Пређи на садржај

Пређи на садржај

Све ново чини — као што је проречено

Све ново чини — као што је проречено

Све ново чини — као што је проречено

„Онај који седи на престолу рече: ’Гле! све чиним ново.‘ Такође рече...’Ове речи су верне и истините‘“ (ОТКРИВЕЊЕ 21:5).

1, 2. Зашто многи људи с правом нерадо размишљају о томе шта доноси будућност?

 ДА ЛИ си некада рекао или помислио: ’Ко зна шта ће бити сутра?‘ Вероватно разумеш зашто људи нерадо нагађају шта ће донети будућност или нерадо верују онима који брзоплето тврде да проричу будућност. Људи једноставно немају ту моћ да тачно прорекну шта ће се дешавати будућих месеци или година.

2 Часопис Forbes ASAP је посветио једно издање времену. У њему је водитељ документарних ТВ-емисија Роберт Крингли написао: „Време нас на крају све понизи, али од његових руку нико не страда толико као погађачи. Настојање да погодимо будућност јесте игра у којој скоро увек губимо... Па ипак, такозвани стручњаци и даље предсказују.“

3, 4. (а) Који оптимизам гаје неки с обзиром на нови миленијум? (б) Која реална очекивања имају други о будућности?

3 Можда си приметио да уз толико пажње која се придаје новом миленијуму, као да више људи размишља о будућности. Почетком прошле године, часопис Maclean’s је рекао: „Двехиљадита година може за већину Канађана бити само још једна година на календару, али можда ће се она поклопити с једним стварно новим почетком.“ Професор Крис Дјудни, са универзитета Јорк, навео је овај разлог за оптимизам: „Нови миленијум значи да можемо опрати руке од једног стварно ужасног века.“

4 Да ли то звучи само као зидање кула у ваздуху? У Канади свега 22 посто од оних који су учествовали у једној анкети „верује да ће 2000. година донети нови почетак за свет“. У ствари, скоро половина „очекује још један светски сукоб“ — светски рат — у року од следећих 50 година. Јасно је да већина људи схвата да нови миленијум не може отклонити наше проблеме, чинећи све ствари новима. Сер Мајкл Атија, бивши председник Британског краљевског друштва, писао је: „Брзи темпо промена... значи да ће двадесет први век донети пресудне изазове за целу нашу цивилизацију. Проблеми раста становништва, ограничени ресурси, загађивање животне средине и распрострањено сиромаштво већ су ту и с њима се под хитно морамо ухватити у коштац.“

5. Где можемо наћи поуздане информације о томе шта нас очекује?

5 Можда се питаш: ’Пошто људи не могу прорећи шта нам доноси будућност, зар не треба једноставно да је игноришемо?‘ Одговор је не! Додуше, људи не могу с тачношћу да прорекну шта нас чека, али не треба да мислимо како то нико не може. Па ко онда може, и зашто бисмо са оптимизмом гледали на будућност? Задовољавајуће одговоре можеш пронаћи у четири специфична пророчанства. Она су записана у најраспрострањенијој и најчитанијој књизи, која се уједно и често погрешно разуме, а и игнорише — реч је о Библији. Шта год да мислиш о њој, и без обзира колико је добро познајеш, дугујеш себи да осмотриш та четири темељна дела библијског текста. Они у ствари проричу веома светлу будућност. Штавише, ова четири кључна пророчанства говоре каква може бити будућност за тебе и теби драге особе.

6, 7. Када је Исаија пророковао, и како његова предсказања имају задивљујуће испуњење?

6 Прво се налази у 65. поглављу Исаије. Пре него што га прочиташ, задржи у мислима позадину тога — када је тај материјал записан и чиме се то пророчанство бавило. Божји пророк Исаија, који је записао те речи, живео је више од једног века пре него што је краљевство Јуде дошло свом крају. Тај крај је дошао када је Јехова ускратио заштиту неверним Јеврејима и дозволио да Вавилонци опустоше Јерусалим и одведу његов народ у изгнанство. То се десило више од сто година након што је то Исаија прорекао (2. Летописа 36:15-21).

7 Што се тиче историјске позадине испуњења, сети се да је, уз Божје вођство, Исаија прорекао име још нерођеног Персијанца, Кира, који ће на крају срушити Вавилон (Исаија 45:1). Кир је 537. пре н. е. обезбедио услове за повратак Јевреја у њихову домовину. Задивљујуће је што је Исаија прорекао ову обнову, као што читамо у 65. поглављу. Он се усредсредио на ситуацију којој ће Израелци моћи да се радују када се буду вратили у своју домовину.

8. Коју је срећну будућност Исаија прорекао, и који нас израз посебно занима?

8 У Исаији 65:17-19 читамо: ’Ја ћу нова небеса створити и нову земљу, а што је пре било, то се неће помињати, нити ће на ум долазити. Али се радујте и једнако веселите ономе што ћу сада ја створити; јер ћу ја Јерусалим за весеље створити и за радост народ његов. Од Јерусалима весеље ћу своје учинити, радост своју од народа свога, и неће се више тад у њему чути ни ридање плача ни одјек од туге.‘ Очигледно је да је Исаија описао стање које је било далеко боље од онога под којим су Јевреји живели у Вавилону. Он је прорекао радост и весеље. А сада погледај тај израз ’нова небеса и нова земља‘. То је прво од четири места где се ова фраза налази у Библији, и та четири цитата могу директно утицати на нашу будућност, чак је и прорећи.

9. Како су древни Јевреји били укључени у испуњење Исаије 65:17-19?

9 Првобитно испуњење Исаије 65:17-19 укључивало је древне Јевреје који су се, као што је Исаија тачно прорекао, вратили у своју домовину, где су поново успоставили чисто обожавање (Јездра 1:1-4; 3:1-4). Ти, наравно, схваташ да су се они вратили у домовину на истој планети, а не негде другде у свемиру. То нам може помоћи да видимо шта је Исаија мислио под новим небесима и новом земљом. Не морамо као неки да теоретишемо о нејасним пророчанствима Нострадамуса или неких других погађача. Библија сама појашњава шта је Исаија мислио.

10. Како треба да разумемо нову „земљу“ о којој је Исаија пророковао?

10 У Библији се ’земља‘ не односи увек на нашу планету. Рецимо, Псалам 96:1 (ДК) дословно каже: „Пјевај Господу, сва земљо!“ Знамо да наша планета — копно и огромни океани — не може да пева. Људи певају. Да, Псалам 96:1 указује на људе на овој планети. a Али, Исаија 65:17 спомиње и „нова небеса“. Ако ’земља‘ представља ново друштво људи у домовини Јевреја, шта су онда „нова небеса“?

11. На шта је указивала фраза „нова небеса“?

11 У једном делу од Маклинтока и Стронга, каже се овако: „Било где да је постављена сцена пророчанске визије, небо означава... цео скуп владајућих сила... које постоје и владају над поданицима, као што физичко небо стоји и влада над земљом.“ Што се тиче заједничке фразе „небо и земља“, ова енциклопедија објашњава да ’пророчанским језиком та фраза означава политички положај особа различитих сталежа. Небо је врховна власт; земља су сељаци, људи над којима владају њихови претпостављени‘ (Cyclopædia of Biblical, Theological, and Ecclesiastical Literature).

12. Како су древни Јевреји живели у оквиру ’нових небеса и нове земље‘?

12 Када су се Јевреји вратили у своју домовину, они су добили оно што би се могло звати једним новим системом ствари. Постојало је ново управно тело. Зоровавељ, потомак краља Давида, био је намесник, а Исус, син Јоседеков, био је првосвештеник (Агеј 1:1, 12; 2:21; Захарија 6:11). Они су сачињавали „нова небеса“. Над чиме? „Нова небеса“ су била над ’новом земљом‘, очишћеним друштвом људи који су се вратили у своју земљу како би поново изградили Јерусалим и његов храм за обожавање Јехове. Дакле, нова небеса и нова земља су у испуњењу које је тада укључивало Јевреје постојали у пуном смислу тих речи.

13, 14. (а) Који други случај с фразом ’нова небеса и нова земља‘ треба да осмотримо? (б) Зашто је Петрово пророчанство нарочито данас интересантно?

13 Пази да не промашиш поенту. Ово није ни вежбање у тумачењу Библије, нити је то само летимичан поглед на давну прошлост. У то се можеш уверити ако потражиш следеће место где се појављује ова фраза ’нова небеса и нова земља‘. У 3. поглављу 2. Петрове, наћи ћеш то место где се она појављује и видећеш да је то повезано с нашом будућношћу.

14 Апостол Петар је своје писмо написао више од 500 година након повратка Јевреја у њихову домовину. Као један од Исусових апостола, Петар је писао следбеницима Христа, „Господа“ који је споменут у 2. Петровој 3:2. Петар у 4. стиху говори о Исусовој ’обећаној присутности‘, због чега је ово пророчанство врло значајно данас. Обилан доказни материјал показује да је Исус од Првог светског рата присутан у том смислу што има власт као Владар у Божјем небеском Краљевству (Откривење 6:1-8; 11:15, 18). То поприма посебан значај у погледу нечега другог што је Петар прорекао у овом поглављу.

15. Како се испуњава Петрово пророчанство о ’новим небесима‘?

15 У 2. Петровој 3:13 читамо: „Према његовом обећању ми очекујемо нова небеса и нову земљу, а у њима ће пребивати праведност.“ Можда си већ сазнао да је Исус на небу главни Владар у ’новим небесима‘ (Лука 1:32, 33). Међутим, други библијски стихови показују да он не влада сам. Исус је обећао да ће апостоли и неки други попут њих имати место на небу. У посланици Јеврејима, апостол Павле је описао такве као оне ’који имају удела у небеском позиву‘. А Исус је рекао да ће припадници те групе седети с њим на престолима на небу (Јеврејима 3:1; Матеј 19:28; Лука 22:28-30; Јован 14:2, 3). Суштина је у томе да и други владају са Исусом као део нових небеса. Шта је онда Петар мислио тим изразом ’нова земља‘?

16. Која ’нова земља‘ већ постоји?

16 Као и с древним испуњењем — повратком Јевреја у њихову домовину — садашње испуњење 2. Петрове 3:13 укључује људе који се подлажу владавини тих нових небеса. Данас можеш наћи милионе оних који се драговољно подлажу таквој владавини. Они извлаче корист из њеног образовног програма и труде се да следе њене законе који се налазе у Библији (Исаија 54:13). Они сачињавају темељ ’нове земље‘ у том смислу што образују глобално друштво састављено из свих народности, језика и раса, и заједно раде подлажући се владајућем Краљу, Исусу Христу. Значајна је чињеница да и ти можеш бити део тога! (Михеј 4:1-4).

17, 18. Зашто нам речи из 2. Петрове 3:13 дају разлога да размишљамо о будућности?

17 Немој мислити да је то све, да немамо никакав детаљан увид у будућност. У ствари, док истражујеш контекст 3. поглавља 2. Петрове, уочићеш показатеље да се налазимо пред великом променом. У 5. и 6. стиху, Петар пише о Потопу Нојевих дана, о Поплави која је окончала тадашњи зли свет. У 7. стиху он спомиње да се „садашња небеса и земља“, то јест и владавине и масе људи, чувају за ’дан суда и уништење безбожних људи‘. Ово потврђује да се фраза „садашња небеса и земља“ не односи на материјални свемир, већ на људе и њихове владавине.

18 Петар затим објашњава да ће предстојећи Јеховин дан довести до великог чишћења, да ће направити места за нова небеса и нову земљу који се спомињу у 13. стиху. Запази крај тог стиха — „у њима ће пребивати праведност“. Зар то не указује да мора доћи до неких великих промена набоље? Зар то не говори о изгледу за стварно нове ствари, о времену када ће људи налазити веће задовољство у животу него данас? Ако можеш то да видиш, онда си стекао увид у оно што прориче Библија, увид који релативно мало њих има.

19. У оквиру које радње књига Откривење указује на ’нова небеса и нову земљу‘ који треба да дођу?

19 Али, хајдемо даље. Осмотрили смо где се фраза ’нова небеса и нова земља‘ појављује у 65. поглављу Исаије, и у још једном случају у 3. поглављу 2. Петрове. Отвори сада 21. поглавље Откривења, што је још једно место где се овај израз појављује у Библији. Опет ће нам бити од помоћи ако разумемо оквир. Два поглавља пре овог, у 19. поглављу Откривења, читамо о једном рату описаном живописном симболиком — али то није рат између две непријатељске земље. На једној страни је „Реч Божја“. Вероватно увиђаш да је то назив за Исуса Христа (Јован 1:1, 14). Он је на небу и у овој визији се појављује с небеским војскама. Против кога се они боре? То поглавље спомиње ’краљеве‘, ’војне заповеднике‘ и људе из различитих сталежа, и ’мале и велике‘. Ова битка укључује предстојећи Јеховин дан, уништење зла (2. Солуњанима 1:6-10). Надаље, 20. поглавље Откривења почиње описом уклањања ’празмије, која је Ђаво и Сатана‘. То пружа оквир за осматрање 21. поглавља Откривења.

20. На коју значајну промену у будућности указује Откривење 21:1?

20 Апостол Јован започиње узбудљивим речима: „Видех ново небо и нову земљу; јер пређашње небо и пређашња земља прођоше, и мора више нема.“ На основу онога што смо видели у 65. поглављу Исаије и 3. поглављу 2. Петрове, можемо бити сигурни да ово не значи да ће дословно небо и наша планета са својим водама бити замењени. Као што су показала малопре поменута поглавља, биће уклоњени зли људи и њихове владавине, укључујући и невидљивог владара Сатану. Да, оно што се овде обећава јесте нови систем ствари који укључује људе на земљи.

21, 22. У које нас благослове уверава Јован, и шта значи то да ће сузе бити обрисане?

21 Ми смо уверени у то док даље читамо ово дивно пророчанство. Крај 3. стиха говори о времену када ће Бог бити с човечанством и када ће своју пажњу обратити на корист људи који врше његову вољу (Језекиљ 43:7). У 4. и 5. стиху Јован наставља: „Он [Јехова] ће обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари прођоше. И Онај који седи на престолу рече: ’Гле! све чиним ново.‘ Такође рече: ’Пиши, јер су ове речи верне и истините.‘“ Заиста пророчанство које нам бодри дух!

22 Застани мало да би уживао у ономе што Библија прориче. ’Бог ће обрисати сваку сузу с њихових очију.‘ То се не може односити на нормалне сузе које испирају наше осетљиве очи, нити се може односити на сузе радоснице. Не, сузе које ће Бог отрти јесу сузе изазване страдањима, жалошћу, разочарањем, болом и патњом. Како можемо бити сигурни у то? Ово значајно Божје обећање повезује проливање наших суза са ’смрћу, тугом, виком и болом којих више неће бити‘ (Јован 11:35).

23. Окончање којих услова гарантује Јованово пророчанство?

23 Не потврђује ли то да ће рак, шлог, срчани напад, па чак и смрт бити одстрањени? Ко од нас није изгубио неку драгу особу услед неке болести, несреће или катастрофе? Бог овде обећава да смрти више неће бити, што указује на то да деца која би се тада могла родити неће имати изглед да одрасту и остаре — и да на крају умру. Ово пророчанство значи да више неће бити ни Алцхајмерове болести, остеопорозе, фиброзних тумора, глаукома, па чак ни катаракте — која је толико уобичајена у старости.

24. Како ће се ’ново небо и нова земља‘ показати као благослов, и шта ћемо још осмотрити?

24 Без сумње ћеш се сложити да ће туга и вика нестајати како се буду уклањали смрт, старост и болести. Међутим, шта је с мучним сиромаштвом, злостављањем деце и угњетавачком дискриминацијом због порекла или боје коже? Када би се наставиле такве ствари — које су данас толико уобичајене — не бисмо се ослободили туге и вике. Према томе, живот у оквиру ’новог неба и нове земље‘ неће реметити ови садашњи узроци туге. Каква промена! Међутим, до сада смо размотрили само три од четири места где се у Библији појављује фраза ’нова небеса и нова земља‘. Постоји још једно место које је повезано са оним што смо истражили и које наглашава због чега имамо разлога да с радошћу очекујемо да видимо када и како ће Бог испунити своје обећање да ’све ново чини‘. Следећи чланак се бави тим пророчанством и тиме шта оно може значити за нашу срећу.

[Фуснота]

a Према преводу др Лујо Бакотић Псалам 96:1 гласи овако: „Певајте Јехови, сви који сте на земљи!“ Ово се слаже с разумевањем да је Исаија под ’новом земљом‘ подразумевао Божји народ у њиховој земљи.

Да ли се сећаш?

• На која три места Библија прориче ’нова небеса и нову земљу‘?

• Како су древни Јевреји били укључени у испуњење о ’новим небесима и новој земљи‘?

• Шта су ’нова небеса и нова земља‘ које је Петар споменуо?

• Како нам 21. поглавље Откривења указује на светлу будућност?

[Питања за разматрање]

[Слика на 10. страни]

Баш као што је Јехова и прорекао, Кир је 537. пре н. е. обезбедио услове за повратак Јевреја у њихову домовину