Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како нас Јехова води

Како нас Јехова води

Како нас Јехова води

„Води ме правом стазом“ (ПСАЛАМ 27:11).

1, 2. (а) Како Јехова данас води свој народ? (б) Шта треба да радимо да бисмо извукли пуну корист из састанака?

 ЈЕХОВА је Извор светла и истине, као што смо научили у претходном чланку. Његова Реч осветљава наш пут док идемо стазом праведности. Јехова нас води тако што нас поучава својим путевима (Псалам 119:105). Попут псалмисте из старих времена, и ми се захвално одазивамо на Божје вођство и молимо се: „Упути ме, Господе, на пут свој и води ме правом стазом“ (Псалам 27:11ДК).

2 Један начин на који Јехова данас пружа поуку јесте преко хришћанских састанака. Да ли извлачимо пуну корист из те припреме пуне љубави тако што (1) редовно долазимо, (2) пажљиво слушамо програм и (3) спремно учествујемо у тачкама које укључују публику? Надаље, да ли захвално реагујемо кад добијемо предлоге који нам помажу да останемо на ’правој стази‘?

Колико посећујеш састанке?

3. Како је једна Сведокиња у пуновременој служби развила лепу навику да редовно посећује састанке?

3 Неки објавитељи Краљевства редовно посећују састанке још од детињства. „Кад смо моје сестре и ја биле деца у 1930-им“, присећа се једна Јеховина сведокиња у пуновременој служби, „нисмо морале да питамо родитеље да ли ћемо ићи на састанак. Знале смо да ћемо ићи, осим ако нисмо болесне. Наша породица никако није пропуштала састанке.“ Попут пророчице Ане, ова сестра ’никад није изостајала‘ из Јеховиног места обожавања (Лука 2:36, 37).

4-6. (а) Зашто неки објавитељи Краљевства пропуштају састанке? (б) Зашто је од пресудне важности да посећујемо састанке?

4 Да ли си и ти међу онима који редовно посећују хришћанске састанке, или си постао нередован у томе? Неки хришћани који су мислили да су прилично редовни хтели су да се увере. Неколико седмица су бележили сваки састанак на коме су били. Кад су на крају тог одређеног периода прегледали своје белешке, били су изненађени колико су састанака пропустили.

5 ’Није ни чудо‘, можда неко каже. ’Људи су данас под таквим притиском да им није лако да буду редовни на састанцима.‘ Стварно је тачно да живимо у стресним временима. Штавише, тај притисак ће се несумњиво повећавати (2. Тимотеју 3:13). Али зар због тога није од још пресудније важности да редовно посећујемо састанке? Ако стално не узимамо квалитетну духовну храну која нам помаже, не можемо се надати да ћемо се одупрети притиску овог система. Заиста, без редовног дружења могли бисмо доћи у искушење да скроз напустимо ’пут праведника‘! (Пословице 4:18). Истина, кад дођемо кући после напорног дана, можда нам се не иде увек на састанак. Међутим, када упркос умору ипак одемо, то као прво користи нама, а тиме охрабрујемо и сухришћане у Дворани Краљевства.

6 У Јеврејима 10:25 указује се на још један важан разлог због чега треба да будемо редовни у посећивању састанака. Ту апостол Павле подстиче сухришћане да се састају ’тим више што виде да се приближава дан‘. Да, не смемо изгубити из вида чињеницу да се ’Јеховин дан‘ приближава (2. Петрова 3:12). Ако закључимо да је крај овог система још далеко, могли бисмо почети да дозвољавамо да лични циљеви потисну неопходне духовне активности, као што је посећивање састанака. Тада би, као што је Исус упозорио, ’тај дан могао да нас затекне изненада‘ (Лука 21:34).

Буди добар слушач

7. Зашто је важно да деца пазе на састанцима?

7 Није довољно да само будемо на састанцима. Морамо и пажљиво слушати, пазити на оно што се тамо говори (Пословице 7:24). То важи и за нашу децу. Кад дете иде у школу, од њега се очекује да слуша учитеља, чак и кад му се одређена тема лично не свиђа или је не разуме. Учитељ зна да ће дете, ако се труди да пази, имати бар неке користи од те лекције. Зар онда није разумно да деца школског узраста пазе на поуку која се пружа на скупштинским састанцима, уместо да се пусте да заспу чим почне састанак? Истина, међу драгоценим истинама из Писма налазе се и „неке ствари тешко разумљиве“ (2. Петрова 3:16). Али не треба да потценимо дететову способност учења. Бог то не чини. У библијска времена, он је својим младим слугама заповедио да ’чују и да науче бојати се Јехове и држати и вршити све речи тог закона‘, а неке од тих речи деца су без сумње тешко разумела (Поновљени закони 31:12; упореди с Левитском 18:1-30). Да ли Јехова од данашње деце очекује ишта мање?

8. Које кораке предузимају неки родитељи да би својој деци помогли да буду пажљива на састанцима?

8 Хришћански родитељи су свесни да се духовне потребе њихове деце делимично задовољавају и оним што уче на састанцима. Зато неки родитељи пре састанака ставе своју децу да мало одспавају како би у Дворану Краљевства отишла свежа и спремна да уче. Неки родитељи својој деци стриктно ограниче или чак мудро ускрате гледање телевизије пре састанака (Ефешанима 5:15, 16). Такви родитељи своде на минимум ствари које одвраћају пажњу, охрабрујући своју децу да слушају и уче у складу с њиховим узрастом и способностима (Пословице 8:32).

9. Шта нам може помоћи да развијамо способност слушања?

9 Исус је говорио одраслима кад је рекао: „Пазите како слушате“ (Лука 8:18). Данас је то често лакше рећи него радити. Мора се признати да је активно слушање напорно, али способност слушања може да се развија. Док слушаш библијски говор или неку тачку на састанку, настој да издвојиш главне мисли. Унапред размишљај шта би говорник могао да каже као следеће. Тражи тачке које можеш употребити у служби или применити у свом животу. У мислима понављај тачке док се осматрају. Води кратке белешке.

10, 11. Како неки родитељи помажу својој деци да буду бољи слушачи, и које су методе за тебе биле корисне?

10 Добре навике слушања се најбоље уче у раном узрасту. Неки родитељи охрабрују своју децу предшколског узраста да воде „белешке“ на састанцима и пре него што науче да читају и пишу. Она ставе неки знак на папир кад чују познате речи као што су „Јехова“, „Исус“ или „Краљевство“. На тај начин деца могу учити како да се концентришу на оно што се говори с подијума.

11 Чак је и већу децу понекад потребно охрабрити да пазе. Запазивши на једном хришћанском конгресу да је његов 11-годишњи син мислима одсутан, један поглавар породице је дечаку дао Библију и замолио га да тражи стихове које су наводили говорници. Отац, који је водио белешке, пратио је заједно са сином из Библије. После тога дечак је с више одушевљења слушао конгресни програм.

Нека се чује и твој глас

12, 13. Зашто је важно да учествујемо у певању у скупштини?

12 Краљ Давид је певао: „Олтар твој обилазим, Јехова. Певајући хвалу твоју“ (Псалам 26:6, 7). Састанци Јеховиних сведока пружају изврсне прилике да наглас изразимо своју веру. Један начин на који то можемо урадити јесте певањем у скупштини. То је важан аспект нашег обожавања, али он лако може да се занемари.

13 Нека деца која још не знају да читају, уче напамет текстове песама Краљевства које ће се певати на састанцима те седмице. Она су пресрећна што могу певати заједно с одраслима. Међутим, кад деца мало порасту, можда баш и не воле да с другима певају песме Краљевства. Неки одрасли се такође стиде да певају на састанцима. Па ипак, певање је део нашег обожавања, баш као што је и служба на терену део нашег обожавања (Ефешанима 5:19). Ми чинимо све што можемо да бисмо хвалили Јехову у служби на терену. Зар га не можемо прославити и својим гласовима у срдачним песмама хвале — било да су нам гласови мелодични или нису? (Јеврејима 13:15).

14. Зашто материјал који проучавамо на скупштинским састанцима заслужује да га пажљиво унапред припремимо?

14 Хвалу Јехови доносимо и када на нашим састанцима дајемо изграђујуће коментаре у тачкама у којима се тражи да учествује и публика. То захтева припрему. Потребно је време да бисмо размишљали о дубљим аспектима Божје Речи. Тога је био свестан и апостол Павле, горљиви истраживач Писма. Он је написао: „О дубино Божјег богатства и мудрости и спознања!“ (Римљанима 11:33). Поглавари породица, јако је важно да сваком члану породице помогнете да трага за Божјом мудрошћу која је откривена у Писму. Одвојте мало времена током породичног библијског студија да објасните тешке ствари и помогнете својој породици да се припреми за састанке.

15. Који нам предлози могу помоћи да коментаришемо на састанцима?

15 Ако желиш да чешће коментаришеш на састанцима, зашто унапред не припремиш нешто што би желео да кажеш? Није потребно нешто детаљно. Цениће се ако с уверењем прочиташ одговарајући библијски стих или ако од срца кажеш неколико пробраних речи. Неки објавитељи замоле водитеља студија да за њих резервише први коментар на неки одређени одломак, тако да не пропусте прилику да изразе своју веру.

Неискусни постају мудри

16, 17. Који је савет један старешина дао слуги помоћнику, и зашто је тај савет био ефикасан?

16 На састанцима Јеховиних сведока често се подсећамо да свакодневно читамо Божју Реч. То ће нас освежити. То нам такође помаже да донесемо мудре одлуке, исправимо личне мане, одупремо се искушењима и повратимо духовну равнотежу ако смо направили неки погрешан корак (Псалам 19:7ДК).

17 Искусне скупштинске старешине су на располагању да нам пруже библијски савет прилагођен нашим потребама. Ми само треба да ’црпемо‘ тако што ћемо тражити савет заснован на Библији (Пословице 20:5). Једног дана је један млади слуга помоћник пун одушевљења замолио старешину да му да неке сугестије о томе како да буде од веће користи у скупштини. Старешина, који је добро знао тог младића, отворио је своју Библију на 1. Тимотеју 3:3, где се каже да наименовани мушкарци морају бити ’разумни‘. Љубазно је показао на које би начине тај младић могао да покаже разумност у својим односима с другима. Да ли се тај млади брат увредио због отвореног савета који је добио? Ни случајно! „Старешина је користио Библију“, објаснио је он, „и зато сам схватио да савет долази од Јехове.“ Тај слуга помоћник је захвално применио савет и лепо напредује.

18. (а) Шта је једној младој хришћанки помогло да се одупре искушењима у школи? (б) Којих се библијских стихова ти сетиш кад си у искушењу?

18 Божја Реч може да помогне младима и да ’беже од жеља својствених младости‘ (2. Тимотеју 2:22). Једна млада Јеховина сведокиња која је недавно завршила средњу школу успевала је да се током целог школовања одупире искушењима тако што је медитирала о неким библијским стиховима и примењивала их. Она је често мислила на савет записан у Пословицама 13:20: „Ко с мудрима иде, тај постаје мудар.“ У складу с тиме, она је пазила на то да гаји пријатељство само с онима који су дубоко поштовали библијска начела. Закључила је: „Ја нисам ништа боља од других. Ако улетим у лоше друштво, желећу да угодим мојим пријатељима, а то би могло довести до проблема.“ Помогао јој је и Павлов савет записан у 2. Тимотеју 1:8. Он је написао: „Немој да се стидиш сведочанства о нашем Господу... [него] узми свој удео у подношењу зла за добру вест.“ У складу с овим саветом, она је својим школским друговима у свакој подесној прилици одважно причала о својим веровањима заснованим на Библији. Кад год је била одређена да пред разредом изнесе неки усмени извештај, она би изабрала неку тему која би јој омогућила да пружи тактично сведочанство о Божјем Краљевству.

19. Зашто један младић није успео да се одупре притисцима овог света, али шта му је дало духовну снагу?

19 Ако икада застранимо од ’пута праведника‘, Божја Реч нам може помоћи да исправимо своје кораке (Пословице 4:18). Један младић који живи у Африци научио је то на својој кожи. Кад га је посетио један Јеховин сведок, он је прихватио библијски студиј. Уживао је у ономе што је учио, али ускоро се у школи уплео у лоше друштво. С временом је почео да живи неморално. „Савест ме је стално мучила, и морао сам да престанем да посећујем састанке“, признаје он. Касније је опет почео да долази на састанке. Тај младић је признао: „Открио сам да је главни разлог свега тога био тај што сам духовно гладовао. Нисам имао лични студиј. Због тога нисам могао да издржим кушњу. Онда сам почео да читам Кулу стражару и Пробудите се! Постепено сам обновио духовну снагу и средио свој живот. То је било добро сведочанство за оне који су приметили промене код мене. Крстио сам се и сада сам срећан.“ Шта је овом младићу дало снаге да савлада своје телесне слабости? Духовну снагу је обновио редовним личним библијским студијем.

20. Како се млада особа може одупрети Сатаниним нападима?

20 Млади хришћани, ви сте данас на удару! Ако желите да се одупрете Сатаниним нападима, морате редовно усвајати духовну храну. Псалмиста, који је како изгледа и сам био младић, добро је то разумео. Он се захвалио Јехови што је обезбедио своју Реч, тако да ’младић може пут свој чист да држи‘ (Псалам 119:9).

Ићи ћемо где год нас Бог води

21, 22. Зашто не треба да закључимо да је пут истине претежак?

21 Јехова је нацију Израел извео из Египта и довео у Обећану земљу. С људског гледишта, можда је изгледало да је рута коју је изабрао непотребно напорна. Уместо да крену наоко лакшим, директнијим путем дуж Средоземног мора, Јехова је свој народ водио тешким пустињским путем. Међутим, Бог је на тај начин у ствари показао обзир према њима. Иако је пут уз море био краћи, он би Израелце водио кроз земљу непријатељских Филистеја. Изабравши други пут, Јехова је свој народ поштедео тога да се већ на почетку сукоби с Филистејима.

22 Слично томе, можда нам се понекад чини да је стаза којом нас Јехова данас води тешка. Сваке седмице имамо испуњен распоред хришћанских активности, у шта спадају и хришћански састанци, лични студиј и служба на терену. Друге стазе можда изгледају лакше. Али само ако се држимо Божјег вођства, ми ћемо стићи на одредиште, за које се снажно напрежемо да га достигнемо. Према томе, наставимо да усвајамо важну поуку од Јехове и останимо заувек на ’правој стази‘! (Псалам 27:11).

Можеш ли објаснити?

Зашто посебно треба да будемо редовни на хришћанским састанцима?

Шта родитељи могу да учине како би својој деци помогли да пазе на састанцима?

Шта се све подразумева тиме да будемо добри слушачи?

Шта нам може помоћи да коментаришемо на састанцима?

[Питања за разматрање]

[Слика на 16. и 17. страни]

Посећивање хришћанских састанака помаже нам да задржимо у мислима Јеховин дан

[Слике на 18. страни]

Постоје разни начини да хвалимо Јехову на хришћанским састанцима