде уз припрему реквизита и костима. Видели су како се уз минималну цену, али уз задивљујуће обраћање пажње детаљима комплетира опрема за позорницу. Били су сведоци тога како се музика користи да код људи створи осећај као да су на сцени коју посматрају. Од 1990, Заједница је произвела десет видео-касета на 41 језику које истичу разне библијске теме, и плус видео-касете за оне који користе амерички знаковни језик.

Многи који су били у обиласку посетили су и Фото-лабораторију, Уметничко одељење, Информациону службу, која пружа компјутерску поуку и подршку, Службено одељење, које надгледа активност 11 242 скупштине и 572 путујућа надгледника, као и Писмену кореспонденцију где се обрађује неких 14 000 питања сваке године. Били су импресионирани истраживањем које стоји иза писама која се шаљу и искреном бригом за оне чија питања показују да настоје да изађу на крај са озбиљним проблемима.

Преводилачка служба је стално била посећивана. Они који су је обишли били су изненађени када су сазнали да су у протеклих пет година још 102 нова језика придодата броју језика на којем Заједница обезбеђује библијску литературу. Широм света, око 80 процената Јеховиних сведока чита публикације Заједнице које нису на енглеском језику. Да би се удовољило њиховим потребама, преко 1 700 добровољаца ради на превођењу у 100 земаља. Излагања су приказала Кулу стражару на језицима Америка, Европе, Азије и Африке. Посетиоци су могли видети превод Библије Нови свет објављен на 31 језику. Сазнали су да су публикације Watch Towera сада доступне на 332 језика, и да је брошура Шта Бог захтева од нас? издата на 219.

Посетиоцима Правног одељења били су приказани разни видови активности који захтевају правну пажњу широм света. На видео-приказу, видели су једно стварно судско саслушање у ком је један адвокат, Сведок, заступао један случај у који је била укључена трансфузија крви. Такође су сазнали шта се ради у правцу да се јавно проповедање добре вести обавља неометано (Филипљанима 1:7). Пажња је била усмерена на одлуку из марта ове године, коју је донео Федерални окружни суд, када је наредио округу Орадела, из Њу Џерсија, у САД, да измени своје законе тако да укине захтев за дозволом и значком за Јеховине сведоке који су желели да учествују у јавној служби од куће до куће у тој средини.

То сигурно није било све што су посетиоци могли видети. Прегледали су између осталог грађевинске експонате у фабрици за израду грађевинских блокова и обишли објекте где се обавља пречишћавање отпадних вода, електрану, објекат за омекшавање воде, и бројне радионице за одржавање. То је била животна прилика.

Програм посвећења истиче божанску поуку

Програм за посвећење одржан је у среду, 19. маја, с почетком у 16.00. Радосно мноштво од 6 929 присутних сачињавали су чланови особља централе, гости Заједнице и 372 окупљених у подружници у Канади, која је била електронски повезана.

Присутнима је било заиста драго што су могли чути срдачне речи добродошлице од брата Милтона Г. Хеншела, председника Watch Tower Societyja. Теодор Џерес, члан Водећег тела и председавајући тог догађаја, као следећег је најавио брата Вилијама Маленфонта. У теми „Врхунци програма градње“, он је интервјуисао тројицу браће који су имали важну улогу у развоју, дизајну и изградњи Образовног центра Watchtowera. Кроз интервјуе је било наведено да је током тих година градње, преко 8 700 привремених радника дошло на свој властити трошак како би радило на том пројекту. Какво изврсно сведочанство о јединству и великодушности које произлази из божанске поуке!

Затим је уследио симпозијум с насловом „Божанска поука на глобалном нивоу“. Изнели су га четворица чланова Водећег тела. Џон Е. Бар је нагласио да божанска поука има своју основу у Божјој Речи, Библији, која охрабрује хришћане да ’доносе плод у сваком добром делу и расту у тачном спознању о Богу‘ (Колошанима 1:10). Данијел Сидлик је размотрио како поглавар хришћанске скупштине, Исус Христ, теократски организује божанску поуку, за баш сваког члана светског братства (1. Коринћанима 12:12-27). Последња два дела симпозијума, која су изнели Герит Лош и Кери Барбер, показала су како божанска поука оспособљава Божје слуге да достигну људе посвуда, и како их поучава да и они ходе Божјим путем (Исаија 2:1-4; 2. Коринћанима 3:5).

Да би присутни били упознати с разноразним школама које функционишу у том образовном центру, вођени су интервјуи и разговори са инструкторима, као и с другима који су укључени у рад тих школа. Изнесена је улога сваке школе у спровођењу програма божанске поуке на глобалном нивоу. Истакнуто је да се Школа Гилеад усредсређује на студиј сваке библијске књиге, на савремену историју Јеховиног народа, и на припрему за мисионарску службу. Школа подружнице је величанствено опсежно студирање бројних подручја активности у која су укључени чланови Одбора подружнице. Школа за путујуће надгледнике је осмишљена не само да удовољи потребама браће која путују, већ и да их опреми како би могли пружити ону врсту духовне помоћи која ће бити нарочито корисна за скупштине.

У закључку тог изврсног програма, Лојд Бари из Водећег тела, изнео је говор за посвећење на тему „Градња с нашим Величанственим Створитељем“. Он је истакао да Створитељ, Јехова, налази задовољство у свем свом стварству и нас позива да се радујемо с њим (Исаија 65:18). С обзиром да „онај што је све саградио јесте Бог“, Јехови Богу припада крајња част за сву ову градњу (Јеврејима 3:4). Кад је изнео те мисли, говорник је из срца упутио молитву, посвећујући Образовни центар Watchtowera Јехови, нашем Величанственом Створитељу. a

Нема сумње да ће ове седмодневне свечаности бити дуго у сећању оних који су присуствовали. Зашто не би уредио ствари да посетиш Образовни центар Watchtowera? Уверени смо да ће те та посета и обилазак охрабрити у напорима да сазнаш више о нашем љубазном Створитељу и да живиш по његовим праведним начелима.

[Фуснота]

a Брат Бари је верно завршио свој земаљски пут 2. јула 1999. Види 16. страну Куле стражаре од 1. октобра 1999.

[Слике на 10. страни]

Препуна дворана и мноштво присутних у трпезарији

[Слике на 10. страни]

Нарочито радосна одлика били су обиласци