Пређи на садржај

Пређи на садржај

Вера може променити и твој живот

Вера може променити и твој живот

Вера може променити и твој живот

„САСВИМ је сигурно да је могуће имати добра мерила вредности и без Бога.“ То је изјавила једна жена која је агностик. Она је рекла да је своју децу одгајала по високим моралним вредностима и да она подижу своју децу по сличним високим мерилима — и то све без вере у Бога.

Да ли то значи да уопште није потребно веровати у Бога? Ова жена је очигледно тако мислила. Тачно је да није свако ко не верује у Бога неминовно лоша особа. Апостол Павле је говорио о ’људима из нација‘ који не познају Бога али „по природи чине оно што је у закону“ (Римљанима 2:14). Сви људи — укључујући и агностике — рађају се са савешћу. Многи се труде да се држе онога што им налаже њихова савест, чак и ако не верују у Бога који им је дао тај урођени осећај за исправно и неисправно.

Међутим, чврста вера у Бога — вера заснована на Библији — представља много моћнију силу за чињење добра него пуко вођство савести. Вера која се темељи на Речи Божјој, Библији, делује на савест, чини је истанчанијом у разликовању исправног од неисправног (Јеврејима 5:14). Осим тога, вера јача људе да задрже висока мерила упркос огромном притиску. На пример, током 20. века, у многим земљама су владали корумпирани политички режими, који су присиљавали на изглед часне људе да чине ужасна зверства. Међутим, они који су имали праву веру у Бога нису компромитовали своја начела, чак ни по цену живота. Надаље, вера заснована на Библији може променити људе. Она може поправити животе који су на изглед изгубљени и може помоћи људима да избегну озбиљне грешке. Погледајмо неколико примера.

Вера може променити породични живот

„Ви сте својом вером постигли нешто немогуће“, рекао је један енглески судија кад је изрекао пресуду о старатељству над Џоновом и Тањином децом. Кад су се Џон и Тања обратили стручњацима за помоћ, нису били у браку а њихов живот код куће је био грозан. Џон, који је имао проблема с дрогом и коцком, почео је да се бави криминалом како би финансирао своје пороке. Запостављао је своју децу и њихову мајку. Какво се онда „чудо“ десило?

Једнога дана Џон је чуо како његов млади братанац прича о Рају. Привучен тиме, Џон се мало распитао о томе код дечакових родитеља. Они су Јеховини сведоци и помогли су Џону да сазна нешто о томе из Библије. Мало-помало, Џон и Тања су развили веру засновану на Библији која је променила њихов живот. Озаконили су своју везу браком и савладали своје пороке. Стручњаци који су посећивали њихов дом затекли су нешто што је мало пре тога изгледало немогуће — срећну породицу у чистом дому, једно угодно место за подизање деце. Судија је био у праву кад је ово „чудо“ приписао новопронађеној вери Џона и Тање.

Хиљадама километара од Енглеске, једна млада жена на Блиском истоку била је на путу да постане део једне веома жалосне статистике. Планирала је да и она буде међу онима чији се брак оконча разводом, а таквих има на милионе сваке године. Имала је дете, али муж је од ње био пуно старији. Због тога су је рођаци наговарали да се разведе, и она је стварно и почела да ради на томе. Међутим, проучавала је Библију с Јеховиним сведоцима. Кад је Сведокиња која ју је поучавала сазнала за ту ситуацију, објаснила је шта Библија каже о браку — на пример, да је брак дар од Бога, а не нешто што треба одбацити тек тако (Матеј 19:4-6, 9). Та жена је мислила у себи: ’Чудно је што ова жена, која ми није нико и ништа, покушава да спасе нашу породицу док они који су ми блиски хоће да је растуре.‘ Њена новостечена вера помогла јој је да сачува брак.

Један жалостан статистички податак који погађа породицу има везе с побачајем. Један извештај Уједињених нација процењује да се сваке године намерно изврши најмање 45 милиона абортуса. Сваки такав случај јесте једна трагедија. Библијско спознање је помогло једној жени с Филипина да избегне да допринесе том статистичком податку.

Та жена је дошла у контакт с Јеховиним сведоцима, узела је брошуру за проучавање Библије, под насловом Шта Бог захтева од нас?, a и почела да проучава Библију. Неколико месеци касније објаснила је зашто је почела да проучава. Та жена је била трудна кад су је Сведоци први пут посетили, али су она и њен муж одлучили да абортира. Међутим, жену је дирнула слика нерођене бебе на 24. страни те брошуре. Пропратно библијско објашњење да је живот свет зато што је ’у Бога извор живота‘, уверило ју је да треба да сачува своју бебу (Псалам 36:10). Данас је она мајка прелепог, здравог детета.

Вера помаже презренима

У Етиопији су два бедно обучена човека дошла на састанак за обожавање који су одржавали Јеховини сведоци. На крају састанка један Сведок им се представио на пријатељски начин. Ови људи су затражили милостињу. Тај Сведок им није дао новац већ нешто још боље. Охрабрио их је да имају веру у Бога, која је ’много вреднија од злата‘ (1. Петрова 1:7). Један од њих је повољно реаговао и почео да проучава Библију. То је променило његов живот. Док је растао у вери, престао је да пуши, да се опија, да живи неморално и да користи кат (стимулативно средство које ствара зависност). Научио је како да се издржава уместо да проси и сада води један чист, испуњен живот.

У Италији је један 47-годишњак био осуђен на десет година затвора и држан је на психијатријском одељењу једне затворске болнице. Један Јеховин сведок који је овлашћен да посећује затворске институције како би тамо пружао духовну помоћ, проучавао је с њим Библију. Тај човек је брзо напредовао. Вера је толико променила његов живот да му се сада други затвореници обраћају за савет о томе како да изађу на крај са својим проблемима. Његова вера заснована на Библији донела му је поштовање, цењење и поверење затворске управе.

У задњим годинама новине доста извештавају о грађанским ратовима у Африци. Посебно су страшни извештаји о дечацима који се обучавају за војнике. Тој деци дају дрогу да би постала брутална и терају их да се понашају нечовечно према својим рођацима, како би засигурали да су лојална искључиво фракцији за коју се боре. Да ли је вера заснована на Библији довољно јака да промени животе таквих дечака? У најмање два случаја била је довољно јака.

Алекс из Либерије служио је као министрант у католичкој цркви. Али кад је имао 13 година, прикључио се једној зараћеној фракцији и постао злогласан војник. Да би био одважнији у биткама, окренуо се врачању. Видео је како гину многи његови другови, али он је све то преживео. Године 1997, срео је Јеховине сведоке и видео да га не гледају с презиром. Уместо тога, они су му помогли да сазна шта Библија каже о насиљу. Алекс је напустио војску. Док је његова вера расла, следио је библијску заповест: „Нека се уклања од зла и чини добро; нека тражи мир и тежи за њим“ (1. Петрова 3:11).

У међувремену, бивши војник, дечак по имену Самсон, пролазио је кроз град где је живео Алекс. Он је био члан црквеног хора али је 1993. постао војник и узимао је дрогу, бавио се спиритизмом и живео неморално. Године 1997. био је демобилисан. Самсон је ишао за Монровију да се прикључи једној специјалној јединици безбедности, кад га је један пријатељ убедио да проучава Библију с Јеховиним сведоцима. Тако је и он развио веру засновану на Библији. То му је дало храбрости да своје ратничке путеве остави иза себе . Данас и Алекс и Самсон живе мирно и морално. Да ли би ишта друго осим вере засноване на Библији могло да промени особе које су биле тако бруталне?

Исправна вера

Ово су само неки од многих, многих примера које можемо навести да бисмо приказали моћ истинске вере темељене на Библији. Наравно, не значи да свако ко само тврди да верује у Бога обавезно и живи по високим библијским мерилима. И стварно, неки атеисти можда имају бољи живот од појединих који се изјашњавају као хришћани. То је зато што вера заснована на Библији укључује више од тога да особа само тврди да верује у Бога.

Апостол Павле је веру дефинисао као „зајамчено очекивање онога чему се човек нада, јасно доказивање стварности иако се не виде“ (Јеврејима 11:1). Према томе, вера укључује снажно веровање у невидљиве ствари — засновано на необоривим доказима. Она посебно подразумева да човек нема апсолутно никаквих сумњи да Бог постоји и да је заинтересован за нас као и да ће благословити оне који врше његову вољу. Исти апостол је такође рекао: „Онај ко приступа Богу мора веровати да он постоји и да награђује оне који га усрдно траже“ (Јеврејима 11:6).

Управо таква вера променила је животе Џона, Тање и других који су поменути у овом чланку. Она их је навела да с потпуним поуздањем погледају у Божју Реч Библију, ради вођства у доношењу одлука. Она им је помогла да направе привремене жртве како не би радили нешто што им одговара али што је неисправно. Иако су сва ова искуства различита, сва су почела на исти начин. Неко од Јеховиних сведока проучавао је Библију с тим особама, и оне су доживеле истинитост следећих речи из Библије: „Божја реч је жива и има моћ“ (Јеврејима 4:12). Моћ Божје Речи помогла је свакоме од њих да изгради снажну веру која им је променила живот на боље.

Јеховини сведоци су активни у више од 230 земаља света, чак и на морским острвима. Они те позивају да проучаваш Библију. Зашто? Зато што су уверени да вера заснована на Библији може умногоме да побољша и твој живот.

[Фуснота]

a Објавили Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница

[Слика на 3. страни]

Вера заснована на Библији мења животе на боље

[Извор слике на 2. страни]

Насловна страна дела Biblia nieświeska од Симона Будњија, 1572.