Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто бити самопожртвован?

Зашто бити самопожртвован?

Зашто бити самопожртвован?

Бил је породичан педесетогодишњак који предаје технологију изградње. Током године он о свом трошку проведе многе седмице помажући у изради планова и у самој изградњи Дворана Краљевства за скупштине Јеховиних сведока. Ема је веома квалификована и образована 22-годишњакиња. Она није заокупирана само личним циљевима и задовољствима. Сваког месеца она проведе у служби више од 70 сати, помажући људима да схвате Библију. Морис и Бети су у пензији. Уместо да се сада мало опусте, они су се преселили у другу земљу да би тамо помагали људима да уче о Божјој намери за Земљу.

ОВЕ особе не мисле да су нешто посебно или изузетно. Они су само нормални људи који раде оно што сматрају да је исправно. Зашто своје време, енергију, способности и средства користе за друге? Оно што их мотивише јесте дубока љубав према Богу и ближњем. Ова љубав у свакоме од њих рађа искрени самопожртвовани дух.

Шта подразумевамо под самопожртвованим духом? Ако човек жели да буде самопожртвован то не значи да треба да води неки аскетски живот. То не мора да укључује екстремно самоодрицање које нас лишава радости или задовољства. Као што The Shorter Oxford English Dictionary наводи, самопожртвованост једноставно значи „одрицати се својих интереса, среће и жеља из обавезе према другима или у њихову корист“.

Исус Христ — најбољи пример

Божји јединорођени Син Исус Христ јесте најбољи пример особе са самопожртвованим духом. Његов предљудски живот је сигурно био узбудљив и испуњен до највишег степена. Он је имао близак, присан однос са својим Оцем и духовним створењима. Штавише, Божји Син је користио своје способности у изазовном и узбудљивом послу „мајстора“ (Пословице 8:30, 31, NW). Сигурно је живео у условима који су далеко изнад услова које су чак и богаташи на земљи икада имали. Пошто је био одмах до Јехове Бога, имао је узвишен и повлашћен положај на небу.

Па ипак, Божји Син се „одрекао самог себе и узео обличје роба поставши као и други људи“ (Филипљанима 2:7). Свесно се одрекао свих својих предности тако што је постао човек и понудио свој живот као откупнину да би поништио штету коју је нанео Сатана (Постање 3:1-7; Марко 10:45). То је значило да дође и живи с грешним људима у свету који лежи у власти Сатане Ђавола (1. Јованова 5:19). То је такође подразумевало и мање личног комфора, као и издржати многе неугодности. Међутим, Исус Христ је решио да по сваку цену изврши вољу свог Оца (Матеј 26:39; Јован 5:30; 6:38). То је до крајности испитало његову љубав и лојалност. Колико далеко је био спреман да иде? „Понизио се“, рекао је апостол Павле, „и постао послушан све до смрти, и то смрти на мученичком стубу“ (Филипљанима 2:8).

„Задржите у себи такав мисаони став“

Ми се подстичемо да опонашамо Исусов пример. „Задржите у себи такав мисаони став“, подстицао је Павле (Филипљанима 2:5). Како то можемо чинити? Један од начина је ’да гледамо с личним занимањем не само на своје сопствене интересе него и на интересе других‘ (Филипљанима 2:4). Истинска љубав „не тражи сопствене интересе“ (1. Коринћанима 13:5).

Брижне особе су често несебично предане у служењу другима. Међутим, данас многи људи нагињу ка егоцентричности. Свет показује став „прво ја“. Треба да се чувамо духа света, јер уколико он успе у обликовању нашег гледишта и ставова, вероватно ће нам наше жеље постати нешто најважније. Онда ће све што чинимо — то како трошимо своје време, енергију и средства — бити управљано нашим егоцентричним хтењима. Зато треба да се снажно боримо против таквог утицаја.

Чак и неки добронамеран савет покаткад може да умањи наш самопожртвовани дух. Увиђајући где Исуса води његов самопожртвовани дух, апостол Петар је рекао: „Буди добар према себи, Господе“ (Матеј 16:22). Изгледа да му је било тешко да прихвати да је Исус спреман и да умре у корист суверенитета свог Оца и спасења човечанства. Зато је покушао да га одговори од таквог пута.

’Одреци се себе‘

Како је Исус реаговао? Извештај каже: „Он, окренувши се и погледавши своје ученике, прекори Петра и рече: ’Одлази иза мене, Сатано, јер не мислиш Божјим мислима, него људским‘“. Затим је позвао к себи мноштво заједно са својим ученицима и рекао: „Ако неко хоће да пође за мном, нека се одрекне себе и узме свој мученички стуб и нека ме стално следи“ (Марко 8:33, 34).

Око 30 година после овог савета датог Исусу, Петар је показао да је до тада схватио значење самопожртвованости. Он није подстицао сувернике на то да се опусте и буду добри према себи. Уместо тога, Петар их је подстицао да опашу свој ум за активност и да се не обликују према пређашњим светским жељама. Упркос кушњама, требало је да вршење Божје воље ставе на прво место у свом животу (1. Петрова 1:6, 13, 14; 4:1, 2).

Нешто најкорисније што свако од нас може да учини јесте да себе да̂ Јехови верно следећи Исуса Христа и допуштајући да Бог управља његовим активностима. У овоме је Павле оставио изврстан пример. Осећај хитности и захвалност према Јехови нагнали су га да се одрекне светских тежњи, односно могућности које би га могле одвући од вршења Божје воље. „Ја ћу“, рекао је он, „врло радо потрошити све и бити потпуно потрошен“ у служењу интересима других (2. Коринћанима 12:15). Павле је своје способности користио да би унапредио Божје, а не личне интересе (Дела апостолска 20:24; Филипљанима 3:8).

На који начин можемо да се преиспитамо како бисмо видели да ли имамо став попут апостола Павла? Могли бисмо себи поставити питања попут: како користим своје време, енергију, способности и своја средства? да ли њих и друге драгоцене дарове користим само да би унапређивао личне интересе или их користим да би помагао другима? јесам ли размотрио могућност да још потпуније учествујем у спасоносном делу објављивања добре вести, можда као пуновремени објавитељ Краљевства? да ли могу више да се укључим у активности као што су изградња или одржавање Дворана Краљевства? да ли тражим прилике да помажем сиромашнима? да ли Јехови дајем оно најбоље? (Пословице 3:9).

„Више има среће у давању“

Међутим, да ли је стварно мудро да будеш самопожртвован? Заиста јесте! Павле је из личног искуства знао да такав дух доноси богате награде. Донео му је велику срећу и огромно задовољство. То је објаснио старешинама из Ефеса када се с њима срео у Милету. Павле је рекао: „Показао сам вам у свему да тако се трудећи [на самопожртвован начин] морате да помажете онима који су слаби, и да имате на уму речи Господа Исуса, које је сам рекао: ’Више има среће у давању, него у примању‘“ (Дела апостолска 20:35). Милиони су установили да показивање оваквог доброг духа доноси велику срећу управо сада. Такође ће донети радост и у будућности кад Јехова награди оне који су стављали његове и туђе интересе испред властитих (1. Тимотеју 4:8-10).

Када је упитан зашто се напрезао у помагању другима да изграде Дворану Краљевства, Бил је прокоментарисао: „Велико ми је задовољство што на овај начин могу да помажем скупштинама које су обично мале. Уживам у томе што своје способности и стручност могу да користим за добро других.“ Зашто је Ема одлучила да своју енергију и способности посвети помагању другима да сазнају библијску истину? „Не могу да замислим да радим ишта друго. Док сам још млада и док још могу, једноставно желим да урадим све како бих угодила Јехови и помагала другима. Жртвовање неких материјалних предности и није нешто посебно. Због свега што Јехова чини за мене, ја само радим оно што треба да радим.“

Морис и Бети не жале што се после година тешког рада у подизању породице и њеном материјалном збрињавању нису препустили неком лагодном животу. Сада када су се пензионисали, желе да наставе да раде нешто корисно и смисаоно у животу. „Не желимо да се сада једноставно опружимо и одмарамо“, кажу они. „Помагање другима у страној земљи да уче о Јехови пружа нам прилику да и даље чинимо нешто што је смисаоно.“

Да ли си одлучио да будеш самопожртвован? То неће бити лако. Постоји стална борба између наших несавршених људских жеља и наше искрене жеље да угодимо Богу (Римљанима 7:21-23). Али то је битка коју можемо добити уколико допустимо да Јехова управља нашим животом (Галатима 5:16, 17). Он ће сигурно упамтити наш самопожртвовани рад у његовој служби и богато ће нас благословити. Заиста, Јехова Бог ће ’отворити уставе небеске и на нас обилан благослов излити‘ (Малахија 3:10, 11; Јеврејима 6:10).

[Слика на 23. страни]

Исус је имао самопожртвован дух. А ти?

[Слике на 24. страни]

Павле је своје напоре усредсредио на дело проповедања о Краљевству