Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како Божји дух данас делује?

Како Божји дух данас делује?

Како Божји дух данас делује?

БИО је хром од мајчине утробе. По ваздан је седео код храмских врата званих Красна тражећи милостињу од оних који су улазили у храм. Међутим, једном је овај хендикепирани просјак добио на поклон нешто што је далеко вредније од неколико новчића. Био је излечен! (Дела апостолска 3:2-8).

Премда су га апостоли Петар и Јован ’подигли‘, тако да му се ’стопала учврстише‘, они нису хтели да се њима припише заслуга за ово излечење. Зашто? Петар је објаснио: „Људи Израелци, зашто се чудите овоме, или зашто нас тако гледате као да смо својом силом или оданошћу Богу учинили да овај хода?“ Заиста, и Петар и Јован су схватали да то нису могли да ураде својом снагом, већ помоћу Божјег светог духа (Дела апостолска 3:7-16; 4:29-31).

У то време су таква ’моћна дела‘ извршавана да би се показало да Бог подржава новоформирану хришћанску скупштину (Јеврејима 2:4). Али, након што послуже својој сврси, та моћна дела ће бити ’уклоњена‘, рекао је апостол Павле a (1.Коринћанима 13:8). Зато се данас у правој хришћанској скупштини не врше излечења која би Бог наредио, не преносе се пророчанска саопштења нити се истерују демони.

Међутим, да ли то значи да Божји свети дух више не делује? Ни говора! Осмотримо неке друге начине на које је Божји дух био активан у првом веку и како је активан у наше доба.

„Дух истине“

Неки од начина на које Божји свети дух делује јесу да информише, просветли и открије истине. Кратко пре своје смрти, Исус је својим ученицима рекао: „Још имам много тога да вам кажем, али сада то не можете носити. Међутим, кад дође он, дух истине, упутиће вас у сву истину“ (Јован 16:12, 13).

„Дух истине“ изливен је на Пентекост 33. н. е. када се у једној горњој соби у Јерусалиму окупило око 120 ученика који су том приликом били крштени светим духом (Дела апостолска 2:1-4). Апостол Петар је био међу онима који су присуствовали том годишњем празнику. Пун светог духа он „устаде“ и опширно изложи, то јест појасни извесне истине о Исусу. Рецимо, причао је о томе да је ’Исус Назарећанин узвишен до Божје деснице‘ (Дела апостолска 2:14, 22, 33). Божји дух је Петра такође подстакао да одважно изјави својим јеврејским слушаоцима: „Нека сав дом Израелов зна са сигурношћу да га је Бог учинио и Господом и Христом, тог Исуса кога сте ви прибили на стуб“ (Дела апостолска 2:36). Као исход Петрове духом надахнуте поруке, око три хиљаде људи „срцем пригрлише његову реч“ и крстише се. На тај начин им је Божји свети дух помогао да дођу до истине (Дела апостолска 2:37-41).

Божји свети дух је такође служио и као учитељ и као онај који подсећа. Исус је рекао: „Помоћник, свети дух, кога ће Отац послати у моје име, он ће вас поучити свему и подсетиће вас на све што сам вам рекао“ (Јован 14:26).

Како је свети дух деловао као учитељ? Божји дух је ученицима отварао ум да схвате ствари које су раније чули од Исуса, али их нису у потпуности разумели. Апостоли су рецимо знали да је Исус током свог суђења рекао Понтију Пилату, римском намеснику Јудеје: „Моје краљевство није део овог света.“ Па ипак, приликом Исусовог узласка на небо, више од 40 дана касније, апостоли су још увек погрешно мислили да ће то Краљевство бити успостављено овде на земљи (Јован 18:36; Дела апостолска 1:6). Очигледно нису могли у потпуности да схвате значење Исусових речи све до Пентекоста 33. н. е. кад је изливен Божји свети дух.

Божји дух је такође служио и као онај који подсећа, тако што их је опомињао на разне ствари којима их је Исус поучавао. Пророчанства о Христовој смрти и ускрсењу, рецимо, попримила су ново значење уз помоћ светог духа (Матеј 16:21; Јован 12:16). То што су се апостоли присећали Исусових учења, омогућило им је да одважно бране своје становиште пред краљевима, судијама и верским вођама (Марко 13:9-11; Дела апостолска 4:5-20).

Поврх тога, Божји свети дух је помагао у усмеравању раних хришћана на плодно подручје за службу (Дела апостолска 16:6-10). Божји дух их је такође подстицао да имају удела у писању Божје Речи Библије како би после цело човечанство имало користи од ње (2. Тимотеју 3:16). Из овога је јасно да је свети дух на многе начине био активан у првом веку. Није деловао само приликом извршења чуда.

Свети дух у наше доба

Свети дух на сличан начин делује и у корист правих хришћана нашег времена. То је у другој половини 19. века схватила једна мала група истраживача Библије у Алегенију (Пенсилванија, САД). Ови искрени истраживачи Библије жудели су да упознају „истину“ (Јован 8:32; 16:13).

Чарлс Тејз Расел, један члан ове групе, рекао је о свом трагању за истином из Писма: „Молио сам се... да будем у стању да у свом срцу и уму одстраним било коју предрасуду која би могла да се испречи томе да ме његов дух води до тачног разумевања.“ Бог је благословио ову понизну молитву.

Док су Расел и његови пријатељи марљиво истраживали по Писму, многе ствари су бивале јасније. „Открили смо да су вековима“, објаснио је Расел, „разне секте и групе расцепкале библијске доктрине међу собом, уносећи у њих више или мање људског теоретисања и грешака.“ То је довело до, како се он изразио, „прикривања истине“. Заиста, библијске истине су биле затрпане читавим низом паганских учења која су се током векова увукла у хришћански свет. Али, Расел је био одлучан да сазна и објави истину.

На страницама Сионске Куле стражаре и гласника Христове присутности, Расел и његови пријатељи су храбро разоткривали лажне религиозне доктрине које су пружале криву слику о Богу. Они су увидели да је — за разлику од популарног религиозног мишљења — душа смртна, да приликом смрти одлазимо у гроб и да је Јехова једини прави Бог, а не део некаквог Тројства.

Међутим, као што и претпостављаш, такво откривање лажних учења разгневило је свештенство хришћанског света. Жељни да сачувају своје утицајне положаје, многи католички и протестантски свештеници покренули су кампање како би нарушили углед који је Расел уживао. Али, Расел и његови пријатељи нису се предали. С пуно поверења тражили су вођство Божјег духа. „Засигурање нашег Господа“, казао је Расел, „јесте да ће... свети дух Оца, послат у име и на молбу Исуса, нашег Откупитеља, Посредника и Поглавара, бити наш учитељ.“ И стварно их је учио! Ови искрени Истраживачи Библије су наставили да узимају чисту воду истине из Библије и да је објављују широм света (Откривење 22:17).

Савремена организација Јеховиних сведока је већ више од једног века пријемчива за вођство Божјег светог духа. Док Јеховин дух постепено расветљава њихову духовну визију, Сведоци вољно праве потребне измене да би се ускладили с новијим разумевањем (Пословице 4:18).

„Бићете ми сведоци“

Рекавши својим ученицима: ’Примићете силу кад свети дух дође на вас, и бићете ми сведоци до најудаљенијег дела земље‘, Исус је указао на још један начин на који се испољава Божји свети дух (Дела апостолска 1:8). И данас важи Исусово обећање да ће својим ученицима улити „силу“ и „свети дух“ како би извршавали своје дело које им је доделио Бог.

Јеховини сведоци су као група веома познати по проповедничкој делатности. (Види оквир.) Заиста, Јеховини сведоци преносе поруку истине у више од 230 земаља и острвских група. Под свим замисливим условима, укључујући и оне у којима ризикују свој живот у подручјима захваћеним ратом, они храбро говоре о Божјем Краљевству. Њихова ревност за хришћанску службу пружа снажан доказ да свети дух данас делује. А Јехова Бог очигледно благосиља њихов труд.

На пример, прошле године је преко милијарду сати проведено у проповедању добре вести о Божјем Краљевству. С којим исходом? Неких 323 439 особа је симболизовало своје предање Богу крштењем у води. Поред тога, вођена су 4 433 884 кућна библијска студија с новозаинтересованим особама. Узевши све скупа, уручено је 24 607 741 књига, 631 162 309 часописа и 63 495 728 брошура и брошурица. Какво снажно сведочанство о деловању Божјег духа!

Божји дух и ти

Када се нека особа одазове на добру вест, затим усклади свој живот с Божјим мерилима и изражава веру у откупнину, пред њом се отвара могућност да има чист положај пред Богом. Апостол Павле је таквим особама рекао: ’Бог ставља свој свети дух у вас‘ (1. Солуњанима 4:7, 8; 1. Коринћанима 6:9-11).

Поседовање Божјег духа доводи до многих изврсних благослова. Каквих благослова? У првом реду, Божја надахнута Реч каже: „Плод духа је љубав, радост, мир, дуготрпљивост, љубазност, доброта, вера, благост, [и] самоконтрола“ (Галатима 5:22, 23). Отуда је Божји свети дух моћна сила која особу покреће на добро, омогућујући јој да показује Богу допадљиве особине.

Поврх тога, уколико читаш Библију и примењујеш то што учиш, Божји дух ти може помоћи да растеш у мудрости, спознању, увиду, просуђивању и способности размишљања. Краљ Соломон је добио ’мудрост и разум врло велик и срце пространо‘, јер се трудио да угоди Богу, а не људима (1. Царевима 4:29ДК). Будући да је Јехова дао свети дух Соломону, он сигурно ни данас неће ускратити свој свети дух онима који се труде да му угоде.

Божји свети дух такође помаже хришћанима да се боре против Сатане и демона, овог злог система ствари и грешних нагињања палог тела. Како је то могуће? Апостол Павле одговара: „За све имам снаге уз помоћ онога који ми даје моћ“ (Филипљанима 4:13). Свети дух можда неће отклонити невоље или искушења; али, може ти помоћи да их издржиш. Тиме што се ослањамо на Божји дух, можемо да добијемо ’снагу која надилази уобичајену‘ како бисмо се изборили с било којом невољом или патњом (2. Коринћанима 4:7; 1. Коринћанима 10:13).

Кад узмеш у обзир све ове чињенице, нема сумње да Божји свети дух данас делује. Јехова својим духом даје снагу својим слугама да би могли да сведоче о његовим величанственим намерама. Тај дух и даље открива блеске духовног светла и јача нам веру, помажући нам да останемо лојални нашем Створитељу. Колико смо само срећни што се Бог држи својих обећања дајући свети дух својим данашњим верним слугама!

[Фуснота]

a Види чланак „Зашто су престали чудесни дарови духа?“ у Кули стражари од 15. августа 1971, стране 501-5. (енгл.).

[Оквир на 10. страни]

Шта други кажу о Јеховиним сведоцима

„Док друге цркве унајмљују саветнике како би намамиле људе у црквене клупе или док дебатују о савременим питањима као што су хомосексуалност и абортус, Сведоци не праве уступке промењивом свету. Они и даље систематски обрађују Земљу“ (The Orange County Register, област Оранж, Калифорнија, САД).

„Када је реч о ширењу вере, мало деноминација је тако пуно одушевљења... као што су то Јеховини сведоци“ (The Republic, Колумбус, Индијана, САД).

„Они су једини који иду од врата до врата с ’добром вешћу‘, примењујући библијска начела“ (Życie Literackie, Пољска).

„У највећој проповедничкој кампањи за коју се зна, Јеховини сведоци преносе Јеховину поруку по читавом свету“ (News-Observer, Тамаква, Пенсилванија, САД).

[Слике на 9. страни]

Божји свет дух нас духовно просветљује

. . . потпомаже у развијању добрих хришћанских особина

. . . и подупире нас у светском делу проповедања