Пређи на садржај

Пређи на садржај

Срећан породични живот привлачи друге Богу

Срећан породични живот привлачи друге Богу

Извештај објавитеља Краљевства

Срећан породични живот привлачи друге Богу

ЈЕХОВА је благословио Јосифа великом мудрошћу и разборитошћу (Дела апостолска 7:10). Као резултат тога, Јосифова оштроумност се ’допадала Фараону и свим његовим слугама‘ (Постање 41:37).

Слично томе, Јехова свом народу и данас даје увид и разборитост путем проучавања Библије (2. Тимотеју 3:16, 17). Таква мудрост и разборитост доносе добре плодове док се примењују савети засновани на Библији. Лепо понашање се често ’допада онима који га запажају‘, као што то показују следећа искуства из Зимбабвеа.

• Једна жена је имала комшије који су Јеховини сведоци. Иако није баш волела Сведоке, дивила се њиховом понашању, нарочито њиховом породичном животу. Приметила је како муж и жена имају веома леп однос и како су им деца послушна. Нарочито је запазила да муж много воли своју жену.

У неким афричким културама је уобичајено једно веровање да уколико муж воли своју жену, онда мора да је она користила враџбине да би га „припитомила“. Зато је та жена пришла Сведокињи и питала је: „Молим вас дајте ми то с чим сте зачарали свог мужа да и ја мога зачарам, па да ме воли исто као што ваш муж воли вас?“ Сведокиња је одговорила: „О, да, донећу вам сутра по подне.“

Сутрадан је сестра посетила комшиницу и донела јој своје „чини“. Шта је то било? Библија и књига Спознање које води до вечног живота. Када је из књиге Спознање размотрила информације под темом „Изграђивање породице која доноси част Богу“, рекла је тој жени: „То су ’чини‘ које мој муж и ја користимо да бисмо ’припитомили‘ једно друго, и зато се тако много волимо.“ Започет је библијски студиј и та жена је брзо напредовала тако да је симболизовала своје предање Јехови подрањањем под воду.

• Два специјална пионира која су била додељена једној малој скупштини близу североисточне границе Зимбабвеа с Мозамбиком, нису две недеље ишла у службу од врата до врата. Зашто? Зато што су људи долазили код њих да чују оно што су они имали да им кажу. Један пионир је испричао како је дошло до тога: „Путовали смо 15 километара да бисмо сваке недеље водили кућни библијски студиј с једном заинтересованом особом. Није нам баш било лако да дођемо до тог подручја. Морали смо да газимо кроз блато и да прелазимо набујале реке, где нам је вода долазила до врата. То је значило да одећу и обућу носимо на глави, да пређемо реку и да се поново обучемо на другој обали.

„Комшије те заинтересоване особе су биле веома импресиониране нашом ревношћу. Међу онима који су то приметили био је и вођа једне локалне религиозне организације. Рекао је својим следбеницима: ’Зар не желите да будете ревни као она два млада Јеховина сведока?‘ Сутрадан су многи од њих дошли код нас кући да би открили зашто смо тако упорни. Осим тога, наредне две недеље смо имали толико посетилаца да нисмо имали времена чак ни да спремимо себи нешто за јело!“

Један од оних који су током те две недеље долазили код пионира кући био је и тај религиозни вођа. Замисли како су се само пионири радовали када је он прихватио кућни библијски студиј!