Пређи на садржај

Пређи на садржај

Земља — само пробни терен?

Земља — само пробни терен?

Земља — само пробни терен?

КАКВО олакшање! Студенткиња је положила. Прошла је кроз две напорне испитне недеље и најзад остварила задовољавајући успех. Сада може да добије посао који је одувек желела.

Многи имају слично гледиште о животу на земљи. Они мисле да је он прелиминарни тест који сви морају полагати. Они који „прођу“, одлазе негде где је боље, у неки вид загробног живота. Заиста би било жалосно ако би садашњи живот — за многе пуко битисање — био нешто најбоље што људи могу очекивати. Упркос свом богатству и успеху, Јов, једна библијска личност, рекао је следеће: „Краткога је века и пун је чемера човек од жене рођен“ (Јов 14:1).

Указујући на мишљење многих, New Catholic Encyclopedia износи: „Небеска слава је судбина коју је Бог наменио човеку... Човекова срећа лежи у небеском блаженству.“ Недавно је у Сједињеним Државама једно истраживање Христове цркве изнело да 87 посто испитаника верује да ће након смрти вероватно ићи на небо.

Многи нехришћани се такође надају да ће након смрти отићи са земље на неко боље место. На пример, муслимани се надају да ће отићи у небески рај. Следбеници будистичких секти Чисте земље у Кини и Јапану верују да ће се бесконачним понављањем речи „Амида“, имена Буде неограниченог светла, поново родити у Чистој земљи, то јест Западном рају, где ће живети у највећој срећи.

Занимљиво је што Библија, најпревођенија и најдистрибуисанија света књига на свету, не представља земљу као место одакле треба побећи, као неку одскочну даску. На пример, она наводи: „Праведници ће држати земљу и довека у њој ће остати“ (Псалам 37:29). У Библији се налази и Исусова чувена изјава: „Блажени су кротки, јер ће они наследити земљу“ (Матеј 5:5Ча).

Општеприхваћено гледиште да је наш земаљски боравак привремен укључује и мисао да је смрт пролаз у блажени загробни живот. Ако би то било тако, онда би смрт сигурно била благослов. Али, да ли људи у целини овако гледају на смрт или настоје да продуже овај живот? Пракса показује да када људи имају солидно здравље и кад не живе у неизвесности, они не желе да умру.

Међутим, због тога што је земља испуњена злом и патњом, многи на небо и даље гледају као на једино место где се могу пронаћи прави мир и срећа. Да ли је небо једноставно неко место блаженог мира у потпуности ослобођено зла и нереда? И да ли је живот након смрти могућ само у неком небеском царству? Можда ће те изненадити библијски одговори. Молимо настави с читањем.