Пређи на садржај

Пређи на садржај

Објављивање добре вести на пиринчаним пољима на Тајвану

Објављивање добре вести на пиринчаним пољима на Тајвану

Ми смо од оних који имају веру

Објављивање добре вести на пиринчаним пољима на Тајвану

НА ТАЈВАНУ обично има обилних падавина које годишње омогућавају две добре жетве пиринча. Ипак, киша понекад не падне онда када би требало и младице угину. Када се ово догоди, да ли се ратар предаје? Не. Он зна да је потребна истрајност. Он гаји нове саднице и поново сеје поља. Затим ако се услови побољшају, ратар убира добру жетву. Понекад духовно сејање и убирање жетве наликују овоме.

Истрајати у духовној жетви

Годинама Јеховини сведоци на Тајвану напорно раде да би посејали и пожњели семе библијске истине на подручјима која су изгледала непродуктивна. Један пример тога је провинција Мија-ли. На повремене покушаје да се у тој области сведочи било је мало одазива. Тако је 1973. једном пару специјалних пионира додељено да, као пуновремени објавитељи Краљевства, тамо раде. На почетку су неки показали интерес за добру вест. Међутим, тај интерес је убрзо усахнуо. Ти специјални пионири су затим били додељени на друго подручје.

Године 1991. тамо су додељене друге две специјалне пионирке. Али опет је развој догађаја показао да клима није била подесна за духовни раст. Након пар година, ове специјалне пионирке добиле су другу доделу на подручјима за која се надало да ће бити продуктивнија. Тако је ова земља једно време лежала на угару.

Поновни напори доносе успех

У септембру 1998. одлучено је да се уложи напор да би се пронашла продуктивнија подручја у огромној необрађеној области Тајвана. Како би се то урадило? Тако што би се наименовало 40 привремених специјалних пионира да раде на густо насељеним недодељеним подручјима.

Два оближња града у провинцији Мија-ли била су међу подручјима изабраним за ову акцију. Требало је да четири сестре самице раде тамо три месеца да би испитале подручје. Убрзо након доласка написале су одушевљен извештај о броју заинтересованих особа које су нашле. До времена када су завршиле своје тромесечно пионирење, на том подручју су водиле многе кућне библијске студије. Такође су основале једну групицу за студиј књиге уз помоћ старешине из оближње скупштине.

Од ових сестара, њих три су се изјасниле да би волеле да наставе да се брину о нежним „младицама“ које су сасвим добро напредовале. Због тога су две од њих наименоване за сталне специјалне пионире, а трећа је наставила да ради тамо као општи пионир. Један старешина из оближње скупштине преселио се на то подручје да би им помогао. Више од 60 их је присуствовало првом одржаном јавном предавању у тој области. Сада оближња скупштина помаже овој новоформираној групи да недељом држи редовне састанке заједно с неколико група за студиј књиге. Ускоро би се на овом подручју могла формирати нова скупштина.

Истрајност доноси благослове и у другим деловима Тајвана

Друга подручја реагују на сличан начин. У провинцији И-лан, у североисточном делу овог острва, успостављена је нова група за скупштински студиј књиге на подручју где су радили привремени специјални пионири.

Док је једне вечери ишла од врата до врата, једна привремена специјална пионирка срела је једног младића и показала му летак с распоредом скупштинских састанака. Он је одмах питао: „Могу ли сутра увече да дођем на састанак? Ако могу, шта би требало да обучем?“ Ова пионирка је седмично водила осам библијских студија са заинтересованим особама. Неколико студената Библије ускоро је направило планове да и сами постану објавитељи добре вести, с циљем да се крсте.

Друга особа из истог града годинама је ишла у цркву али није могла да нађе никога ко би је поучио Библији. Када је чула да постоји библијски студиј, уграбила је прилику. Охрабрили су је да се за своје лекције припрема унапред. Када је привремена специјална пионирка дошла да води студиј, сазнала је да је жена урадила свој „домаћи“ тако што је набавила свеску у коју је преписала сва штампана питања из свог студијског материјала. Затим је сама написала одговоре на свако питање. Такође је у своју свеску преписала све цитиране стихове из своје лекције. Када је сестра дошла да води први студиј, жена се већ припремила за прве три лекције!

Слични резултати постигнути су у граду Донгши у централном делу Тајвана. Привремени специјални пионири су оставили више од 2 000 брошура за три месеца колико су радили тамо. У трећем месецу водили су 16 кућних библијских студија. Град је био прилично уништен због земљотреса који је погодио централни део Тајвана 21. септембра 1999, али неке заинтересоване особе и даље напредују духовно иако морају да путују читав сат да би присуствовале састанцима у најближој Дворани Краљевства. Да, за добру жетву, било материјалних било духовних добара, потребна је истрајност.

[Мапа на 8. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

КИНА

Тајвански мореуз

ТАЈВАН

[Извор]

Mountain High Maps® Copyright © 1997 Digital Wisdom, Inc.