Пређи на садржај

Пређи на садржај

Искупити време за читање и проучавање

Искупити време за читање и проучавање

Искупити време за читање и проучавање

„[Искупите] себи повољно време, јер су дани зли“ (ЕФЕШАНИМА 5:16).

1. Зашто је мудро да испланирамо своје време, и шта начин на који га користимо може открити о нама?

 КАЖЕ се да „одабрати тренутак значи уштедети време“. Особа која издваја конкретно време за ствари које треба урадити често ће боље искористити своје време. Мудри краљ Соломон је писао: „Све своје време [„час“, Moffatt] има, свака ствар под небом има своје време“ (Проповедник 3:1). Сви имамо исту количину времена на располагању; на нама је како га користимо. Начин на који одређујемо приоритете и расподељујемо време у великој мери открива шта је нашем срцу најдраже (Матеј 6:21).

2. (а) Шта је Исус рекао у Проповеди на гори о нашим духовним потребама? (б) Које би самоиспитивање било на месту?

2 Време морамо трошити на оброке и спавање зато што су то наше физичке потребе. Али шта је с нашим духовним потребама? Знамо да и њих треба задовољити. Исус је у Проповеди на гори рекао: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3). Ето зашто „верни и разборити роб“ редовно подсећа да је важно да посветимо време читању и проучавању Библије (Матеј 24:45). Можда и схваташ колико је то важно, али као да једноставно немаш времена да проучаваш односно читаш Библију. Ако је тако, хајде да истражимо како у животу можемо направити више места за читање Божје Речи, лични студиј и медитирање, и шта нам у томе може помоћи.

Наћи времена за читање и проучавање Библије

3, 4. (а) Који је савет апостол Павле дао о коришћењу нашег времена, и шта то укључује? (б) Шта је Павле мислио када нас је саветовао да ’искупљујемо себи повољно време‘?

3 С обзиром на време у ком живимо, сви треба да обратимо пажњу на речи апостола Павла: „Добро пазите да не ходите као немудри, него као мудри, искупљујући себи повољно време, јер су дани зли. Зато не будите више неразумни, него запажајте шта је Јеховина воља“ (Ефешанима 5:15-17). Наравно, овај савет се односи на све ствари у животу нас преданих хришћана, укључујући и проналажење времена за молитву, проучавање, састанке и што је могуће потпуније учешће у проповедању ’добре вести о краљевству‘ (Матеј 24:14; 28:19, 20).

4 Изгледа да данас многе Јеховине слуге имају потешкоћа с тиме да у свој живот уклопе читање Библије и дубоко проучавање. Јасно је да свој дан не можемо продужити за још један сат, па зато Павлов савет сигурно значи нешто друго. На грчком, фраза ’искупити повољно време‘ значи купити по цену нечег другог. В. Е. Вајн у свом делу даје следеће значење: „Сваку могућност искористити на најбољи начин, претварајући сваку од њих у највећу предност, јер уколико се пропусти ниједна се више не може поновити“ (Expository Dictionary). Од чега или одакле можемо искупити повољно време за читање и проучавање Библије?

Морамо поставити приоритете

5. Зашто и како треба да се ’уверимо шта су важније ствари‘?

5 Поред световних обавеза, ми имамо и многе ствари духовне природе за које треба да се побринемо. Као Јеховине предане слуге, ми смо „богато запослени у Господовом делу“ (1. Коринћанима 15:58). Павле је због тога упутио хришћане из Филипа да се ’увере шта су важније ствари‘ (Филипљанима 1:10). То значи да треба поставити приоритете. Духовне ствари увек треба да имају предност у односу на материјалне ствари (Матеј 6:31-33). Па ипак, потребна је и равнотежа у испуњавању духовних обавеза. Како расподељујемо време за различите аспекте нашег хришћанског живота? Путујући надгледници извештавају да се од ’важнијих ствари‘ за које се хришћанин треба побринути, лични студиј и читање Библије некако занемарују.

6. Шта може да значи искупити повољно време када је реч о световном послу или кућним пословима?

6 Као што смо видели, искупити повољно време значи „искористити сваку могућност на најбољи начин“ и ’претворити сваку од њих у највећу предност‘. Стога, ако је наша навика читања и проучавања Библије много слабија него што би требало, било би добро да сами себе анализирамо како бисмо видели на шта трошимо своје време. Ако нас световни посао превише заокупља, тако што нам односи превише времена и енергије, онда то треба да учинимо предметом молитве Јехови (Псалам 55:22ДК). Можда можемо да направимо неке измене којима ћемо добити више времена за важне ствари које имамо у обожавању Јехове, укључујући и проучавање и читање Библије. С правом се каже да женским пословима никад нема краја. Зато и хришћанске сестре морају поставити приоритете и резервисати конкретно време за читање Библије и озбиљно проучавање.

7, 8. (а) Од којих се активности често може искупити време за читање и проучавање? (б) Која је сврха рекреације, и како нам то што смо свесни тога помаже да поставимо приоритете?

7 Све у свему, већина нас може искупити време за проучавање по цену небитних активности. Могли бисмо да се питамо: ’Колико времена проводим у читању световних часописа или новина, у гледању телевизијских емисија, слушању музике или у игрању видео-игара? Да ли више времена проводим испред компјутера него у читању Библије?‘ Павле каже: „Не будите више неразумни, него запажајте шта је Јеховина воља“ (Ефешанима 5:17). Изгледа да је неумерено гледање телевизије главни разлог због чега многи Сведоци не посвећују довољно времена личном студију и читању Библије (Псалам 101:3; 119:37, 47, 48).

8 Неки могу рећи како не могу само да проучавају, да им је потребно и мало рекреације. Иако је ово тачно, можда би било добро да размислимо колико времена проводимо у одмарању и да то упоредимо с временом које стварно проведемо у проучавању или читању Библије. Резултат би нас могао изненадити. Иако су рекреација и одмор неопходни, они морају остати на прикладном месту. Њихова сврха је да нас освеже за нове духовне активности. Многе телевизијске емисије и видео-игре умарају особу, док читање и проучавање Божје Речи освежава и окрепљује (Псалам 19:8, 9).

Како неки изналазе време за проучавање

9. Које су предности када се следи савет из брошурице Свакодневно разматрање Писма за 1999?

9 Предговор брошурице Свакодневно разматрање Писма за 1999. каже: „Од највеће користи би било кад би се дневни цитат и коментар из ове брошурице разматрали ујутро. Имаћеш осећај као да те Јехова, Величанствени Инструктор, буди својим упутствима. На Исуса Христа се у пророчанствима указује како свако јутро извлачи корист из Јеховиних упутстава: ’Буди ми [Јехова] свако јутро уши да бих слушао као ученик што слуша.‘ Таква су упутства Исусу дала ’вешт језик‘ како би ’клонуле речју својом држао‘ (Иса. 30:20, NW; 50:4; Мат. 11:28-30). То што си свако јутро будан на правовремен савет из Божје Речи помоћи ће ти не само да изађеш на крај са својим проблемима већ ће те и опремити ’вештим језиком‘ да би помагао другима.“ a

10. Како неки изналазе време за читање и проучавање Библије, и које користи имају од тога?

10 Многи хришћани следе овај савет тако што прочитају дневни цитат и коментар и тако што рано ујутро читају или проучавају Библију. Једна савесна пионирка из Француске свако јутро устаје рано и посвећује 30 минута читању Библије. Шта јој је омогућило да то годинама чини? Она каже: „Имам снажну мотивацију, и без обзира шта искрсне, држим се свог распореда за читање!“ Које год време дана да изаберемо, важно је да се придржавамо свог распореда. Рене Мика, који је више од 40 година у пионирској служби по Европи и северној Африци, каже: „Од 1950. мој циљ је да сваке године прочитам целу Библију, што сам досад урадио 49 пута. Осећам да ми је то пресудно у одржавању блиског односа са Створитељем. Медитирање о Божјој Речи ми помаже да боље разумем Јеховину правду и друге његове особине, и извор ми је невероватне снаге.“ b

’Оброк хране у право време‘

11, 12. (а) Који духовни „оброк хране“ даје „верни настојник“? (б) Како се „оброк хране“ даје у право време?

11 Баш као што навике редовне исхране доприносе добром физичком здрављу, тако и сталан распоред за проучавање и читање Библије доприноси добром духовном здрављу. У Лукином јеванђељу читамо Исусове речи: „Ко је дакле тај верни настојник, тај разборити, кога ће његов господар поставити над својом служинчади да им у право време даје оброк хране?“ (Лука 12:42). Сада већ више од 120 година, духовни ’оброк хране у право време‘ даје се преко Куле стражаре, као и других књига и публикација темељених на Библији.

12 Запази израз „у право време“. Преко свог Сина и класе роба Јехова, наш „Величанствени Инструктор“, у правом моменту води свој народ у доктринарним питањима и питањима везаним за понашање. То је као да сви скупа чујемо глас који нам каже: „’То је пут, идите њим!‘, јер бисте ви сврнули десно или лево“ (Исаија 30:20, 21NW). Штавише, када особе пажљиво читају Библију и све библијске публикације, оне често имају осећај да су мисли које су тамо изражене упућене баш њима. Да, Божји савет и упутство доћи ће нам у право време, и помоћи нам или да се одупремо искушењу или да донесемо мудру одлуку.

Развијај добре навике исхране

13. Које су неке слабе навике духовне исхране?

13 Да бисмо у потпуности извлачили користи из таквог „оброка хране“ датог у право време, потребно је да имамо добре навике исхране. Неопходно је да имамо сталан распоред за читање Библије и лични студиј, и да га се придржавамо. Да ли имаш добре навике духовне исхране и редован темељан лични студиј? Или само прелећеш очима преко материјала који је за нас пажљиво припремљен и, да тако кажемо, једеш на брзину или чак прескачеш целе оброке? Слабе навике духовне исхране довеле су до тога да неки постану слаби у вери — чак и да отпадну (1. Тимотеју 1:19; 4:15, 16).

14. Зашто је корисно да пажљиво читамо материјал који нам делује познато?

14 Неки могу мислити како већ знају основне доктрине и да се не износи у сваком чланку нешто потпуно ново. Отуда, темељно проучавање и редовно присуствовање састанцима није нужно. Међутим, Библија показује да је потребно да се подсећамо на ствари које смо већ научили (Псалам 119:95, 99; 2. Петрова 3:1; Јуда 5). Баш као што добар кувар користи исте основне састојке на многе укусне начине, тако и класа роба даје хранљиву духовну храну на многе различите начине. Чак и у чланцима који обрађују теме о којима је раније често било речи, има још бољих мисли које не бисмо желели да пропустимо. Чињеница је да то што ћемо извући из материјала за читање умногоме зависи од тога колико времена и труда улажемо у проучавање.

Духовне користи од читања и проучавања

15. Како нам читање и проучавање Библије помаже да будемо боље слуге Божје Речи?

15 Многе су користи које извлачимо из читања и проучавања Библије. Добијамо помоћ у томе да будемо дорасли једној од главних хришћанских одговорности, наиме, да свако од нас може постати „радник који нема чега да се стиди, који исправно управља речју истине“ (2. Тимотеју 2:15). Што више читамо и проучавамо Библију, то нам је ум више испуњен Божјим мислима. Тада ћемо, попут Павла, моћи да ’резонујемо с људима на темељу Писма, објашњавајући и доказујући наводима‘ дивне истине о Јеховиним намерама (Дела апостолска 17:2, 3). Своју вештину поучавања ћемо побољшати, а и наши разговори, говори и савети биће још више духовно изграђујући (Пословице 1:5).

16. На које начине лично извлачимо корист из читања и проучавања Божје Речи?

16 Осим тога, време које проведемо у истраживању Божје Речи омогућиће нам да потпуније прилагодимо свој живот Јеховиним путевима (Псалам 25:4; 119:9, 10; Пословице 6:20-23). То ће оснажити наше духовне особине, као што су понизност, лојалност и срећа (Поновљени закони 17:19, 20; Откривење 1:3). Када примењујемо спознање које стичемо читањем и проучавањем Библије, ми се радујемо слободном протоку Божјег духа у нашем животу, што доводи до још више плодова духа у свему што радимо (Галатима 5:22, 23).

17. Како количина и квалитет личног читања и проучавања Библије утичу на наш однос с Јеховом?

17 Што је најважније, време које смо искупили од других активности како бисмо читали и проучавали Божју Реч донеће нам велике добити с обзиром на наш однос с Богом. Павле се молио да се његови сухришћани ’испуне тачним спознањем [Божје] воље у свој мудрости и духовној способности схватања, како би ходили достојно Јехове, с циљем да му потпуно угоде‘ (Колошанима 1:9, 10). Слично томе, ако и ми желимо ’ходити достојно Јехове‘, онда морамо бити ’испуњени тачним спознањем његове воље у свој мудрости и духовној способности схватања‘. Јасно је да наше добијање Јеховиног благослова и одобравања у великој мери зависи од количине и квалитета нашег личног читања и проучавања Библије.

18. Које благослове можемо очекивати уколико следимо Исусове речи из Јована 17:3?

18 „А ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3). Ово је један од стихова које Јеховини сведоци највише користе да би помогли другима да схвате важност проучавања Божје Речи. Сигурно да ни за једног од нас није ништа мање важно да то лично радимо. Наша нада у вечни живот зависи од тога да ли растемо у спознању о Јехови и његовом Сину, Исусу Христу. Замисли само шта то значи. Никада нећемо престати да учимо о Јехови — у читаву вечност ћемо учити о њему! (Проповедник 3:11; Римљанима 11:33).

[Фусноте]

a Издали Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.

b Види чланак „Када је читају и како извлаче корист“, објављен у издању Куле стражаре од 1. маја 1995, на странама 20-1.

Питања за понављање

• Шта открива начин на који користимо своје време?

• Од којих се активности може искупити време за читање и проучавање Библије?

• Зашто треба да пазимо на своје навике духовне исхране?

• Које су користи од читања и проучавања Писма?

[Питања за разматрање]

[Слике на странама 20, 21]

Редовно читање и проучавање Библије омогућиће нам да ’исправно управљамо речју истине‘

[Слике на 23. страни]

Када бројне друге активности доводимо у равнотежу с духовним циљевима, тада извлачимо велике користи