Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исказуј част онима који имају ауторитет над тобом

Исказуј част онима који имају ауторитет над тобом

Исказуј част онима који имају ауторитет над тобом

„Исказујте част свим људима, имајте љубав према целој заједници браће, бојте се Бога, исказујте част краљу“ (1. ПЕТРОВА 2:17).

1, 2. Како људи данас гледају на ауторитет? Зашто?

 „ДЕЦА су увек у праву. Немају никакво поштовање према родитељима“, жали се једна мајка. „Ко ми шта сме?“, стоји на једној налепници за кола. Ово су само два примера која одражавају ситуацију која данас преовладава, као што и сам сигурно видиш. Масовно непоштовање родитеља, наставника, послодаваца и државних службеника редовна је појава широм света.

2 Неки можда само слегну раменима и кажу: ’Па, они који имају ауторитет не заслужују да их поштујем.‘ Понекад је ово тешко негирати. Преплављени смо вестима о корумпираним државним службеницима, похлепним послодавцима, неспособним наставницима и наопаким родитељима. На срећу, мало хришћана има исти став према онима који имају ауторитет у скупштини (Матеј 24:45-47).

3, 4. Зашто хришћани треба да поштују оне који имају ауторитет?

3 Као хришћани, ми имамо „снажан разлог“ да поштујемо оне који спроводе световну власт. Апостол Павле је опомињао хришћане да ’буду подложни вишим властима, јер нема власти осим од Бога; а власти које постоје од Бога су постављене на своје релативне положаје‘ (Римљанима 13:1, 2, 5; 1. Петрова 2:13-15). Павле је такође показао који је ваљан разлог да слушамо ауторитет у породици: „Жене, будите подложне својим мужевима, као што доликује у Господу. Децо, будите послушна својим родитељима у свему, јер је то угодно у Господу“ (Колошанима 3:18, 20). Скупштинске старешине су достојне поштовања јер их је ’свети дух именовао за надгледнике, да пасу Божју скупштину‘ (Дела апостолска 20:28). Из поштовања према Јехови, ми исказујемо част људским ауторитетима. Нормално, исказивање части Јеховином ауторитету увек је на првом месту у нашем животу (Дела апостолска 5:29).

4 Имајући на уму Јеховин врховни ауторитет, осмотримо примере неких људи који нису поштовали оне који имају ауторитет и примере неких који су их поштовали.

Непоштовање води до неодобравања

5. Какав је став непоштовања према Давиду показала Михала, и до чега је то довело?

5 Из живота краља Давида, можемо видети како Јехова гледа на оне који презиру од Бога дати ауторитет. Кад је Давид доносио ковчег савеза у Јерусалим, његова жена Михала „виде краља Давида како скаче и игра пред Јеховом, и подругну му се у срцу своме“. Требало је да Михала призна Давида не само као поглавара породице већ и као краља земље. Међутим, она је изразила своја осећања рекавши саркастично: „Како је славан био данас краљ Израелов откривајући се пред слушкињама слуга својих као што би се никакав човек откривао!“ Због тога Михала није имала деце (2. Самуилова 6:14-23).

6. Како је Јехова гледао на Корејево непоштовање Његових помазаника?

6 Кореј је био нечувен пример човека који није поштовао од Бога постављено теократско вођство. Какву је само предност имао да као Катов син служи Јехови у шатору од састанка! Међутим, он је нашао ману Мојсију и Арону, које је Бог помазао да предводе Израелце. Кореј се удружио с другим израелским главарима и дрско рекао Мојсију и Арону: „Цео [је] збор, сви су свети, и Јехова је међу њима. Зашто се ви подижете изнад збора Јеховиног?“ Како је Јехова гледао на став Кореја и његових присталица? За Јехову Бога је њихов поступак представљао омаловажавање њега самог. Након што су видели како све оне који су стали на њихову страну прождире земља, Кореј и 250 главара били су уништени ватром од Јехове (Бројеви 16:1-3, 28-35).

7. Да ли су ’надапостоли‘ имали икаквог разлога да критикују Павлов ауторитет?

7 И у хришћанској скупштини првог века било је оних који су омаловажавали теократски ауторитет. ’Надапостоли‘ из коринтске скупштине нису поштовали Павла. Критиковали су његове говорничке способности, говорећи: „Његова лична присутност је слаба, а његов говор презира вредан“ (2. Коринћанима 10:10; 11:5). Без обзира да ли је Павле био изванредан говорник или није, он је као апостол заслуживао поштовање. Али, да ли је Павлов говор стварно био презира вредан? Његови јавни говори записани у Библији пружају доказ о томе колико је био убедљив као говорник. На крају кратког разговора са Иродом Агрипом II, ’врсним познаваоцем свих спорних питања међу Јеврејима‘, Павле је овог краља просто навео да каже: „Још мало па ћеш ме наговорити да постанем хришћанин“! (Дела апостолска 13:15-43; 17:22-34; 26:1-28). Па ипак, надапостоли из Коринта оптужили су га да је у свом говору презира вредан! Како је Јехова гледао на њихов став? У једној поруци надгледницима скупштине у Ефесу, Исус Христ је позитивно говорио о онима који нису дозволили да их за собом одвуку они „који кажу да су апостоли, а нису“ (Откривење 2:2).

Поштовање упркос несавршености

8. Како је Давид показао да поштује ауторитет који је Јехова дао Саулу?

8 У Библији има много примера оних који су исказивали част људима који имају ауторитет, чак и кад су ови погрешно користили или злоупотребљавали свој ауторитет. Један такав диван пример био је Давид. Краљ Саул, под којим је он служио, постао је љубоморан на Давида због његових успеха и хтео је да га убије (1. Самуилова 18:8-12; 19:9-11; 23:26). Ипак, иако је имао прилике да убије Саула, Давид је рекао: „Не дао ми Бог да дигнем руку на помазаника Јеховиног!“ (1. Самуилова 24:3-6; 26:7-13). Давид је знао да Саул није у праву, али је препустио Јехови да му суди (1. Самуилова 24:13, 16; 26:22-24). Он није говорио погрдно о Саулу нити се самом Саулу обраћао погрдно.

9. (а) Како се Давид осећао док га је Саул малтретирао? (б) Зашто можемо рећи да је Давид имао истинско поштовање према Саулу?

9 Да ли је Давиду било тешко кад су га малтретирали? „Силеџије главу моју траже“, вапио је Давид ка Јехови (Псалам 54:5). Он је овако изливао срце Јехови: „Избави ме од душмана мојих, Боже мој... скупљају се на ме силеџије, без кривице моје и без греха мога, Јехова! На невиност моју стичу се и оружају се. Устани, дођи мени, и погледај!“ (Псалам 59:2-5). Да ли си се и ти некада тако осећао — да некоме ко има ауторитет ниси урадио ништа нажао а он ти ипак ствара невоље? Давид није пропустио да покаже поштовање према Саулу. После Саулове смрти, уместо да кличе од радости, Давид је саставио нарицаљку: „Саул и Јонатан, мили и драги за живота свога... Лакши од орлова бејаху, силнији од лавова бејаху! Кћери Израелове, плачите за Саулом“ (2. Самуилова 1:23, 24). Какав диван пример истинског поштовања према Јеховином помазанику, иако је Саул био неправедан према Давиду!

10. Како је Павле пружио диван пример у поштовању ауторитета које је водеће тело добило од Бога, и до чега је то довело?

10 И у хришћанској ери налазимо изванредне примере оних који су исказивали част онима који су добили ауторитет од Бога. Погледајмо на пример Павла. Он је показивао поштовање према одлукама водећег тела хришћанске скупштине првог века. Током Павлове задње посете Јерусалиму, водеће тело га је саветовало да се церемонијално очисти како би другима показао да није имао непријатељски став према Мојсијевом закону. Павле је могао да резонује: ’Ова браћа су ми раније рекла да одем из Јерусалима кад ми се радило о глави. Сада желе да јавно покажем да поштујем Мојсијев закон. Већ сам написао посланицу Галатима у којој сам их саветовао да не морају да држе Закон. Ако пођем у храм, други то могу погрешно разумети, мислећи да правим компромис с онима из класе обрезања.‘ Међутим, Павле по свему судећи није тако резоновао. Пошто се тиме нису компромитовала хришћанска начела, он је уважио и послушао савет водећег тела из првог века. Непосредни резултат тога био је да су Павла морали да спасавају од јеврејске руље, а затим је две године провео у затвору. Дугорочно гледано, то је била Божја воља. Павле је сведочио пред високим достојанственицима у Цезареји и затим је о трошку државе одведен у Рим да би сведочио пред самим Цезаром (Дела апостолска 9:26-30; 21:20-26; 23:11; 24:27; Галатима 2:12; 4:9, 10).

Да ли ти показујеш поштовање?

11. Како можемо показати поштовање према светским властима?

11 Да ли ти показујеш дужно поштовање према онима који имају ауторитет? Хришћанима се заповеда да ’свима дају што им припада, ономе ко тражи част, част‘. Заиста, подложност „вишим властима“ не значи само плаћати порезе већ и исказивати част властима својим понашањем и говором (Римљанима 13:1-7). Како реагујемо кад имамо посла с државним службеницима који су можда груби? У мексичкој држави Чиапас, власти су у једном месту одузеле обрадиву земљу од 57 породица Јеховиних сведока зато што ти хришћани нису учествовали у извесним верским празницима. На састанцима који су се одржавали да би се та ствар решила, чисти и уредно одевени Сведоци увек су говорили с достојанством и поштовањем. Више од годину дана касније, донета је одлука у њихову корист. Својим ставом стекли су поштовање неких посматрача, и то до те мере да су и они желели да постану Јеховини сведоци!

12. Зашто је важно да жена има ’дубоко поштовање‘ према мужу који није у вери?

12 Како можеш показати поштовање према од Бога датом ауторитету у породици? Након што је осмотрио Исусов пример у подношењу зла, апостол Петар је рекао: „Тако и ви жене, будите подложне својим мужевима, да би, ако неки и нису послушни речи, били придобијени без речи понашањем својих жена, кад буду очевици вашег честитог понашања с дубоким поштовањем“ (1. Петрова 3:1, 2; Ефешанима 5:22-24). Петар је овде нагласио колико је важно да жена буде подложна свом мужу „с дубоким поштовањем“, иако се неки мужеви слабо труде да заслуже такво поштовање. Жена својим ставом поштовања може придобити срце свог мужа који није у вери.

13. Како жена може исказивати част свом мужу?

13 После ових стихова, Петар скреће пажњу на пример Саре, чији је муж Аврахам имао изванредну веру (Римљанима 4:16, 17; Галатима 3:6-9; 1. Петрова 3:6). Да ли жене које имају мужеве вернике треба да им исказују мање части него жене чији мужеви нису у вери? Шта ако се у некој ствари не слажеш са својим мужем? Исус је дао један савет који се у принципу може применити и на ту ситуацију: „Ако те неко ко има власт присили на службу једну миљу, иди с њим две“ (Матеј 5:41). Да ли исказујеш част своме мужу тако што се слажеш с његовим жељама? Ако ти то изгледа тешко, реци му како се осећаш. Немој претпостављати да он зна како се осећаш. Али кад му говориш о својим жељама, учини то на учтив начин. Библија нас опомиње: „Нека ваша реч увек буде љубазна, сољу зачињена, да бисте знали како свакоме треба да одговорите“ (Колошанима 4:6).

14. Шта све укључује поштовање родитеља?

14 А ви децо? Божја Реч заповеда: „Децо, слушајте своје родитеље у Господу, јер је то праведно: ’Поштуј свог оца и мајку‘, што је прва заповест с обећањем“ (Ефешанима 6:1-3). Запазите да слушати родитеље значи исто што и ’поштовати оца и мајку‘. Грчка реч преведена ’поштовати‘ значи „високо ценити“ или „утврдити вредност нечега“. Значи, послушност захтева више од тога да мрзовољно следите родитељска правила која вам изгледају неразумно. Бог од вас тражи да високо цените своје родитеље и њихово вођство (Пословице 15:5).

15. Како деца могу задржати поштовање чак и ако сматрају да су родитељи погрешили?

15 Шта да радите ако родитељи ураде нешто што може умањити ваше поштовање према њима? Покушајте да на ствари гледате из њихове перспективе. Зар вас они нису ’родили‘ и зар се не брину о вама? (Приче Соломунове 23:22ДК). Зар их не покреће љубав према вама? (Јеврејима 12:7-11). Учтиво разговарајте са својим родитељима и у духу благости објасните како се осећате. Чак и ако реагују онако како се вама не свиђа, немојте им неучтиво узвраћати (Пословице 24:29). Сетите се како је Давид сачувао поштовање према Саулу чак и кад је тај краљ застранио што се тиче слеђења Божјих савета. Молите се Јехови да вам помогне да владате својим осећањима. „Изливајте пред њим срце своје“, рекао је Давид. „Бог је уточиште наше“ (Псалам 62:9; Јеремијине тужбалице 3:25-27).

Исказуј част онима који предводе

16. Шта можемо научити из примера лажних учитеља и анђела?

16 Скупштинске старешине су именоване светим духом, али су ипак још увек несавршени и праве грешке (Псалам 130:3; Проповедник 7:20; Дела апостолска 20:28; Јаков 3:2). Због тога су неки чланови скупштине можда незадовољни старешинама. Како треба да реагујемо кад сматрамо да се нешто у скупштини не ради онако како би требало, или бар тако изгледа? Запази која је супротност постојала између лажних учитеља из првог века и анђела: „Дрски, самовољни, [лажни учитељи] не дрхте пред славнима, него говоре погрдно, док анђели, иако су јачи и моћнији, не износе против њих оптужбу погрдним изразима, и то из поштовања према Јехови“ (2. Петрова 2:10-13). Док су лажни учитељи погрдно говорили о „славнима“ — старешинама којима је дат ауторитет у хришћанској скупштини првог века — анђели нису погрдно говорили о тим лажним учитељима који су стварали неслогу међу браћом. Ти анђели, који су на узвишеном положају и имају изоштренији осећај за правду у односу на људе, добро су знали шта се дешава у скупштини. Ипак, они су „из поштовања према Јехови“ суд препустили Богу (Јеврејима 2:6, 7; Јуда 9).

17. Коју улогу има твоја вера кад си укључен у проблеме у којима сматраш да старешине нису у праву?

17 Чак и ако се нешто не ради баш како би требало, зар не треба да имамо веру у Исуса Христа као живог Поглавара хришћанске скупштине? Зар он не зна шта се дешава у његовој светом раширеној скупштини? Зар не треба да поштујемо његов начин вођења ситуације и признамо да је способан да контролише ствари? Стварно, ’ко смо ми да судимо нашем ближњем?‘ (Јаков 4:12; 1. Коринћанима 11:3; Колошанима 1:18). Зашто оно што те мучи не изнесеш Јехови у молитви?

18, 19. Шта можеш учинити ако сматраш да је старешина погрешио?

18 Због људске несавршености, могу се појавити тешкоће или проблеми. Можда неки старешина понекад и погреши, и тиме узнемири друге. Ако у тим околностима урадимо нешто брзоплето, тиме ништа нећемо променити. Можемо само направити већи проблем. Они који имају духовну разборитост чекаће да Јехова исправно постави ствари и да, ако је то потребно, у своје време и на свој начин примени дисциплину (2. Тимотеју 3:16; Јеврејима 12:7-11).

19 Шта ако те нека ствар мучи? Уместо да о томе причаш другима у скупштини, зашто с поштовањем не приђеш старешинама и не затражиш помоћ? На један некритички начин објасни како то делује на тебе. Увек имај ’саосећања‘ према њима, и задржи поштовање док им се повераваш (1. Петрова 3:8). Немој прибегавати сарказму, већ се уздај у њихову хришћанску зрелост. Цени свако библијско охрабрење које ти љубазно пруже. А ако ти се чини да су потребне и друге поправне мере, имај поуздања да ће Јехова водити старешине да учине оно што је добро и исправно (Галатима 6:10; 2. Солуњанима 3:13).

20. Шта ћемо осмотрити у наредном чланку?

20 Међутим, желимо да осмотримо још један аспект исказивања части и поштовања према онима који имају ауторитет. Зар они који су постављени на положај ауторитета не треба да поштују оне који су им поверени на бригу? Истражимо ту ствар у наредном чланку.

Како би одговорио?

• Који добар разлог имамо да исказујемо част онима који имају ауторитет?

• Како Јехова и Исус гледају на оне који не поштују од Бога дати ауторитет?

• Које дивне примере имамо у исказивању части онима којима је дат ауторитет?

• Шта можемо урадити ако изгледа да је онај ко има ауторитет над нама погрешио?

[Питања за разматрање]

[Слика на 12. страни]

Сара је дубоко поштовала Аврахамов ауторитет и била је срећна

[Слика на 13. страни]

Михала није поштовала ауторитет Давида као поглавара породице и краља

[Слика на 15. страни]

„Не дао ми Бог да дигнем руку на помазаника Јеховиног!“

[Слика на 16. страни]

Зашто оно што те мучи не изнесеш Јехови у молитви?