Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нови свет — хоћеш ли бити у њему?

Нови свет — хоћеш ли бити у њему?

Нови свет — хоћеш ли бити у њему?

„Нема за њих ништа боље него да настоје да су радосни, и за живота свога себи добро траже; али да и кад сваки човек једе и пије, и наужива се добра од свакога труда свога, то је од Бога дар“ (ПРОПОВЕДНИК 3:12, 13).

1. Зашто можемо са оптимизмом гледати на будућност?

 СВЕМОЋНОГ Бога многи људи замишљају као неког строгог и крутог бога. Међутим, горњи цитат је истина коју ћеш наћи у његовој надахнутој Речи. То се слаже с тиме да је он ’срећан Бог‘ и да је наше прародитеље сместио у земаљски рај (1. Тимотеју 1:11; Постање 2:7-9). Не треба да нас изненади када, док тражимо увид у будућност коју Бог обећава за свој народ, сазнамо за услове који ће нам донети вечни ужитак.

2. Које су неке од ствари које с радошћу ишчекујеш?

2 У претходном чланку смо истражили три од четири места где Библија прориче ’нова небеса и нову земљу‘ (Исаија 65:17). Једно од тих поузданих пророчанстава записано је у Откривењу 21:1. Наредни стихови говоре о времену када ће Свемоћни Бог знатно побољшати услове на земљи. Он ће обрисати сузе жалости. Људи више неће умирати услед старости, болести или несрећа. Туге, вике и боли више неће бити. Какав диван изглед! Али, да ли можемо бити сигурни да ће то доћи, и како би тај изглед могао управо сада да утиче на нас?

Разлози за поуздање

3. Зашто се можемо поуздати у библијска обећања о будућности?

3 Запази како Откривење 21:5 наставља. Ту се цитира Бог који, док седи на свом небеском престољу, објављује: „Гле! све чиним ново.“ То Божје обећање је боље од било које објаве о независности неке земље, од било којег данашњег закона о правима или од било које људске амбиције за будућност. То је апсолутно поуздана објава Онога за кога Библија каже да „не може да лаже“ (Титу 1:2). Сасвим је разумљиво што можда мислиш да бисмо овде могли да станемо и уживамо у овој изврсној могућности док се уздамо у Бога. Али не треба да станемо. Има још тога што треба да сазнамо о нашој будућности.

4, 5. Која већ осмотрена библијска пророчанства могу ојачати наше поуздање у оно што нас очекује?

4 Присети се онога што смо у претходном чланку утврдили у вези с библијским обећањима о новим небесима и новој земљи. Исаија је прорекао један нов систем и његово пророчанство се испунило када су се Јевреји вратили у своју домовину и поново успоставили право обожавање (Јездра 1:1-3; 2:1, 2; 3:12, 13). Међутим, да ли је то све на шта је Исаијино пророчанство указивало? Далеко од тога! Ствари које је прорекао испуниће се и на један величанственији начин у далекој будућности. На основу чега долазимо до таквог закључка? На основу онога што читамо у 2. Петровој 3:13 и Откривењу 21:1-5. Ови цитати указују на нова небеса и нову земљу који ће хришћанима широм света пружати погодности.

5 Као што смо раније приметили, Библија четири пута користи фразу ’нова небеса и нова земља‘. Осмотрили смо три таква случаја и дошли смо до охрабрујућих закључака. Библија конкретно прориче да ће Бог уклонити зло и друге узроке патње и да ће потом у свом обећаном новом систему излити даљње благослове на човечанство.

6. Шта прориче четврто пророчанство које спомиње ’нова небеса и нову земљу‘?

6 Хајде да сада испитамо последњи пример израза ’нова небеса и нова земља‘, у Исаији 66:22-24: „Као што ће нова небеса и земља коју ћу створити, преда мном стајати, - говори Јехова, тако ће стајати пород ваш и име ваше. И од младине до младине, од суботе до суботе, долазиће свака пут да се преда мном поклони, говори Јехова; и излазећи видеће се лешеви људи који се на ме побунише, јер црв њихов неће погинути, и огањ се њихов неће угасити, и свакој ће пути они бити гад.“

7. Зашто треба да закључимо да ће Исаија 66:22-24 имати испуњење у данима који долазе?

7 Ово пророчанство се испунило на Јеврејима који су се вратили у своју земљу, али оно ће имати још једно испуњење. То мора бити након што су написане друга Петрова посланица и књига Откривење, јер су оне указивале на будуће ’ново небо и нову земљу‘. Главно и потпуно испуњење можемо очекивати у новом систему. Осмотри неке услове које једва чекамо да бисмо у њима уживали.

8, 9. (а) У ком смислу ће Божји народ „стајати“? (б) На шта се односи пророчанство да ће Јеховине слуге вршити обожавање „од младине до младине, од суботе до суботе“?

8 Откривење 21:4 је показало да више неће бити смрти. Одломак из 66. поглавља Исаије у складу је с тиме. Из 22. стиха можемо видети да Јехова зна да нова небеса и нова земља неће трајати привремено, ограничено. Осим тога, трајаће и његов народ; они ће „стајати“ пред њим. Разлог да у то верујемо пружа нам оно што је Бог већ учинио за свој изабрани народ. Прави хришћани се суочавају са жестоким прогонством, чак и с фанатичним напорима да буду потпуно уништени (Јован 16:2; Дела апостолска 8:1). Па ипак, чак ни веома моћни непријатељи, као што су били римски цар Нерон и Адолф Хитлер, нису могли да истребе Божје лојалне слуге које носе његово име. Јехова чува скупштину свог народа, и можемо бити сигурни да се он може старати за то да она стоји у сву вечност.

9 Слично томе, они појединци који су верни Богу као део нове земље, друштва правих обожавалаца у новом свету, и даље ће стајати зато што ће на чист начин обожавати Створитеља свега. То неће бити ни повремено нити тек тако случајно обожавање. Божји закон, пружен Израелу преко Мојсија, захтевао је извесне религиозне поступке сваког месеца, као што је обележавање младине, и сваке седмице, као што је обележавање сабатног дана (Левитска 24:5-9; Бројеви 10:10; 28:9, 10; 2. Летописа 2:4). Тако Исаија 66:23 указује на редовно, стално обожавање Бога, из недеље у недељу, из месеца у месец. Атеизма и религиозног лицемерја тада неће бити. „Долазиће свака пут да се [пред Јеховом] поклони.“

10. Зашто можеш бити уверен у то да зли неће вечито кварити нови свет?

10 Исаија 66:24 нас уверава да мир и праведност нове земље никада неће бити доведени у опасност. Зли људи их неће нарушавати. Сети се да 2. Петрова 3:7 каже да пред нама лежи ’дан суда и уништења безбожних људи‘. Уништени ће бити безбожни. Зло неће доћи на недужне, као што то често бива у људским ратовима, где више страдају цивили него војници. Велики Судија нам гарантује да ће његов дан бити уништење безбожних.

11. Шта ће, према Исаији, снаћи свакога ко буде против Бога и његовог обожавања?

11 Праведници који буду преживели видеће да је Божја пророчанска реч истинита. Стих 24 прориче да ће „лешеви људи који се на [Јехову] побунише“ бити доказ да је он извршио пресуду. Овај сликовити језик који је Исаија употребио може изгледати шокантно. Међутим, он се слаже са историјским чињеницама. Ван зидина древног Јерусалима била су сметлишта где су понекад бацани лешеви погубљених злочинаца који нису били достојни да буду сахрањени. a Убрзо би црви и ватра уништили ђубре и те лешеве. Исаијино сликовито излагање очигледно показује да је Јеховина пресуда над преступницима коначна.

Шта је Он обећао

12. Која даљња указивања о животу у новом свету даје Исаија?

12 Откривење 21:4 нам говори о неким стварима које неће постојати у предстојећем новом систему. Међутим, чега ће бити тада? Како ће живот изгледати? Да ли можемо имати било какве сигурне наговештаје? Да. Исаија у 65. поглављу пророчански описује услове у којима ћемо уживати уколико нам Јехова дозволи да живимо када он буде створио, у коначном смислу, та нова небеса и нову земљу. Они који буду благословљени вечним местом на новој земљи неће старити и потом неминовно умрети. Исаија 65:20 нам засигурава: „Неће више ни детета нити старца бити који неће дане своје навршити, јер ће млад још бити онај који од сто година премине и проклеће се грешник од сто година.“

13. Како нам Исаија 65:20 засигурава да ће Божји народ бити безбедан?

13 Прво испуњење овога на Исаијином народу значило је да су бебе у земљи безбедне. Никакви непријатељи нису упадали да би, као што су то једном урадили Вавилонци, однели одојчад или да би убили људе у најбољим годинама (2. Летописа 36:17, 20). У предстојећем новом свету, људи ће бити сигурни, безбедни, моћи ће да уживају у животу. Уколико неко одлучи да се побуни против Бога, неће моћи и даље да живи. Бог ће га уклонити. Шта ако тај бунтовнички грешник има сто година? Он ће умрети „млад“, када се то упореди с вечним животом (1. Тимотеју 1:19, 20; 2. Тимотеју 2:16-19).

14, 15. На основу Исаије 65:21, 22, које послове пуне задовољства можеш с радошћу да ишчекујеш?

14 Исаија се не задржава на томе како би намерни грешник могао бити уклоњен, већ уместо тога описује услове за живот који ће владати у новом свету. Пробај да замислиш себе у том окружењу. Оно што би можда прво замислио јесу ствари које су ти толико драге. Исаија говори о томе у 21. и 22. стиху: „Они ће куће градити и у њима седети, и садити винограде и род њихов јести. Неће они другима куће за насеље градити, неће они другима винограде садити, јер народу моме, биће дани ко дани дрвету, изабраници моји уживаће дело руку својих.“

15 Ако још немаш градитељског искуства или никада ниси радио у башти, Исаијино пророчанство указује на то да те чека учење. Али, зар не би био спреман да учиш уз помоћ способних инструктора, можда љубазних комшија који ти радосно помажу? Исаија није рекао да ли ће твоја кућа имати велике незастакљене прозоре са жалузинама, тако да можеш уживати у топлом поветарцу или застакљене прозоре кроз које можеш да посматраш како се смењују годишња доба. Да ли ћеш направити кућу с косим кровом због кише и снега? Или ће због локалне климе бити боље да направиш раван кров — попут крова на Средњем истоку — на ком се можеш окупити с породицом да бисте уживали у дивним оброцима и разговорима? (Поновљени закони 22:8; Немија 8:16).

16. Зашто можеш очекивати да ће нови свет трајно пружати задовољство?

16 Оно што је важније од познавања таквих детаља јесте то да ћеш имати своју кућу. Биће твоја — а не као данас, када можда радиш као роб да би је изградио, а онда неко други живи у њој. Исаија 65:21 каже још и да ћеш садити и јести воће. Јасно је да се овим укратко говори о целокупној ситуацији. Имаћеш велико задовољство од свог труда, од плодова свог рада. Моћи ћеш то да радиш целог живота — који ће бити „ко дани дрвету“. То сигурно одговара опису — ’све ново‘! (Псалам 92:13-15).

17. Које је обећање посебно охрабрујуће за родитеље?

17 Уколико си родитељ, дирнуће те у срце следеће речи: „Неће они узалудно радити нити ће децу пропалу гледати [„нити ће рађати за страх“, ДК], јер ће то род благословен бити од Јехове, и с њима ће деца бити њихова. Пре но што ме зову, одазваћу им се, пре ношто заћуте, услишићу их“ (Исаија 65:23, 24). Да ли већ лично знаш за бол ’рађања за страх‘? Није потребно да наводимо низ проблема које деца могу имати, а који уносе немир код родитеља и других. И кад већ говоримо о томе, сви смо видели родитеље који су толико преокупирани својом каријером, пословима или задовољствима, да проводе мало времена са својом децом. Насупрот томе, Јехова нам засигурава да ће чути и одговорити на наше потребе, чак и да ће их унапред знати.

18. Зашто можеш очекивати да се у новом свету забављаш са животињама?

18 Док размишљаш о томе чему ћеш се радовати у новом свету, замисли призор о којем говори Божја пророчанска реч: „Заједно ће вук и јагње пасти, лав ће као и во траву јести, прашина ће змији храна бити; неће ни неправде нити штете бити на свој светој гори мојој, говори Јехова“ (Исаија 65:25). Људски уметници покушавају да насликају те сцене, али то није само замишљен, уметнички слободан приказ. Овај призор ће бити стваран. Мир ће владати међу људима, као и међу животињама. Многи биолози и љубитељи животиња проводе најбоље године свог живота учећи о неколико врста животиња или о само једној подврсти односно пасмини. За разлику од тога, замисли шта ћеш све моћи да научиш када се животиње не буду плашиле људи. Тада ћеш моћи да приђеш чак и птицама и мајушним створењима која живе у шумама или џунглама — да, моћи ћеш да их посматраш, учиш од њих и да се забављаш с њима (Јов 12:7-9). То ћеш моћи да радиш безбедно, без опасности од човека или животиње. Јехова каже: „Неће ни неправде нити штете бити на свој светој гори мојој.“ Каква ће то промена бити у односу на оно што данас видимо и доживљавамо!

19, 20. Зашто је Божји народ сасвим другачији од већине данашњих људи?

19 Као што смо раније споменули, људи не могу тачно прорећи будућност, упркос владајућем интересовању око новог миленијума. Због тога су многи фрустрирани, збуњени или очајни. Питер Емберли, директор Канадског универзитета, написао је: „Многи [одрасли људи] се на крају суоче са основним животним питањима. Ко сам ја? За чиме ја то стварно тежим? Шта остављам следећем нараштају? У својим средњим годинама се боре да постигну неки ред и смисао у животу.“

20 Сигурно можеш разумети зашто је то случај с многима. Они можда теже да уживају у животу прибегавајући хобијима или узбудљивим облицима рекреације. Међутим, они не знају шта доноси будућност, тако да животу недостаје значај, ред, односно прави смисао. У светлу онога што смо већ осмотрили упореди сада то са својим погледом на живот. Ти знаш да ћемо у време Јеховиних обећаних нових небеса и нове земље моћи да погледамо око себе и да целим срцем кажемо: ’Стварно је Бог све ново начинио!‘ Како ћемо се томе само радовати!

21. Који заједнички фактор налазимо у Исаији 65:25 и Исаији 11:9?

21 Уопште није арогантно када замишљамо себе у Божјем новом свету. Он нас позива, чак и подстиче, да га сада обожавамо у истини и да испунимо услове за живот када ’неће ни неправде нити штете бити на свој светој гори његовој‘ (Исаија 65:25). Међутим, да ли си запазио да је Исаија и раније употребио сличан опис, и да је укључио један пресудан фактор да бисмо заиста уживали у новом свету? Исаија 11:9 каже: „Нити ће квара нити штете бити на свој светој гори мојој; јер ће земља бити пуна познања Јехове као што је морско корито пуно воде која га покрива.“

22. На коју одлучност треба да нас охрабри наше осматрање четири библијска пророчанства?

22 ’Познање Јехове.‘ Када Бог буде све ново начинио, становници Земље ће имати тачно спознање о њему и о његовој вољи. То ће укључивати много више од учења из посматрања животињског света. У то је укључена и његова надахнута Реч. На пример, размисли о томе колико смо тога видели из осматрања само четири пророчанстава која спомињу ’нова небеса и нову земљу‘ (Исаија 65:17; 66:22; 2. Петрова 3:13; Откривење 21:1). Имаш добре разлоге да свакодневно читаш Библију. Да ли имаш ту навику? Ако немаш, које измене можеш извршити како би сваког дана прочитао по нешто што Бог има да каже? Утврдићеш да не само што ћеш радосно ишчекивати нови свет да уживаш у њему већ ћеш и сада осећати веће задовољство, баш као што га је осећао и псалмиста (Псалам 1:1, 2).

[Фуснота]

a Види Insight on the Scriptures, 1. том, 906. страну, који су издали Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.

Како би одговорио?

• Зашто можемо закључити да Исаија 66:22-24 прориче оно што је још увек пред нама?

• Шта нарочито једва чекаш од онога што је споменуто у пророчанствима из Исаије 66:22-24 и Исаије 65:20-25?

• Које разлоге имаш да с поуздањем гледаш на своју будућност?

[Питања за разматрање]

[Слике на 15. страни]

Исаија, Петар и Јован прорекли су неке аспекте ’нових небеса и нове земље‘