Пређи на садржај

Пређи на садржај

Борити се против корупције мачем духа

Борити се против корупције мачем духа

Борити се против корупције мачем духа

’Обуците нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и лојалности.‘ (Ефешанима 4:24).

НА СВОМ врхунцу, Римско царство је имало највећу људску управу коју је свет икада видео. Римско законодавство је било толико успешно да је још увек темељ правног кодекса многих земаља. Међутим, упркос подвизима Рима његове легије нису могле да победе једног подмуклог непријатеља — корупцију. На крају је корупција убрзала пропаст Рима.

Апостол Павле је био један од оних који су трпели због подмитљивости римских службеника. Феликс, римски намесник који га је испитивао, очигледно је запазио да је Павле невин. Али Феликс, један од најподмитљивијих намесника свог времена, одуговлачио је суђење надајући се да ће му Павле дати новац како би био ослобођен (Дела апостолска 24:22-26).

Уместо да подмити Феликса, Павле му је отворено говорио о „праведности и самоконтроли“. Феликс није променио свој начин понашања, а ни Павле није покушао да избегне судски процес дајући мито, него је радије остао у затвору. Он је проповедао поруку о истини и поштењу и живео је у складу с њом. ’Уверени смо да имамо поштену савест‘, писао је јеврејским хришћанима, ’јер у свему желимо да се поштено владамо‘ (Јеврејима 13:18).

Такав став је био потпуно супротан моралу тог времена. Феликсов брат Палас био је један од најбогатијих људи тог древног света, а богатство — чија се вредност процењује на око 45 милиона долара — нагомилао је скоро искључиво подмићивањем и изнуђивањем. Међутим, његова имовина губи значај када се упореди с милијардама долара које неки коруптивни владари 20. века имају на тајним банковним рачунима. Очигледно би само наивне особе поверовале да су данашње владе победиле у рату против корупције.

Пошто је корупција већ толико дуго укорењена, морамо ли закључити да је она једноставно део људске природе? Или се може нешто учинити да се она сузбије?

Како се корупција може сузбити?

Несумњиво први корак у сузбијању корупције јесте признање да је она деструктивна и неправедна, пошто користи бескрупулозним особама, али на штету других. Неки напредак је свакако већ постигнут у том правцу. Џејмс Фоли, заменик министра спољних послова САД, рекао је: „Сви смо свесни тога да је цена подмићивања висока. Мито подрива добре владе, умањује ефикасност економије и успорава њен развој, изобличује трговину и глоби становнике широм света.“ Многи би се сложили с њим. Дана 17. децембра 1997. године, 34 водеће земље потписале су „конвенцију о миту“, чија је сврха да „значајно утиче на светску борбу против корупције“. По тој конвенцији, „злочин је понудити, обећати или дати мито страном државном службенику да би се постигли или одржали међународни пословни договори“.

Међутим, давање мита да би се остварили пословни уговори у другим земљама, само је врх санте леда коју чини корупција. Да би се корупција уклонила без изузетка, изискује се један други, много тежи корак: промена срца, заправо, промена многих срца. Људи посвуда морају научити да мрзе подмићивање и корупцију. Само тада ће престати изнуђивање новца. У ту сврху, часопис Newsweek је рекао како неки сматрају да би владе требало да „подстичу на једну свеопшту грађанску честитост“. Transparency International, једна група која се бори против корупције лобија, такође препоручује да њене присталице „посеју ’семе беспрекорности‘“ на радним местима.

Борба против корупције је морална битка која се не може добити само доношењем закона или ’мачем‘ законских казни (Римљанима 13:4, 5). Семе честитости и беспрекорности мора бити посејано у људска срца. То се најбоље може постићи оним што је апостол Павле описао као „мач духа“ — Божјом Речју, Библијом (Ефешанима 6:17).

Библија осуђује корупцију

Зашто Павле није одобравао корупцију? Зато што је желео да врши вољу Бога „који нема личних обзира, нити прима поклона“ (Поновљени закони 10:17). Осим тога, Павле се несумњиво сетио специфичне наредбе која се налази у Мојсијевом закону: „Нећеш имати личних обзира, и нећеш примати поклона; јер поклони заслепљују очи мудрих и кваре речи праведника“ (Поновљени закони 16:19). Краљ Давид је такође разумео да Јехова мрзи корупцију, и молио је да га не уброји међу грешнике, „чија је десница пуна мита“ (Псалам 26:10).

Они који искрено обожавају Бога имају додатне разлоге да не буду коруптивни. „Правдом земљу краљ подиже“, написао је Соломон, „а сатире је који мито узме“ (Пословице 29:4). Правда — посебно када је примењује највиши званичник, па онда сви остали — доприноси стабилности, док насупрот томе, корупција осиромашује земљу. Занимљиво је оно што Newsweek истиче: „У једном систему где свако жели парче колача корупције и зна како да га добије, економија може да доживи само крах.“

Чак и кад економија не доживи потпуни колапс, они који воле правду су разочарани када виде како корупција несметано узима маха (Псалам 73:3, 13). И нашем Створитељу, који нам је усадио ту жељу за правдом, такође се наноси неправда. У прошлости је Јехова интервенисао како би искоренио бесрамну корупцију. Примера ради, без увијања је рекао становницима Јерусалима зашто ће их препустити њиховим непријатељима.

Бог је преко свог пророка Михеја рекао: „Слушајте, дакле, поглавице дома Јаковљева, и кнезови дома Израелова, ви који правду презирете, и све што је право изврћете. Главари њихови по миту суде, свештеници њихови за плату уче, пророци њихови за новац пророкују... Зато ће се, због вас ће се Сион као њива преорати, Јерусалим ће гомила камења постати.“ Корупција је опустошила израелско друштво, баш као што је вековима касније нагризала и Рим. Баш као што је Бог и упозорио, отприлике један век након што је Михеј записао ове речи, Јерусалим је био уништен и напуштен (Михеј 3:9, 11, 12).

Ниједан човек, а ни народ, нема потребе да буде подмитљив. Бог подстиче зле да напусте свој начин живота и промене свој начин размишљања (Исаија 55:7). Он жели да свако од нас замени похлепу с несебичношћу и подмитљивост с праведношћу. „Убогога гњечити, то је вређати створитеља његовог, а смиловати му се, то је частити га“, подсећа нас Јехова (Пословице 14:31).

Успешна борба против корупције уз помоћ библијске истине

Шта може покренути особу да изврши једну такву промену? Иста сила која је покренула и Павла да напусти живот фарисеја и постане одлучан следбеник Исуса Христа. „Божја реч је жива и има моћ“, написао је (Јеврејима 4:12). Истина из Писма и данас подстиче на поштење чак и оне који су били дубоко уплетени у корупцију. Погледајмо један пример.

Убрзо после одслужења војног рока, Александар из Источне Европе се прикључио једној банди која се бавила рекетирањем, изнуђивањем и подмићивањем. a „Мој задатак је био да изнудим рекет од богатих бизнисмена“, објашњава он. „Кад бих једном стекао поверење неког бизнисмена, други чланови наше групе би му претили насиљем. Тад бих се ја понудио да решим ствари — за позамашну своту. Моји ’клијенти‘ су ми захваљивали што сам им помогао да реше проблеме, које сам им у ствари ја проузроковао. Колико год да звучи чудно, ипак сам волео тај посао.

„Такође сам уживао у новцу и узбуђењу које ми је пружао такав начин живота. Возио сам скуп ауто, живео у лепом стану и имао новац за све што сам желео. Људи су ме се бојали, што ми је пружало осећај моћи. На неки начин сам осећао да ми нико ништа не може и да сам изнад закона. Било који проблем с полицијом могао се решити или уз помоћ стручног адвоката, који је умео да изврда правосудни систем, или подмићивањем праве особе.

„Међутим, скоро да и нема лојалности код оних чији живот зависи од корупције. Један члан наше банде ме је узео на зуб, и постао сам неомиљен. Изненада сам остао без свог упадљивог аута, новца и девојке са скупим прохтевима. Добио сам чак и тешке батине. Овај преокрет ме је навео да озбиљно размишљам о смислу живота.

„Неколико месеци пре тога, моја мајка је постала Јеховин сведок и ја сам почео да читам њихову литературу. Речи из Пословица 4:14, 15 заиста су ме навеле на размишљање: ’Не иди на стазу бездушника, путем људи рђавих не иди. Избегавај га, не пролази њиме, уклони се од њега, мини га.‘ Одломци попут овог уверили су ме да за оне који желе у животу да се баве криминалом нема стварне будућности. Почео сам да се молим Јехови и тражио сам да ме води правим путем. Проучавао сам Библију с Јеховиним сведоцима, и на крају сам предао свој живот Јехови. Од тада живим поштено.

„Свакако, поштено живети значи зарађивати много мање новца. Али сад сам свестан да имам будућност, да мој живот има прави смисао. Схватио сам да је мој претходни начин живота са свим својим скупоценим обележјима био само једна кула од карата која је чекала да се сваког момента сруши. Савест ми је некада била неосетљива. Сада ме, захваљујући проучавању Библије, пецне кад год сам у искушењу да будем непоштен — чак и у малим стварима. Трудим се да живим у складу с Псалмом 37:3 који каже: ’Уздај се у Јехову и чини добро, и у својој ћеш земљи живети, хранићеш се у обиљу мира.‘“

’Ко мрзи мито живеће‘

Као што је то Александар открио, библијска истина може покренути особу да одоли корупцији. Он је извршио промене у складу са оним што апостол Павле каже у свом писму Ефешанима: ’Скините стару личност која одговара вашем ранијем начину понашања и која се квари по својим преварним жељама; и обновите се у сили која покреће ваш ум, и обуците нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и лојалности. Зато, сада кад сте одбацили лаж, говорите истину сваки са својим ближњим, јер смо удови који припадају један другоме. Ко је крао више да не краде, него нека напорно ради, чинећи својим рукама оно што је добро, да има шта дати ономе ко је у оскудици‘ (Ефешанима 4:22-25, 28). Сама будућност човечанства зависи од таквих промена.

Уколико се похлепи и корупцији не стане на пут, могле би да упропасте планету баш као што су допринеле пропасти Римског царства. На сву срећу, Створитељ човечанства нема намеру да то препусти случају. Он је одлучио ’да уништи оне који уништавају земљу‘ (Откривење 11:18). Јехова обећава онима који чезну за светом без корупције да ће ускоро бити ’нова небеса и нова земља, а у њима ће пребивати праведност‘ (2. Петрова 3:13).

Истина, данас можда није лако живети поштено. Али Јехова нам засигурава да гледано на дуге стазе онај ’ко се грабежу ода разориће свој дом, а ко мрзи мито, живеће‘ b (Пословице 15:27Стварност). Тиме што сада прекидамо с корупцијом ми показујемо да смо искрени када молимо Бога: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10).

Док чекамо да то Краљевсто делује, свако од нас може ’по правди сејати‘ тиме што не одобрава корупцију нити је практикује (Осија 10:12). Уколико тако поступамо, својим животом ћемо такође сведочити о снази надахнуте Речи Божје. Мач духа може победити корупцију.

[Фусноте]

a Име је промењено.

b Наравно, постоји разлика између мита и напојнице. Док се мито даје да би се изврнула правда или у неке друге непоштене сврхе, напојница је један израз захвалности за учињену услугу. То је објашњено у чланку Питања читалаца из Куле стражаре од 1. фебруара 1987.

[Слика на 7. страни]

Помоћу Библије можемо развијати „нову личност“ и клонити се корупције