Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Боже, пуштај светлост своју‘

’Боже, пуштај светлост своју‘

’Боже, пуштај светлост своју‘

„Пуштај светлост своју и истину своју, нек ме оне воде“ (ПСАЛАМ 43:3).

1. Како Јехова открива своје намере?

 ЈЕХОВА је веома обзиран што се тиче начина на који својим слугама обзнањује своје намере. Уместо да истину открије изненада, у једном заслепљујућем блеску светла, он нас постепено просветљује. Наше путовање стазом живота је као кад неки излетник крене у дугу шетњу. Он полази рано ујутро и тада мало тога види. Док се сунце полако диже на хоризонту, излетник може да разазна неке обрисе у својој околини. Остале ствари види нејасно. Али док се сунце диже све више, он може да види све даље и даље. Тако је и с духовним светлом које даје Бог. Он нам омогућује да у датом тренутку разаберемо неколико ствари. Божји Син, Исус Христ, на сличан начин је пружао духовно просветљење. Погледајмо како је Јехова просветљавао свој народ у древна времена и како то ради данас.

2. Како је Јехова пружао просветљење у претхришћанским временима?

2 Састављачи 43. Псалма вероватно су били Корејеви синови. Као Левити, они су имали предност да народ поучавају Божјем Закону (Малахија 2:7). Наравно, њихов Величанствени Инструктор био је Јехова, и они су на њега гледали као на Извор све мудрости (Исаија 30:20NW). „Боже... пуштај светлост своју и истину своју“, молио се псалмиста. „Нек ме оне воде“ (Псалам 43:1, 3). Све док су Израелци били верни Јехови, он их је поучавао својим путевима. Вековима касније, Јехова им је уделио част давши им изванредно светло и истину. Бог је то урадио тако што је на земљу послао свог Сина.

3. Како су Јевреји били испитани Исусовим поучавањем?

3 Као човек Исус Христ, Божји Син је заиста био „светло света“ (Јован 8:12). Он је народ ’у поређењима поучавао много чему‘ — многим новим стварима (Марко 4:2). Понтију Пилату је рекао: „Моје краљевство није део овог света“ (Јован 18:36). То је за једног Римљанина била нова представа, али још и више за националистички настројене Јевреје, пошто су они мислили да ће Месија бацити на колена Римско царство и да ће Израелу вратити стару славу. Исус је одражавао светло од Јехове, али његове речи се нису свиђале јеврејским вођама, који су „волели славу која је од људи више него славу која је од Бога“ (Јован 12:42, 43). Многи из тог народа изабрали су да се држе људских традиција уместо да прихвате духовно светло и истину од Бога (Псалам 43:3; Матеј 13:15).

4. Како знамо да су Исусови ученици требали да расту у разумевању?

4 Међутим, неколицина искрених мушкараца и жена радосно је прихватила истину коју је Исус научавао. Они су стално напредовали у разумевању Божјих намера. Али, док се земаљски живот њиховог Учитеља приближавао свом крају, они су још увек имали доста тога да уче. Исус им је рекао: „Још имам много тога да вам кажем, али сада то не можете носити“ (Јован 16:12). Да, ученици ће и даље расти у разумевању Божје истине.

Светло и даље сија

5. Које се питање појавило у првом веку, и ко је био одговоран да га реши?

5 После Исусове смрти и ускрсења, светло од Бога засветлило је још јасније. У једној визији датој Петру, Јехова је открио да су од тада и необрезани пагани могли постати Христови следбеници (Дела апостолска 10:9-17). То је било право откривење! Међутим, касније се појавило једно питање: да ли Јехова захтева да се ти пагани обрежу након што постану хришћани? На то питање није било одговорено у визији, и та ствар је постала предмет жучне расправе међу хришћанима. То је морало да се реши како се не би поткопало њихово драгоцено јединство. Зато су се у Јерусалиму ’апостоли и старешине окупили да размотре ту ствар‘ (Дела апостолска 15:1, 2, 6).

6. Које су се процедуре држали апостоли и старешине када су осматрали питање обрезања?

6 Како су присутни на том састанку могли да утврде шта је Божја воља за пагане који су прихватили веру? Јехова није послао неког анђела да води ту дискусију, нити је присутнима подарио неку визију. Па ипак, апостоли и старешине нису били потпуно без вођства. Осмотрили су сведочанство неких јеврејских хришћана који су видели како је Бог почео да прихвата људе из нација кад је свој свети дух излио на необрезане пагане. Такође су претражили Писмо у потрази за смерницама. Као резултат тога, ученик Јаков је дао једну препоруку засновану на једном просветљујућем стиху. Док су размишљали о тим доказима, било им је јасно шта је Божја воља. Људи из нација не морају да се обрежу да би имали Јеховино признање. Апостоли и старешине су сместа записали ту одлуку како би се сухришћани могли водити њоме (Дела апостолска 15:12-29; 16:4).

7. На који су начин хришћани из првог века напредовали?

7 За разлику од јеврејских верских вођа, који су се држали предања својих праочева, већина јеврејских хришћана се обрадовала кад су добили ово изванредно ново разумевање Божје намере у погледу људи из нација, иако је прихватање тога захтевало да промене своје гледиште о паганима. Јехова је благословио њихов понизан дух, и „тако су се скупштине заиста учвршћивале у вери и њихов број је растао из дана у дан“ (Дела апостолска 15:31; 16:5).

8. (а) Како знамо да се по завршетку првог века могло очекивати још светла? (б) Која ћемо важна питања осмотрити?

8 Духовно светло је и даље сијало у првом веку. Али Јехова није раним хришћанима открио сваки аспект својих намера. Апостол Павле је рекао суверницима из првог века: „Сада видимо нејасан обрис помоћу металног огледала“ (1. Коринћанима 13:12). Такво огледало није имало површину која најбоље одбија светлост. Значи, у почетку је схватање духовног светла било ограничено. Иако се после смрти апостола̂ светло за неко време замутило, библијско спознање се у задње време умножило (Данило 12:4). Како Јехова данас просветљава свој народ? И како треба да реагујемо кад он прошири наше разумевање Писма?

Светло прогресивно постаје јасније

9. Коју су јединствену и ефикасну методу проучавања Библије користили први Истраживачи Библије?

9 У савремено доба, први прави наговештај светла почео је да се јавља у задњој четвртини 19. века, кад је једна група хришћана и хришћанки почела горљиво да проучава Писмо. Они су разрадили једну практичну методу за проучавање Библије. Неко би поставио питање; онда би група анализирала све повезане библијске цитате. Кад је изгледало да неки стих противречи другом, ти искрени хришћани су настојали да их усагласе. За разлику од верских вођа тог времена, Истраживачи Библије (како су Јеховини сведоци тада били познати) били су одлучни у томе да их води Свето Писмо, а не традиција или људска догма. Након што би осмотрили све доступне библијске доказе, записали би своје закључке. На тај начин су јасније разумели многе темељне библијске доктрине.

10. Које је корисне приручнике за проучавање Библије написао Чарлс Тејз Расел?

10 Међу Истраживачима Библије истицао се Чарлс Тејз Расел. Он је написао Студије Писма, серију од шест корисних приручника за проучавање Библије. Брат Расел је намеравао да напише и седму књигу, која би објаснила библијске књиге Језекиља и Откривења. „Када установим у чему је кључ“, рекао је, „написаћу и ту седму књигу.“ Међутим, он је додао: „Ако Господ тај кључ да неком другом, може и он да је напише.“

11. Која веза постоји између временског фактора и нашег разумевања Божјих намера?

11 Горња Раселова изјава показује који је један важан фактор у нашој способности да разумемо извесне библијске одломке — временски фактор. Брат Расел је знао да не може присилити светло да обасја књигу Откривења баш као што знатижељни излетник не може да наговори сунце да изађе пре него што му је време.

Откривено — али у Божје право време

12. (а) Када се библијско пророчанство најбоље разуме? (б) Који пример показује да наша способност да разумемо библијско пророчанство зависи од Божјег распореда времена? (Види фусноту.)

12 Баш као што су апостоли многа пророчанства о Месији разумели тек после Исусове смрти и његовог ускрсења, данашњи хришћани разумеју библијска пророчанства до у најситније детаље тек после њиховог испуњења (Лука 24:15, 27; Дела апостолска 1:15-21; 4:26, 27). Откривење је једна пророчанска књига, тако да треба очекивати да ћемо је најбоље разумети док се догађаји описани у њој одвијају. На пример, Расел није могао исправно разумети значење симболичне скерлетне дивље звери која се спомиње у Откривењу 17:9-11, пошто су организације које та звер представља, наиме Лига народа и Уједињене нације, настале тек после Раселове смрти. a

13. Шта се понекад догађа кад светло обасја неку библијску тему?

13 Када су први хришћани сазнали да и необрезани пагани могу постати суверници, та промена је довела до једног новог питања о потреби да се људи из нација обрежу. То је апостоле и старешине навело да преиспитају целу ствар око обрезања. Исто је и данас. Сјајан блесак светла који обасја једну библијску тему понекад наведе Божје помазане слуге, ’верног и разборитог роба‘, да преиспитају с њом повезане теме, као што показује следећи недавни пример (Матеј 24:45).

14-16. Како је измена у нашем гледишту о духовном храму утицала на наше разумевање поглавља од 40. до 48. из књиге Језекиља?

14 Године 1971. једно објашњење Језекиљевог пророчанства објављено је у књизи „Народи ће знати да сам ја Јехова“ — Како? У једном поглављу те књиге кратко је осмотрена Језекиљева визија о храму (Језекиљ, поглавља 40-48). Тада се углавном говорило о томе како ће се та визија испунити у новом свету (2. Петрова 3:13).

15 Међутим, два чланка објављена у Кули стражари од 1. јула 1973. утицала су на наше разумевање Језекиљеве визије. У њима се говорило о великом духовном храму који је апостол Павле описао у 10. поглављу Јеврејима. Та Кула стражара је објаснила да се светиња и унутрашње двориште духовног храма односе на стање помазаника док су још на земљи. Кад су годинама касније поново осмотрена поглавља од 40. до 48. из књиге Језекиља, разабрало се да баш као што духовни храм функционише данас, тако и храм који је Језекиљ видео у визији мора да функционише данас. Како то?

16 У Језекиљевој визији се види како се свештеници крећу у двориштима храма док служе несвештеничким племенима. Ти свештеници јасно представљају „краљевско свештенство“, Јеховине помазане слуге (1. Петрова 2:9). Међутим, они неће служити у земаљском дворишту тог храма у току целе Христове хиљадугодишње владавине (Откривење 20:4). Највећи део тог периода, ако не и цели тај период, помазаници ће служити Богу у светињи над светињама у духовном храму, у ’самом небу‘ (Јеврејима 9:24). Пошто се свештеници виде како иду тамо-амо у двориштима Језекиљевог храма, та визија се мора испуњавати данас, док су неки помазаници још увек на земљи. У складу с тим, издање овог часописа од 1. марта 1999. изнело је измењено гледиште о тој теми. Према томе, духовно светло је обасјавало Језекиљево пророчанство до самог краја 20. века.

Буди спреман да измениш своје гледиште

17. Које си измене направио у личном гледишту откако си упознао истину, и како ти је то користило?

17 Свако ко жели да упозна истину мора бити спреман да ’зароби сваку мисао да би је учинио послушном Христу‘ (2. Коринћанима 10:5). То није увек лако, посебно кад су гледишта јако укорењена. На пример, можда си пре него што си упознао Божју истину славио неке верске празнике са својом породицом. Кад си почео да проучаваш Библију, разумео си да су те прославе у ствари паганског порекла. У почетку си можда оклевао да примениш оно што си учио. Међутим, на крају је љубав према Богу била јача од верских осећања, и ти си престао да учествујеш у прославама које се не допадају Богу. Није ли Јехова благословио твоју одлуку? (Упореди с Јеврејима 11:25.)

18. Како треба да реагујемо кад дођемо до разумевања библијске истине?

18 Нама увек користи кад поступамо онако како Бог жели (Исаија 48:17, 18). Дакле, кад се наше разумевање неког библијског одломка побољша, радујмо се тој јаснијој истини! Стварно, наше стално просветљавање потврђује да смо на исправном путу. То је ’пут праведника‘, пут који је „као блистава светлост чији сјај до пуног дана расте“ (Пословице 4:18). Тачно је да сада видимо „нејасан обрис“ неких аспеката Божје намере. Али кад дође Божје право време, истину ћемо видети у свој њеној лепоти, под условом да останемо постојани на том ’путу‘. У међувремену, будимо одушевљени истинама које нам је Јехова обелоданио, чекајући расветљење оних истина које још не разумемо јасно.

19. Који је један начин да покажемо да волимо истину?

19 Како на практичан начин можемо показати да волимо то светло? Један начин јесте да редовно читамо Божју Реч — ако је могуће сваког дана. Да ли имаш програм за редовно читање Библије? Часописи Кула стражара и Пробудите се! такође нам пружају обиље здраве духовне хране за уживање. Узми у обзир и књиге, брошуре и друге публикације које су припремљене за нашу корист. А шта је с охрабрујућим извештајима о активностима у проповедању Краљевства који се објављују у Годишњаку Јеховиних сведока?

20. Која веза постоји између светла и истине од Јехове и нашег посећивања хришћанских састанака?

20 Да, Јехова на диван начин одговара на молитву изречену у Псалму 43:3. На крају тог стиха читамо: „Нек ме [твоја светлост и истина] изведу на свету гору твоју и у дворе твоје!“ Да ли једва чекаш да обожаваш Јехову заједно с многим другима? Духовна поука која се износи на нашим састанцима важан је начин на који нам Јехова данас даје просветљење. Шта можемо урадити да бисмо продубили наше цењење за хришћанске састанке? Позивамо те да ту тему уз молитву осмотриш у наредном чланку.

[Фуснота]

a У настојању да се пружи објашњење за књиге Језекиља и Откривења, после Раселове смрти припремљена је публикација која је означена као седма књига Студија Писма. Та књига се делимично темељила на Раселовим коментарима о тим библијским књигама. Међутим, још није било време да се открије значење тих пророчанстава, и објашњење дато у тој књизи Студија Писма у принципу је било нејасно. У каснијим годинама, Јеховина незаслужена доброта и развој догађаја на светској сцени омогућили су хришћанима да тачније разаберу значење тих пророчанских књига.

Можеш ли одговорити?

• Зашто Јехова постепено открива своје намере?

• Како су апостоли и старешине у Јерусалиму решили питање обрезања?

• Коју су методу проучавања Библије користили први Истраживачи Библије, и зашто је она била јединствена?

• Прикажи како је духовно светло откривено у Божје право време.

[Питања за разматрање]

[Слика на 12. страни]

Чарлс Тејз Расел је знао да ће светло обасјати књигу Откривења у Божје право време