Пређи на садржај

Пређи на садржај

Који је кључ за успех?

Који је кључ за успех?

Који је кључ за успех?

ДВА предузимљива млада човека промишљено су припремала једну машину чудног изгледа за њен одлучујући тест. Изненада је јак налет ветра зграбио крхку направу, заковитлао је у ваздух и уз шкрипаву тутњаву срушио на земљу. Поражени, младићи су стајали неми. Њихов мукотрпан, прецизан рад лежао је згужван поставши хрпа дрвета и метала.

Оно што се догодило тог октобарског дана 1900. за Орвила и Вилбура Рајта није био први разочаравајући неуспех у њиховом покушају да конструишу летећу машину тежу од ваздуха. На своје експерименте већ су потрошили неколико година и позамашну своту новца.

Њихова устрајност се на крају ипак исплатила. Седамнаестог децембра 1903, у Кити Хоуку (Северна Каролина, САД) браћа Рајт су успела да лансирају моторни прототип који је летео 12 секунди — кратко у поређењу с данашњим летовима, али довољно дуго да заувек промени свет!

Успех у многим настојањима у великој мери зависи од стрпљиве постојаности. Било да се ради о савладавању неког новог језика, учењу заната или чак развијању пријатељства, већина вредних ствари се постиже само кроз непрекидан труд. „У девет од десет случајева, успех се директно приписује једној ствари: марљивом раду“, каже писац Чарлс Темплтон. Колумниста Леонард Питс мл. запажа: „Причамо о таленту, указујемо на срећу, али пречесто игноришемо најважније ствари. Марљив рад и многе падове. Рано устајање и остајање до касно у ноћ.“

Ово потврђује стару библијску изреку: „Рука марљивог човека је она која ће владати“ (Пословице 12:24NW). Марљивост значи да ми устрајавамо у својим напорима. То је неопходно ако желимо да постигнемо оно што смо себи зацртали да урадимо. Шта је устрајност? Како можемо устрајати док стремимо ка нашим циљевима, и у чему би то требало да устрајемо? На ова питања ће се одговорити у следећем чланку.

[Извор слике на 3. страни]

U. S. National Archives photo