Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли је читање недавних издања Куле стражаре за тебе било нешто вредно? Онда, погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Шта је то што је олакшало прихватање Божића у Кореји?

У Кореји и неким другим земљама постојало је једно старо веровање о богу кухиње, за кога се мислило да у децембру долази кроз димњак и доноси поклоне. Осим тога, након Другог светског рата амерички војници делили су поклоне и хуманитарну помоћ у локалним црквама (15. 12, стране 4, 5).

У испуњењу Исаије 21:8, којег ’стражара‘ Бог има у наше време?

Духом помазани хришћани који служе као класа стражара упозоравају људе на значење светских догађаја који представљају испуњење библијског пророчанства. Такође су помогли Истраживачима Библије да препознају и избегну небиблијске доктрине и обичаје (1. 1, стране 8, 9).

Ко је сачињавао „Пољско братство“?

То је била једна мала пољска религиозна група која је у 16. и 17. веку охрабривала на држање Библије, и стога одбила општеприхваћене црквене доктрине као што су Тројство, крштавање мале деце и паклена ватра. С временом су чланови те групе били сурово прогоњени и присиљени да се расеју у друге земље (1. 1, стране 21-3).

Зашто радије треба веровати библијским пророчанствима него предвиђањима футуролога или астролога?

Тобожњи пророци показали су се непоузданима јер одбацују Јехову и Библију. Само библијска пророчанства ти могу помоћи да сазнаш како догађаји који се уклапају у Божју намеру могу заувек да користе теби и твојој породици (15. 1, страна 3).

Које линије доказа потврђују да живимо у последњим данима?

Можемо да видимо последице збацивања Сатане с неба (Откривење 12:9). Живимо у време последњег ’краља‘ споменутог у Откривењу 17:9-11. Број истински помазаних хришћана опада, иако ће неки очигледно још увек бити на земљи кад почне велика невоља (15. 1, стране 12, 13).

Када је књига Авакума написана, и зашто би требало да нас она интересује?

Ова библијска књига је написана око 628. пре н. е. Садржи Јеховине пресуде против древне Јуде и Вавилона. Такође говори о божанској осуди која ће ускоро доћи на данашњи зли систем (1. 2, страна 8).

Где у Библији можемо наћи мајчински мудар савет за вредне жене?

Задње, 31. поглавље књиге Пословица, јесте изврстан извор таквог савета (1. 2, стране 30, 31).

Зашто можемо бити захвални што нам је Јехова открио „Христов ум“ (1. Коринћанима 2:16)?

Помоћу јеванђеља, Јехова нам је омогућио да сазнамо Исусове мисли, осећања, поступке и приоритете. То нам може помоћи да будемо сличнији Исусу, поготово у томе колики значај придајемо нашем животоспасавајућем делу проповедања (15. 2, страна 25).

Да ли Бог данас одговара на молитве?

Да. Иако Библија показује да Бог не одговара на све молитве, савремена искуства доказују да је често одговорио људима који су се молили за утеху и помоћ у стварима као што је решавање брачних проблема (1. 3, стране 3-7).

Шта можемо учинити да би добили Божју снагу?

Можемо да се молимо за њу, да из Библије извлачимо духовну снагу, и да кроз хришћанско дружење будемо ојачани (1. 3, стране 15, 16).

Како родитељи могу помоћи својој деци да извуку већу корист из хришћанских састанака?

Могу помоћи деци да остану будна, можда тако што ће их пре састанака ставити да одспавају. Могу да охрабре децу да воде „белешке“ тако што ће ставити на папир неки знак сваки пут кад чују познате речи или имена (15. 3, стране 17, 18).

Које су неке ствари које можемо научити из Јововог примера?

Јов је на прво место ставио свој однос с Јеховом, био је непристран с људима, настојао је да буде лојалан свом брачном другу, био је заинтересован за духовност своје породице и верно је поднео кушњу (15. 3, стране 25-7).

Да ли Библија садржи неки скривени код који даје увид у шифроване поруке?

Не. И за неке световне књиге би се исто тако могло тврдити да садрже скривени код. Наводни код у Библији био би бесмислен због различите ортографије у хебрејским рукописима (1. 4, стране 30, 31).