Пређи на садржај

Пређи на садржај

Спасавање на острву Робинсон Крусо

Спасавање на острву Робинсон Крусо

Спасавање на острву Робинсон Крусо

РОБИНСОН КРУСО је једно од три острва у Тихом океану која чине архипелаг Хуан Фернандез на око 640 километара од обале Чилеа. a Ово острво, од 93 квадратна километра, добило је име по чувеном роману из 18. века Робинсон Крусо, енглеског писца Данијела Дефоа. Роман је очигледно у главним цртама заснован на пустоловинама Шкотланђанина Александра Селкирка који је око четири године сам живео на овом острву.

Дрвени натпис на острву делимично каже: „На овом месту је дан за даном више од четири године шкотски морнар Александар Селкирк неспокојно тражио по хоризонту неки брод који би га спасао његове изолованости.“ На крају је Селкирк спасен и враћен у своју домовину, у свет у коме није нашао задовољство након што је сам живео у свом малом рају. Он је касније наводно рекао: „О, моје вољено острво! Ех, да те никада нисам напустио!“

С временом је острво постало кажњеничка колонија, пошто су га насељавали они који су починили „кривоверство“ против Католичке цркве. Која разлика у односу на рајско острво које је Селкирк некада познавао! Ипак, садашњи становници острва уживају у спокојству које је за многе делове света непознато. Лежеран начин живота, типичан за многе острвске културе, олакшава да се ама баш са сваким започне разговор.

Робинсон Крусо званично има око 500 становника, али током већег дела године само око 400 њих борави на острву. Донекле је разлог то што неке мајке с децом током школске године живе на копну Чилеа, а на острво се враћају само преко распуста када време проводе са остатком породице.

Упркос томе што је на Робинсону Крусоу окружење прелепо, слично врту, неки острвљани осећају духовну празнину и трагају за одговорима. Други осећају да им је потребно духовно спасавање.

Духовно спасавање

Такво дело духовног спасавања отпочело је отприлике 1979. Једна жена која је проучавала Библију с Јеховиним сведоцима у Сантјагу (Чиле) преселила се на острво и почела да поучава друге о ономе што је научила. Нешто касније, један скупштински старешина који је посетио острво из световних разлога био је изненађен када је пронашао малу групу студената Библије који су духовно напредовали уз помоћ ове жене. Када је овај старешина након три месеца поново посетио острво, изоловани учитељ Библије и две њене студенткиње биле су спремне за крштење, тако да их је овај старешина крстио. Касније се једна од ових новокрштених хришћанки удала и заједно с мужем наставила да тражи друге којима је требало духовно спасавање. Њен муж је преузео иницијативу да се изгради једна скромна Дворана Краљевства, која и даље служи малој групи на овом острву. Касније су из економских разлога напустили Робинсон Крусо и преселили се у скупштину у централном делу Чилеа где и даље активно служе Јехови.

Мало по мало, мала група на острву је расла, пошто су се и други спасавали из криве религије. Међутим, пошто су студенти морали да се преселе на копно ради вишег образовања, група се смањила на две крштене сестре и једну девојчицу. Током распуста група нарасте када се неке мајке врате на острво. То оживи ове три изоловане хришћанке које су ту током целе године. Захваљујући марљивом раду ових сестара, Јеховини сведоци су прилично познати на Робинсону Крусоу. Истина, неки острвљани се противе њиховом делу и покушавају да врше притисак и на друге да одбаце поруку о Краљевству. Па ипак, семе библијске истине посејано у искреним срцима наставља да ниче.

Јачање оних који су спасени

Једном годишње путујући надгледник посети острво. Како изгледа посета шачици Сведока на једном удаљеном острву? Један покрајински надгледник описује своју прву посету Робинсону Крусоу:

„Ово путовање је било нешто попут сањарења. У 7.00 изјутра смо кренули из Валпараиса да би се одвезли до аеродрома Сериљос у Сантјагу. Укрцали смо се у мали авион за седам путника. Након што смо летели 2 сата и 45 минута у даљини смо угледали планински врх који се издизао изнад облака. Када смо се приближили, појавило се острво — једна импресивна стена усред океана. Изгледало је као да плови у воденом пространству, као брод изгубљен на мору.

„Пошто смо слетели, чамац нас је одвезао до села. Ту и тамо, стене које штрче из мора формирају острвца која служе за одмор фокама крзнашицама Хуан Фернандеза. Фоке крзнашице су заштићена врста пошто се њихов број веома смањио. Изненада, нешто је пролетело поред брода и опет нестало у мору. Била је то риба полетуша чија наборана пераја подсећају на крила. Изгледа да ужива да искаче из воде и хвата инсекте. Наравно, понекад и сам ловац буде уловљен; његови скокови могу да привуку пажњу других грабљивица које су спремне да га прогутају док он слеће у воду.

„Коначно смо стигли у село Сан Хуан Баутиста (Св. Јован Крститељ). На доку је било доста острвљана који су или чекали неке посетиоце или су једноставно били радознали да виде ко то сада долази. Били смо импресионирани прелепом панорамом — величанствена и клисураста планина Ел Јунке (Наковањ), као да је покривена тамнозеленим сомотом, а у позадини чисто, плаво небо дотиче је белим облацима.

„Убрзо смо запазили групу наших хришћанских сестара како нас са својом децом чекају на доку. Био је распуст зато је група била већа него обично. Након срдачног поздрава, одвели су нас до привлачне кућице коју ћемо наредних недељу дана звати домом.

„То је била врло посебна недеља, и схватили смо да ће брзо проћи. Требало је да добро искористимо време. Одмах тог дана након ручка посетили смо једну студенткињу Библије која је ускоро требала да постане наша духовна сестра и део Божјег духовног раја. Блистала је од радости али је била и помало нервозна. Њен дугоочекивани циљ да буде крштена био је близу. Размотрили смо с њом неке неопходне информације да би могла да се квалификује за објавитеља добре вести. Следећег дана је први пут учествовала у делу проповедања. Трећег дана смо с њом почели да разматрамо захтеве за крштење. Пре него што се седмица завршила, она се крстила.

„Састанци одржани током ове седмице били су добро посећени, с највећим бројем од њих 14. Свакога дана су биле припреме за службу на терену, за накнадне посете, библијске студије и пастирске посете. Какво охрабрење за сестре које током целе године саме обављају своје активности!“

На овом острву је за мушкарце много теже да се одазову на истину, можда због напорног световног посла. Главни посао је ловљење јастога који изискује приличну преданост. Предрасуде такође играју улогу у негативној реакцији многих. Па ипак, постоји нада да ће се многи острвљани, и мушкарци и жене, одазвати у будућности.

До сада је десет особа спасено на острву, тако што су спознали истину и намере Јехове Бога. Неке од њих су отада напустиле острво из различитих разлога. Али, без обзира остали или не, њихово духовно спасавање показало се много значајнијим него спасавање Александра Селкирка. Они сада уживају у духовном рају где год да живе. Сестре које са својом децом још увек живе на острву уживају у околини сличној врту, али и више од тога, оне имају наду да ће живети када цела земља буде прави рај у сваком смислу те речи.

Посао спасавања се наставља

Географски гледано, ова мала група Јеховиних сведока на Робинсону Крусоу живи далеко од своје духовне браће и сестара. Ипак, они се не осећају напуштено, као што се осећао Шкотланђанин Селкирк. Помоћу сталног прилива теократске литературе, видео-снимака с већих скупова и конгреса које им три пута годишње шаље Чилеанска подружница Watch Tower Societyja, и годишњих посета покрајинског надгледника, они остају у блиском контакту с Јеховином организацијом. Тако су они и даље активни део ’целе заједнице браће по свету‘ (1. Петрова 5:9).

[Фуснота]

a Острво званично носи назив Мас а Тијера.

[Мапе/Слика на 9. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

ЧИЛЕ

Сантјаго

ОСТРВО РОБИНСОН КРУСО

Сан Хуан Баутиста

Ел Јунке

ТИХИ ОКЕАН

ОСТРВО САНТА КЛАРА

[Слика]

Како се острво појављује човек може да види импресивну стену усред океана

[Извор]

Мапа Чилеа: Mountain High Maps® Copyright © 1997 Digital Wisdom, Inc.

[Слика на странама 8, 9]

Величанствена клисураста планина Ел Јунке (Наковањ)

[Слика на 9. страни]

Село Сан Хуан Баутиста (Св. Јован Крститељ)

[Слика на 9. страни]

Мала острвца служе за одмор фокама крзнашицама и морским лавовима

[Слика на 10. страни]

Из Сантјага (Чиле) смо летели у малом авиону

[Слика на 10. страни]

Кршевита обала острва Робинсон Крусо

[Слика на 10. страни]

Скромна острвска Дворана Краљевства