Пређи на садржај

Пређи на садржај

Бог услишава молитве

Бог услишава молитве

Бог услишава молитве

Корнелије је био човек који је честим и усрдним молитвама тражио Божју наклоност. Осим тога, на добар начин је користио свој положај официра. Према Библији, он је сиромасима „давао многе дарове милосрђа“ (Дела апостолска 10:1, 2).

У ТО време, хришћанску скупштину су сачињавали верни Јевреји, прозелити и Самарјани. Корнелије је био необрезани паганин и није припадао хришћанској скупштини. Да ли то значи да су његове молитве биле узалудне? Не. Јехова Бог је запазио Корнелија и његова побожна дела (Дела апостолска 10:4).

Уз анђеоско вођство, Корнелије је дошао у контакт с хришћанском скупштином (Дела апостолска 10:30-33). На тај начин су он и његови укућани имали предност да постану први необрезани пагани који су примљени у хришћанску скупштину. Јехова Бог је сматрао да је Корнелијево лично искуство вредно тога да се укључи у библијски извештај. Нема сумње да је Корнелије направио многе промене како би свој живот у потпуности ускладио с Божјим мерилима (Исаија 2:2-4; Јован 17:16). Корнелијево искуство треба да буде велико охрабрење људима из свих нација који данас траже Божју наклоност. Осмотри неколико примера.

Данашњи примери

Једној младој жени из Индије била је јако потребна утеха. Удала се у 21. години и имала је двоје деце. Међутим, муж јој је умро кратко после рођења другог детета. Тако је изненада у 24. години постала удовица с кћерком од два месеца и сином од 22 месеца. Није ни чудо што јој је требала утеха! Коме да се обрати? Једне ноћи, кад је била у великој муци она се молила говорећи: „Небески Оче, молим те да ме утешиш преко своје Речи.“

Следећег јутра неко ју је посетио. Био је то један Јеховин сведок. Тог дана му је било тешко у служби од куће до куће јер му је мало људи отворило своја врата. Уморан и прилично обесхрабрен, баш је хтео да крене кући, али, нешто га је терало да посети још само једну кућу. Ту је срео ову младу удовицу. Она га је позвала унутра и узела једну публикацију која објашњава Библију. Та жена је извукла велику утеху из читања те публикације и из многих разговора с тим Сведоком. Сазнала је за Божје обећање да ће Он ускрснути мртве и за Божје Краљевство које ће ускоро земљу претворити у рај. Што је најважније, она је упознала и заволела јединог правог Бога, Јехову, који је услишио њену молитву.

Нора, која живи у граду Џорџ у Јужној Африци, одвојила је један месец у коме је желела да пуновремено учествује у делу јеванђелизирања. Пре него што је почела, она се искрено молила Јехови да јој помогне да пронађе некога ко је истински заинтересован за проучавање Библије. На подручју које јој је било додељено налазила се и кућа једне особе која је била веома груба кад ју је Нора раније посећивала. Нора је храбро поново навратила до те куће. На њено изненађење, установила је да се доселила нова станарка, по имену Нолин. Осим тога, Нолин и њена мајка су се молиле Богу да им помогне да разумеју Библију. „Кад сам им понудила библијски студиј“, објашњава Нора, „биле су пресрећне.“ Нолин и њена мајка су брзо напредовале. С временом су обе почеле да учествују с Нором у делу духовног лечења.

Још један пример који показује колико је моћна молитва јесте искуство једног брачног пара који живи у Јоханесбургу у Јужној Африци. Једне суботње вечери 1996, брак Дениса и Карол налазио се пред самим распадом. На крају су решили да се моле Богу за помоћ, и то су урадили више пута до касно у ноћ. Следећег пре поднева, у 11 сати, двоје Јеховиних сведока закуцало је на њихова врата. Денис је изашао и рекао им да сачекају да позове своју жену. Затим је упозорио Карол да ће се тешко отарасити Сведока ако их позове унутра. Карол је подсетила Дениса да су се молили за помоћ и рекла да је ово можда Божји одговор на њихове молитве. Тако су позвали Сведоке унутра, и започет је библијски студиј помоћу књиге Спознање које води до вечног живота. Денис и Карол су били одушевљени оним што су сазнали. То исто поподне, први пут су били на састанку у локалној Дворани Краљевства Јеховиних сведока. Примењујући спознање које су стицали из Библије, Денис и Карол су пронашли решење за своје брачне проблеме. Сада су срећни, крштени хвалиоци Јехове и редовно разговарају с ближњима о својим веровањима заснованим на Библији.

Шта ако се осећаш недостојно да се молиш?

Неки искрени људи можда осећају да су недостојни да се моле због свог лошег начина живота. Исус Христ је испричао причу о једном таквом човеку, једном презреном порезнику. Ушавши у двориште храма, тај човек је сматрао да је недостојан да дође на уобичајено место за молитву. „Стојећи подаље... ударао [се] у груди, говорећи: ’Боже, буди милостив мени грешноме‘“ (Лука 18:13). Према Исусовим речима, овај човек је био услишен. То показује да је Јехова Бог заиста милостив и жели да помогне грешницима који се искрено кају.

Погледајмо једног младог човека из Јужне Африке по имену Пол. Као дечак, Пол је посећивао хришћанске састанке са својом мајком. Али, у средњој школи је почео да се дружи с младима који се нису држали Божјих путева. Кад је завршио школу, служио је у војсци бивше владе Јужне Африке која је водила политику апартхејда. Онда је његова девојка изненада раскинула с њим. Пол је због таквог несрећног живота био веома депримиран. „Једне вечери“, сећа се он, „молио сам се Јехови и тражио да ми помогне, иако се годинама нисам искрено обраћао Богу.“

Убрзо након те молитве, Полова мајка га је позвала да дође на годишњи Меморијал Христове смрти (Лука 22:19). Полу је то било чудно, пошто је био тврдоглав и слабо се интересовао за Библију. „Сматрао сам да је тај позив Јеховин одговор на моју молитву и осећао сам да и ја морам нешто да урадим.“ Тада је Пол почео да посећује све хришћанске састанке. После библијског студија који је трајао четири месеца, испуњавао је услове за крштење. Осим тога, прекинуо је студирање на техничком факултету и определио се за звање пуновременог јеванђелизатора. Данас је Пол срећан човек који више није депримиран због свог ранијег живота. Задњих 11 година он служи у подружници Watch Tower Societyja у Јужној Африци.

Заиста, Јехова Бог милостиво услишава молитве и „награђује оне који га усрдно траже“ (Јеврејима 11:6). Ускоро ће доћи Јеховин велики дан који ће окончати све зло. У међувремену, Јехова услишава молитве свог народа за снагу и вођство, док ревно учествују у важном делу сведочења. На тај начин, милиони појединаца из свих народа долазе у контакт с хришћанском скупштином и бивају благословљени библијским спознањем које води до вечног живота (Јован 17:3).

[Слика на 5. страни]

Корнелијева усрдна молитва довела је до посете апостола Петра

[Слика на 6. страни]

Молитва је многима помогла да преброде тешка времена

[Слике на 7. страни]

Добро је да се молимо за помоћ да разумемо Библију

Брачни парови се могу молити за помоћ да ојачају свој брак