Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нада у ускрсење има снагу

Нада у ускрсење има снагу

Нада у ускрсење има снагу

’Изгубио сам све да бих упознао Исуса Христа и снагу његовог ускрсења‘ (ФИЛИПЉАНИМА 3:8-10).

1, 2. (а) Како је један свештеник пре много година описао ускрсење? (б) Како ће се одиграти ускрсење?

 ПОЧЕТКОМ 1890-их штампа је известила о необичној проповеди коју је један свештеник одржао у Бруклину (Њујорк, САД). Он је рекао да ће се ускрсење састојати од сакупљања и оживљавања свих костију и меса који су некада сачињавали неко људско тело, било да је оно уништено ватром или у несрећи, да га је појела звер или се распало. Тај проповедник је веровао да ће извесног дана од 24 сата, ваздух постати црн од руку, ногу, прстију, костију, тетива и коже милијарди мртвих људи. Ти делови ће тражити друге делове истог тела. Онда ће с неба и из пакла доћи душе које ће се уселити у та ускрснула тела.

2 Ускрсење путем реорганизовања првобитних атома није логично, а ни људи немају бесмртну душу (Проповедник 9:5, 10; Језекиљ 18:4). Бог ускрсења Јехова не мора да поново саставља атоме материје која је првобитно сачињавала неко људско тело. Онима које ускрсне он ствара ново тело. Јехова је свом Сину Исусу Христу дао моћ да подиже мртве, који би имали изглед да вечно живе (Јован 5:26). Зато је Исус рекао: „Ја сам ускрсење и живот. Ко исказује веру у мене, ако и умре, оживеће“ (Јован 11:25, 26). Какво охрабрујуће обећање! Оно нас јача да издржимо кушње и да се чак суочимо са смрћу као Јеховини верни Сведоци.

3. Зашто је Павле морао да брани ускрсење?

3 Ускрсење се не може ускладити с учењем да људи имају бесмртну душу — с гледиштем које је заступао грчки филозоф Платон. Шта се зато десило када је апостол Павле сведочио истакнутим Грцима на Ареопагу у Атини, кад је алудирао на Исуса и рекао да га је Бог ускрснуо? Извештај каже: „Кад чуше за ускрсење мртвих, неки почеше да се ругају“ (Дела апостолска 17:29-34). Многи који су видели ускрснулог Исуса Христа још увек су били на животу и, упркос ругању, сведочили су да је он подигнут из мртвих. Али лажни учитељи повезани са скупштином у Коринту порицали су ускрсење. Зато је Павле у 15. поглављу 1. Коринћанима изнео снажну одбрану овог хришћанског учења. Пажљиво проучавање његових аргумената ван сваке сумње потврђује колико је поуздана и снажна нада у ускрсење.

Чврсти докази о Исусовом ускрсењу

4. Које је доказе очевидаца Исусовог ускрсења изнео Павле?

4 Запази како је Павле започео своју одбрану (1. Коринћанима 15:1-11). Сем ако нису узалуд постали верници, Коринћани ће се чврсто држати добре вести спасења. Христ је умро за наше грехе, био је сахрањен и ускрснуо је. У ствари, ускрснули Исус се појавио Кифи (Петру), а „затим дванаесторици“ (Јован 20:19-23). Видело га је око 500 особа, можда онда кад је Исус заповедио: ’Идите, стварајте ученике‘ (Матеј 28:19, 20). Видео га је и Јаков, као и сви верни апостоли (Дела апостолска 1:6-11). Исус се близу Дамаска појавио и Савлу „као неком недоношчету“ — као да је Савле већ био подигнут у духовни живот (Дела апостолска 9:1-9). Коринћани су постали верници зато што им је Павле проповедао, и они су прихватили добру вест.

5. Који је био Павлов след резоновања, као што је записано у 1. Коринћанима 15:12-19?

5 Запази Павлов след резоновања (1. Коринћанима 15:12-19). Пошто очевици проповедају да је Христ ускрснуо, како неко може рећи да нема ускрсења? Ако Исус није устао из мртвих, наше проповедање и наша вера су узалудни, а и ми смо лажови који сведоче против Бога зато што кажемо да је ускрснуо Христа. Ако мртви не устају, ’још смо у својим гресима‘, и они који су умрли у Христу пропали су. Осим тога, „ако се само у овом животу уздамо у Христа, од свих људи смо највише за жаљење“.

6. (а) Шта је Павле рекао да би потврдио Исусово ускрсење? (б) Који је „задњи непријатељ“, и како ће он бити уништен?

6 Павле потврђује Исусово ускрсење (1. Коринћанима 15:20-28). Пошто је Христ „првина“ од оних који су заспали смртним сном, и други ће ускрснути. Као што је смрт наступила због непослушности човека Адама, и ускрсење је посредством једног човека — Исуса. Они који припадају њему ускрснуће током његове присутности. Христ ’уништава сваку владавину и сваку власт и силу‘ које се противе Божјем суверенитету и влада као Краљ док Јехова не положи све непријатеље под његове ноге. Чак ће и „последњи непријатељ“ — смрт коју смо наследили од Адама — бити уништен посредством вредности Исусове жртве. Онда ће Христ предати Краљевство свом Богу и Оцу, а затим ће се и сам подложити „ономе који му је све подложио, да Бог буде све свакоме“.

Крштени да би били мртви?

7. Ко су они који се ’крсте да би били мртви‘, и шта то значи за њих?

7 Противници ускрсења су запитани: „Шта ће иначе радити они који се крсте да би били мртви?“ (1. Коринћанима 15:29). Павле није мислио да живи треба да се крсте у корист мртвих, јер Исусови ученици морају лично учити, веровати и крстити се (Матеј 28:19, 20; Дела апостолска 2:41). Помазани хришћани се „крсте да би били мртви“ тако што урањају у један животни пут који води до смрти и ускрсења. Овај облик крштења почиње кад Божји дух у њима произведе небеску наду и завршава кад буду подигнути из мртвих у бесмртни духовни живот на небу (Римљанима 6:3-5; 8:16, 17; 1. Коринћанима 6:14).

8. У шта хришћани могу бити сигурни чак и ако их Сатана и његове слуге убију?

8 Као што показују Павлове речи, нада у ускрсење омогућује хришћанима да се сваког часа и сваког дана успешно суочавају са опасностима и са смрћу због тога што учествују у делу проповедања о Краљевству (1. Коринћанима 15:30, 31). Они знају да их Јехова може ускрснути чак и ако дозволи да их Сатана и његове слуге убију. Само Бог може погубити њихову душу, то јест живот, у Гехени, која симболизује вечно уништење (Лука 12:5).

Потреба да будемо опрезни

9. Шта морамо избегавати ако желимо да нада у ускрсење буде сила која ће нас подржавати у животу?

9 Нада у ускрсење је подржавала Павла. Док је био у Ефесу, можда су га његови непријатељи бацили у арену да се бори са зверима (1. Коринћанима 15:32). Ако се то и десило, он је био избављен, баш као што је Данило био спасен од лавова (Данило 6:16-22; Јеврејима 11:32, 33). Пошто се надао ускрсењу, Павле није имао став какав су имали отпадници у Јуди у Исаијино време. Они су говорили: „Једимо и пијмо, јер ћемо сутра умрети“ (Исаија 22:13). Ако желимо да нада у ускрсење буде сила која ће и нас подржавати у животу, морамо избегавати оне који имају такав нездрав дух. „Немојте се заваравати“, упозорио је Павле. „Лоша друштва кваре корисне навике“ (1. Коринћанима 15:33). Наравно, ово начело се односи на разна подручја живота.

10. Како своју наду у ускрсење можемо одржати живом?

10 Онима који су сумњали у ускрсење Павле је рекао: „Отрезните се у складу с праведношћу и не чините грех, јер неки су без спознања о Богу. Говорим да бисте се постидели“ (1. Коринћанима 15:34). У овом ’времену краја‘, треба да поступамо у складу с тачним спознањем о Богу и Христу (Данило 12:4NW; Јован 17:3). Тако ћемо своју наду у ускрсење одржати живом.

С каквим телом ће ускрснути?

11. Како је Павле приказао ускрсење помазаних хришћана?

11 Павле се затим бави неким питањима (1. Коринћанима 15:35-41). Неко ко можда жели да баци сумњу на ускрсење могао би питати: „Како ће мртви устати? Да, с каквим телом долазе?“ Као што је Павле показао, семе посејано у земљи у ствари умире док се мења и постаје младица. Слично томе, духом рођени човек мора да умре. Баш као што се из семена развија ново тело биљке, тако се и ускрснуло тело помазаног хришћанина разликује од људског тела. Иако има исти животни образац који је имао пре него што је умро, он је подигнут као ново створење с духовним телом које може да живи на небу. Наравно, они који ускрсну на земљи биће подигнути у људском телу.

12. Шта значе изрази ’небеска тела‘ и ’земаљска тела‘?

12 Као што је Павле рекао, људско тело се разликује од животињског тела. Чак се и животињска тела разликују од врсте до врсте (Постање 1:20-25). ’Небеска тела‘ духовних створења разликују се у слави од ’земаљских тела‘ од крви и меса. Постоје разлике и у слави Сунца, Месеца и звезда. Али ускрснули помазаници имају далеко већу славу.

13. Према 1. Коринћанима 15:42-44, шта се сеје а шта ускрсава?

13 Након што је споменуо разлике, Павле је додао: „Тако је и ускрсење мртвих“ (1. Коринћанима 15:42-44). Он је рекао: „Сеје се у распадљивости, ускрсава у нераспадљивости.“ Овде Павле можда указује на помазанике као на групу. Оно што се приликом смрти сеје у распадљивости, ускрсава у нераспадљивости, без греха. Иако у срамоти пред светом, помазаници ускрсавају у небески живот и показују се с Христом у слави (Дела апостолска 5:41; Колошанима 3:4). Приликом смрти сеје се „физичко тело“, а ускрсава „духовно тело“. Пошто је то могуће у случају духом рођених хришћана, можемо бити сигурни да и други људи могу бити подигнути у живот на земљи.

14. Које је поређење између Христа и Адама направио Павле?

14 Павле је затим направио поређење између Христа и Адама (1. Коринћанима 15:45-49). Први човек Адам „постао је жива душа“ (Постање 2:7). „Последњи Адам“ — Исус — „постао је животодајни дух.“ Он је дао свој живот као откупну жртву, најпре у корист својих помазаних следбеника (Марко 10:45). Они као људи ’носе лик онога који је начињен од праха‘, али кад ускрсну постају као последњи Адам. Наравно, од Исусове жртве имаће користи сви послушни људи, укључујући и оне који ускрсну на земљи (1. Јованова 2:1, 2).

15. Зашто помазани хришћани не ускрсавају у телу, и како ускрсавају током Христове присутности?

15 Кад помазани хришћани умру, они не устају у телу (1. Коринћанима 15:50-53). Распадљиво тело од крви и меса не може наследити нераспадљивост и небеско Краљевство. Неки помазаници неће морати да дуго спавају смртним сном. Након што верно заврше свој земаљски пут током Исусове присутности, они ће се „променити, у једном тренутку, у трен ока“. Одмах ће бити подигнути у духовни живот у нераспадљивости и слави. На крају ће Христова небеска ’невеста‘ имати 144 000 чланова (Откривење 14:1; 19:7-9; 21:9; 1. Солуњанима 4:15-17).

Победа над смрћу!

16. Шта ће се, према Павлу и пророцима пре њега, десити са смрћу коју смо наследили од грешног Адама?

16 Павле је победоносно објавио да ће смрт бити прогутана заувек (1. Коринћанима 15:54-57). Кад се оно што је распадљиво и смртно обуче у нераспадљивост и бесмртност, испуниће се следеће речи: „Смрт је прогутана заувек.“ „Смрти, где ти је победа? Смрти, где ти је жалац?“ (Исаија 25:8; Осија 13:14). Жалац који проузрокује смрт је грех, а снага греха је био Закон, који је грешнике осуђивао на смрт. Али захваљујући Исусовој жртви и његовом ускрсењу, смрт коју смо наследили од грешног Адама више неће бити победник (Римљанима 5:12; 6:23).

17. На кога се данас односе речи из 1. Коринћанима 15:58?

17 „Зато, браћо моја вољена“, рекао је Павле, „будите постојани, непоколебљиви, увек богато запослени у Господовом делу, знајући да ваш труд у Господу није узалудан“ (1. Коринћанима 15:58). Ове речи се односе на данашњи помазани остатак и на Исусове „друге овце“ чак и ако умру у овим последњим данима (Јован 10:16). Њихов труд као објавитеља Краљевства није узалудан, јер их чека ускрсење. Према томе, као Јеховине слуге будимо запослени у Господовом делу док чекамо дан када ћемо моћи радосно да узвикнемо: „Смрти, где ти је победа?“

Нада у ускрсење се обистинила!

18. Колико је била снажна Павлова нада у ускрсење?

18 Павлове речи записане у 15. поглављу 1. Коринћанима јасно показују да је нада у ускрсење имала снагу у његовом животу. Он је био апсолутно сигуран да је Исус подигнут из мртвих и да ће и други бити избављени из заједничког гроба човечанства. Да ли и ти имаш тако јако уверење? Павле је себичне добитке сматрао ’гомилом отпадака‘ и ’изгубио је све‘ како би могао да ’упозна Христа и снагу његовог ускрсења‘. Тај апостол је био спреман да се подвргне смрти као што је Христова, у нади да ће добити „раније ускрсење“. Оно је такође названо „прво ускрсење“, и њега добија Исусових 144 000 помазаних следбеника. Да, они су подигнути у духовни живот на небу, док ће „остали мртви“ ускрснути на земљи (Филипљанима 3:8-11; Откривење 7:4; 20:5, 6).

19, 20. (а) Које ће особе из библијског извештаја бити подигнуте у живот на земљи? (б) Чије ускрсење једва чекаш?

19 Нада у ускрсење постаје славна реалност за помазанике који остају верни до смрти (Римљанима 8:18; 1. Солуњанима 4:15-18; Откривење 2:10). Преживели из „велике невоље“ видеће како се нада у ускрсење остварује на земљи кад ’море преда мртве који су били у њему, и кад смрт и Хад предају мртве који су били у њима‘ (Откривење 7:9, 13, 14; 20:13). Међу онима који ће ускрснути да би живели на земљи биће и Јов, који је изгубио седам синова и три кћери. Замисли како ће бити радостан кад их дочека — и како ће они бити одушевљени кад сазнају да имају још седморицу браће и три прелепе сестре! (Јов 1:1, 2, 18, 19; 42:12-15).

20 Какав ће бити благослов кад за живот на земљи ускрсну Аврахам и Сара, Исак и Ребека — да, и још многи, многи други, укључујући и „све пророке“! (Лука 13:28). Један од тих пророка био је Данило, коме је обећано да ће ускрснути под Месијанском владавином. Данило већ око 2 500 година почива у гробу, али ускоро ће посредством силе ускрсења ’бити на ногама за своје наслеђе‘ као један од ’кнезова у земљи‘ (Данило 12:13; Псалам 45:17). Како ће бити узбудљиво кад будеш дочекивао не само верне особе из прошлости већ и рођеног оца, мајку, сина, ћерку или друге вољене особе које ти је однео непријатељ смрт!

21. Зашто без одлагања треба да чинимо добро другима?

21 Неки наши пријатељи и они које волимо можда већ деценијама служе Богу и можда су прилично стари. Можда им је због поодмаклих година тешко да се боре са животним проблемима. Колико љубави можемо показати ако им управо сада помажемо колико год можемо! Тада нам, ако умру, неће бити жао што им нисмо чинили добро док су били живи (Проповедник 9:11; 12:3-9; 1. Тимотеју 5:3, 8). Можемо бити сигурни да Јехова неће заборавити добро које чинимо другима, без обзира на њихову старост или околности. „Зато, дакле, док за то имамо погодно време“, писао је Павле, „чинимо добро свима, а нарочито онима који су нам сродни по вери“ (Галатима 6:10; Јеврејима 6:10).

22. На шта треба да смо одлучни док се не оствари нада у ускрсење?

22 Јехова је „Отац нежних милосрђа и Бог сваке утехе“ (2. Коринћанима 1:3, 4). Његова Реч нас теши и помаже нам да помоћу снажне наде у ускрсење тешимо друге. Док својим очима не будемо гледали како се та нада остварује док мртви ускрсавају у живот на земљи, будимо попут Павла, који је имао веру у ускрсење. Посебно опонашајмо Исуса, коме се остварила нада да ће га Бог својом моћи ускрснути. Они који су у спомен-гробовима ускоро ће чути Христов глас и изаћи ће. Нека нам то донесе утеху и радост. Али изнад свега, будимо захвални Јехови, који је посредством нашег Господа Исуса Христа омогућио победу над смрћу!

Како би одговорио?

• Које је доказе очевидаца Исусовог ускрсења изнео Павле?

• Ко је „последњи непријатељ“, и како ће он бити уништен?

• Шта се у случају помазаних хришћана сеје, а шта ускрсава?

• Које би особе из библијске историје волео да сретнеш кад буду подигнуте у живот на земљи?

[Питања за разматрање]

[Слика на 16. страни]

Апостол Павле је изнео снажну одбрану ускрсења

[Слике на 20. страни]

Ускрсење Јова, његове породице и још многих других биће повод за бескрајну радост!