Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Ви сте сви браћа“

„Ви сте сви браћа“

„Ви сте сви браћа“

„Не дозволите да вас зову Раби, јер један је ваш учитељ, а ви сте сви браћа“ (МАТЕЈ 23:8).

1. Коју ствар вреди осмотрити?

 „КО ЗАСЛУЖУЈЕ више части, мисионар или бетелит?“ Једна хришћанка из једне земље на Оријенту безазлено је поставила ово питање мисионарки из Аустралије. Желела је да зна кога треба више поштовати, мисионара из друге земље или локалног брата који служи у подружници Watch Tower Societyja. Ово наивно питање, које је одраз културе у којој се људи гледају кроз класе, изненадило је мисионарку. Међутим, питање о томе ко је већи произлази из жеље да се зна где је некоме место што се тиче власти и утицаја.

2. Како треба да гледамо на наше суобожаваоце?

2 Ово питање нипошто није нешто ново. Чак су се и Исусови ученици у више наврата препирали око тога ко је највећи (Матеј 20:20-24; Марко 9:33-37; Лука 22:24-27). И они су потицали из једне културе у којој се људи гледају кроз класе, из јудаизма првог века. Имајући у мислима такво друштво, Исус је саветовао своје ученике: „Не дозволите да вас зову Раби, јер један је ваш учитељ, а ви сте сви браћа“ (Матеј 23:8). Религиозна титула као што је „раби“, која значи „учитељ“, „лако може створити понос и осећај супериорности код оних који је добију, а завист и осећај инфериорности код оних који је не добију; целокупан дух и тенденција тога у супротности су с ’једноставношћу која је у Христу‘“, приметио је библичар Алберт Барнс. Заиста, хришћани пазе да надгледнике међу њима не зову „старешина тај-и-тај“, користећи реч „старешина“ као ласкаву титулу (Јов 32:21, 22). С друге стране, старешине које живе у складу с духом Исусовог савета исказују част члановима скупштине, баш као што Јехова исказује част лојалним обожаваоцима и као што Исус Христ исказује част лојалним следбеницима.

Јеховин и Исусов пример

3. Како је Јехова исказивао част својим духовним створењима?

3 Иако је Јехова „Свевишњи“, он је од самог почетка исказивао част својим створењима тако што их је укључивао у своја дела (Псалам 83:19). Кад је стварао првог човека, Јехова је у тај пројекат укључио и свог прворођеног Сина као ’мајстора‘ (Пословице 8:27-30NW; Постање 1:26). Кад је Јехова одлучио да уништи злог краља Ахава, он је чак позвао своје небеске анђеле да кажу шта они мисле о томе како да се то учини (1. Краљевима 22:19-23).

4, 5. Како Јехова исказује част својим људским створењима?

4 Јехова влада као Врховни Суверен свемира (Поновљени закони 3:24NW). Он не мора људе да пита за савет. Ипак, он се сагиње, да тако кажемо, како би им обратио пажњу. Псалмиста је певао: „Ко је као Јехова, Бог наш, који седи на престолу на висини, и поглед свој спушта на небо и на земљу? Он из праха убогог подиже“ (Псалам 113:5-8).

5 Пре него што је уништио Содом и Гомору, Јехова је саслушао Аврахамова питања и задовољио његов осећај за правду (Постање 18:23-33). Иако је Јехова већ знао исход Аврахамових молби, он га је стрпљиво слушао и прихватио његово резоновање.

6. Какав је био исход тога што је Јехова исказао част Авакуму кад му је овај поставио једно питање?

6 Јехова је саслушао и Авакума, који је питао: „Докле Јехова?... завапих, али ти не слушаш!“ Да ли је Јехова сматрао да се овим питањем оспорава његов ауторитет? Не, он је сматрао да Авакум има право да то пита, и зато је открио своју намеру да подигне Халдеје који ће извршити Његову пресуду. Уверио је пророка да ће се тај ’проречени суд зацело испунити‘ (Авакум 1:1, 2, 5, 6, 13, 14; 2:2, 3). Тиме што је озбиљно схватио његове бриге и одговорио му, Јехова је исказао част пророку Авакуму. Зато је забринути пророк живнуо и обрадовао се, с пуним поуздањем у Бога свог спасења. То се може видети из надахнуте књиге Авакума која данас јача и наше поуздање у Јехову (Авакум 3:18, 19).

7. Зашто је Петрова улога на Пентекост 33. н. е. значајна?

7 Исус Христ је још један диван пример у показивању поштовања према другима. Он је својим ученицима рекао: „Ко се год одрекне мене пред људима, и ја ћу се одрећи њега пред својим Оцем“ (Матеј 10:32, 33). Међутим, оне ноћи кад је био издан, сви његови ученици су га оставили, а апостол Петар га се одрекао три пута (Матеј 26:34, 35, 69-75). Исус је гледао иза спољашњег изгледа и приметио је Петрова најдубља осећања, његово дубоко кајање (Лука 22:61, 62). Само 51 дан касније, Христ је признао достојанство тог покајничког апостола тиме што му је дозволио да на дан Пентекоста представља Исусових 120 ученика и да употреби први од ’кључева краљевства‘ (Матеј 16:19; Дела апостолска 2:14-40). Петар је добио прилику да се ’врати и ојача своју браћу‘ (Лука 22:31-33).

Додељујмо част члановима породице

8, 9. Како муж може опонашати Јехову и Исуса кад додељује част својој жени?

8 Добро је да мужеви и родитељи опонашају Јехову и Исуса Христа у исказивању од Бога датог ауторитета. Петар је саветовао: „Ви мужеви, живите с њима [својим женама] према спознању, додељујући им част као слабијем, женском суду“ (1. Петрова 3:7). Замисли да држиш неку фину порцеланску посуду, која је очигледно ломљивија од дрвене. Зар не би више пазио? Муж може то чинити тако што опонаша Јехову и уважава мишљење своје жене при решавању породичних ствари. Присети се да је Јехова одвојио време да би резоновао с Аврахамом. Пошто је несавршен, муж можда не види све стране неке ствари. Зар онда не би било мудро да искаже част својој жени тако што ће искрено узети у обзир и њено мишљење?

9 У земљама у којима је ауторитет мушкараца дубоко укорењен, муж мора задржати на уму да његова жена можда мора да савлада огромну препреку како би изразила своја најдубља осећања. Опонашај Исуса Христа док је био на земљи у начину на који се опходио према својим ученицима, који су сачињавали део будуће класе невесте. Он их је пазио и узимао је у обзир њихова телесна и духовна ограничења чак и пре него што би казали шта им треба (Марко 6:31; Јован 16:12, 13; Ефешанима 5:28-30). Поред тога, нађи времена да запазиш шта твоја жена чини за тебе и твоју породицу, и изрази своје цењење речима и делима. И Јехова и Исус су ценили, похваљивали и благосиљали достојне (1. Краљевима 3:10-14; Јов 42:12-15; Марко 12:41-44; Јован 12:3-8). Кад је муж једне хришћанке на Оријенту постао Јеховин сведок, она је рекла: „Мој муж је обично ишао три-четири корака испред мене, и пуштао је да сама све носим. Сада он носи торбе и показује цењење за оно што радим код куће!“ Неколико речи срдачног цењења могу доста допринети да твоја жена осећа да нешто вреди (Пословице 31:28).

10, 11. Шта родитељи могу научити из Јеховиног одличног примера у опхођењу с бунтовном нацијом Израела?

10 У опхођењу са својом децом, посебно кад је потребан укор, родитељи треба да опонашају Божји пример. ’Јехова је опомињао Израел и Јуду‘ да се одврате од својих злих путева, али они су ’постали тврдоврати‘ (2. Краљевима 17:13-15). Израелци су му чак ’ласкали својим устима, и лагали својим језиком‘. Многи родитељи понекад осећају да су њихова деца управо таква. Израелци су ’кушали Бога‘ и наносили му бол, што га је повређивало. Ипак, Јехова је ’био милостив и покривао грехе, и није их уништио‘ (Псалам 78:36-41).

11 Јехова је чак молио Израелце: „Дођите, па да се судимо... Ако ли су греси ваши као скерлет, као снег постаће бели“ (Исаија 1:18). Иако Јехова није био крив, он је позвао ту бунтовну нацију да дође и да расправе ствари. Какав диван став који родитељи могу опонашати у односима са својом децом! Кад то ситуација захтева, поштујте њихово достојанство тако што ћете саслушати њихову страну приче, и резонујте с њима зашто морају да се промене.

12. (а) Зашто треба да избегавамо да више поштујемо своју децу него Јехову? (б) Шта је потребно ако желимо да поштујемо достојанство своје деце кад их укоравамо?

12 Наравно, деци је понекад потребан строг савет. Родитељи не желе да буду попут Илија, који је ’пазио синове своје више него Јехову‘ (1. Самуилова 2:29). Ипак, млади треба да виде да је то исправљање мотивисано љубављу. Треба да буду у стању да препознају да их родитељи воле. Павле саветује очеве: „Не раздражујте своју децу, него их одгајајте у дисциплини и усмеравању размишљања у складу с Јеховиним“ (Ефешанима 6:4). Иако се очев ауторитет подразумева, ради се о томе да они треба да имају обзира према достојанству своје деце тако што их неће разљућивати претераном грубошћу. Да, да би пазили на достојанство своје деце, родитељи треба да уложе време и труд, али резултати су вредни свих жртава.

13. Како Библија гледа на старије чланове породице?

13 Исказивање части члановима породице не значи само поштовати достојанство жене и деце. „Кад сте стари, слушајте своју децу“, каже једна јапанска пословица. Поента ове пословице јесте да остарели родитељи треба да пазе да не претерују са својим родитељским ауторитетом, и треба да узимају у обзир оно што говоре њихова одрасла деца. Премда је библијски да родитељи исказују част својој деци тако што их слушају, деца не треба да показују став непоштовања према старијим члановима породице. „Не презри мајку кад остари“, кажу Пословице 23:22. Краљ Соломон је живео у складу с овом пословицом и исказао је част својој мајци кад му се обратила с једном молбом. Соломон је с десне стране свог престола поставио још један престо и слушао је шта је његова остарела мајка Витсавеја желела да каже (1. Краљевима 2:19, 20).

14. Како можемо исказивати част старијим члановима скупштине?

14 У нашој великој духовној породици ми смо у добром положају да ’предњачимо‘ у показивању части старијим члановима скупштине (Римљанима 12:10). Они можда не могу да раде колико су раније могли, и то их можда фрустрира (Проповедник 12:3-10). Једна старија Сведокиња помазаник која је била везана за постељу, једном је изразила такву фрустрацију: „Једва чекам да умрем па да опет нешто радим.“ Дужно признање и част коју показујемо таквим старијим особама може им бити од помоћи. Израелцима је било заповеђено: „Пред седом главом устани и поштуј лице стараца“ (Левитска 19:32). Поштуј старије тако што ћеш учинити да осећају да су потребни и цењени. ’Устајање‘ може такође значити да седнемо и слушамо док причају шта су раније постизали. Тиме ћемо поштовати достојанство старијих и обогатити свој духовни живот.

„Предњачите у показивању части“

15. Шта старешине могу учинити да би поштовали достојанство чланова скупштине?

15 Чланови скупштине су срећни кад им старешине пружају добар пример (1. Петрова 5:2, 3). Упркос многобројним обавезама, брижне старешине преузимају иницијативу и приступају младима, поглаварима породице, самохраним мајкама, домаћицама и старијима, било да се они суочавају с проблемима или не. Старешине слушају шта чланови скупштине желе да кажу и похваљују их за оно што могу да ураде. Пажљиви старешина који с цењењем коментарише о ономе што неки брат или сестра ради опонаша Јехову, који цени своја земаљска створења.

16. Зашто старешине заслужују нашу част као и остали у скупштини?

16 Опонашајући Јехову, старешине пружају диван пример у примени Павловог савета: „У братској љубави имајте нежну наклоност један према другоме. Предњачите у показивању части један другоме“ (Римљанима 12:10). То је можда теже за старешине које живе у земљама где је нормално да се људи гледају кроз класе. На пример, у једној земљи на Оријенту постоје два израза за „брата“, један почасни а други обични. Све донедавно, чланови скупштина обраћали су се старешинама и старијима тим почасним изразом, док су за остале користили онај обичан израз. Међутим, били су охрабрени да обичан израз користе у свим приликама зато што је Исус рекао својим следбеницима да су ’сви они браћа‘ (Матеј 23:8). Иако у другим земљама та разлика можда није тако очигледна, сви ми треба да будемо свесни да смо као људи склони да правимо „класне разлике“ (Јаков 2:4).

17. (а) Зашто старешине треба да буду приступачне? (б) На које начине старешине могу да се угледају на Јехову у опхођењу с члановима скупштине?

17 Истина, Павле нас је охрабрио да извесне старешине сматрамо достојним „двоструке части“, али они су још увек наша браћа (1. Тимотеју 5:17). Ако можемо ’са слободом говора приступати престолу незаслужене доброте‘ Суверена свемира, зар онда не бисмо могли да приступимо старешинама, који треба да се угледају на Јехову? (Јеврејима 4:16; Ефешанима 5:1). Надгледници могу да оцене колико су они сами приступачни тако што ће размишљати о томе колико често им се други обраћају за савет или да би дали неке сугестије. Научи нешто из начина на који Јехова укључује друге у своје пројекте. Он поштује достојанство других тако што им поверава одговорности. Чак и ако су неки предлози другог Сведока можда непрактични, старешине треба да цене његово занимање. Сети се како је Јехова поступио кад га је Аврахам испитивао и кад је Авакум вапио за помоћ јер му је било тешко.

18. Како старешине могу опонашати Јехову у исправљању оних којима је потребна помоћ?

18 Неке сухришћане треба исправљати (Галатима 6:1). Ипак, они су вредни у Јеховиним очима, достојни да поштујемо њихово достојанство. „Кад ми се онај који даје савет обраћа с поштовањем, могу слободно да му приђем“, казао је један Сведок. Већина људи позитивно реагује на савет кад им се обраћамо с достојанством. Можда је потребно више времена да бисмо слушали оне који су направили погрешан корак, али то им може олакшати да прихвате потребан савет. Задржи на уму како је Јехова увек изнова резоновао с Израелцима, и то зато што је саосећао с њима (2. Летописа 36:15; Титу 3:2). Савет дат с уживљавањем и саосећањем дирнуће срце оних којима је потребна помоћ (Пословице 17:17; Филипљанима 2:2, 3; 1. Петрова 3:8).

19. Како треба да гледамо на људе који не деле наша хришћанска уверења?

19 Исказивање части другима односи се и на оне који можда тек треба да постану наша духовна браћа. Можда таквим људима сада треба више времена да прихвате нашу поруку, али ипак треба да будемо стрпљиви с њима и да признамо њихово људско достојанство. Јехова „не жели да ико буде уништен него да сви дођу до покајања“ (2. Петрова 3:9). Зар не треба и ми да делимо Јеховино гледиште? Кад узмемо људе у глобалу, можемо припремити пут за сведочанство ако увек настојимо да будемо љубазни. Наравно, ми избегавамо дружење које може бити духовно опасно (1. Коринћанима 15:33). Па ипак, ми ’поступамо човечно‘, не презирући људе који не деле наша уверења (Дела апостолска 27:3).

20. На шта треба да нас наведе пример Јехове и Исуса Христа?

20 Да, Јехова и Исус Христ сматрају да је свако од нас достојан поштовања. Увек имајмо на уму како они поступају и на сличан начин предњачимо у показивању части један другоме. И увек се сетимо речи нашег Господа Исуса Христа: „Ви сте сви браћа“ (Матеј 23:8).

Како би одговорио?

• Како треба да гледаш на суобожаваоце?

• Како те Јеховин и Исусов пример подстиче да исказујеш част другима?

• Како мужеви и родитељи могу исказивати част другима?

• Како ће старешине поступати ако на сухришћане гледају као на своју браћу?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Речима цењења исказуј част својој жени

[Слика на 18. страни]

Поштуј достојанство своје деце тако што ћеш их слушати

[Слика на 18. страни]

Према члановима скупштине опходи се с достојанством