Пређи на садржај

Пређи на садржај

Проучавање доноси награду и ужитак

Проучавање доноси награду и ужитак

Проучавање доноси награду и ужитак

„Ако тражиш... познање наћи ћеш ти Бога“ (ПОСЛОВИЦЕ 2:4, 5).

1. Како нам читање у доколици може донети прилично задовољства?

 МНОГИ читају једноставно из задовољства. Ако је штиво добро, читање може бити извор здравог опуштања. Независно од свог програма редовног читања Библије, неки хришћани заиста уживају у томе да ту и тамо нешто прочитају из Псалама, Пословица, Јеванђеља или других делова Библије. Сама лепота језика и мисли доноси им дубоко задовољство. Други за читање у доколици изабирају Годишњак Јеховиних сведока, часопис Пробудите се!, животне приче које се објављују у овом журналу или теме из области историје, географије и природних наука.

2, 3. (а) На који се начин дубоке духовне информације могу упоредити с чврстом храном? (б) Шта укључује проучавање?

2 Док читање у доколици може бити облик опуштања, проучавање захтева ментално напрезање. Енглески филозоф Франсис Бекон написао је следеће: „Неке књиге треба окусити, неке прогутати, а неке жвакати и варити.“ Библија свакако спада у ову последњу категорију. Апостол Павле је писао: „О њему [Христу, који је предочен краљем-свештеником Мелхиседеком] имамо много тога да кажемо, а тешко је то објаснити, јер сте отупели у слушању... Чврста храна припада зрелима, онима чије су моћи запажања употребом увежбане да разликују исправно и неисправно“ (Јеврејима 5:11, 14). Чврста храна треба да се сажваће пре него што се прогута и свари. Дубоке духовне информације захтевају да о њима размишљамо пре него што их упијемо и запамтимо.

3 Један речник дефинише реч „проучавање“ као „чин или процес запошљавања ума како би се знање односно разумевање стекло путем читања, истраживања итд.“. Отуда следи да је укључено више од само површног читања, као што је аутоматско подвлачење речи приликом читања. Проучавање значи рад, ментално напрезање и употребу моћи запажања. Међутим, иако проучавање захтева напрезање, то не значи да оно не може бити ужитак.

Учинити да проучавање буде задовољство

4. Како, према псалмисти, проучавање Божје Речи може да освежи и награди?

4 Читање и проучавање Божје Речи може да освежи и окрепи. Псалмиста је изјавио: „Савршен је закон Јеховин, — он душу крепи. Сведочанство Јеховино је верно, — даје мудрост невиноме. Праведне су наредбе Јеховине, - оне срце веселе. Заповест је Јеховина светла, — она очи просветљује“ (Псалам 19:8, 9). Јеховини закони и опомене оживљавају нашу душу, унапређују наше духовно добро, доносе нам унутрашњу радост и чине да нам у очима сија јасна визија Јеховиних прекрасних намера. Како је то дивно!

5. Како нам проучавање може донети велико задовољство?

5 Када можемо уочити добре резултате свог рада, онда смо склони и да уживамо у том раду. Према томе, да би нам проучавање било задовољство, треба одмах да користимо новостечено спознање. Јаков је писао: „Онај ко помно гледа у савршени закон који припада слободи и ко устраје у томе, он ће, зато што није био заборавни слушач већ извршилац дела, бити срећан што га твори“ (Јаков 1:25). Брза лична примена научених ствари доноси велико задовољство. Ако истражујемо с конкретном намером да пронађемо одговор на неко питање које нам је постављено у току нашег дела проповедања или поучавања, то ће нам такође донети велику срећу.

Развијати наклоност према Божјој Речи

6. Како је писац 119. Псалма показао да ужива у Јеховиној речи?

6 Састављач 119. Псалма, можда Језекија док је још био млади кнез, изразио је своју наклоност према Јеховиној речи. Он је поетским језиком рекао следеће: „Наредбама твојим се тешим, речи твоје не заборављам. Наређења твоја утеха су моја... Тешићу се [„Уживаћу у“, NW] заповестима твојим, јер их љубим. Нека дође на ме милосрђе твоје, да живим, јер је закон твој утеха моја. Чезнем за спасењем твојим, Јехова, и закон је твој утеха моја“ (Псалам 119:16, 24, 47, 77, 174).

7, 8. (а) Шта према једном делу значи ’показати наклоност‘ према Божјој Речи? (б) Како ми можемо показати љубав према Јеховиној Речи? (в) Како се Јездра припремио пре читања Јеховиног Закона?

7 У објашњењу речи која је у 119. Псалму преведена као ’показати наклоност‘, у једном речнику о Хебрејским списима стоји: „Употреба у 16. стиху одговара [глаголима] којима се изражавају радост... и медитирање... Редослед је следећи: радост, медитирање, задовољство... Можда ова комбинација указује да је смисаоно размишљање средство путем којег особа проналази задовољство у Јахвиној речи... Значење укључује емоције.“ a

8 Да, наша љубав према Јеховиној Речи треба да долази из срца, седишта емоција. Треба да проналазимо задовољство у томе да мало застанемо код извесних делова које смо управо прочитали. Треба да утонемо у дубоке духовне мисли, да се удубимо у њих и да медитирамо о њима. То захтева промишљање и молитву. Попут Јездре, и ми за читање и проучавање Божје Речи треба да припремимо своје срце. О њему стоји записано: „Јездра беше управио срце своје да научи и да извршује закон Јеховин и да учи Израел уредбама и законима“ (Јездра 7:10). Запази троструку сврху за коју је Јездра припремио своје срце: да би проучавао, да би лично применио и да би друге поучио. Треба да следимо његов пример.

Проучавање као чин обожавања

9, 10. (а) На које је начине псалмиста показао да размишља о Јеховиној Речи? (б) Шта значи хебрејски глагол који је преведен као ’размишљати‘? (в) Зашто је важно да проучавање Библије схватамо као „чин обожавања“?

9 Псалмиста наводи да је размишљао о Јеховиним законима, заповестима и опоменама. Он пева: „Размишљам о заповестима твојим и пазим на путеве твоје. Руке своје пружићу к заповестима твојим љубљеним, и размишљаћу о наредбама твојим. Него [„Како“, ДК] љубим закон твој! Вас дан ја о њему мислим. Разумнији постах од свих учитеља својих, јер наредбе твоје предмет су мисли мојих“ (Псалам 119:15, 48, 97, 99). Шта се подразумева под ’размишљањем‘ о Јеховиној Речи?

10 Хебрејска реч преведена као ’размишљати‘ такође значи и „медитирати, мислити“, „прелазити преко неке ствари у свом размишљању“. „Она се користи за размишљање о Божјим делима... и Божјој речи“ (Theological Wordbook of the Old Testament). Именица „размишљање“ указује на „псалмистино медитирање“, „љубављу покренуто проучавање“ Божјег закона, као на „чин обожавања“. Схватити проучавање Божје Речи као део нашег обожавања додаје озбиљност томе. Зато би га требало обављати савесно и уз молитву. Проучавање је део нашег обожавања и њиме побољшавамо наше обожавање.

Копати дубље по Божјој Речи

11. Како Јехова открива свом народу дубоке духовне мисли?

11 С пуно поштовања изражавајући дивљење, псалмиста је ускликнуо: „Велика ли су дела твоја, Јехова, и дубоке ли су промисли твоје!“ (Псалам 92:6). И апостол Павле је говорио о ’дубоким стварима Божјим‘, о дубоким мислима које Јехова открива свом народу „посредством свог духа“ којим делује на класу верног и разборитог роба (1. Коринћанима 2:10; Матеј 24:45). Та класа роба марљиво обезбеђује духовну храну за све — „млеко“ за нове, а ’чврсту храну‘ за ’зреле‘ (Јеврејима 5:11-14).

12. Наведи неки пример ’дубоких ствари Божјих‘ које је објаснила класа роба.

12 Да бисмо разумели такве „дубоке ствари Божје“, неопходно је да под молитвом проучавамо његову Реч и размишљамо о њој. На пример, објављен је изврстан материјал који показује како Јехова може истовремено бити и праведан и милосрдан. То што он показује милосрђе не значи да он разводњава своју правду; уместо тога, Божје милосрђе је израз његове правде као и љубави. Када суди неком грешнику, Јехова најпре утврђује да ли је могуће показати милосрђе на основу откупне жртве његовог Сина. Уколико се грешник не каје или је бунтован, Бог дозвољава да се примени правда без милосрђа, које овде не би било на месту. У оба случаја, он је веран својим узвишеним начелима b (Римљанима 3:21-26). ’О дубино Божје мудрости!‘ (Римљанима 11:33).

13. Како треба да покажемо цењење за ’велики број‘ до сада откривених духовних истина?

13 И ми смо попут псалмисте усхићени због чињенице да нам Јехова објављује многе своје мисли. Давид је писао: „Скупоцене ли су ми промисли твоје, Боже! Велик ли је број њихов! Да их бројим, више их је него песка“ (Псалам 139:17, 18). Иако наше данашње спознање представља само делић безбројних мисли које ће нам Јехова откривати у сву вечност, ми дубоко ценимо ’велики број‘ до сада откривених драгоцених духовних истина и све дубље копамо по сржи, то јест основи Божје Речи (Псалам 119:160, фуснота у NW).

Потребно је напрезање и добар алат

14. Како Пословице 2:1-6 подвлаче да је потребно да се напрежемо у проучавању Божје Речи?

14 Дубоко проучавање Библије изискује напрезање. Ова чињеница врло јасно излази на видело када пажљиво прочитамо Пословице 2:1-6. Запази активне глаголе које је мудри краљ Соломон употребио да би нагласио напрезање које је потребно да би се стекло божанско спознање, мудрост и разборитост. Он је написао: „Ако примиш, сине, речи моје, поучења моја ако чуваш, и научиш ухо своје да на мудрост пази, и к разуму срце своје пригнеш, да, ако призовеш мудрост и к разуму глас обратиш; ако их као сребро тражиш и као благо сакривено добро истражујеш осетићеш тада страх од Јехове, и познање наћи ћеш ти Бога. Јер Јехова мудрост даје, из његових уста знање и разум долазе“ (курзив наш). Да, проучавање које доноси награде резултат је истраживања, то јест копања, као када се тражи неко сакривено благо.

15. Која илустрација из Библије наглашава потребу за добрим методама проучавања?

15 За проучавање које духовно обогаћује потребне су и добре методе проучавања. Соломон је написао: „Кад се затупи гвожђе и оштрице му се не наоштре, тада треба двапут више снаге“ (Проповедник 10:10). Ако мајстор користи алат за сечење који није оштар или га не користи вешто, расипаће своју снагу и његов рад ће бити лошег квалитета. Тако и од наших метода проучавања доста зависи колико ћемо користи извући из времена које смо провели у проучавању. Изврсне практичне предлоге за побољшање начина на који проучавамо можемо наћи у Задатку број 7 у Водичу за Теократску службу оспособљавања. c

16. Који се практични предлози дају да би нам се олакшало дубоко проучавање?

16 Пре него што неки мајстор крене да ради свој посао, он припреми алат који ће му требати. Тако и ми, кад седнемо да проучавамо, треба да из личне библиотеке издвојимо алат за проучавање који ће нам требати. Имајући на уму да је проучавање рад и да захтева ментално напрезање, добро је и да заузмемо добар положај. Ако желимо да останемо ментално будни, боље је да седнемо на столицу за столом него да легнемо у кревет или да седнемо у удобну фотељу. Након што се неко време концентришеш, можда ће ти користити да се мало протегнеш или да мало изађеш на свеж ваздух.

17, 18. Наведи како можеш да користиш изврсна средства за проучавање која су ти доступна.

17 На располагању су нам и многа изврсна средства за проучавање. Међу њима је најистакнутија Библија Превод Нови свет, која је у целини или делимично доступна на 37 језика. Стандардно издање Превода Нови свет опремљено је референцама и ’Табелом библијских књига‘ која наводи имена писаца, место писања и период који је обухваћен. Оно има и индекс библијских речи, додатак и мапе. Ова Библија се на неким језицима штампа у већем издању познатом као Библија с референцама. Она садржи све ове и још многе друге ствари, укључујући и опсежне фусноте, које су такође индексиране. Да ли у потпуности користиш оно што постоји на твом језику, а што ти олакшава дубље копање по Божјој Речи?

18 Још једно средство за проучавање које је од непроцењиве вредности јесте двотомна библијска енциклопедија Insight on the Scriptures. Ако имаш ово дело на језику који разумеш, онда оно треба да ти буде стални пратилац у проучавању. Оно ће ти пружити детаљније информације о већини библијских тема. Слично помоћно средство јесте књига „Све је Писмо од Бога надахнуто и корисно“. Када почињеш с читањем нове библијске књиге, добро је да осмотриш одговарајућу студију у књизи „Све Писмо“ како би уочио географски и историјски оквир, као и сажетак садржаја те библијске књиге и њену вредност за нас. Додатак овим многим штампаним средствима за проучавање однедавно је и компјутеризована Библиотека Watchtowera, која сада постоји на девет језика.

19. (а) Зашто нам Јехова даје изврсна средства за проучавање Библије? (б) Шта је потребно за право читање и проучавање Библије?

19 Јехова сва ова средства даје преко ’верног и разборитог роба‘ како би своје слуге на земљи оспособио да ’траже и нађу познање Бога‘ (Пословице 2:4, 5). Добре навике проучавања омогућују нам да стекнемо боље спознање о Јехови и да се радујемо ближем односу с њим (Псалам 63:2-9). Да, проучавање је рад, али рад који доноси ужитак и награду. Међутим, за то је стварно потребно време тако да вероватно размишљаш: ’Како да нађем времена да бих читању и проучавању Библије поклонио дужну пажњу?‘ Овај аспект ће бити осмотрен у закључном чланку ове серије.

[Фусноте]

a New International Dictionary of Old Testament Theology & Exegesis, том 4, стр. 205-207.

b Види 7. одломак на 13. страни у Кули стражари од 1. августа 1998. Могао би као предмет библијског студија поново погледати оба студијска чланка из тог издања, као и одреднице „Правда“, „Милосрђе“ и „Праведност“ у библијској енциклопедији Insight on the Scriptures, коју су објавили Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.

c Објавили Јеховини сведоци, хришћанска верска заједница. Ако овај водич не постоји на твом језику, онда изврсне савете о методама проучавања можеш наћи у следећим издањима Куле стражаре: 15. август 1993, стране 13-17; 1. септембар 1986, стране 27-8.

Питања за понављање

• Шта можемо учинити да наш лични студиј буде освежавајућ и користан?

• Како и ми попут псалмисте можемо показати да ’уживамо‘ у Јеховиној Речи и да ’размишљамо‘ о њој?

• Како Пословице 2:1-6 показују да треба да се напрежемо у проучавању Божје Речи?

• Која нам изврсна средства за проучавање Јехова обезбеђује?

[Питања за разматрање]

[Слика на 14. страни]

Размишљање и молитва нам помажу да развијемо љубав према Божјој Речи

[Слике на 17. страни]

Да ли у потпуности користиш доступни алат за проучавање како би дубље копао по Божјој Речи?