Пређи на садржај

Пређи на садржај

Преношење хришћанске наде у Сенегалу

Преношење хришћанске наде у Сенегалу

Ми смо од оних који имају веру

Преношење хришћанске наде у Сенегалу

РИБА је још од давнина била основна намирница. Већ хиљадама година, људи рибаре по морима, језерима и рекама широм света. Неки Исусови апостоли су били рибари на Галилејском мору. Међутим, Исус их је упознао с једном другом врстом рибарења. То је било духовно рибарење које је користило не само рибарима већ и рибама!

С обзиром на то, Исус је рекао рибару Петру: „Одсада ћеш ловити живе људе“ (Лука 5:10). Ова врста рибарења се наставља и данас у преко 230 земаља, међу којима је и Сенегал (Матеј 24:14). Тамо данашњи ’рибари људи‘ одважно другима преносе своју хришћанску наду (Матеј 4:19).

Сенегал је смештен у најзападнијем делу Африке. Простире се од песковите пустињске области на рубу Сахаре, на северу, па до влажних шума регије Казаманс, на југу. Кроз Сенегал дувају топли пустињски ветрови, као и прохладни освежавајући поветарци са Атлантика. У њему живи више од девет милиона људи. Становници Сенегала су познати по својој гостољубивости. Већина њих се не изјашњавају као хришћани. Многи чувају овце, стоку, камиле и козе. Такође има и земљорадника који узгајају кикирики, памук и пиринач. Али има и рибара који доносе пуне мреже рибе из Атлантског океана и из неколико великих река које вијугају кроз земљу. Прерада рибе игра важну улогу у економији Сенегала. Штавише, чувено национално јело је чиб јен, укусан оброк од пиринча, рибе и поврћа.

’Рибари људи‘

У Сенегалу има 863 ревна објавитеља Божјег Краљевства. Духовно рибарење је овде започело почетком 1950-их. Канцеларија подружнице Watch Tower Societyja отворена је 1965. у главном граду Дакару. Почели су да пристижу „рибари“ мисионари из многих далеких земаља. „Рибарење“ је започело, и у Сенегалу се хришћанска нада константно ширила. На крају су саграђени нови објекти подружнице у Алмадиесу, на периферији Дакара, и били су посвећени Јехови у јуну 1999. године. Какво време за радовање!

Изазови прихватања истине

Редовно се контактира с људима веома различитог порекла и неки повољно реагују на поруку наде која се налази у Божјој Речи. Премда многи немају библијско спознање, срећни су кад сазнају да ће се ускоро испунити обећања која је Јехова Бог дао верним пророцима старог доба.

Често је потребна храброст да би се заузео чврст став за хришћанска начела, нарочито кад су у питању породична традиција и обичаји. Примера ради, полигамија је врло уобичајена у Сенегалу. Погледајмо случај једног човека који је имао две жене када је почео да проучава Библију. Хоће ли имати снаге да прихвати хришћанску истину и да се повинује захтеву из Писма да буде муж само једне жене? (1. Тимотеју 3:2). И да ли ће задржати жену своје младости, ону с којом се прво оженио? Баш то је урадио, и сада служи као ревни старешина у једној повећој скупштини у области Дакара. Његова прва жена је исто прихватила истину као и сва његова деца, 10 од прве жене и 2 од друге, бивше жене.

Још једна препрека да неко прихвати хришћанску наду може бити неписменост. Значи ли то да једна неписмена особа не може прихватити истину и живети по њој? Таман посла. Погледајмо пример Мари, мајке осморо малене деце, која напорно ради. Брзо је увидела важност тога да сваки дан разговара о библијском цитату са својим малишанима пре него што они оду у школу, а она на посао. Али како кад не зна да чита? Рано свакога јутра, узела би брошурицу Свакодневно разматрање Писма и изашла на песковит путић испред куће. Док су људи пролазили, она би их питала да ли знају да читају. Када би нашла неког ко зна, пружила би му брошурицу и срдачно рекла: „Ја не умем да читам, молим вас да ли бисте ми прочитали овај одломак за данас?“ Пажљиво је слушала док јој се читало. Затим би се захвалила пролазнику и брзо ушла у кућу да би водила један жив разговор с децом пре него што оду у школу!

Одазивају се све врсте људи

У Сенегалу можете пронаћи људе како седе на улицама, продају рибу, поврће или воће на пијацама или како наслоњени под величанственим баобаб дрветом пијуцкају атају, нешто попут горког зеленог чаја. Одлучни да пренесу добру вест сваком кога сретну, два брата су разговарала с једним инвалидом који је просио на улици. Кад су га поздравили, рекли су: „Многи људи ти дају новац, али не застану да поразговарају. Ми смо дошли да разговарамо о нечем веома важном, а тиче се твоје будућности.“ Просјак је био изненађен. „Желели бисмо нешто да те питамо“, наставила су браћа. „Шта мислиш зашто постоји толико патње у свету?“ „То је Божја воља“, одговорио је просјак.

Браћа су тада резоновала с њим на темељу Писма и објаснила му стих из Откривења 21:4. Просјак је био дубоко дирнут овом поруком наде, а и тиме што је неко био толико заинтересован за њега да је застао и разговарао с њим о Библији. Сузе су му наврле на очи. Уместо да затражи новац, преклињао је браћу да узму све новчиће које је имао у својој просјачкој кутијици! Толико је био упоран да је привукао пажњу свих пролазника. Браћа су га једва убедила да задржи новац. Најзад је пристао, али је инсистирао на томе да га поново посете.

Велики универзитет у Дакару такође се придружује улову у духовној рибарској мрежи. Један студент медицине по имену Жан-Луи почео је да проучава Библију. Брзо је прихватио истину, предао свој живот Јехови и крстио се. Жеља му је била да служи Богу у пуновременој пионирској служби, али је исто тако волео и да студира медицину. Због уговора који је имао са својом домовином био је обавезан да заврши студије. Ипак је упоредо с тим почео да служи као помоћни пионир. Убрзо након што је примио диплому квалификованог лекара, позван је да буде доктор у великом бетелском дому у Африци. Још један младић с којим је успостављен контакт на Дакарском универзитету сада исто служи као члан бетелске породице у својој домовини.

Духовно рибарење у Сенегалу је сигурно награђујуће. Библијска литература Јеховиних сведока је веома цењена и сада излази и на локалном волоф језику. Када чују добру вест на свом матерњем језику многи људи искрена срца су подстакнути да се са захвалношћу одазову. Уз Јеховин благослов, без сумње ће још многе симболичне рибе бити уловљене, док сенегалски ревни ’рибари људи‘ настављају верно и смело да говоре о хришћанској нади.

[Мапа/Слика на 31. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

СЕНЕГАЛ

[Слика]

Преношење хришћанске наде у Сенегалу

[Извор]

Mountain High Maps® Copyright © 1997 Digital Wisdom, Inc.