Пређи на садржај

Пређи на садржај

Савршени живот није само сан!

Савршени живот није само сан!

Савршени живот није само сан!

Савршени свет — шта то за тебе значи? Замисли људско друштво у коме нема криминала, злоупотребе дроге, глади, сиромаштва ни неправде. Сви су одличног душевног и физичког здравља. Нема жалости и несреће јер чак ни смрт више не постоји. Да ли је реално чезнути за таквим светом?

ПРЕМДА не игнорише напредак науке и технологије, већина људи не верује сасвим да ће човек својом интелигенцијом или спознањем остварити неки савршени свет у коме ће сви живети у миру и срећи. С друге стране гледано, неоспорно је да човек тежи да побољша ствари и исправи недостатке. Наравно, пусти снови неће помоћи бескућницима и сиромашнима, нити ће задовољити хендикепиране и болесне који чезну за олакшањем од својих патњи. Један савршени свет неће се постићи једноставно људском креативношћу. Међутим, упркос данашњем јаду и угњетавању, постоје чврсти разлози за веровање да је један свет, за који би рекао да је савршен, заиста на домаку.

Кад размишљаш о савршеном животу, можда ти пада на памет живот Исуса Христа. Исус није био једини савршени човек који је живео на земљи. Адам и Ева, створени по Божјем обличју, имали су савршени живот у рају. Међутим, изгубили су те изврсне услове јер су се побунили против свог небеског Оца (Постање 3:1-6). Па ипак, Створитељ је у људе усадио жељу да живе заувек. Проповедник 3:11 сведочи о томе: „Сваку лепу ствар [Бог] у своје време чини. Он је њима у срце и мисао о вечности метнуо, јер делима која Бог твори, човек ни почетка ни краја докучити не може.“

Премда су несавршеност и грех свели људски живот на ’ништавност‘ и ’робовање распадљивости‘, запази утешне речи апостола Павла: „Стварство са жељним ишчекивањем чека откривање Божјих синова. Јер стварство је подложено ништавности, не својом вољом, него преко онога који га је подложио, на основу наде да ће и са̂мо стварство бити ослобођено од ропства распадљивости и имати славну слободу Божје деце“ (Римљанима 8:19-21). Библија разјашњава да су Божје припреме за обнову савршеног људског живота стављене на располагање преко Исуса Христа (Јован 3:16; 17:3).

Поред те дивне наде за будућност, сви ми имамо потенцијал да духовно напредујемо, и да то чак и сада буде видљиво.

Труди се да будеш разуман

Исус Христ је савршенство сматрао толико важним да је великом броју људи рекао: „Будите дакле савршени, као што је ваш небески Отац савршен“ (Матеј 5:48). Да ли је Исус стварно очекивао од нас да будемо без мане у садашњем злом систему? Није. Без сумње треба да се трудимо да развијамо великодушност, љубазност и љубав према другим људима, али ипак колико само пута не урадимо оно што треба. Чак је и један од Исусових апостола написао: „Ако признајемо своје грехе, он је веран и праведан да нам опрости наше грехе и да нас очисти од сваке неправедности. Ако кажемо: ’Нисмо сагрешили‘, правимо га лажовом, и његова реч није у нама“ (1. Јованова 1:9, 10).

Па ипак, можемо се побољшати у томе како гледамо на себе и како се опходимо према другима, а да при том избегавамо крајности. Ко може наћи бољи рецепт за стицање уравнотежене, разумне личности од рецепта који се налази у Божјој Речи Библији? Развијање особина као што су радост и скромност помоћи ће нам да се слажемо с другима на послу, са својим брачним другом и с нашим родитељима односно децом. Апостол Павле је дао следећи савет хришћанима: „Увек се радујте у Господу. Још једном ћу рећи: радујте се! Нека ваша разумност буде позната свим људима“ (Филипљанима 4:4, 5).

Користи од разумности

Кад си разуман у својим очекивањима и када избегаваш перфекционизам који те само мучи и разара, онда имаш користи и ти и други око тебе. Сагледавање реалних могућности подразумева да си реалан и разуман у вези с оним што желиш да урадиш. Сети се да нас је Бог створио да живимо на земљи и да нађемо задовољство у смисаоном послу који користи и нама и другима (Постање 2:7-9).

Ако од себе тражиш превише, зашто то не кажеш Јехови у молитви? Стицање Божје наклоности донеће ти велико олакшање. Јехова зна нашу природу и несавршено стање, зато није неразуман нити му је тешко угодити. Псалмиста нас уверава: „Као што отац синове своје жали, тако жали Јехова оне који га се боје; јер он зна за грађу нашу, памти да смо прах“ (Псалам 103:13, 14). Колико само можемо бити захвални што Бог тако милосрдно поступа с људима! Он зна наша ограничења, па ипак можемо бити драгоцени у његовим очима као што су драгоцена вољена деца.

Уместо да тежимо ка перфекционизму, колико је мудрије да развијамо духовну разборитост и уравнотежено гледиште! Сем тога, можемо бити сигурни да нико не може спречити Јехову Бога да испуни своју намеру да човечанство доведе до савршенства под својим Краљевством. Али шта значи људска савршеност?

Савршени живот бољи од перфекционизма

Савршенство не подразумева перфекционизам. Они који буду имали предност да живе у Рају на земљи под Божјим Краљевством сигурно неће бити захтевне, самоправедне особе. Један од услова за преживљавање велике невоље јесте искрено цењење откупне жртве, као што је то изразило међународно велико мноштво које је описао апостол Јован: „Спасење дугујемо свом Богу, који седи на престолу, и Јагњету“ (Откривење 7:9, 10, 14). Сви који буду преживели предстојећу велику невољу биће захвални што је Христ спремно умро за њих и за све оне који исказују веру у њега. Његова љубазна жртва поставља темељ за трајно избављење од несавршености и слабости (Јован 3:16; Римљанима 8:21, 22).

Како ће изгледати савршени живот? Уместо такмичења и себичних амбиција, љубав и доброта међу људима учиниће живот вредним живљења, и отклониће бригу и ниско самопоштовање. Па ипак, савршени живот неће бити досадан или монотон. Божја Реч не пружа све детаље о Рају, али описује какав живот можемо да очекујемо: „Они ће куће градити и у њима седети, и садити винограде и род њихов јести. Неће они другима куће за насеље градити, неће они другима винограде садити, јер народу моме, биће дани ко дани дрвету, изабраници моји уживаће дело руку својих. Неће они узалудно радити нити ће децу пропалу гледати“ (Исаија 65:21-23).

Уместо да се питаш каква ће бити забава, продавнице, технологија или која ће превозна средства бити обезбеђена у Краљевству, замисли себе како уживаш у испуњењу следећих речи: „Заједно ће вук и јагње пасти, лав ће као и во траву јести, прашина ће змији храна бити; неће ни неправде нити штете бити на свој светој гори мојој, говори Јехова“ (Исаија 65:25). Колико ће само савршени живот бити другачији од овога што данас имамо! Ако будеш међу онима који ће се убројати у достојне да живе у том времену, имаћеш разлога да будеш уверен да ће се твој небески Отац пун љубави занимати за тебе и твоју породицу. „Теши се Јеховом, и даће ти што ти срце жели“ (Псалам 37:4).

Савршени живот није само сан. Јеховина намера пуна љубави у вези с човечанством у потпуности ће се остварити. Ти и твоја породица можете бити међу онима који ће постићи људско савршенство и живети заувек у Божјем новом свету. Библија прориче: „Праведници ће држати земљу и довека у њој ће остати“ (Псалам 37:29).

[Слика на 6. страни]

Можемо побољшати начин на који посматрамо себе и друге тиме што избегавамо перфекционизам и ситничарења

[Слика на 7. страни]

Зашто не замислиш себе како већ сада уживаш у мирољубивим и праведним условима у Рају?