Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пронађи утеху у Јеховиној снази

Пронађи утеху у Јеховиној снази

Пронађи утеху у Јеховиној снази

„Кад се у срцу моме умноже бриге, утехе твоје ублажују душу моју“ (ПСАЛАМ 94:19).

БИБЛИЈА пружа речи утехе свима који чезну за растерећењем. Онда није никакво чудо што The World Book Encyclopedia каже да се „у време невоље и неизвесности небројено много људи окреће Библији за утеху, наду и вођство“. Зашто?

Зато што је Библију надахнуо наш Створитељ пун љубави, „Бог сваке утехе“, Онај „који нас теши у свакој нашој невољи“ (2. Коринћанима 1:3, 4). Он је ’Бог који даје утеху‘ (Римљанима 15:5). Јехова је пружио пример када је обезбедио средство олакшања за све нас. Он је на земљу послао свог јединорођеног Сина, Христа Исуса, да нам пружи наду и утеху. Исус је поучавао: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16). Библија описује Јехову као оног који ’сваки дан носи наше бреме, истинског Бога нашег спасења‘ (Псалам 68:19NW). Побожне особе могу с поуздањем да кажу: „Свагда видим Јехову пред собом; док је он код деснице моје, не колебам се [’не посрћем‘, ДК]“ (Псалам 16:8).

Библијски стихови попут ових показују дубоку љубав коју Јехова Бог има према нама људима. Постаје јасно да он има искрену жељу — као и способност — да нам пружи велику утеху и да ублажи нашу бол у време тескобе. „Он уморном снагу даје и сусталом живот крепи“ (Исаија 40:29). Како онда можемо да пронађемо утеху у Јеховиној снази?

Јеховина брига делује умирујуће

Псалмиста је написао: „Стави на Господа бреме своје, и он ће те поткријепити. Неће дати до вијека праведнику да посрне“ (Псалам 55:22ДК). Да, Јехова Бог је заинтересован за људску породицу. Апостол Петар је охрабрио хришћане из првог века: ’Он [Бог] се брине за вас‘ (1. Петрова 5:7). Исус Христ је нагласио колико су Богу људи важни рекавши: „Зар се пет врабаца не продају за два новчића мале вредности? Ипак, ниједан од њих није заборављен пред Богом. А вама су и све власи на глави избројане. Не бојте се; ви вредите више од много врабаца“ (Лука 12:6, 7). Ми смо толико вредни Богу да он запажа и најситнији детаљ о нама. Он зна ствари које ни ми сами не знамо, зато што је дубоко заинтересован за свакога од нас.

Светлана, млада проститутка поменута у претходном чланку била је веома утешена кад је осетила то лично занимање од Јехове. Била је пред самоубиством пре него што је ступила у контакт с Јеховиним сведоцима. Онда је прихватила библијски студиј који јој је помогао да упозна Јехову као једну стварну особу која је заинтересована за њено добро. То је Светлану такло у срце и покренуло је да промени свој начин живљења и да се преда Богу. Такође јој је пружило потребну дозу самопоштовања које јој је било потребно да би истрајала у проблемима и да би имала позитиван став према животу. „Убеђена сам“, сада каже она, „да ме Јехова никада неће напустити. Установила сам да је тачно оно што стоји у 1. Петровој 5:7. Тамо каже: ’Све своје бриге бацате на [Јехову], јер се он брине за вас.‘“

Нада темељена на Библији пружа утеху

Један посебан начин на који Бог пружа утеху јесте преко своје писане Речи која садржи дивну наду у будућност. Апостол Павле је написао: „Све што је раније написано, написано је нама за поуку, да бисмо својом истрајношћу и утехом из Писма имали наду“ (Римљанима 15:4). Павле је јасно указао на везу која постоји између истинске наде и утехе, када је написао: ’Нека Бог, наш Отац, који нас је волео и дао нам вечну утеху и добру наду посредством незаслужене доброте, утеши ваше срце и учврсти вас у сваком добром делу и речи‘ (2. Солуњанима 2:16, 17). Та ’добра нада‘ обухвата и могућност савршеног, срећног и бескрајног живота на рајској земљи (2. Петрова 3:13).

Таква сигурна и светла нада охрабрила је Лајмониса, парализованог алкохоличара поменутог у претходном чланку. Читајући литературу Јеховиних сведока темељену на Библији, обрадовао се када је сазнао за нови свет под Божјим Краљевством, у коме ће потпуно оздравити. У Библији је прочитао следеће светло обећање о чудноватом излечењу: „Тада ће се слепима очи отворити, уши ће се глухима отворити; тада ће и хромац као јелен скакати, и језик немога радосно клицати, јер ће проврети воде по пустињи и потоци по беспућу “ (Исаија 35:5, 6). Како би испуњавао услове да живи у том Рају, Лајмонис је променио много тога. Оставио је пиће, а тај преображај није прошао незапажено код његових комшија и познаника. Сада он води неколико библијских студија, причајући другима о утехи коју пружа нада темељена на Библији.

Улога молитве

Када нам је због нечега тешко на срцу, утеху можемо да пронађемо молећи се Јехови. То нас може растеретити. Можда ћемо се током молитве утешити тако што ћемо се присетити ствари из Божје Речи. Најдужи псалам у Библији је попут једне предивне молитве. Његов писац је певао: „Опомињем се давних судова твојих и тешим се“ (Псалам 119:52). У екстремно тешким ситуацијама, нарочито ако су посреди тешка здравствена стања, често не постоји један свеобухватан одговор. Ако се ослонимо само на своју снагу, можда нећемо знати коме тачно да се обратимо. Многи су установили да су били веома утешени и да је покаткад дошло до неочекиваних решења након што су предузели све што је у њиховој моћи, а затим се молили Богу (1. Коринћанима 10:13).

Пет, која је хитно одведена на ургентно одељење, осетила је утешно дејство молитве. Након што се опоравила, рекла је: „Молила сам се Јехови и у ствари схватила да свој живот морам препустити његовим рукама и ослонити се на њега док чиним оно што је његова воља. Све то време била сам спокојна; осећала сам Божји мир поменут у Филипљанима 4:6, 7.“ Како ови стихови могу бити утешни за све нас! Ту нас Павле снажно саветује: „Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем заједно са захваљивањем обзнаните своје молбе Богу; и Божји мир који превазилази сваку мисао чуваће ваша срца и ваше мисаоне снаге посредством Христа Исуса.“

Свети дух као утешитељ

У ноћи пре своје смрти, Исус је својим апостолима јасно ставио до знања да ће их ускоро напустити. То их је узнемирило и растужило (Јован 13:33, 36; 14:27-31). Зато што је увидео да им је потребна стална утеха, Исус је обећао: „Ја ћу замолити Оца и он ће вам дати другог помоћника [„утешитеља“, Бакотић] да буде с вама заувек“ (Јован 14:16). Исус овде указује на Божји свети дух. Божји дух је између осталог тешио апостоле у њиховим кушњама и јачао их да и даље врше Божју вољу (Дела апостолска 4:31).

Енџи, чији је муж након озбиљне несреће био на ивици живота и смрти, могла је успешно да се носи са свим неприликама и болном ситуацијом. Шта јој је помогло? Она каже: „Без подршке Јеховиног светог духа не бисмо могли пребродити оно што нас је снашло и остати јаки. Јеховина сила се заиста испољавала у нашим немоћима и он се показао као тврђава у време наше тескобе.“

Утешна снага братства

У каквој год да се животној ситуацији може неко наћи, без обзира колико болне околности могу да настану, требало би да нађе утеху међу братством које постоји у Јеховиној скупштини. Ово братство пружа духовну подршку и помоћ онима који су с њим повезани. Ту човек може да пронађе групу љубазних, заинтересованих пријатеља који пружају утеху и спремни су и вољни да теше друге који су у тескоби и да им помажу (2. Коринћанима 7:5-7).

Чланови хришћанске скупштине су поучени да ’чине добро свима, а нарочито онима који су им сродни по вери‘ (Галатима 6:10). Библијско образовање које примају покреће их да међу собом показују братску љубав и нежну наклоност (Римљанима 12:10; 1. Петрова 3:8). Духовна браћа и сестре у скупштини покренути су да буду љубазни, да пружају утеху и буду нежно саосећајни (Ефешанима 4:32).

Џо и Ребека који су трагично изгубили свог сина, осетили су ту утешну подршку чланова хришћанске скупштине. Они причају: „Јехова и његова скупштина пуна љубави помагали су нам када нам је било тешко. Примили смо стотине разгледница, писама и телефонских позива. То нас је навело да увидимо колико је драгоцено наше братство. Док смо још били у шоку од трагедије, многи чланови локалних скупштина прискочили су нам у помоћ, припремали оброке и поспремали по кући.“

Главу горе!

Када почну да фијучу жестоки ветрови невоље и док падају немилосрдне кише и гра̏д тескобе, Бог је спреман да пружи утешну заштиту. Овако га један од псалама описује како пружа утешно склониште: „Перјем својим покриће те, и под крилима ћеш се његовим заклонити“ (Псалам 91:4). Овде је можда реч о опису орла. То је ситуација када птица осети опасност и да би заштитила своје птиће шири крила над њима. Јехова у још већој мери постаје истински Заштитник за све оне који код њега траже заклон (Псалам 7:1NW).

Ако желиш нешто више да сазнаш о Богу, његовој личности, намерама и његовој способности да пружи утеху, позван си да проучаваш његову Реч. Јеховиним сведоцима ће бити задовољство да ти помогну у том настојању. Да, и ти можеш да се утешиш у Јеховиној снази!

[Слике на 7. страни]

Библијска нада у будућност може да пружи утеху