Пређи на садржај

Пређи на садржај

Може ли твој живот имати више смисла?

Може ли твој живот имати више смисла?

Може ли твој живот имати више смисла?

ПРАВЕ вредности нису увек оно што се чини да јесу. Највреднија новчаница издата у Сједињеним Државама гласила је на 10 000 долара. Па ипак, папир на коме је штампана вреди само неколико центи.

Да ли си се икада питао да ли папири који у суштини мало вреде могу дати прави смисао твоме животу? Многи мисле да могу. Милиони људи раде даноноћно да би зарадили што је могуће више новца. Понекад тежња за новцем значи жртвовање здравља, пријатеља, па чак и породице. Од какве је то користи? Може ли новац — или оно што њиме купујемо — донети право и трајно задовољство?

Према речима неких истраживача, што више трагамо за задовољством заснованим на материјалним поседима, све га мање налазимо. Новинар Алфи Кон закључује да „задовољство једноставно није на продају... Људи којима је богатство најважнија ствар у животу доживљавају необично висок степен бриге и депресије као и нижи свеукупни ниво задовољства“ (International Herald Tribune).

Иако истраживачи можда схватају да је за смисаон живот потребно нешто више од новца, многи људи не мисле тако. То није ништа чудно, јер они који живе у западним земљама свакодневно су бомбардовани са 3 000 рекламних порука. Било да се рекламирају аутомобили или слаткиши, главна порука гласи: ’Купите овај производ и бићете срећнији.‘

Какве су последице непрестаног истицања материјалних вредности? Игнорисање духовних вредности, што је врло честа појава! Према једном извештају из часописа Newsweek, надбискуп из Келна (Немачка), недавно је објавио да „у нашем друштву, Бог више није предмет разговора“.

Можда си сву своју снагу посветио стицању средстава за живот. Вероватно мислиш да немаш времена ни за шта друго. Међутим, повремено можда имаш осећај да живот мора бити још нешто сем бескрајног трчања као на покретној траци, док те не изда здравље и не стигну године.

Да ли ти обраћање пажње на духовне ствари може донети веће задовољство? Шта ће твоме животу дати више смисла?