Пређи на садржај

Пређи на садржај

Имај веру у Божју пророчанску реч!

Имај веру у Божју пророчанску реч!

Имај веру у Божју пророчанску реч!

„Имамо још сигурнију пророчанску реч“ (2. ПЕТРОВА 1:19).

1, 2. Које је прво забележено пророчанство, и које се питање појавило у вези с њим?

 ЈЕХОВА је био Извор првог забележеног пророчанства. Кад су Адам и Ева сагрешили, Бог је рекао змији: „Метнућу непријатељство између тебе и жене, и између потомства [’семена‘, ДК] твога и потомства [’семена‘, ДК] њезина, и оно ће ти главу згазити, и ти ћеш га у пету уједати“ (Постање 3:1-7, 14, 15). Прошли су векови док се ове пророчанске речи нису потпуно разумеле.

2 То прво пророчанство пружало је грешним људима истинску наду. Писмо је касније идентификовало ’празмију‘, Сатану Ђавола (Откривење 12:9). Али ко ће бити Божје обећано Семе?

У потрази за Семеном

3. Како је Авељ исказао веру у прво пророчанство?

3 За разлику од свог оца, богобојазни Авељ је исказивао веру у прво пророчанство. Авељ је по свему судећи схватио да је за покривање греха потребно да се пролије крв. Зато га је вера покренула да принесе Богу прихватљиву животињску жртву (Постање 4:2-4). Ипак, идентитет обећаног Семена остао је тајна.

4. Које је обећање Бог дао Аврахаму, и на шта је то указивало у погледу обећаног Семена?

4 Око 2 000 година после Авеља, Јехова је патријарху Аврахаму дао следеће пророчанско обећање: „Заиста ћу те благословити и сјеме твоје веома умножити, да га буде као звијезда на небу... И благословиће се у сјемену твојем сви народи на земљи“ (1. Мојсијева 22:17, 18ДК). Из ових речи се види да је Аврахам био повезан са испуњењем првог пророчанства. То је указивало да ће се Семе преко кога ће бити уништена Сатанина дела појавити у Аврахамовој лози (1. Јованова 3:8). „Због Божјег обећања није се [Аврахам] колебао немајући вере“, а нису се колебали ни други претхришћански сведоци за Јехову, који „нису примили испуњење обећања“ (Римљанима 4:20, 21; Јеврејима 11:39). Уместо тога, они су сачували веру у Божју пророчанску реч.

5. На коме се испунило Божје обећање о Семену, и зашто тако одговараш?

5 Апостол Павле је идентификовао Божје обећано Семе када је написао: „Обећања су била речена Аврахаму и његовом семену. Не каже: ’И семенима‘, као за многа, него као за једно: ’И твом семену‘, које је Христ“ (Галатима 3:16). Семе преко кога народи треба да се благослове не обухвата цело Аврахамово потомство. Потомци његовог сина Исмаила и синова које је имао с Хетуром, нису били употребљени да би се благословило човечанство. Семе благослова дошло је преко његовог сина Исака и унука Јакова (Постање 21:12; 25:23, 31-34; 27:18-29, 37; 28:14). Јаков је показао да ће „народи“ бити послушни Шилу из Јудиног племена, али касније је Семе било ограничено на Давидову лозу (Постање 49:10NW; 2. Самуилова 7:12-16). Јевреји из првог века очекивали су да неко дође као Месија, то јест Христ (Јован 7:41, 42). Божје пророчанство о Семену испунило се на његовом Сину, Исусу Христу.

Месија долази!

6. (а) Како треба да разумемо пророчанство о 70 недеља? (б) Како и када је Исус ’очистио безакоње‘?

6 Пророк Данило је записао једно важно месијанско пророчанство. У првој години Дарија Миђанина, он је разумео да се 70-годишње опустошење Јерусалима ближи крају (Јеремија 29:10; Данило 9:1-4). Док се Данило молио, дошао је анђео Гаврило и открио да је ’одређено седамдесет недеља да се очисти безакоње‘. Месија ће бити погубљен у половини 70. недеље. ’Седамдесет [годишњих] недеља‘ почело је 455. пре н. е. кад је персијски краљ Артаксеркс I ’објавио реч да се Јерусалим опет презида‘ (Данило 9:20-27; Немија 2:1-8). Месија ће доћи пошто прође 7 недеља и још 62 недеље. Те 483 године протежу се од 455. пре н. е. до 29. н. е., кад се Исус крстио и кад га је Бог помазао као Месију, то јест Христа (Лука 3:21, 22). Исус је ’очистио безакоње‘ тако што је 33. н. е. свој живот дао као откупнину (Марко 10:45). Какви добри разлози да имамо веру у Божју пророчанску реч! a

7. Користећи Писмо, покажи како је Исус испунио месијанска пророчанства.

7 Вера у Божју пророчанску реч омогућује нам да препознамо Месију. Писци Хришћанских грчких списа су многа месијанска пророчанстава записана у Хебрејским списима применили директно на Исуса. Да то прикажемо: Исуса је у Витлејему родила једна девица (Исаија 7:14; Михеј 5:2; Матеј 1:18-23; Лука 2:4-11). Позван је из Египта, а после његовог рођења побијена су мала деца (Јеремија 31:15; Осија 11:1; Матеј 2:13-18). Исус је понео наше болести (Исаија 53:4ДК; Матеј 8:16, 17). Као што је проречено, ушао је у Јерусалим на магарету (Захарија 9:9; Јован 12:12-15). Речи псалмисте су се испуниле кад је Исус био прибијен на стуб и кад су војници међу собом поделили његову одећу и бацали коцку за његову доњу хаљину (Псалам 22:19; Јован 19:23, 24). Исусове кости нису биле поломљене и био је прободен, чиме се такође испунило пророчанство (Псалам 34:21; Захарија 12:10; Јован 19:33-37). Ово су само неки примери месијанских пророчанстава која су Богом надахнути библијски писци применили на Исуса. b

Поздравимо месијанског Краља!

8. Ко је Старешина дана, и како се испунило пророчанство записано у Данилу 7:9-14?

8 У првој години вавилонског краља Валтасара, Јехова је свом пророку Данилу дао један сан и изванредне визије. Пророк је најпре видео четири огромне звери. Божји анђео их је идентификовао као „четири краља“, чиме је показано да оне симболизују светске силе које наступају једна за другом (Данило 7:1-8, 17). Данило је затим видео Јехову, ’старешину дана‘, како седи на славном престолу. Пошто је донео неповољну пресуду против звери, он им је одузео власт а четврту звер је уништио. Затим је вечна владавина над ’народима, племенима и језицима‘ додељена ’некоме ко је као син човечји‘ (Данило 7:9-14). Какво дивно пророчанство које се односи на устоличење ’Сина човечјег‘, Исуса Христа, на небу 1914. године! (Матеј 16:13).

9, 10. (а) На шта су указивали разни делови кипа из сна? (б) Како би објаснио испуњење Данила 2:44?

9 Данило је знао да Бог „обара и поставља краљеве“ (Данило 2:21). С вером у Јехову, ’Бога који открива тајне‘, овај пророк је показао шта представља огроман кип којег је уснио вавилонски краљ Навуходоносор. Разни делови тог кипа указивали су на успон и пад светских сила као што су Вавилон, Медо-Персија, Грчка и Рим. Бог је такође употребио Данила да у главним цртама прикаже светске догађаје све до наших дана па чак и даље (Данило 2:24-30).

10 „У време тих краљева“, каже се у пророчанству, „Бог ће небески подигнути краљевство које се неће никад уништити и које неће долазити под власт другог народа; оно ће разбити и уништити сва та краљевства, а оно ће вечно постојати“ (Данило 2:44). Када су се 1914. завршила „одређена времена нација“, Бог је успоставио небеско Краљевство под Христовим владањем (Лука 21:24; Откривење 12:1-5). Тада се Божјом силом „камен“, то јест Месијанско Краљевство, одвалио од „планине“ Божјег универзалног суверенитета. Тај камен ће у Армагедону ударити у кип и смрвити га у прах. Као владалачка планина која утиче на „сву земљу“, Месијанско Краљевство ће вечно постојати (Данило 2:35, 45; Откривење 16:14, 16). c

11. Шта је наговештавало Исусово преображење, и како је та визија деловала на Петра?

11 Имајући у виду своје владање у Краљевству, Исус је својим ученицима рекао: „Неки од оних који овде стоје уопште неће окусити смрт док најпре не виде Сина човечјег како долази у свом краљевству“ (Матеј 16:28). Шест дана касније, Исус је Петра, Јакова и Јована одвео на једну високу гору где се преобразио пред њима. Док је светао облак заклањао апостоле, Бог је објавио: „Ово је мој Син, вољени, кога признајем; њега слушајте“ (Матеј 17:1-9; Марко 9:1-9). Какав наговештај Христове славе у Краљевству! Није никакво чудо што се Петар осврнуо на ту блиставу визију кад је рекао: „Имамо још сигурнију пророчанску реч“ (2. Петрова 1:16-19). d

12. Зашто посебно у овом времену треба да покажемо веру у Божју пророчанску реч?

12 ’Пророчанска реч‘ очигледно не укључује само пророчанства о Месији из Хебрејских списа већ и Исусову изјаву да ће доћи „са силом и великом славом“ (Матеј 24:30). Преображење је потврдило пророчанску реч о Христовом славном доласку у сили Краљевства. Још само мало и његово откривење у слави значиће уништење за безверне и благослове за оне који исказују веру (2. Солуњанима 1:6-10). Испуњење библијског пророчанства доказује да су ово ’последњи дани‘ (2. Тимотеју 3:1-5, 16, 17; Матеј 24:3-14). Као Јеховин главни Извршилац пресуде, Михаило, то јест Исус Христ, спреман је да оконча овај зли систем ствари у ’великој невољи‘ (Матеј 24:21; Данило 12:1). Зато је ово свакако време да покажемо да имамо веру у Божју пророчанску реч.

Одржи веру у Божју пророчанску реч

13. Шта нам може помоћи да одржимо љубав према Богу и да наша вера у његову реч буде и даље жива?

13 Сигурно смо били одушевљени кад смо први пут чули на који се начин испуњава Божја пророчанска реч. Али да ли је од тада наша вера ослабила и да ли се наша љубав охладила? Никада немојмо бити попут хришћана из Ефеса који су ’оставили љубав коју су у почетку имали‘ (Откривење 2:1-4). Без обзира на то колико дуго служимо Јехови, могли бисмо доживети такав губитак уколико не бисмо ’стално тражили Божје краљевство и његову праведност‘, сакупљајући благо на небу (Матеј 6:19-21, 31-33). Марљиво проучавање Библије, редовно учествовање на хришћанским састанцима и ревна активност у проповедању Краљевства помоћи ће нам да одржимо нашу љубав према Јехови, његовом Сину и љубав према Писму (Псалам 119:105; Марко 13:10; Јеврејима 10:24, 25). То ће с друге стране одржавати нашу веру у Божју реч (Псалам 106:12).

14. Како су помазани хришћани награђени за веру у Јеховину пророчанску реч?

14 Баш као што се Божја пророчанска реч испунила у прошлости, можемо имати веру и у оно што је проречено за будућност. На пример, Христова присутност у слави Краљевства сада је реалност, и помазани хришћани који су остали верни до смрти доживели су испуњење пророчанског обећања: „Ономе ко победи даћу да једе с дрвета живота, које је у Божјем рају“ (Откривење 2:7, 10; 1. Солуњанима 4:14-17). Исус тим победницима даје предност ’да једу с дрвета живота‘ у „небеском Божјем рају“. Кад ускрсну, они посредством Исуса Христа добијају бесмртност и нераспадљивост од Јехове, ’Краља вечности, нераспадљивог, невидљивог, јединог Бога‘ (1. Тимотеју 1:17; 1. Коринћанима 15:50-54; 2. Тимотеју 1:10). Каква величанствена награда за њихову непрестану љубав према Богу и непоколебљиву веру у његову пророчанску реч!

15. Ко је положио темељ за „нову земљу“, и ко су њихови другови?

15 Убрзо након што су верни мртви помазаници ускрснути у небески ’Божји рај‘, преостали духовни Израелци на земљи били су ослобођени из ’Вавилона Великог‘, светског царства криве религије (Откривење 14:8; Галатима 6:16). Они су положили темељ за „нову земљу“ (Откривење 21:1). Тако је настала једна „земља“ која је прерасла у духовни рај који данас цвета широм света (Исаија 66:8). У тај рај се стичу мноштва овцама сличних другова духовних Израелаца, и то управо данас, ’у последње време‘ (Исаија 2:2-4; Захарија 8:23; Јован 10:16; Откривење 7:9).

Будућност човечанства је записана у Божјој пророчанској Речи

16. Шта чека оне који лојално подупиру помазанике?

16 Шта чека оне који лојално подупиру помазанике? И они имају веру у Божју пророчанску реч и надају се да ће ући у земаљски Рај (Лука 23:39-43). Ту ће подржавати свој живот тако што ће пити са ’реке воде живота‘ и лечиће се ’лишћем дрвећа‘ које је засађено поред те реке (Откривење 22:1, 2). Ако и ти имаш ту дивну наду, настави да показујеш дубоку љубав према Јехови и веру у његову пророчанску реч. Буди и ти међу онима који ће доживети неизмерну радост да заувек живе на рајској земљи.

17. Које ће благослове укључивати живот у земаљском Рају?

17 Несавршени људи ни издалека не могу описати какав ће живот бити у долазећем земаљском Рају, али Божја пророчанска реч пружа увид у благослове који чекају послушне људе. Кад Божје Краљевство буде владало неометано и кад се његова воља буде вршила на земљи као што се врши на небу, никакви опаки људи — не, чак ни животиње — неће ’нити кварити нити правити штету‘ (Исаија 11:9; Матеј 6:9, 10). Смерни ће наследити земљу и „уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:11). Неће постојати изгладнеле масе људи, јер ће бити „пшенице у земљи изобиља, до наврх гора“ (Псалам 72:16). Нико више неће плакати због жалости. Нестаће болести, а више неће бити чак ни смрти (Исаија 33:24; Откривење 21:4). Можеш ли замислити да више нема доктора, лекова, болница, санаторијума, погреба. Каква сјајна будућност!

18. (а) Какво је засигурање добио Данило? (б) Које ће наслеђе Данило добити?

18 Чак ће и заједнички гроб човечанства бити испражњен кад смрт уступи место ускрсењу. Праведник Јов је имао такву наду (Јов 14:14, 15). Исто тако и Данило, јер му је Јеховин анђео пружио следеће утешно засигурање: „А ти иди ка крају своме; почиваћеш и бићеш на ногама за наслеђе своје на крају дана“ (Данило 12:13). Данило је верно служио Богу до краја свог живота. Он сада спава смртним сном, али ће „бити на ногама“ приликом ’ускрсења праведних‘ током Христове Миленијумске владавине (Лука 14:14). Које ће „наслеђе“ Данило добити? Па, Језекиљево пророчанство, што се тиче његовог испуњења у Рају, показује да ће сви припадници Јеховиног народа имати своје место, те да ће земља бити расподељена на праведан и уредан начин (Језекиљ 47:13–48:35). Зато ће и Данило имати своје место у Рају, али његово наслеђе ће укључивати много више од самог земљишта. У то ће бити укључено и његово место у Јеховиној намери.

19. Шта се од нас захтева да бисмо живели у земаљском Рају?

19 А шта је с тобом и твојим наслеђем? Ако имаш веру у Божју Реч Библију, врло вероватно чезнеш да живиш у земаљском Рају. Чак можда и замишљаш себе тамо, како се радујеш многим благословима, обрађујеш земљу и радосно дочекујеш ускрснуле. Коначно, људима и јесте место у Рају. Бог је први људски пар створио да живи у таквим условима (Постање 2:7-9). Он и жели да послушни људи живе заувек у Рају. Да ли ћеш поступати у складу с Писмом како би и ти могао да будеш међу милијардама оних који ће коначно живети на рајској земљи? И ти можеш бити тамо ако заиста волиш нашег небеског Оца Јехову, и ако непрестано имаш веру у Божју пророчанску реч.

[Фусноте]

a Види 11. поглавље књиге Обрати пажњу на Данилово пророчанство! и тему „Seventy Weeks“ (Седамдесет недеља), у књизи Insight on the Scriptures, које су објавили Јеховини сведоци, хришћанска верска заједница.

b Види књигу „Све је Писмо од Бога надахнуто и корисно“, стране 343-4, коју су објавили Јеховини сведоци, хришћанска верска заједница.

c Види 4. и 9. поглавље књиге Обрати пажњу на Данилово пророчанство!

d Види чланак под насловом „Обрати пажњу на Божју пророчанску реч“, који је изашао у Кули стражари од 1. априла 2000.

Како би одговорио?

• Које је било прво пророчанство, и ко је обећано Семе?

• Која су нека месијанска пророчанства која су се испунила на Исусу?

• Како ће се испунити Данило 2:44, 45?

• Какву будућност послушним људима предсказује Божја пророчанска реч?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Да ли се надаш да ћеш живети у земаљском Рају?