Пређи на садржај

Пређи на садржај

Можеш остати честит у неморалном свету

Можеш остати честит у неморалном свету

Можеш остати честит у неморалном свету

ОН ЈЕ био црномањаст и згодан, а она талентована и лепа. Радили су за исту фирму. Она га је обасипала пажњом. Он јој је делио комплименте. Куповали су поклоне једно другом. Убрзо су постали љубавници. Због ње је оставио своју жену. Она је на крају одлучила да прекине везу и остане са својим мужем. Потпуно неодлучан, он је покушао да се врати својој жени. Међутим, пошто се није истински кајао, није успео у томе. Премда повређени, сви који су били укључени у то наставили су са својим животом.

Моралност у сексуалном погледу више се не сматра врлином у овом свету. Изгледа да тежња за ужитком и задовољством без уздржавања постаје свакодневна ствар. The New Encyclopædia Britannica наводи: „Прељуба изгледа постаје толико раширена и, у неким случајевима, толико уобичајена као и сам брак.“

Ипак, Јехова Бог жели да брак буде „частан међу свима“ и да брачна постеља буде „неокаљана“ (Јеврејима 13:4). Писмо изјављује: „Не заваравајте се. Ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни мушкарци који се држе за неприродне сврхе, ни мушкарци који лежу с мушкарцима... неће наследити Божје краљевство“ (1. Коринћанима 6:9, 10). Зато, да бисмо имали Божју наклоност, треба да сачувамо моралну чистоту у овом неморалном свету.

Како се можемо заштитити од искварених утицаја који нас окружују? У петом поглављу библијске књиге Пословица, Соломон, краљ древног Израела, пружа одговоре. Осмотримо шта он има да каже.

Способност размишљања ће те штитити

„Слушај, сине, наук мој“, почиње краљ Израела. Затим додаје: „К моме разуму ухо своје пригни, да би се ти мудрости држао [„да би те штитила способност размишљања“NW], да би усне твоје разборитост чувале“ (Пословице 5:1, 2).

Да бисмо се одупрли искушењу да починимо неморал потребна нам је мудрост — способност да применимо спознање из Писма — и разборитост, то јест моћ да разликујемо исправно од погрешног и да изаберемо исправан пут. Подстакнути смо да обратимо пажњу на мудрост и разборитост како бисмо сачували нашу способност размишљања. Како то можемо чинити? Када проучавамо Божју Реч Библију треба да запажамо начин на који Јехова поступа и да пригнемо своје ухо ка његовој вољи и намерама. Чинећи то, исправно ћемо усмеравати наше процесе размишљања. Тако стечена способност размишљања у складу је с Божјом мудрошћу и спознањем. Када исправно примењујемо ту способност она нас штити да не упаднемо у замку неморала.

Чувај се слаткоречивости

Због тога што су поступци неморалне особе заводљиви, неопходна је способност размишљања да би се сачувала морална чистота у прљавом свету. Соломон упозорава: „Јер се мед са усни туђе жене цеди и од уља слађе јој је грло; али је на крају горка као пелен и оштра као мач на обе стране оштар“ (Пословице 5:3, 4).

У овој изреци, необуздана особа је описана изразом ’туђа жена‘ — проститутка. a Речи којима она заводи своју жртву су слатке као мед и блаже од маслиновог уља. Зар већина неморалних сексуалних понуда не почиње на тај начин? На пример, размотримо искуство привлачне 27-годишње секретарице по имену Ејми. Она прича: „Тај човек с посла ми поклања много пажње и похваљује ме у свакој прилици. Лепо је бити запажен. Али јасно видим да је заинтересован за мене само у сексуалном смислу. Нећу да дозволим да ме заведе својим понудама.“ Ласкаве речи заводника или заводнице обично су примамљиве уколико не схватамо њихову праву природу. Због тога треба да користимо способност размишљања.

Последице неморала су горке као пелен и оштре као двосекли мач — болне и смртоносне. Често су узнемирена савест, нежељена трудноћа или полно преносива болест горке последице таквог понашања. Замисли само ужасан емоционални бол који доживљава брачни партнер неверне особе. Један чин неверства може задати дубоке ране које остају читавог живота. Да, неморал наноси боли.

Говорећи о начину живота необуздане жене, мудри краљ даље каже: „Ноге њене ка смрти силазе, и кораци њени ка Шеолу воде. Да не гледа пут живота, лута она по стазама својим, а ни сама не зна куда иде“ (Пословице 5:5, 6). Путеви неморалне жене воде у смрт — њени кораци у Шеол, општи гроб човечанства. Како су само ове речи истините кад се узму у обзир полно преносиве болести, нарочито сида која се необуздано шири! Коначни удес неморалне жене је исти као и оних који јој се придружују на њеним нечасним путевима.

Са искреном бригом, краљ подстиче: „Послушајте зато, децо моја, не одступајте од речи уста мојих. Пут твој нека је далеко од ње, капији се њеној не приближи“ (Пословице 5:7, 8).

Треба да се држимо што је могуће даље од утицаја неморалних људи. Зашто бисмо се излагали њиховом утицају слушајући искварену музику, гледајући нечисту забаву или излажући се порнографском материјалу? (Пословице 6:27; 1. Коринћанима 15:33; Ефешанима 5:3-5). Како је само сулудо привлачити њихову пажњу флертовањем или нескромном одећом и дотеривањем! (1. Тимотеју 4:8; 1. Петрова 3:3, 4).

Превисока цена

Из ког би другог разлога требало да се држимо подаље од пута необуздане особе? Соломон одговара: „Снаге своје другима да не даш, и године своје свирепом човеку; да се блага твога туђе не насите, и с трудом твојим туђа кућа не користи. Да при крају своме не закукаш, кад се снага и тело твоје истроше“ (Пословице 5:9-11).

Соломон тиме подвлачи колико високу цену плаћа неко ко подлегне неморалу. Прељуба и губитак достојанства, то јест самопоштовања, иду руку под руку. Није ли заиста понижавајуће послужити само као средство задовољавања своје сопствене неморалне страсти или страсти неког другог? Зар упуштање у интимне односе с неким ко није наш брачни друг не показује недостатак самопоштовања?

Шта онда подразумева ’давање наше снаге, наших година и плодова рада туђинцима, то јест странцима‘? Један приручник каже: „Суштина ових стихова је јасна: цена неверства може бити висока; све што неко стекне — положај, моћ, благостање — може изгубити или због лакомих прохтева жене или због надокнаде коју захтева друштво.“ Неморални односи могу скупо коштати!

Када изгуби достојанство и потроши своје богатство, лакомислена особа уздише говорећи: „Што на наук омрзох, и што опомене срце моје презре? Што не слушах гласа учитеља својих и не пригнух ухо своје к оним који ме световаху? У свако зло умало не упадох усред народа и усред скупштине“ (Пословице 5:12-14).

С временом, грешник понавља оно што један изучавалац назива „дугим низом ’да сам само‘: да сам само послушао оца; да сам само био мање својеглав; да сам само прихватио савет других“. Међутим, тако нешто се схвати кад је већ прекасно. Живот сада нечестите особе већ је упропашћен а њен углед укаљан. Како је само од пресудне важности да размишљамо о високој цени уплитања у неморал пре него што нас он прогута!

„Пиј воду од свога студенца“

Да ли је Библија суздржана кад је реч о сексуалним односима? Таман посла. Осећање романтичне љубави и занос у ком уживају мушкарац и жена јесу дарови од Бога. Међутим, у таквој интимности могу да уживају само брачни партнери. Зато Соломон ожењеном мушкарцу даје следећи савет: „Пиј воду од свога студенца, воду од свога извора. Зар извори твоји да се разливају, по улицама твоји потоци да теку? Чувај их ти сам за себе, да не буду и за туђина с тобом“ (Пословице 5:15-17).

’Свој студенац‘ и ’свој извор‘ јесу поетски изрази којима се описује вољена жена. Уживање у сексуалном односу с њом је упоређено с пијењем окрепљујуће воде. За разлику од воде која се узима на јавним местима, студенац или извор се сматра приватним власништвом. Мушкарцу се саветује да ствара децу код куће са својом женом, а не да расипа своје семе по улицама, то јест, код других жена. Очигледно је да се мушкарцу саветује да буде веран својој жени.

Мудри човек наставља: „Благословен извор твој ти био, радост твоја била теби жена твоје младости. Била ти она кошута љубави, срна пуна нежности. Увек био њеном лепотом занесен, и љубављу њеном увек ти заљубљен“ (Пословице 5:18, 19).

„Извор“, то јест врело, односи се на извор сексуалног задовољства. Сексуални ужитак с брачним партнером јесте ’благослов‘ од Бога. Стога је мушкарац подстакнут да се радује са женом своје младости. Она је њему љупка и лепа као кошута, а умиљата и нежна као срна.

Соломон затим поставља два реторичка питања: „И зашто би, сине, за туђом се занео, непознатој недра ти грлио?“ (Пословице 5:20). Да, зашто би венчана особа дозволила да путем контаката на радном месту, у школи или другде, буде намамљена у сексуални однос изван брака?

Апостол Павле је венчаним хришћанима, дао следећи савет: „Ово кажем, браћо: преостало време је скраћено. Од сада нека они који имају жене буду као да их немају“ (1. Коринћанима 7:29). Шта то изискује? Па, следбеници Исуса Христа ’траже најпре краљевство‘ (Матеј 6:33). Према томе, брачни парови не треба да буду толико обузети једно другим да интересима Краљевства дају споредно место у свом животу.

Потребна је самоконтрола

Сексуалне жеље се могу контролисати. Они који желе Јеховино признање морају да их контролишу. „Ово је Божја воља: ваше посвећење, да се уздржавате од блуда; да би свако од вас знао како да овлада својим сопственим судом [својим телом] у посвећености и части“, подсећа апостол Павле (1. Солуњанима 4:3, 4).

Зато младе особе не треба да јуре у брак чим први пут осете буђење сексуалних нагона. Брак захтева оданост, а да би се живело с таквом одговорношћу потребна је зрелост (Постање 2:24). Боље је сачекати да особа ’прође цвет младости‘ — период када сексуална осећања снажно навиру и када могу изобличити њено просуђивање (1. Коринћанима 7:36). И како је само немудро и погрешно да се одрасла особа која жели да ступи у брак упусти у неморалне односе само због тога што не може да нађе потенцијалног брачног партнера!

„Бездушника хватају недела његова“

Основни разлог због ког је сексуални неморал неисправан јесте тај што га Јехова — Давалац живота и онај који је људе обдарио сексуалношћу — не одобрава. Дајући највећи подстицај за моралну честитост, краљ Соломон каже: „Јер су Јехови пред очима путеви човечји, и он мери стазе њихове“ (Пословице 5:21). Да, ништа није скривено од очију Бога „коме морамо положити рачун“ (Јеврејима 4:13). Било који чин сексуалне нечистоте, без обзира колико био у тајности учињен и какве би физичке и друштвене последице могао имати, јесте препрека која нарушава наш однос с Јеховом. Како је само сулудо изгубити мир с Богом за само неколико тренутака недопуштеног чулног ужитка!

Можда изгледа да неки који се бестидно препуштају неморалу пролазе некажњено — али не задуго. Соломон каже: „Бездушника хватају недела његова, и у ужа греха својих се он заплиће. Умреће што није поуку примио, посрнуће с велике лудости своје“ (Пословице 5:22, 23).

Зашто би било ко од нас икад посрнуо? На крају крајева, књига Пословица нас унапред упозорава што се тиче заводљивих путева света. Надаље, она нам показује колико нас обично кошта сексуални неморал — кошта нас нашег здравља, материјалних средстава, наше снаге и достојанства. Уз тако јасна упозорења, не би никад требало да дођемо у ситуацију да понављамо дуги низ речи „да сам само“. Примењујући савете које нам је Јехова дао у својој надахнутој Речи можемо остати морално честити у неморалном свету.

[Фуснота]

a Израз „туђинац“ се примењивао на оне који су се одвратили од чињења оног што је било у складу са Законом и тако се удаљили од Јехове. Зато се на проститутку указује као на ’туђу жену‘.

[Слике на 30. страни]

Последице неморала су горке као пелен

[Слике на 31. страни]

„Радост твоја била теби жена твоје младости“