Пређи на садржај

Пређи на садржај

Обрати пажњу на Божју пророчанску реч за наше време

Обрати пажњу на Божју пророчанску реч за наше време

Обрати пажњу на Божју пророчанску реч за наше време

„Пази, сине човечји, јер је ово виђење за време кад ће бити крај“ (ДАНИЛО 8:17).

1. Шта Јехова жели да цело човечанство зна у вези с нашим временом?

 ЈЕХОВА познавање будућих догађаја не задржава за себе. Уместо тога, он је Бог који открива тајне. У ствари, он жели да сви ми знамо да се налазимо дубоко у ’времену краја‘. Колико је то само важна вест за шест милијарди људи, колико их данас живи на земљи!

2. Због чега су људи забринути за будућност човечанства?

2 Да ли је уопште неко чудо што се овај свет ближи свом крају? Човек може да хода по месецу, али на многим местима на овој планети не може без страха да шета улицама. Може да напуни дом савременим уређајима, али не може да заустави плиму разорених породица. И може да створи еру компјутера, али не може да поучи људе како да живе заједно у миру. Ови неуспеси подупиру обиље библијских доказа да живимо у времену краја.

3. Када су први пут на земљи изговорене речи ’време краја‘?

3 Те упечатљиве речи — ’време краја‘ — први пут на земљи изговорио је анђео Гаврило пре око 2 600 година. Један уплашени Божји пророк чуо је Гаврила како каже: „Пази, сине човечји, јер је ово виђење за време кад ће бити крај“ (Данило 8:17).

Ово је ’време краја‘!

4. На које још начине Библија указује на време краја?

4 Изрази ’време краја‘ и ’одређено време краја‘ појављују се шест пута у књизи Данила (Данило 8:17, 19; 11:35, 40; 12:4, 9). Они се односе на „последње дане“ које је прорекао апостол Павле (2. Тимотеју 3:1-5). Исус Христ је на тај исти период указао као на своју „присутност“ у улози устоличеног небеског Краља (Матеј 24:37-39).

5, 6. Ко је у ово време краја ’претраживао‘, и с којим резултатом?

5 Данило 12:4 наводи: „А ти, Данило, држи у тајности ове речи и запечати књигу до дана када дође крај. Многи ће је тад прочитати [„претраживати“, ДК] и познање ће се умножити.“ Велики део онога што је Данило записао вековима је било тајна, запечаћено за људско разумевање. Али како данас стоје ствари?

6 У овом времену краја, многи верни хришћани су ’претраживали‘ странице Божје Речи, Библије. С којим резултатом? Уз Јеховин благослов над њиховим напорима, тачно спознање се умножило. На пример, помазани Јеховини сведоци били су благословљени увидом, који им је омогућио да разумеју да је Исус Христ 1914. године постао небески Краљ. У складу с речима апостола Петра забележеним у 2. Петровој 1:19-21, ти помазаници и њихови лојални другови ’пазе на пророчанску реч‘ и апсолутно су сигурни да је ово време краја.

7. Који су неки од извештаја који књигу Данила чине јединственом?

7 Књига Данила је јединствена на више начина. На њеним страницама читамо како један краљ прети да ће погубити своје мудраце зато што не могу да открију и протумаче његов загонетни сан, али Јеховин пророк решава ту загонетку. Три младића која одбијају да обожавају велики кип бачени су у усијану пећ, али ипак преживљавају а да при томе нису ни опрљени. Током једне свечане прославе, стотине људи виде једну руку која исписује мистериозне речи на зиду двора. Зли завереници бацају једног старца у јаму с лавовима, али он излази без иједне огреботине. У једној визији виде се четири звери и оне добијају пророчанско значење које се протеже све до времена краја.

8, 9. Коју корист можемо имати од књиге Данила, посебно данас у времену краја?

8 Сасвим је јасно да књига Данила садржи две веома различите нити. Једна је приповедачка а друга пророчанска. Обе могу изградити нашу веру. Приче нам показују да Јехова Бог благосиља оне који чувају свој интегритет. Пророчански делови изграђују веру јер показују да Јехова зна историју вековима — чак хиљадама година — унапред.

9 Различита пророчанства која је Данило забележио усмеравају пажњу на Божје Краљевство. Док посматрамо испуњење тих пророчанстава, наша вера постаје јача, а тако и наше уверење да живимо у времену краја. Али неки критичари нападају Данила, говорећи да су пророчанства из књиге која носи његово име заправо написана после догађаја који их наводно испуњавају. Уколико су такве тврдње тачне, било би озбиљно доведено у питање оно што је књига Данила прорекла с обзиром на време краја. Скептици доводе у питање и приче из ове књиге. Зато хајде да то испитамо.

На суду!

10. На који је начин књига Данила оптужена?

10 Замисли да си у судници где присуствујеш суђењу. Јавни тужилац тврди да је оптужени крив за превару. Слично томе, књига Данила за себе каже да је аутентично дело које је написао један хебрејски пророк из седмог и шестог века пре н. е. Међутим, критичари тврде да је та књига чиста превара. Онда, хајде најпре да видимо да ли се приповедачки део те књиге слаже са историјским чињеницама.

11, 12. Шта је било са оптужбом да је Валтасар само измишљена личност?

11 Претпоставимо да испитујемо оно што би се могло назвати случајем владара који недостаје. Данило у 5. поглављу открива да је Валтасар био краљ Вавилона када је тај град пао 539. пре н. е. Критичари су оспоравали тај навод зато што Валтасарово име није нађено нигде ван Библије. Уместо њега, древни историчари су као последњег вавилонског краља идентификовали Набонида.

12 Међутим, 1854. године у рушевинама древног вавилонског града Ура, у данашњем Ираку, ископани су неки мали глинени цилиндри. На тим документима исписаним клинастим писмом налазила се и једна молитва у којој је краљ Набонид указивао на „Вел-сар-усура, мог најстаријег сина“. Критичари су морали да се сложе: то је био Валтасар из Данилове књиге. Дакле, тај владар који фали уопште није недостајао, само још није био познат у световним изворима. То је само један од многих доказа да су Данилови записи заиста аутентични. Такви докази потврђују да је књига Данила сигурно део Божје Речи која заслужује да јој добро обратимо пажњу баш сада, у времену краја.

13, 14. Ко је био Навуходоносор, и којем је лажном богу био посебно одан?

13 Књига Данила је проткана пророчанствима која говоре о редоследу светских сила и поступцима неких њихових владара. Један од тих владара могао би се назвати ратником који је изградио царство. Као вавилонски престолонаследник, он и његова војска су код Каркемиша разбили снаге египатског фараона Нехоа. Али једна порука је приморала тог победничког вавилонског принца да завршне операције препусти својим генералима. Кад је његов отац Набополасар умро 624. пре н. е., млади Навуходоносор је дошао на престо. Током своје 43-годишње владавине, он је изградио царство које је обухватало територије које су раније припадале Асирији и проширио је своје краљевство на Сирију и Палестину све до египатске границе.

14 Навуходоносор је у религиозном погледу био посебно предан Мардуку, врховном вавилонском богу. Краљ је заслугу за сва своја освајања приписивао њему. Навуходоносор је у Вавилону изградио и украсио храмове за Мардука и бројна друга вавилонска божанства. Златни кип који је овај вавилонски краљ поставио у долини Дури, можда је био посвећен Мардуку (Данило 3:1, 2). А изгледа да се Навуходоносор при планирању својих војних похода доста ослањао и на врачање.

15, 16. Шта је Навуходоносор учинио за Вавилон, и шта се десило кад се хвалио својом величином?

15 Када је довршио масивне дупле зидине Вавилона које је почео да гради његов отац, Навуходоносор је од престонице направио на изглед неосвојив град. Каже се да је он, да би задовољио своју медијанску краљицу која је чезнула за брдима и шумама своје домовине, изградио висеће вртове — једно од седам чуда древног света. Он је од Вавилона начинио највећи утврђени град тог времена. И како је само био поносан на то седиште кривог обожавања!

16 „Није ли ово Вавилон велики“, хвалио се Навуходоносор једног дана. Међутим, према Данилу 4:30-36, док „још беше реч у устима краљевим“, он је полудео. Као такав, седам година није био у стању да влада и јео је биље, баш као што је Данило прорекао. Затим му је краљевство било враћено. Да ли знаш које је пророчанско значење свега овога? Да ли можеш да објасниш како нас главно испуњење овога доводи право у време краја?

Позабавимо се пророчанствима

17. Како би описао пророчански сан који је Бог дао Навуходоносору у другој години његовог владања као светског владара?

17 А сада да се позабавимо неким пророчанским стварима из књиге Данила. Током друге године Навуходоносоровог владања као светског владара према библијском пророчанству (606/605. пре н. е.), Бог му је дао један застрашујући сан. Према 2. поглављу Данила, он је у сну видео огроман кип с главом од злата, грудима и рукама од сребра, трбухом и бедрима од бакра, ногама од гвожђа и стопалима од гвожђа помешаног с глином. Шта су представљали различити делови тог кипа?

18. Шта је било представљено златном главом кипа из сна, његовим грудима и рукама од сребра, и трбухом и бедрима од бакра?

18 Божји пророк је рекао Навуходоносору: „Ти си, краљу... Ти си она глава златна“ (Данило 2:37, 38). Навуходоносор је предводио династију која је владала Вавилонским царством. Медо-Персија, која је срушила Вавилон, на кипу је представљена грудима и рукама од сребра. Затим је дошло Грчко царство, представљено трбухом и бедрима од бакра. Како је настала ова светска сила?

19, 20. Ко је био Александар Велики, и коју је улогу одиграо у томе да Грчка постане светска сила?

19 У четвртом веку пре н. е., један млади човек одиграо је значајну улогу у испуњењу Даниловог пророчанства. Он се родио 356. пре н. е., а свет га је касније назвао Александром Великим. Након убиства његовог оца Филипа 336. пре н. е., 20-годишњи Александар је наследио престо Македоније.

20 Почетком маја 334. пре н. е., Александар је кренуо у освајачки поход. Имао је малу али ефикасну војску од 30 000 пешака и 5 000 коњаника. Те исте године, на реци Граникус на северозападу Мале Азије (у данашњој Турској), Александар је добио своју прву битку против Персијанаца. До 326. пре н. е., овај немилосрдни освајач потчинио је Персијанце и стигао на исток чак до реке Инд, која се налази у данашњем Пакистану. Међутим, док је био у Вавилону, Александар је изгубио своју последњу битку. Да, 13. јуна 323. пре н. е., након што је живео само 32 године и 8 месеци, пао је пред најстрашнијим непријатељем, смрћу (1. Коринћанима 15:55). Ипак, захваљујући његовим освајањима Грчка је постала светска сила, као што је проречено у Даниловом пророчанству.

21. Поред Римског царства, која је друга светска сила приказана гвозденим ногама кипа из сна?

21 Шта представљају гвоздене ноге огромног кипа? Па, то је гвоздени Рим који је сломио и разбио Грчко царство. Без икаквог поштовања према Божјем Краљевству које је објављивао Исус Христ, Римљани су 33. н. е. убили Исуса на мученичком стубу. У настојању да разбије право хришћанство, Рим је прогонио Исусове ученике. Међутим, гвоздене ноге кипа из Навуходоносоровог сна нису представљале само Римско царство већ и његов политички изданак — Англо-америчку светску силу.

22. Како нам кип из сна помаже да видимо да се налазимо дубоко у времену краја?

22 Пажљиво проучавање показује да се налазимо дубоко у времену краја, јер смо стигли до стопала кипа која су сачињена од гвожђа и глине. Неке данашње владавине су попут гвожђа, односно диктаторске, док су друге попут глине. Упркос томе што је глина ломљива и што је из ње настало ’човечје семе‘, владавине налик гвожђу су принуђене да дозволе обичним људима да имају извесну меру утицаја на владе које њима управљају (Данило 2:43ДК; Јов 10:9). Наравно, диктаторска влада и обичан народ су неспојиви, попут гвожђа и глине. Али Божје Краљевство ће ускоро уништити овај политички раскомадан свет (Данило 2:44).

23. Како би описао сан и визије које је Данило имао у првој години Валтасаровог владања?

23 Седмо поглавље Даниловог тако занимљивог пророчанства такође нас доводи у време краја. То поглавље нам говори о једном догађају који се одиграо у првој години владања вавилонског краља Валтасара. Данило, који је тада имао преко 70 година, ’уснио је сан и угледао виђења док је лежао на постељи‘. Колико су га те визије уплашиле! „Гле“, узвикује он. „Четири ветра небеска ударише на велико море. И четири велике звери изиђоше из мора, свака друкчија“ (Данило 7:1-8, 15). Какве чудне звери! Прва је лав с крилима, друга је као медвед. Затим долази леопард с четири крила и четири главе! Необично јака четврта звер има велике гвоздене зубе и десет рогова. Између њених десет рогова расте један „мали“ рог који има „очи као очи човечје и уста која дрско говораху“. Каква чудна створења!

24. Према Данилу 7:9-14, шта Данило види на небу, и на шта ова визија указује?

24 Данилове визије затим говоре о небеским стварима (Данило 7:9-14). Он види како „старешина дана“, Јехова Бог, седи на свом славном престолу као Судија. ’Хиљаде хиљада служитеља служе му и десет хиљада хиљада стоје пред њим.‘ Пошто је донео неповољну пресуду против звери, Бог им одузима власт и уништава четврту звер. Вечна владавина над ’народима, племенима и језицима‘ додељена је ’неком ко је као син човечји‘. То указује на време краја и устоличење Сина човечјег, Исуса Христа, 1914. године.

25, 26. Која се питања могу јавити док читамо књигу Данила, и која нам публикација може помоћи да одговоримо на њих?

25 Читаоци књиге Данила сигурно имају много питања. На пример, шта представљају четири звери из 7. поглавља Данила? Како објаснити пророчанских ’седамдесет недеља‘ из Данила 9:24-27? Шта је са 11. поглављем Данила и пророчанским сукобом ’краља севера‘ и ’краља југа‘? Шта у времену краја можемо очекивати од тих краљева?

26 Јехова је увид у такве ствари дао својим помазаним слугама на земљи, „свецима Свевишњега“, како се називају у Данилу 7:18. Осим тога, „верни и разборити роб“ је начинио припрему за све нас да бисмо стекли даљњи увид у надахнуте списе пророка Данила (Матеј 24:45). То је сада доступно у недавно објављеној књизи Обрати пажњу на Данилово пророчанство! Ова дивно илустрована публикација од 320 страна обрађује сваки део књиге Данила. Она се бави сваким пророчанством које изграђује веру и сваком причом коју је забележио нама драги пророк Данило.

Право значење за наше време

27, 28. (а) Шта је са испуњењем пророчанстава из књиге Данила? (б) У ком раздобљу живимо, и шта треба да радимо?

27 Осмотри ову важну чињеницу: изузев неколико детаља, сва пророчанства из књиге Данила су се испунила. Рецимо, већ видимо светску ситуацију коју представљају стопала кипа из сна из 2. поглавља Данила. С пања из 4. поглавља Данила скинути су обручи кад је Месијански Краљ, Исус Христ, устоличен 1914. године. Да, као што је проречено у 7. поглављу Данила, Старешина дана је тада предао власт Сину човечјем (Данило 7:13, 14; Матеј 16:27–17:9).

28 И, 2 300 дана из 8. поглавља Данила као и 1 290 и 1 335 дана из 12. поглавља, представљају прошлост — налазе се иза нас у струји времена. Проучавање 11. поглавља Данила показује да је сукоб између ’краља севера‘ и ’краља југа‘ дошао до закључне фазе. Све су то даљни библијски докази да живимо дубоко у времену краја. С обзиром на наше јединствено место у струји времена, на шта треба да будемо одлучни? Без сумње, треба да обратимо пажњу на пророчанску реч Јехове Бога.

Како би одговорио?

• Шта Бог жели да цело човечанство зна у вези с нашим временом?

• Како књига Данила може изградити нашу веру?

• Како је изгледао кип из Навуходоносоровог сна, и шта је симболизовано деловима тог кипа?

• Шта је вредно пажње у вези са испуњењем пророчанстава из књиге Данила?

[Питања за разматрање]