Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сејмо семе истине о Краљевству

Сејмо семе истине о Краљевству

Сејмо семе истине о Краљевству

„Изјутра сеј семе своје, и у вече не дај да ти руке почивају“ (ПРОПОВЕДНИК 11:6).

1. У ком смислу хришћани данас сеју семе?

 ПОЉОПРИВРЕДА је играла важну улогу у древном јеврејском друштву. Зато је Исус, који је цели свој људски живот провео у Обећаној земљи, у своја поређења укључивао и ствари из пољопривреде. На пример, он је проповедање добре вести о Божјем Краљевству упоредио са сејањем семена (Матеј 13:1-9, 18-23; Лука 8:5-15). До дан-данас, било да живимо у пољопривредном друштву или не, сејање духовног семена је најважнији посао који хришћани обављају.

2. Колико је важно наше дело проповедања, и шта се данас ради како би се оно обављало?

2 Велика је предност учествовати у сејању библијске истине у овом времену краја. У Римљанима 10:14, 15, лепо се говори о томе колико је то дело важно: „Како ће чути ако нико не проповеда? А како ће проповедати ако не буду послани? Као што је написано: ’Како су дивне ноге оних који објављују добру вест о добрим стварима!‘“ Никада није било важније да идемо напред с позитивним ставом у извршавању тог задатка од Бога. Из тог разлога Јеховини сведоци су се потпуно заокупили производњом и дистрибуцијом Библија и помагала за проучавање Библије на 340 језика. Преко 18 000 добровољаца ради на припремању тог материјала у њиховој централи и у подружницама у разним земљама. А скоро шест милиона Сведока учествује у дистрибуцији те библијске литературе широм света.

3. Шта се постиже сејањем истине о Краљевству?

3 Какав је плод тог напорног рада? Као у првим данима хришћанства, и данас многи прихватају истину (Дела апостолска 2:41, 46, 47). Међутим, нешто још важније од великог броја новокрштених објавитеља Краљевства јесте чињеница да то велико сведочанство доприноси посвећењу Јеховиног имена и оправдању Јехове као јединог правог Бога (Матеј 6:9). Надаље, спознање Божје Речи побољшава живот многих и може довести до њиховог спасења (Дела апостолска 13:47).

4. До које мере су се апостоли занимали за људе којима су проповедали?

4 Апостоли су били потпуно свесни да је добра вест од животне важности, и живо су се занимали за оне којима су проповедали. То се јасно може видети из речи апостола Павла, који је написао: „Тако смо, имајући нежну наклоност према вама, били спремни да вам дамо не само Божју добру вест него и нашу душу, јер смо вас заволели“ (1. Солуњанима 2:8). Показујући то искрено занимање за људе, Павле и други апостоли опонашали су Исуса и небеске анђеле, који су и те како укључени у ово дело којим се спасавају животи. Истражимо коју важну улогу у сејању истине о Краљевству имају те небеске Божје слуге, и погледајмо како нас њихов пример охрабрује да испунимо своју улогу.

Исус — Сејач истине о Краљевству

5. Којим се послом Исус првенствено окупирао док је био на земљи?

5 Исус је као савршен човек имао моћ да људима свог времена обезбеди многе добре ствари у материјалном смислу. На пример, могао је да отклони многа погрешна мишљења о медицини која су владала у његово време, или је могао да унапреди разумевање људи о другим наукама. Ипак, он је на самом почетку своје службе јасно ставио до знања да је његов задатак да проповеда добру вест (Лука 4:17-21). Пред крај своје службе је објаснио: „Ја сам се зато родио и зато сам дошао на свет, да сведочим за истину“ (Јован 18:37). Зато се окупирао сејањем семена истине о Краљевству. Поучавање других о Богу и његовим намерама било је далеко важније од било ког другог образовања које је Исус могао да им пружи (Римљанима 11:33-36).

6, 7. (а) На коју се значајну ствар Исус обавезао пре него што је узашао на небо, и како он испуњава ту обавезу? (б) Како на тебе лично делује Исусов став према делу проповедања?

6 Исус је алудирао на себе као на Сејача истине о Краљевству (Јован 4:35-38). Он је у свакој прилици сејао семе добре вести. Чак и док је умирао на стубу, објављивао је добру вест о будућем земаљском рају (Лука 23:43). Осим тога, његово снажно занимање да се добра вест проповеда није се окончало његовом смрћу на мученичком стубу. Пре него што је узашао на небо, својим апостолима је заповедио да наставе да сеју семе истине о Краљевству и да стварају ученике. Затим је дао значајно обећање. Рекао је: „Гле, ја сам с вама све дане до свршетка система ствари“ (Матеј 28:19, 20).

7 Овим речима Исус се обавезао да ће подупирати, водити и чувати дело проповедања добре вести „све дане до свршетка система ствари“. До дан-данас, Исус наставља да се лично занима за дело јеванђелизирања. Он је наш Вођа који је задужен за сејање истине о Краљевству (Матеј 23:10). Као Поглавар хришћанске скупштине, он је пред Јеховом одговоран за то светско дело (Ефешанима 1:22, 23; Колошанима 1:18).

Анђели објављују радосну поруку

8, 9. (а) Како анђели показују искрено занимање за збивања на земљи? (б) У ком би се смислу могло рећи да смо ми позоришни спектакл за анђеле?

8 Кад је Јехова створио земљу, анђели су ’у весељу песама кликтали и гласе радости пуштали‘ (Јов 38:4-7). Та духовна створења отада показују дубоко занимање за збивања на земљи. Јехова их користи да би људима саопштио своје објаве (Псалам 103:20). То је посебно случај у вези са ширењем добре вести у наше време. У откривењу које му је дато, апостол Јован је видео „анђела како лети посред неба“ и који има „вечну добру вест да је објави као радосну поруку онима који живе на земљи, и свакој нацији и сваком племену и језику и народу, говорећи јаким гласом: ’Бојте се Бога и дајте му славу, јер дође час његовог суда‘“ (Откривење 14:6, 7).

9 Библија каже да су анђели „духови за јавну службу, послани да служе онима који ће наследити спасење“ (Јеврејима 1:14). Док горљиво извршавају додељене задатке, анђели имају прилику да посматрају нас и наше дело. Као на некој прегледној позорници, ми извршавамо наше дело пред небеском публиком (1. Коринћанима 4:9). Како је отрежњавајуће и узбудљиво знати да као сејачи истине о Краљевству не радимо сами!

Горљиво испуњавајмо своју улогу

10. Како се практичан савет из Проповедника 11:6 може применити на наше дело јеванђелизирања?

10 Зашто су Исус и анђели толико заинтересовани за наше дело? Исус је пружио један разлог кад је рекао: „Кажем вам, бива радост међу Божјим анђелима због једног грешника који се каје“ (Лука 15:10). И ми показујемо то искрено занимање за људе. Зато чинимо све што можемо како бисмо посвуда сејали семе истине о Краљевству. Речи из Проповедника 11:6 могу да се примене и на наше дело. Ту нас Библија саветује: „Изјутра сеј семе своје, и у вече не дај да ти руке почивају; јер ти не знаш шта ће успети, ово или оно, или ће обоје бити једнако добро.“ Истина, на сваку особу која прихвати нашу поруку могу доћи стотине или чак хиљаде оних који је одбију. Али ми се попут анђела радујемо кад макар ’један грешник‘ прихвати поруку спасења.

11. Колико ефикасно може бити коришћење библијских публикација?

11 У проповедање добре вести укључено је доста тога. Једна важна помоћ у том делу јесте на Библији темељени штампани материјал који користе Јеховини сведоци. У неким погледима те публикације су такође попут семена које се свуда сеје. Ми не знамо где ће оне имати успеха. Понекад нека публикација може проћи кроз доста руку пре него што је неко прочита. Понекад чак Исус и анђели могу водити догађаје да би се тако нешто десило у корист особа искреног срца. Погледајмо нека искуства која показују како Јехова може постићи неочекиване и дивне резултате путем литературе која се даје људима.

Дело правог Бога

12. Како је један стари часопис помогао једној породици да упозна Јехову?

12 Роберт и Лила су се 1953. године са својом децом преселили из великог града у једну трошну сеоску кућу у Пенсилванији (САД). Недуго након усељења, Роберт је решио да направи купатило у затвореном простору испод степеница. Кад је скинуо неколико дасака, открио је да су мишеви иза зида довукли изгрицкани папир, љуске од ораха и друге отпатке. Усред свега тога налазио се часопис Златни век. Роберта је посебно занимао чланак о подизању деце. Толико је био импресиониран јасним библијским смерницама датим у том часопису да је рекао Лили да ће се сви они прикључити „религији Златног века“. За само неколико недеља Јеховини сведоци су дошли на њихова врата, али Роберт им је рекао да је његова породица заинтересована само за „религију Златног века“. Сведоци су објаснили да Златни век сада има нови назив, Пробудите се! Роберт и Лила су почели редовно да проучавају Библију са Сведоцима, и на крају су се крстили. Они су пак посејали семе истине у своју децу и пожњели су богат род. Више од 20 чланова те породице, укључујући и свих седморо Робертове и Лилине деце, данас су крштене слуге Јехове Бога.

13. Шта је један пар из Порторика навело да се заинтересује за Библију?

13 Пре око 40 година Вилијам и Ада, брачни пар из Порторика, нису се интересовали за проучавање Библије. Кад год би Јеховини сведоци покуцали на њихова врата, они су се претварали да нису код куће. Једног дана Вилијам је отишао на отпад да купи нешто што му је требало за неку поправку код куће. Док је одлазио, у великом контејнеру за отпад је приметио неку светлозелену књигу. Била је то књига Религија, коју су Јеховини сведоци објавили 1940. Вилијам је понео ту књигу кући и био је узбуђен кад је прочитао која је разлика између криве и праве религије. Кад су Јеховини сведоци следећи пут навратили, Вилијам и Ада су спремно слушали њихову поруку и почели да проучавају Библију с њима. Неколико месеци касније крстили су се на Међународном конгресу Божанска воља који је одржан 1958. Од тада су помогли да преко 50 особа постану део нашег хришћанског братства.

14. Који потенцијал има наша библијска литература, као што показује једно искуство?

14 Карл је са 11 година био помало несташан. Изгледало је као да стално упада у невољу. Његов отац, проповедник Немачке методистичке цркве, поучавао га је да лоши људи после смрти горе у паклу. Зато се Карл веома плашио пакла. Једног дана 1917, Карл је на улици угледао неки летак и узео га. Док га је читао, за око му је запело питање: „Шта је пакао?“ Тај папир је био позивница за јавно предавање на тему пакла које су организовали Истраживачи Библије, данас познати као Јеховини сведоци. Око годину дана касније, након што је завршио библијски студиј, Карл се крстио и тако постао Истраживач Библије. Године 1925. позван је да ради у светској централи Јеховиних сведока — где још увек служи. Хришћанска каријера која траје већ више од осам деценија отпочела је с листом папира на улици.

15. Шта Јехова може учинити ако види да је то на месту?

15 Истина, људи не могу утврдити да ли су и до које мере анђели били укључени у ова искуства. Ипак, никада не треба да сумњамо у то да Исус и анђели играју активну улогу у делу проповедања и да Јехова може да управља догађајима ако види да је то на месту. Ова и многа слична искуства показују који потенцијал наша литература има након што је уручимо људима.

Поверено нам је благо

16. Шта можемо закључити из речи записаних у 2. Коринћанима 4:7?

16 Апостол Павле је говорио о ’благу у земљаним посудама‘. То благо је од Бога дати задатак да се проповеда, а земљане посуде су људи којима је Јехова поверио то благо. Пошто су ти људи несавршени и ограничени, Павле даље каже да резултат тога што им је дат тај задатак јесте да ’снага која надилази уобичајену долази од Бога, а не од нас‘ (2. Коринћанима 4:7). Да, можемо рачунати да ће нам Јехова дати потребну снагу да бисмо извршили дело које је пред нама.

17. На шта ћемо наилазити док сејемо семе истине о Краљевству, али зашто ипак треба да задржимо позитиван став?

17 Често морамо да се жртвујемо. Можда нам није баш лако или згодно да проповедамо на неким подручјима. Постоје подручја на којима је већина људи крајње равнодушна, чак непријатељски настројена. На таквим местима можемо уложити доста труда без неког видљивог успеха. Али никакав труд није сувишан кад узмемо у обзир шта је на коцки. Упамти, семе које сејеш људима може пружити срећу сада, као и вечни живот у будућности. Много пута се показало да су истините речи из Псалма 126:6: „Који плачући иде када носи семе за сејање, с песмом се враћа носећи снопове своје.“

18. Како можемо стално пазити на своју службу, и зашто је то потребно?

18 Користимо сваку подесну прилику да обилно сејемо семе истине о Краљевству. Премда ми сејемо и заливамо семе, никада немојмо заборавити да је Јехова тај који даје да расте (1. Коринћанима 3:6, 7). Ипак, баш као што Исус и анђели раде свој део посла, Јехова очекује да и ми потпуно извршимо своју службу (2. Тимотеју 4:5). Стално пазимо на своје поучавање, на свој став и на своју горљивост у служби. Зашто? Павле одговара: „Чинећи то спашћеш и себе и оне који те слушају“ (1. Тимотеју 4:16).

Шта смо научили?

• На које све начине наше сејање доноси добре резултате?

• Како су Исус Христ и анђели укључени у данашње дело јеванђелизирања?

• Зашто треба обилно да сејемо истину о Краљевству?

• Шта треба да нас мотивише да истрајемо кад у служби наиђемо на равнодушност или непријатељство?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Попут ратара у древном Израелу, данашњи хришћани обилно сеју семе истине о Краљевству

[Слика на 16. и 17. страни]

Јеховини сведоци производе и дистрибуишу разноврсне библијске публикације на 340 језика