Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Најмањи‘ је постао „хиљада“

’Најмањи‘ је постао „хиљада“

’Најмањи‘ је постао „хиљада“

„Од најмањега хиљада ће постати, од мањега силан народ“ (ИСАИЈА 60:22).

1, 2. (а) Зашто данас тама покрива земљу? (б) Како је Јехова својим светлом прогресивно обасјавао свој народ?

 „МРАК ће покрити земљу и тама народе; а тебе ће обасјати Господ и слава његова показаће се над тобом“ (Исаија 60:2ДК). Ове речи добро описују ситуацију на земљи од 1919. Хришћански свет је одбацио знак краљевске присутности Исуса Христа, који је „светло света“ (Јован 8:12; Матеј 24:3). Због ’великог гнева‘ Сатане, поглавара „светских владара ове таме“, 20. век је био најокрутније и најразорније време у људској историји (Откривење 12:12; Ефешанима 6:12). Већина људи живи у духовној тами.

2 Међутим, светло данас ипак сија. Јехова ’обасјава‘ своје слуге, помазани остатак, који су земаљски представници његове небеске „жене“ (Исаија 60:1NW). Они посебно од свог ослобођења из вавилонског заточеништва 1919, одражавају Божју славу и пуштају да ’њихово светло светли пред људима‘ (Матеј 5:16). Од 1919. до 1931, светло Краљевства сијало је све јасније док су се они ослобађали преосталих стега вавилонског размишљања. Њихов број се повећао на десетине хиљада јер је Јехова испуњавао своје обећање: „Сабраћу остатак Израела, скупићу их као овце од стада, као стадо на паши његовој; велика ће врева људи бити“ (Михеј 2:12). Године 1931, Јеховина слава над његовим народом постала је још очигледнија кад су усвојили име Јеховини сведоци (Исаија 43:10, 12).

3. Како је постало очигледно да ће Јехова својим светлом обасјавати и друге осим помазаника?

3 Хоће ли Јехова обасјавати само преостале чланове ’малог стада‘? (Лука 12:32). Неће. Кула стражара од 1. септембра 1931, указала је на још једну групу. У једном дивном објашњењу Језекиља 9:1-11, она је показала да човек с писарском опремом који се помиње у тим стиховима представља помазани остатак. Коме тај „човек“ ставља знак на чело? ’Другим овцама‘, онима који имају наду да ће вечно живети на рајској земљи (Јован 10:16; Псалам 37:29). Године 1935. разабрало се да је та група, „друге овце“, исто што и „велико мноштво... из свих нација“, које је апостол Јован видео у визији (Откривење 7:9-14). Од 1935. па до данас, највећи део пажње је усмерен на сакупљање тог великог мноштва.

4. Ко су „краљеви“ и „народи“ који се помињу у Исаији 60:3?

4 Исаија у свом пророчанству указује на то дело сакупљања кад каже: „Прилазе народи светлости твојој, и краљеви сјају зракова твојих“ (Исаија 60:3). Ко су „краљеви“ који се овде помињу? Преостали чланови 144 000, који су сунаследници Исуса Христа у небеском Краљевству, и који предводе у делу сведочења (Римљанима 8:17; Откривење 12:17; 14:1). Данас неколико хиљада преосталих чланова помазаног остатка бројно далеко надмашују ови „народи“, они који имају земаљску наду и који долазе Јехови да би били поучени, а затим позивају и друге да ураде то исто (Исаија 2:3).

Јеховине ревне слуге

5. (а) Које чињенице показују да се ревност Јеховиног народа није смањила? (б) Које су земље имале изванредан пораст у 1999? (Види табелу од 17. до 20. стране.)

5 Какву су само ревност показивали Јеховини данашњи Сведоци кроз цели 20. век! Упркос све већим притисцима, њихова ревност се није смањила како се ближила 2000. година. Они још увек врло озбиљно схватају Исусову заповест: „Стварајте ученике од људи из свих нација“ (Матеј 28:19, 20). Број активних објавитеља добре вести достигао је у задњој службеној години 20. века нови највећи број од 5 912 492. Они су разговарајући с другима о Богу и његовим намерама провели изванредних 1 144 566 849 сати. Извршили су 420 047 796 накнадних посета код заинтересованих особа и водили 4 433 884 бесплатна кућна библијска студија. Какав диван извештај о ревној служби!

6. Која је нова припрема уведена за пионире, и каква је била реакција?

6 У јануару прошле године, Водеће тело је објавило једну промену у захтеву у сатима за пионире. Многи су то искористили како би се прикључили редовима општих или помоћних пионира. На пример, за прва четири месеца календарске 1999. године, канцеларија подружнице у Холандији примила је четири пута више молби за општу пионирску службу него у истом периоду претходне године. Гана извештава: „Откако је на снагу ступио нови захтев у сатима за пионире, редови општих пионира се стално повећавају.“ У службеној 1999. години, широм света било је 783 343 пионира — диван доказ ’ревности за врсна дела‘ (Титу 2:14).

7. Како је Јехова благословио ревну активност својих слугу?

7 Да ли је Јехова благословио ту ревну активност? Јесте. Он преко Исаије каже: „Окрени своје очи унаоколо и гледај: сви се они скупљају и ка теби иду; из далека твоји синови ти стижу, а кћери се твоје у наручју носе“ (Исаија 60:4). Сакупљени помазани „синови“ и „кћери“ још увек ревно служе Богу. А сада се Исусове друге овце сакупљају на страну Јеховиних помазаних ’синова‘ и „кћери“ у 234 земље и острвска подручја.

„Свако добро дело“

8. У којим су ’добрим делима‘ Јеховини сведоци активни?

8 Хришћани имају одговорност да проповедају добру вест о Краљевству и да помажу заинтересованим особама да постану ученици. Међутим, они су ’опремљени за свако добро дело‘ (2. Тимотеју 3:17). Зато се они с пуно љубави брину за своју породицу, показују гостољубивост и обилазе болесне (1. Тимотеју 5:8; Јеврејима 13:16). Добровољци су укључени и у пројекте као што је изградња Дворана Краљевства — дело које такође пружа сведочанство. У Тогоу су после изградње једне дворане одговорни представници локалне харизматске цркве желели да знају зашто су Јеховини сведоци успели да изграде свој објекат док је њихова црква морала да унајми људе за тај посао! Того извештава да изградња квалитетних Дворана Краљевства толико позитивно утиче на комшилук да неки људи настоје да изнајме или подигну куће близу локација где ће бити изграђене дворане.

9. Како су Јеховини сведоци реаговали кад су избиле природне катастрофе?

9 Понекад је потребна још једна врста добрих дела. Многе земље су у прошлој службеној години биле погођене природним катастрофама, и често су Јеховини сведоци били ти који су први пружили помоћ. На пример, ураган Мич је опустошио велики део Хондураса. Подружница је брзо формирала одборе за хитне интервенције како би се организовала хуманитарна помоћ. Сведоци из Хондураса и многих других земаља приложили су одећу, храну, лекове и друге основне потрепштине. Регионални одбори за градњу користили су своје вештине како би помогли да се поправе или поново изграде куће. Убрзо се нашој браћи која су била жртве катастрофе помогло да се врате својим нормалним активностима. У Еквадору су Јеховини сведоци прискочили у помоћ својој браћи кад је велика поплава уништила неке домове. Кад је видео како су се успешно снашли у тој ситуацији, један државни службеник је рекао: „Кад бих ја имао овакву групу, чуда бих правио! Било би добро кад би по целом свету било људи попут вас.“ Такво добро дело доноси хвалу Јехови Богу и доказ је наше ’оданости Богу која је корисна за све‘ (1. Тимотеју 4:8).

Они „као облаци лете“

10. Упркос томе што број помазаника опада, зашто се Јеховино име објављује као никада пре?

10 Јехова сада пита: „Ко су они што као облаци лете, као голубови на свој голубињак? Јер се у ме уздају острва а прве су лађе Тарсиске да синове твоје довезу из далека... Синови ће туђина зидове ти президати, и краљеви служиће ти њихови“ (Исаија 60:8-10). Први који су се одазвали на Јеховино ’обасјавање‘ били су његови „синови“, помазани хришћани. Затим су дошли ’туђини‘, велико мноштво које лојално служи својој помазаној браћи, следећи њихово вођство у проповедању добре вести. Према томе, иако број помазаника опада, Јеховино име се објављује широм света као никада пре.

11. (а) Шта и даље траје и какав је био резултат тога у 1999? (б) Које су земље имале изванредан број крштених у 1999? (Види табелу од 17. до 20. стране.)

11 Као резултат свега тога, милиони се стичу „као голубови на свој голубињак“, проналазећи уточиште у хришћанској скупштини. Сваке године долазе стотине хиљада нових, а врата су отворена за још многе. Исаија каже: „Твоја врата свагда ће отворена бити, неће се она ни дању ни ноћу затворити, да на њих богатства од народа уђу“ (Исаија 60:11). Прошле године се у знак предања Јехови крстило 323 439 особа, а Јехова још није затворио врата. „Благо свих народа“, припадници великог мноштва, још увек нагрћу кроз та врата (Агеј 2:7). Нико није враћен од оних који желе да напусте таму (Јован 12:46). Нека сви они никада не изгубе цењење према том светлу!

Неустрашиви пред противљењем

12. Како они који воле таму настоје да угасе светло?

12 Они који воле таму мрзе Јеховино светло (Јован 3:19). Неки чак настоје да угасе то светло. То уопште не изненађује. Чак је и Исус, „истинито светло које светли свим врстама људи“, доживео ругање и противљење од својих сународника који су га на крају и убили (Јован 1:9). Кроз цели 20. век, и Јеховини сведоци су доживљавали исмејавање, затварање, забране, па чак су били и убијани док су верно одражавали Јеховино светло. У задњим годинама, противници прибегавају медијском ширењу лажи о онима који одражавају Божје светло. Неки желе да наведу људе да поверују како су Јеховини сведоци опасни и да њихову активност треба ограничити или забранити. Да ли су ти противници успешни?

13. Какви су били резултати дискретног презентовања у медијима чињеница о нашем делу?

13 Нису. Тамо где је то на месту, Јеховини сведоци се обраћају средствима јавног информисања како би објаснили чињенице. Због тога се Јеховино име у великој мери обзнањује у новинама и часописима, и на радију и телевизији. То онда добро делује на дело проповедања. На пример, у Данској је на државној телевизији била једна емисија која се бавила темом „Зашто Данци губе веру“. Између осталих, били су интервјуисани и Јеховини сведоци. После тога, једна госпођа која је гледала ту емисију дала је следећи коментар: „Било је тако јасно ко има Божји дух.“ С њом је започет студиј.

14. Шта ће противници, на своју жалост, ускоро морати да признају?

14 Јеховини сведоци знају да ће им се у овом свету многи противити (Јован 17:14). Па ипак, њих јача Исаијино пророчанство: „Поклониће се теби синови мучитеља твојих, и сви који те презреше падаће пред ноге твоје, зваће те градом Јеховиним, Сионом Свеца Израелова“ (Исаија 60:14). На своју жалост, противници ће ускоро морати да признају да су се у ствари борили против Бога. Ко може добити такву битку?

15. Како Јеховини сведоци користе „млеко народа“, и како се то одражава у њиховом делу поучавања и јеванђелизирања?

15 Јехова надаље обећава: „Ја ћу од тебе вечан накит учинити... Ти ћеш млеко народа сати и сисе ћеш краљевске дојити, и знаћеш да сам ја, Јехова, твој спаситељ“ (Исаија 60:15, 16). Да, Јехова је Спаситељ свог народа. Ако се ослањају на њега, живеће ’вечно‘. Они ће „млеко од народа сати“, користећи извесна расположива средства за унапређивање правог обожавања. На пример, мудро коришћење компјутерске и комуникационе технологије олакшава симултано издавање Куле стражаре на 121 језику и Пробудите се! на 62 језика. Један специјални компјутерски програм осмишљен је да олакша превођење Превода Нови свет на нове језике, а тај превод доноси велику радост. Када је 1999. изашао превод Хришћанских грчких списа на хрватском, хиљаде присутних је заплакало од радости. Један старији брат је рекао: „Ову Библију сам чекао тако дуго. Сада могу на миру да умрем!“ Тираж Превода Нови свет, целог или неког његовог дела, премашио је број од 100 милиона на 34 језика.

Висока морална мерила

16, 17. (а) Зашто је битно да се држимо Јеховиних високих мерила, иако је то тешко? (б) Које искуство показује да млади могу успети у томе да их не загади овај свет?

16 Исус је рекао: „Ко чини зло, мрзи светло“ (Јован 3:20). С друге стране, они који остају у светлу воле Јеховина висока мерила. Јехова преко Исаије каже: „Само ће праведника у твом народу бити“ (Исаија 60:21а). Тешко је држати се праведних мерила у свету у коме преовладава сексуални неморал, лаж, похлепа и понос. На пример, у неким земљама привреда цвета и особа може лако скренути с правог пута и усмерити се само на стицање богатства. Међутим, Павле је упозорио: „Они који су одлучили да се обогате падају у искушење и замку и у многе безумне и штетне жеље, које гурају људе у уништење и пропаст“ (1. Тимотеју 6:9). Како је само трагично кад се неко толико дубоко уплете у пословне подухвате да жртвује стварно важне ствари, као што су хришћанско дружење, света служба, морална начела и породичне одговорности!

17 Придржавање праведних мерила може бити посебно тешко за младе, с обзиром да је толико пуно њихових вршњака уплетено у злоупотребу дроге и неморал. У Суринаму је једној 14-годишњакињи у школи пришао један згодан младић и позвао је да има односе с њим. Она је то одбила, објаснивши да Библија забрањује такве ствари изван брака. Друге девојке из школе су јој се ругале и покушале да је присиле да се предомисли, говорећи да би свака девојка желела да спава с тим младићем. Међутим, она је била непоколебљива. Неколико недеља касније, код тог младића је установљено да је ХИВ позитиван и он се веома разболео. Та девојка је била срећна што је послушала Јеховину заповест да се ’уздржава од блуда‘ (Дела апостолска 15:28, 29). Јеховини сведоци су веома поносни на младе у својој средини који чврсто заступају оно што је исправно. Њихова вера и вера њихових родитеља ’улепшава‘ име Јехове Бога — доноси му славу (Исаија 60:21бNW).

Јехова даје пораст

18. (а) Коју је велику ствар Јехова учинио за свој народ? (б) Који доказ постоји да ће се пораст наставити, и који славни изгледи чекају оне који остану у светлу?

18 Да, Јехова обасјава свој народ, благосиља га, води га и јача. Током 20. века, они су видели испуњење Исаијиних речи: „Од најмањега хиљада ће постати, од мањега силан народ. Ја, ја, Јехова, учинићу брзо то у своје време“ (Исаија 60:22). Од шачице њих 1919. године, ’најмањи‘ је постао више него „хиљада“. Тај раст се још није завршио! Прошле године прослави Меморијала Исусове смрти присуствовало је 14 088 751 особа. Многи од њих нису били активни Сведоци. Срећни смо што су били на тој важној прослави, и позивамо их да и даље иду ка светлу. Јехова још увек блиставо обасјава свој народ. Врата његове организације још увек су отворена. Дакле, будимо сви одлучни да останемо у Јеховином светлу. Какве нам то благослове доноси већ сада! И какву ће само радост донети у будућности, кад цело стварство буде хвалило Јехову и радовало се његовој блиставој слави! (Откривење 5:13, 14).

Можеш ли објаснити?

Ко у овим последњим данима одражава Јеховину славу?

Шта показује да ревност Јеховиног народа није опала?

Која су нека добра дела којима су заокупљени Јеховини сведоци?

Упркос жестоком противљењу, у шта смо уверени?

[Питања за разматрање]

[Табела на странама 17-20]

ИЗВЕШТАЈ ЈЕХОВИНИХ СВЕДОКА ШИРОМ СВЕТА ЗА СЛУЖБЕНУ 1999. ГОДИНУ

(Види увезано годиште)

[Слике на 15. страни]

Људи се још увек стичу ка Јеховиној организацији

[Слика на 16. страни]

Ми смо срећни што Јехова још увек држи широм отворена врата за оне који воле светло