Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Његов час још није био дошао“

„Његов час још није био дошао“

„Његов час још није био дошао“

„Нико није ставио руке на њега, јер његов час још није био дошао“ (ЈОВАН 7:30).

1. Која су два фактора утицала на Исусов пут?

 „СИН човечји није дошао да му служе, него да служи и да своју душу да као откупнину у замену за многе“, рекао је Исус Христ својим апостолима (Матеј 20:28). Римском намеснику Понтију Пилату је рекао: „Ја сам се зато родио и зато сам дошао на свет, да сведочим за истину“ (Јован 18:37). Исус је тачно знао зашто ће умрети и које дело треба да обави пре своје смрти. Такође је знао колико времена има да испуни своју мисију. Требало је да његова служба на земљи у својству Месије траје само три и по године. Започела је његовим крштењем у Јордану (29. н. е.) на почетку проречене 70. симболичне недеље, а завршила се његовом смрћу на мученичком стубу (33. н. е.) у средини те недеље (Данило 9:24-27; Матеј 3:16, 17; 20:17-19). Дакле, на целокупан Исусов земаљски пут у суштини су утицала два фактора: сврха његовог доласка и истанчан осећај за време.

2. Како је Исус Христ описан у Јеванђељима, и како је показао да је свестан своје мисије?

2 Извештаји из Јеванђеља описују Исуса Христа као човека од акције, који је путовао Палестином уздуж и попреко објављујући добру вест о Божјем Краљевству и чинећи многа моћна дела. Током првог дела Исусове динамичне службе за њега се каже следеће: „Његов час још није био дошао.“ Лично је и Исус рекао: „Моје време још није у потпуности дошло.“ Пред крај своје службе користио је израз „дошао је час“ (Јован 7:8, 30; 12:23). То што је Исус био свестан часа, то јест времена за додељени задатак, као и своје жртвене смрти, сигурно је утицало на оно што је говорио и радио. Ако то схватимо онда можемо стећи увид у његову личност и његов образац размишљања, а то ће нам помоћи да још тачније ’следимо његове стопе‘ (1. Петрова 2:21).

Одлучан да врши Божју вољу

3, 4. (а) Шта се дешава на свадби у Кани? (б) Зашто је Божји Син приговорио када је Марија сугерисала да нешто треба да уради пошто је понестало вина, и шта из тога можемо да научимо?

3 Година је 29. н. е. Прошло је само неколико дана откад је Исус лично изабрао своје прве ученике. Сви они су сада дошли у Кану, у једно село у области Галилеје, да би били на једној свадби. Тамо је и Исусова мајка Марија. Понестаје вина. Марија сугерише свом сину да нешто треба да уради и каже: „Немају вина.“ Али Исус одговара: „Шта ја имам с тобом, жено? Мој час још није дошао“ (Јован 1:35-51; 2:1-4).

4 Исусов одговор „Шта ја имам с тобом, жено?“ јесте један древни облик питања којим се приговара ономе што је сугерисано или предложено. Зашто је Исус приговорио ономе што је Марија рекла? Па, он сада има 30 година. Пре само неколико недеља се крстио, био је помазан светим духом и Јован Крститељ га је представио као „Јагње Божје које односи грех света“ (Јован 1:29-34; Лука 3:21-23). Сада вођство безусловно мора долазити од Највишег Ауторитета који га је послао (1. Коринћанима 11:3). Никоме, па чак ни неком блиском члану породице, не може се дозволити да се меша у дело за које је Исус дошао на земљу. Какву је само одлучност да врши Очеву вољу Исус изразио у свом одговору Марији! Будимо и ми исто тако одлучни да испунимо нашу ’целу обавезу‘ према Богу (Проповедник 12:13NW).

5. Које чудо Исус Христ чини у Кани, и како то утиче на друге?

5 Схватајући смисао речи свога сина, Марија се одмах повлачи и каже присутнима: „Шта год вам каже, учините.“ И Исус решава тај проблем. Он заповеда присутнима да ћупове напуне водом, и затим воду претвара у најбоље вино. Овим Исус показује да има моћ да чини чуда, што служи као знак да је Божји дух на њему. Новим ученицима ово чудо јача веру (Јован 2:5-11).

Ревност за Јеховин дом

6. Зашто је Исус огорчен оним што види у храму у Јерусалиму, и коју акцију предузима?

6 Ближи се пролеће 30. н. е. и Исус и његови сапутници иду за Јерусалим да прославе Пасху. Тамо ученици виде како њихов Вођа поступа онако како га раније можда никада нису видели. Похлепни јеврејски трговци баш у храму продају животиње и птице за жртве. Продају их верним јеврејским обожаваоцима и то по веома високим ценама. Исус је огорчен због тога и ступа у акцију. Прави бич од ужади и истерује продавце. Мењачима новца просипа новац и преврће им столове. „Носите то одавде!“, заповеда онима који продају голубове. Кад ученици виде како Исус жестоко реагује, присећају се пророчанства о Божјем Сину: „Ревност за твој дом изешће ме“ (Јован 2:13-17; Псалам 69:10). И ми морамо добро пазити да светски трендови не загаде наше обожавање.

7. (а) Шта подстиче Никодима да посети Месију? (б) Шта учимо из тога што је Исус сведочио Самарићанки?

7 Док је у Јерусалиму, Исус чини изванредне знаке и многи људи полажу веру у њега. Чак је и Никодим, члан Синедриона, то јест врховног јеврејског суда, одушевљен Исусом и долази код њега под окриљем ноћи да би сазнао нешто више. Затим Исус и његови ученици остају у ’јудејској земљи‘ око осам месеци, проповедајући и стварајући ученике. Међутим, после затварања Јована Крститеља они одлазе из Јудеје у Галилеју. Док путују кроз област Самарије, Исус користи прилику да једној Самарићанки да темељно сведочанство. Тиме многим Самарићанима утире пут да постану верници. Гледајмо и ми да брзо уочавамо прилике за разговор о Краљевству (Јован 2:23; 3:1-22; 4:1-42; Марко 1:14).

Обимно поучавање у Галилеји

8. Које дело Исус отпочиње у Галилеји?

8 Пре него што дође „час“ његове смрти, Исус има много тога да уради у служби свог небеског Оца. У Галилеји он отпочиње још обимнију службу него у Јудеји и Јерусалиму. Он ’обилази целу Галилеју, поучавајући у њиховим синагогама и проповедајући добру вест о краљевству и лечећи сваку болест и сваку немоћ у народу‘ (Матеј 4:23). Његов позив: „Покајте се, јер се приближи небеско краљевство“, одзвања по целом том крају (Матеј 4:17). Када за неколико месеци два ученика Јована Крститеља долазе да из прве руке добију извештај о Исусу, он им каже: „Идите, јавите Јовану шта сте видели и чули: слепи добијају вид, хроми ходају, губави се чисте и глуви чују, мртви устају, сиромашнима се говори добра вест. Срећан је онај ко се не спотакне о мене“ (Лука 7:22, 23).

9. Зашто се мноштво окупљало око Христа Исуса, и коју поуку извлачимо из тога?

9 ’Добар глас о Исусу шири се по целој околини‘ и к њему долази велико мноштво — из Галилеје, Декапоља, Јерусалима, Јудеје и с друге стране Јордана (Лука 4:14, 15; Матеј 4:24, 25). Долазе му не само због чудесних излечења већ и због величанствених поука. Његова порука је допадљива и охрабрујућа (Матеј 5:1–7:27). Исусове речи су привлачне и пријатне (Лука 4:22). Мноштво је ’задивљено његовим начином поучавања‘, јер он говори с ауторитетом из Писма (Матеј 7:28, 29; Лука 4:32). Кога не би привукао такав човек? Развијајмо и ми такву уметност поучавања тако да људи искрена срца буду привучени истини.

10. Зашто становници Назарета покушавају да убију Исуса и зашто у томе не успевају?

10 Међутим, нису сви који слушају Исуса пријемљиви. Покушавају да га убију још на почетку његове службе, док поучава у синагоги свог родног града Назарета. Иако се народ у том граду диви његовим „привлачним речима“, ипак жели да види чуда. Међутим, Исус тамо не чини многа моћна дела, већ напротив разоткрива њихову себичност и непоседовање вере. Пуни гнева, они у синагоги устају, хватају га и одводе на гору да га стрмоглаве низ литицу. Али он им измиче из руку и безбедно одлази. „Час“ његове смрти још није дошао (Лука 4:16-30).

11. (а) Зашто неке религиозне вође долазе да слушају Исуса? (б) Зашто Исуса оптужују за кршење Сабата?

11 Религиозне вође — писмозналци, фарисеји, садукеји и други — такође су често тамо где Исус проповеда. Многи од њих су тамо не да би слушали и учили, већ да би нашли грешке и намамили га у замку (Матеј 12:38; 16:1; Лука 5:17; 6:1, 2). Примера ради, док се 31. н. е. налази у Јерусалиму ради Пасхе, Исус лечи једног човека који је болестан 38 година. Јеврејске верске вође оптужују Исуса да крши Сабат. Он одговара: „Мој Отац ради све до сада, па радим и ја.“ Сада га Јевреји оптужују за богохуљење, јер тврди да је Божји Син тиме што Бога назива Оцем. Траже да га убију, али он и његови ученици одлазе из Јерусалима за Галилеју. Слично томе, ми ћемо се показати мудрима ако избегавамо неприкладне сукобе с противницима, док своју снагу трошимо у проповедању о Краљевству и стварању ученика (Јован 5:1-18; 6:1).

12. У којој мери Исус покрива подручје Галилеје?

12 Наредних отприлике годину и по дана, Исус већину своје службе ограничава на Галилеју, одлазећи у Јерусалим само да би био на три годишња празника Јевреја. Све у свему, он предузима три проповедничка путовања по Галилеји: прво са 4 нова ученика, друго са 12 апостола, и једно обимније путовање с поученим апостолима које је такође слао у проповедање. У Галилеји се стварно даје обимно сведочанство о истини! (Матеј 4:18-25; Лука 8:1-3; 9:1-6).

Храбро сведочење у Јудеји и Переји

13, 14. (а) У којој прилици Јевреји гледају да ухвате Исуса? (б) Зашто службеници не успевају да ухапсе Исуса?

13 Јесен је 32. н. е., и Исусов „час“ је још увек у будућности. Ближи се Празник сеница. Исусова полубраћа га сада подстичу: „Иди одавде и пођи у Јудеју.“ Они желе да Исус покаже своју чудесну моћ свима који су дошли на овај празник у Јерусалиму. Међутим, Исус је свестан опасности. Зато каже својој браћи: „Ја још не идем горе на овај празник, јер моје време још није у потпуности дошло“ (Јован 7:1-8).

14 Задржавајући се у Галилеји још неко време, Исус одлази горе у Јерусалим „не јавно, него више тајно“. Јевреји га стварно траже за време празника говорећи: „Где је тај?“ Када је већ пола празника прошло, Исус одлази у храм и храбро почиње да поучава. Они траже прилику да га ухвате, да би га можда одвели у затвор или да би га убили. Ипак, у томе не успевају јер ’његов час још није дошао‘. Многи сада почињу да верују у Исуса. Чак се и службеници које су фарисеји послали да га ухвате враћају празних руку говорећи: „Ниједан човек никада није тако говорио“ (Јован 7:9-14, 30-46).

15. Зашто Јевреји хоће да каменују Исуса, и коју акцију проповедања он затим покреће?

15 Сукоб између Исуса и Јевреја који су му се противили наставља се док он у храму за време празника поучава о свом Оцу. Последњег дана празника, разјарени због Исусове изјаве о његовом предљудском постојању, Јевреји узимају камење да га баце на њега. Али он се сакрива и неозлеђен измиче (Јован 8:12-59). Док је изван Јерусалима Исус покреће интензивну акцију сведочења по Јудеји. Изабира 70 ученика и после поучавања шаље их двоје по двоје да обрађују то подручје. Прво они одлазе у свако место и град куда Исус у пратњи апостола планира да дође (Лука 10:1-24).

16. Којој опасности Исус измиче за време Празника посвећења, и чиме је поново заокупљен?

16 Исусов „час“ се приближава у зиму 32. н. е. Он долази у Јерусалим на Празник посвећења. Јевреји још увек траже да га убију. Они окружују Исуса док улази у трем храма. Оптужујући га опет за богохуљење, узимају камење да га убију. Али као и у претходним ситуацијама, Исус бежи. Ускоро је на путу и поучава, овога пута од града до града и од села до села у области Переје, преко Јордана наспрам Јудеје. Многи полажу веру у њега. Али га вест о његовом вољеном пријатељу Лазару поново враћа у Јудеју (Лука 13:33; Јован 10:20-42).

17. (а) Коју хитну поруку Исус добија док проповеда у Переји? (б) Шта показује да је Исус свестан сврхе онога што мора да предузме, као и временског распореда догађаја?

17 Марта и Марија, Лазареве сестре које живе у Витанији у Јудеји шаљу хитну поруку. „Господе, гле, онај према коме имаш наклоност болестан је“, каже гласник. „Ова болест није за смрт“, одговара Исус, „него је за Божју славу, да би се њом прославио Син Божји.“ Због тога Исус још два дана намерно остаје ту где се затекао. Затим каже својим ученицима: „Хајдемо опет у Јудеју.“ С неверицом одговарају: „Раби, Јудејци су недавно тражили да те каменују, а ти опет идеш тамо?“ Међутим, Исус је свестан да су на измаку преостали часови „дневног светла“, то јест време које је Бог одредио за његову земаљску службу. Тачно зна шта мора да уради и зашто то мора да уради (Јован 11:1-10).

Чудо које нико не може игнорисати

18. Каква је ситуација у Витанији кад Исус стиже тамо, и шта се затим дешава?

18 У Витанији Марта прва среће Исуса и каже: „Господе, да си био овде, мој брат не би умро.“ Затим излазе Марија и они који су дошли у њихову кућу. Сви плачу. „Где сте га положили?“, пита Исус. Они одговарају: „Господе, дођи и види.“ Кад стижу до спомен-гроба — једне пећине на чији улаз је наваљен камен — Исус каже: „Одмакните камен.“ Не схватајући шта Исус намерава да уради, Марта приговара: „Господе, сада већ сигурно заудара, јер је четврти дан.“ Али Исус пита: „Зар ти нисам рекао да ћеш, ако будеш веровала, видети Божју славу?“ (Јован 11:17-40).

19. Зашто се Исус јавно моли пре него што ускрсава Лазара?

19 Док уклањају камен са улаза у Лазарев гроб, Исус се наглас моли да би људи знали да ће оно што намерава да уради постићи силом од Бога. Затим јаким гласом виче: „Лазаре, изађи!“ Лазар излази, док су му руке и ноге још увек обавијене погребним завојима, а лице прекривено платном. „Одмотајте га и пустите нек иде“, каже Исус (Јован 11:41-44).

20. Како реагују очевици Лазаревог ускрсења?

20 Многи Јевреји који су дошли да утеше Марту и Марију почињу да верују у Исуса кад виде то чудо. Други одлазе код фарисеја да им кажу шта се десило. Каква је реакција? Истог трена, фарисеји и свештенички главари сазивају хитан састанак Синедриона. Успаничени они јадикују: „Шта да радимо, јер овај човек чини многе знакове? Ако га пустимо тако, сви ће поверовати у њега, и Римљани ће доћи и узеће нам и наше место и нашу нацију.“ Али првосвештеник Кајафа им каже: „Не схватате да је за ваше добро да један човек умре у корист народа, а не да цела нација буде уништена.“ Зато од тог дана почињу да се договарају да га убију (Јован 11:45-53).

21. Шта наговештава Лазарево ускрсење?

21 Пошто је одлагао свој долазак у Витанију, Исусу се отвара могућност да изврши једно чудо које нико не може да игнорише. Добивши моћ од Бога, он ускрсава човека који је већ четири дана мртав. Чак је и угледан Синедрион присиљен да обрати пажњу на то и да изрекне смртну казну том Чудотворцу! Зато ово чудо наговештава важан преокрет у Исусовој служби — прелазак с времена када „његов час још није био дошао“ на време када ’његов час долази‘.

Како би одговорио?

• Како је Исус показао да је свестан дела које му је Бог доделио?

• Зашто је Исус приговорио својој мајци на њен предлог у вези с вином?

• Шта можемо да научимо из начина на који се Исус често опходио с  противницима?

• Зашто је Исус одлагао да нешто учини у погледу Лазареве болести?

[Питања за разматрање]

[Слике на 12. страни]

Исус је своју снагу посветио извршавању обавеза које му је Бог доделио