Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нада у ускрсење је поуздана!

Нада у ускрсење је поуздана!

Нада у ускрсење је поуздана!

„Имам наду у Бога... да ће бити ускрсење“ (ДЕЛА АПОСТОЛСКА 24:15).

1. Зашто се можемо надати да ће бити ускрсења?

 ЈЕХОВА нам је дао чврсте разлоге за наду у ускрсење. Имамо његову реч да ће мртви устати, да ће поново живети. А његова намера у погледу оних који спавају смртним сном сигурно ће се остварити (Исаија 55:11; Лука 18:27). У ствари, Бог је већ показао да има моћ да ускрсне мртве.

2. Како нада у ускрсење може да нам користи?

2 Вера у Божју припрему за ускрсење мртвих посредством његовог Сина Исуса Христа може нас подржати кад смо под притиском. Поузданост наде у ускрсење може нам такође помоћи да сачувамо интегритет према нашем небеском Оцу чак и ако морамо умрети. Наша нада у ускрсење сигурно ће бити ојачана док осматрамо библијске извештаје о особама које су се вратиле у живот. Сва та чуда учињена су силом од Свемоћног Господа Јехове.

Они су ускрсењем добили своје мртве

3. Какву је моћ добио Илија кад је умро син удовице из Сарепте?

3 У једном узбудљивом осврту на веру коју су показали Јеховини претхришћански сведоци, апостол Павле је написао: „Жене су ускрсењем добиле своје мртве“ (Јеврејима 11:35; 12:1). Једна од тих жена била је сиромашна удовица из феничанског града Сарепте. Зато што је била гостољубива према Божјем пророку Илији, њено брашно и уље на чудесан начин је трајало током времена глади када су могли да умру и она и њен син. Касније када је њено дете умрло, Илија га је положио на постељу, помолио се, испружио се над њим три пута и завапио: „Јехова, Боже мој, молим ти се да се поврати у дете душа његова!“ Бог је и учинио да се душа, то јест живот, врати у тог дечака (1. Краљевима 17:8-24). Замисли колико се та удовица радовала кад је њена вера била награђена ускрсењем њеног драгог сина — првим забележеним ускрсењем!

4. Које је чудо Јелисеј извршио у Сунаму?

4 Још једна жена која је ускрсењем добила свог мртвог живела је у Сунаму. Она и њен муж су били стари, и били су добри према пророку Јелисеју и његовом слузи. За награду родила је сина. Међутим, неколико година касније она је позвала пророка који је, кад је дошао код ње, видео да је дечак мртав. Кад се Јелисеј помолио и предузео још неке кораке, „тело се детиње загреја“. Затим је дете ’кихнуло седам пута и отворило очи‘. Ово ускрсење је несумњиво донело велику радост и мајци и њеном сину (2. Краљевима 4:8-37; 8:1-6). Али колико ће срећнији бити кад ускрсну на земљи у ’бољем ускрсењу‘ — које ће им пружити прилику да више никада не морају умрети! Какав разлог за захвалност Јехови, Богу ускрсења пуном љубави! (Јеврејима 11:35).

5. Како је Јелисеј био укључен у једно чудо чак и након што је умро?

5 Чак и након што је Јелисеј умро и био сахрањен, Бог је помоћу светог духа дао снагу његовим костима. О томе читамо: „Кад неки [Израелци] сахрањиваху неког човека, гле, угледаше једну од [моавских] чета, и бацише човека у гроб Јелисејев. Човек се дотаче костију Јелисејевих, оживи и уста на своје ноге“ (2. Краљевима 13:20, 21). Како је тај човек сигурно био изненађен и срећан! Замисли каква ће то радост бити кад наши вољени буду враћени у живот, што је у складу са сигурном намером Јехове Бога!

Божји Син је подизао мртве

6. Које је чудо Исус извршио близу Наина, и како тај догађај може да утиче на нас?

6 Божји Син Исус Христ пружио нам је чврсте разлоге за веровање да је могуће да мртви ускрсну и живе заувек. Један догађај који се одиграо близу Наина помаже нам да разумемо да је такво чудо могуће посредством Божје силе. Једном приликом, Исус је срео ожалошћене људе који носе тело једног младића ван града да би га сахранили. Он је био једино дете једне удовице. Исус јој је рекао: „Не плачи.“ Онда је дотакао носила и рекао: „Младићу, теби говорим, устани!“ На то је младић сео и почео да говори (Лука 7:11-15). Ово чудо свакако јача наше уверење да је нада у ускрсење поуздана.

7. Шта се десило у вези с Јаировом кћерком?

7 Осмотримо и догађај у који је био укључен Јаир, старешина синагоге у Капернауму. Он је замолио Исуса да дође и помогне његовој драгој 12-годишњој кћерки која је била на самрти. Ускоро је стигла вест да је она умрла. Храбрећи скрханог Јаира да верује, Исус је отишао с њим до његове куће, где су многи плакали. Кад им је Исус рекао: „Дете није умрло, него спава“, они су се смејали. Она је стварно била мртва, али Исус је ускоро показао да људи могу да се врате у живот баш као што могу да се пробуде из дубоког сна. Узевши девојку за руку, рекао је: „Девојко, устани!“ Она је одмах устала, а ’њени родитељи су били изван себе‘ од усхићења (Марко 5:35-43; Лука 8:49-56). Нема сумње да ће чланови породице бити „изван себе“ кад њихови вољени мртви буду враћени у живот на рајској земљи.

8. Шта је Исус урадио код Лазаревог гроба?

8 Лазар је био мртав четири дана кад је Исус пришао његовом гробу и рекао да одмакну камен с улаза у гроб. Након што се јавно помолио како би посматрачи знали да се ослања на снагу од Бога, Исус је јаким гласом рекао: „Лазаре, изађи!“ И стварно је изашао! Руке и ноге су му још увек биле обавијене завојима, а на лицу му је било платно. „Одмотајте га и пустите нек иде“, рекао је Исус. Видевши то чудо, многи који су били ту да би тешили Лазареве сестре Марију и Марту, почели су да верују у Исуса (Јован 11:1-45). Зар те овај извештај не испуњава надом да твоји вољени могу бити враћени у живот у Божјем новом свету?

9. Зашто можемо бити сигурни да Исус и сада може ускрсавати мртве?

9 Кад је Јован Крститељ био у затвору, Исус му је послао следећу охрабрујућу поруку: „Слепи опет виде... и мртви устају“ (Матеј 11:4-6). Пошто је Исус док је био на земљи ускрсавао мртве, он то свакако може учинити и као моћно духовно биће коме Бог даје моћ. Исус је „ускрсење и живот“, и како је утешно знати да ће у блиској будућности „сви који су у спомен-гробовима чути његов глас и изаћи“! (Јован 5:28, 29; 11:25).

И друга ускрсења јачају нашу наду

10. Како би описао прво забележено ускрсење које је извршио неко од апостола?

10 Кад је Исус послао своје апостоле као проповеднике Краљевства, рекао је: „Подижите мртве“ (Матеј 10:5-8). Наравно, да би то чинили морали су да се ослањају на Божју силу. У Јопи 36. н. е., побожна Дорка (Тавита) уснула је смртним сном. У њена добра дела спадало је и шивење одеће за сиромашне удовице, које је њена смрт много растужила. Ученици су је припремили за сахрану и послали по апостола Петра, можда да их утеши (Дела апостолска 9:32-38). Он је рекао да сви изађу из горње собе, помолио се и рекао: „Тавита, устани!“ Она је отворила очи, села, узела Петра за руку и он ју је подигао. После овог првог забележеног ускрсења које је извршио неко од апостола, многи су постали верници (Дела апостолска 9:39-42). Оно и нама пружа додатне разлоге за наду у ускрсење.

11. Које је било последње ускрсење у библијском извештају?

11 Последње ускрсење записано у Библији десило се у Троади. Кад је Павле на свом трећем мисионарском путовању застао у том граду, продужио је свој говор до поноћи. Савладан умором и можда због топлоте многих светиљки и гужве на том месту састанка, младић по имену Евтих је заспао и стрмоглавио се с прозора на другом спрату. Кад су га подигли, био је ’мртав‘, а не само без свести. Павле се бацио на Евтиха, обгрлио га и рекао посматрачима: „Не вичите, јер је његова душа у њему.“ Павле је хтео рећи да је том младићу враћен живот. Присутни су се ’неизмерно утешили‘ (Дела апостолска 20:7-12). Данас Божје слуге налазе велику утеху у сазнању да ће њихови некадашњи сарадници у Божјој служби доживети да се оствари нада у ускрсење.

Ускрсење — стара нада

12. Које је уверење Павле изразио кад је био пред римским намесником Феликсом?

12 Кад је у току једног суђења био пред римским намесником Феликсом, Павле је посведочио: „[Верујем] све оно што је изнесено у Закону и написано у Пророцима; и имам наду у Бога... да ће бити ускрсење и праведника и неправедника“ (Дела апостолска 24:14, 15). Како делови Божје Речи, као што је ’Закон‘, указују на ускрсење мртвих?

13. Зашто се може рећи да је Бог циљао на ускрсење кад је изрекао прво пророчанство?

13 Сам Бог је циљао на ускрсење кад је у Едену изрекао прво пророчанство. Кад је осудио ’празмију‘, Сатану Ђавола, Бог је рекао: „Мећем непријатељство између тебе и жене и између сјемена твојега и сјемена њезина; оно ће ти на главу стајати а ти ћеш га у пету уједати“ (Откривење 12:9; 1. Мојсијева 3:14, 15ДК). Уједање семена жене за пету значило је да ће Исус Христ бити убијен. Да би то Семе касније стало на главу змији, Христ је морао бити подигнут из мртвих.

14. Зашто се може рећи да Јехова „није Бог мртвих, него живих“?

14 Исус је објавио: „Да мртви устају показа и Мојсије, у извештају о трновом грму, кад Јехову назва ’Богом Аврахамовим и Богом Исаковим и Богом Јаковљевим‘. Он није Бог мртвих, него живих, јер су њему сви они живи“ (Лука 20:27, 37, 38; Излазак 3:6). Аврахам, Исак и Јаков су мртви, али Божја намера да их ускрсне толико је сигурна да су они за њега практично живи.

15. Зашто је Аврахам имао разлога да верује у ускрсење?

15 Аврахам је имао разлога за наду у ускрсење, јер кад су он и његова жена Сара били веома стари и мртви у погледу способности рађања, Бог је чудом обновио њихове репродуктивне моћи. То је било попут ускрсења (Постање 18:9-11; 21:1-3; Јеврејима 11:11, 12). Кад је њихов син Исак имао око 25 година, Бог је рекао Аврахаму да га жртвује. Међутим, баш кад се Аврахам спремао да убије Исака, Јеховин анђео му је зауставио руку. Аврахам је „сматрао... да [Исака] Бог може и из мртвих подигнути; а оданде га је и добио на сликовит начин“ (Јеврејима 11:17-19; Постање 22:1-18).

16. Шта Аврахам чека док спава смртним сном?

16 Аврахам се надао да ће ускрснути под владавином Месије, обећаног Семена. Са свог предљудског положаја, Божји Син је приметио Аврахамову веру. Зато је као човек, Исус Христ, могао да каже Јеврејима: „Аврахам, ваш отац, веома се радовао изгледу да види мој дан“ (Јован 8:56-58; Пословице 8:30, 31). Аврахам сада спава смртним сном и чека да буде ускрснут да би живео на земљи под Божјим Месијанским Краљевством (Јеврејима 11:8-10, 13).

Сведочанство Закона и Псалама

17. Како је „оно што је изнесено у Закону“ указивало на ускрсење Исуса Христа?

17 Павлова нада у ускрсење била је у складу с оним „што је изнесено у Закону“. Бог је Израелцима рекао: „[Донећете] један сноп свештенику као првину од жетве своје. Он ће [16. нисана] обртати сноп на једну и на другу страну пред Јеховом, да би био угодан“ (Левитска 23:9-14). Вероватно имајући на уму овај закон, Павле је написао: „Христ [је] устао из мртвих, првина од оних који су заспали смртним сном.“ Као „првина“, Исус је ускрснуо 16. нисана 33. н. е. Касније, током његове присутности, биће ускрснути и други — његови духом помазани следбеници (1. Коринћанима 15:20-23; 2. Коринћанима 1:21; 1. Јованова 2:20, 27).

18. Како је Петар показао да је Исусово ускрсење проречено у Псалмима?

18 И Псалми говоре у прилог ускрсењу. На Пентекост 33. н. е., апостол Петар је цитирао Псалам 16:8-11, рекавши: „Давид о [Христу] каже: ’Јехова ми је стално био пред очима; јер је с моје десне стране да се никада не пољуљам. Зато се моје срце развеселило и мој се језик веома обрадовао. А и моје тело ће почивати у нади; јер нећеш оставити моју душу у Хаду, нити ћеш дозволити да твој лојални види распадање.‘“ Петар је додао: „Гледајући унапред, [Давид је] говорио о Христовом ускрсењу, да није био остављен у Хаду нити је његово тело видело распадање. Тог Исуса је Бог ускрснуо“ (Дела апостолска 2:25-32).

19, 20. Када је Петар цитирао Псалам 118:22, и како је то повезано са Исусовом смрћу и његовим ускрсењем?

19 Неколико дана касније, Петар је стајао пред Санхедрином и поново цитирао из Псалама. Кад су га питали како је излечио једног хромог просјака, тај апостол је рекао: „Ово знајте сви ви и сав израелски народ, да у име Исуса Христа Назарећанина, кога ви прибисте на стуб а кога Бог подиже из мртвих, по њему овај човек стоји овде пред вама здрав. То [Исус] је ’камен који сте ви градитељи сматрали безвредним, а који постаде глава од угла‘. И ни у коме другоме нема спасења, јер нема другог имена под небом даног људима по коме имамо да се спасемо“ (Дела апостолска 4:10-12).

20 Петар је овде цитирао Псалам 118:22, применивши оно што тамо стоји на Исусову смрт и његово ускрсење. Нахушкани од својих верских вођа, Јевреји су одбацили Исуса (Јован 19:14-18; Дела апостолска 3:14, 15). Зато што су ’градитељи одбацили камен‘ Христ је био убијен, али кад је ’камен постао глава од угла‘, то је значило да је подигнут у духовну славу на небу. Као што је псалмиста прорекао, „то би од Јехове“ (Псалам 118:23). То што је „камен“ постао Глава од угла укључивало је и да буде прослављен као наименовани Краљ (Ефешанима 1:19, 20).

Подржани надом у ускрсење

21, 22. Коју је наду Јов изразио, као што је записано у Јову 14:13-15, и како то може утешити оне који су данас ожалошћени?

21 Иако ми лично никада нисмо видели некога ко је подигнут из мртвих, осмотрили смо неке библијске извештаје који нас уверавају у ускрсење. Зато можемо гајити наду коју је изразио и честити човек Јов. Кад је патио, он се молио: „О да ме хоћеш [Јехова] у гробу сакрити... и да ми даш рок кад ћеш ме се опоменути! Кад умре човјек, хоће ли оживјети?... Зазваћеш, и ја ћу ти се одазвати; дјело руку својих пожељећеш“ (Јов 14:13-15ДК). Бог ће ’пожелети дело руку својих‘, силно желећи да ускрсне Јова. Какву нам то наду пружа!

22 Богобојазан члан породице може се, попут Јова, озбиљно разболети, и чак може попустити пред смрћу као непријатељем. Ожалошћени можда плачу од жалости, баш као што је и Исус плакао кад је Лазар умро (Јован 11:35). Али како је утешно знати да ће Бог позвати и да ће се они који су у његовом сећању одазвати! То ће бити као да су се вратили с неког пута — само што неће бити болесни већ потпуно здрави.

23. Како су неки изразили своје поуздање у наду у ускрсење?

23 Кад је једна верна старија хришћанка умрла, суверници су написали: „Молимо те да примиш најискреније саучешће због губитка своје мајке. Још само мало и поново ћемо бити с њом — лепом и живахном!“ Родитељи који су изгубили сина рекли су: „Једва чекамо дан када ће се Џејсон пробудити! Погледаће око себе и видеће Рај коме се толико надао... Каква мотивација да и ми који смо га волели будемо тамо.“ Да, и колико можемо бити захвални што је нада у ускрсење поуздана!

Како би одговорио?

• Како нам може користити вера у Божју припрему за ускрсење?

• Који нам догађаји забележени у Писму пружају разлог за наду у ускрсење?

• Зашто се може рећи да је ускрсење стара нада?

• Коју охрабрујућу наду у погледу мртвих можемо гајити?

[Питања за разматрање]

[Слика на 10 страни]

Снагом од Јехове, Илија је вратио у живот удовичиног сина

[Слика на 12. страни]

Кад је Исус ускрснуо Јаирову кћерку, њени родитељи су били изван себе од усхићења

[Слика на 15. страни]

Апостол Петар је на Пентекост 33. н. е. одважно сведочио да је Исус подигнут из мртвих