Пређи на садржај

Пређи на садржај

Светски мир — из ког извора?

Светски мир — из ког извора?

Светски мир — из ког извора?

ХОЋЕ ли глобализација образовања и религије донети светски мир? То је сан др Роберта Малера, бившег помоћника генералног секретара Уједињених нација, и добитника награде Унеска за образовање о миру, 1989. године. Као што извештавају новине The Vancouver Sun, др Малер је „убеђен да се сви студенти на планети морају поучити једном основном скупу чињеница и вредности што се тиче планете, хуманости и ненасиља“. Он већ замишља дан када ће све образовне установе широм света поучавати децу да су УН најбоља нада за мир. Он, такође, верује да би „требало да све светске религије постану чланице једне нове организације сличне УН, која би се звала Уједињене религије“ извештава Sun. Тада ће „сва верска учења унапређивати ненасиље“.

Хоће ли светски мир икада постати стварност? Више него сигурно! Али не посредством неког људског заступништва. Пре више од 2 700 година, један надахнути писац је указао на бољи извор образовања о миру, када је прорекао да ће правични људи бити „научени од Господа“ и да ће њихов мир бити „обилан“ (Исаија 54:13ДК).

Бог је онај „који даје мир“, каже Библија (Римљанима 16:20NW). Већ сада је у току величанствени глобални програм образовања будући да Јехова поучава свој народ да „тражи мир и устраје у њему“, да ’мачеве прекује у раонике‘ и да се не ’учи више боју‘ (1. Петрова 3:11; Исаија 2:2-4).

Бог прихвата и благосиља обожавање у којем нема лицемерја и преваре, и које се темељи на истини (Матеј 15:7-9; Јован 4:23, 24). Само право обожавање, које је у потпуном складу с Божјом Речју, може дати људе који живе у миру и јединству, и који имају истинску љубав једни према другима (Јован 13:35).

Да бисте сазнали више о томе шта Божја Реч учи о светском миру, позивамо вас да контактирате са издавачима овог часописа.