Пређи на садржај

Пређи на садржај

Читање Библије пружа корист и задовољство

Читање Библије пружа корист и задовољство

Читање Библије пружа корист и задовољство

’Читаћеш је... дан и ноћ‘ (ИСУС НАВИН 1:8, NW).

1. Које су неке користи од читања уопште, а посебно од читања Библије?

 ЧИТАЊЕ неког вредног штива је корисна ствар. Француски политички филозоф Монтескје (Шарл-Луј де Секондат) писао је: „За мене је проучавање увек било најделотворнији лек кад се уморим од живота. Није било те бриге коју није одагнао један сат читања.“ До највишег могућег степена, то се највише може применити на Библију. Псалмиста је под надахнућем рекао: „Савршен је закон Јеховин, — он душу крепи. Сведочанство Јеховино је верно, — даје мудрост невиноме. Праведне су наредбе Јеховине, — оне срце веселе“ (Псалам 19:8, 9).

2. Зашто је Јехова сачувао Библију кроз векове, и шта у вези с њом он очекује од свог народа?

2 Као Аутор Библије, Јехова Бог ју је кроз векове чувао од жестоког противљења њених непријатеља, како религиозних тако и световних. Будући да је његова воља да се „све врсте људи спасу и дођу до тачног спознања истине“, он се постарао да његова Реч буде доступна целом човечанству (1. Тимотеју 2:4). Процењује се да се са 100 језика може доћи до око 80 посто светског становништва. Садржај целокупне Библије доступан је на 370 језика, док се делови Писма могу читати на даљњих 1 860 језика и дијалеката. Јехова жели да његов народ чита његову Реч. Он благосиља своје слуге које поклањају пажњу његовој Речи, да, оне који је свакодневно читају (Псалам 1:1, 2NW).

Читање Библије се захтева од надгледника̂

3, 4. Шта је Јехова захтевао од израелских краљева, и зашто се овај захтев примењује и на данашње хришћанске старешине?

3 Говорећи о будућем времену када ће израелска нација имати људског краља, Јехова је рекао: „Кад седне на престо краљевства свога, он ће преписати за себе у књигу овај закон који ће он добити од свештеника Левита. Он ће га имати код себе и читаће га свих дана живота свога, да би се научио бојати се Јехове, и поштовати и вршити све речи овога закона и све ове наредбе; да се срце његово не би подигло изнад браће његове, и да не би одступио од ових заповести ни на десно ни на лево“ (Поновљени закони 17:18-20).

4 Запази зашто је Јехова захтевао да сви будући краљеви у Израелу свакодневно читају књигу Божјег закона: (1) „да би се научио бојати се Јехове, и поштовати и вршити све речи овога закона и све ове наредбе“; (2) „да се срце његово не би подигло изнад браће његове“; (3) „да не би одступио од ових заповести ни на десно ни на лево“. Зар не треба да се данашњи хришћански надгледници боје Јехове, повинују његовим законима, не издижу изнад своје браће и не одступају од Јеховиних заповести? Сигурно да свакодневно читање Библије за њих није ништа мање важно него што је било за израелске краљеве.

5. Шта је о читању Библије Водеће тело недавно писало члановима Одбора подружница, и зашто би било добро да све хришћанске старешине следе тај савет?

5 Данашње хришћанске старешине имају и те како испуњен распоред, због чега је свакодневно читање Библије прави изазов. На пример, чланови Водећег тела Јеховиних сведока и чланови Одбора подружница широм света јесу јако запослени људи. Па ипак, једно скорашње писмо Водећег тела свим Одборима подружница нагласило је потребу за свакодневним читањем Библије и добрим навикама проучавања. То ће, како је показано у том писму, повећати нашу љубав према Јехови и истини, и ’помоћи да одржимо своју веру, радост и истрајност све до славног краја‘. Све старешине у скупштинама Јеховиних сведока осећају исту потребу. Свакодневно читање Писма помоћи ће им да ’мудро поступају‘ (Исус Навин 1:7, 8NW). Читање Библије је посебно њима „корисно за поучавање, за укоравање, за исправно постављање ствари, за васпитавање у праведности“ (2. Тимотеју 3:16).

Потребно и младима и старима

6. Зашто је Исус Навин наглас прочитао све речи Јеховиног закона пред окупљеним израелским племенима и страним становницима?

6 У древна времена појединачни примерци Писма нису били на располагању за личну употребу, тако да се Библија читала пред окупљеним мноштвом људи. Исус Навин је, након што му је Јехова дао победу над Гајем, окупио израелска племена пред гором Евал и гором Гаризим. Извештај нам затим каже: „Исус прочита затим све речи закона, благослове и проклетства, као што стоји писано у књизи закона. Не би ниједне речи од свега што је Мојсије написао, коју Исус не прочита пред целим збором Израеловим, и пред женама и децом и странцима који бејаху међу њима“ (Исус Навин 8:33-35). Било је потребно да и млади и стари, и домаћи и страни становници урежу, да тако кажемо, у своје срце и мисли какво ће понашање донети Јеховин благослов, а какво ће донети његово неодобравање. Нама ће у томе сигурно помоћи редовно читање Библије.

7, 8. (а) Ко је данас попут ’странаца‘, и зашто је потребно да они свакодневно читају Библију? (б) На које начине ’деца‘ међу Јеховиним народом могу следити Исусов пример?

7 Данас су у духовном смислу милиони Јеховиних слугу попут тих ’странаца‘. Раније су они живели по светским мерилима, али су променили свој живот (Ефешанима 4:22-24; Колошанима 3:7, 8). Они непрестано треба да мисле која су Јеховина мерила за добро и зло (Амос 5:14, 15). Свакодневно читање Божје Речи им помаже у томе (Јеврејима 4:12; Јаков 1:25).

8 Међу Јеховиним народом има и много ’деце‘ коју родитељи поучавају Јеховиним мерилима, али која треба да се сама увере у исправност његове воље (Римљанима 12:1, 2). Како они то могу учинити? Свештеницима и старешинама у Израелу било је дато ово упутство: „Читаћеш овај закон пред свим Израелом пред свима њима. Сабраћеш народ, људе и жене, децу и странце који буду на вратима твојим, да те чују и да се науче бојати се Јехове, Бога вашега, и држати и вршити све речи овога закона. И синови њихови који га још не познају чуће га и научиће се бојати се Јехове, Бога нашега“ (Поновљени закони 31:11-13). Исус је живео под Законом, и у узрасту од само 12 година показао је велику заинтересованост за разумевање закона свог Оца (Лука 2:41-49). Касније му је био обичај да слуша читање Писма у синагоги и да лично учествује у његовом читању (Лука 4:16; Дела апостолска 15:21). Било би добро да данашњи млади следе Исусов пример тако што свакодневно читају Божју Реч Библију и редовно присуствују састанцима где се она чита и проучава.

Читање Библије је приоритет

9. (а) Зашто је потребно да будемо избирљиви у ономе што читамо? (б) Шта је први уредник овог часописа рекао о помагалима за проучавање Библије?

9 Мудри краљ Соломон је писао: „Црпи наук из овога: Не би се никад крају стигло кад би се хтело много књига написати, и сувише велико учење умор је телу“ (Проповедник 12:14). Неко би могао додати да читање многих књига које се данас издају није само заморно за тело већ је и, искрено речено, опасно за ум. Зато је важно да будемо избирљиви. Осим што читамо наше публикације за проучавање Библије, потребно је да читамо и саму Библију. Први уредник овог часописа писао је својим читаоцима: „Не заборавимо никада да је наш Стандард Библија и ма каква да су наша од Бога дана помагала, она су ’помагала‘, а не замена за Библију.“ a Стога, иако не занемарујемо на Библији темељене публикације, треба да читамо и Библију.

10. Како „верни и разборити роб“ наглашава важност читања Библије?

10 Свестан ове потребе, „верни и разборити роб“ годинама прави распоред за читање Библије као део програма Теократске школе службе у свакој скупштини (Матеј 24:45). Садашњи програм читања Библије је такав да се она цела прочита за седам година. Овај распоред је користан за све, али нарочито за нове који никада нису прочитали целу Библију. Од оних који присуствују Библијској школи Гилеад Watchtowera за мисионаре и Школи за оспособљавање слугу, као и од нових чланова бетелске породице захтева се да целу Библију прочитају за годину дана. Који год да распоред следите као појединци или породица, да бисте га и испоштовали, потребно је да читању Библије дате приоритет.

Шта откривају твоје навике читања?

11. Зашто треба да се свакодневно хранимо Јеховиним изјавама и како то да чинимо?

11 Ако имаш потешкоћа у праћењу свог распореда за читање Библије, можда би било на месту да се приупиташ: ’До које мере моје навике читања или навике гледања телевизије утичу на то колико могу да читам Јеховину Реч?‘ Сети се онога што је Мојсије написао — и што је Исус Навин поновио — да „неће човек живети само од хлеба, него од сваке речи која излази из Јеховиних уста“ (Матеј 4:4; Поновљени закони 8:3). Баш као што имамо потребу да сваки дан једемо хлеб или нешто што га може заменити како бисмо одржали своје физичко тело, тако имамо потребу и да свакодневно усвајамо Јеховине мисли како бисмо одржали своју духовност. А његове мисли су нам свакодневно доступне путем читања Писма.

12, 13. (а) Како апостол Петар илуструје чежњу коју треба да имамо за Божјом Речи? (б) За разлику од Петра, како Павле користи илустрацију о млеку?

12 Ако Библију схватамо „не као реч људску, него, као што она заиста и јесте, као реч Божју“, онда ћемо јој бити привучени на исти онај начин као што беба жуди за мајчиним млеком (1. Солуњанима 2:13). Апостол Петар је направио то поређење када је написао: „Као новорођенчад, развијте чежњу за чистим млеком које припада речи, да помоћу њега узрастете до спасења, ако сте окусили да је Господ добар“ (1. Петрова 2:2, 3). Ако смо заиста лично искусили да је „Господ добар“, развићемо жудњу за читањем Библије.

13 Треба запазити да је Петар овде употребио поређење с млеком у другачијем смислу од апостола Павла. Млеко у потпуности задовољава све потребе за храном једног новорођенчета. Петрова илустрација показује да Божја Реч садржи све што нам је потребно да бисмо ’узрасли до спасења‘. С друге стране, Павле користи потребу за млеком да би илустровао лоше навике исхране код некога ко тврди да је духовно одрастао. У посланици јеврејским хришћанима, Павле је написао: „Иако би, с обзиром на време, требало да сте учитељи, вама је опет потребан неко да вас из почетка поучава основама Божјих светих објава; и постали сте такви да вам треба млеко, а не чврста храна. Јер ко се год храни млеком, не познаје реч праведности, јер је мало дете. А чврста храна припада зрелима, онима чије су моћи запажања употребом увежбане да разликују исправно и неисправно“ (Јеврејима 5:12-14). Пажљиво читање Библије може пуно допринети развијању наших моћи запажања и стимулисању нашег апетита за духовне ствари.

Како читати Библију

14, 15. (а) Коју нам предност нуди Аутор Библије? (б) Како можемо извући користи из Божје мудрости? (Наведи примере.)

14 Најкорисније читање Библије не почиње читањем, већ молитвом. Молитва је изванредна привилегија. То је као када би на почетку читања неке књиге о некој дубокој теми прво позвао њеног аутора да ти помогне да разумеш оно што ћеш управо читати. То би била изузетна предност! Јехова, Аутор Библије, нуди ту привилегију. Један члан водећег тела из првог века писао је својој браћи: „Ако некоме од вас недостаје мудрости, нека тражи од Бога, јер он великодушно даје свима и без прекоравања; и даће му се. Али нека тражи с вером, не сумњајући нимало“ (Јаков 1:5, 6). Данашње Водеће тело нас стално подстиче да Библију читамо уз молитву.

15 Мудрост је практична примена спознања. Стога, пре него што отвориш Библију, замоли Јехову да ти помогне да приликом читања препознаш ствари које је потребно да примениш у свом животу. Повежи нове ствари које си научио с оним што већ знаш. Уклопи их у већ познати ’образац здравих речи‘ (2. Тимотеју 1:13). Размишљај о догађајима из живота Јеховиних слугу из прошлости и питај се како би ти поступио да си у сличним околностима (Постање 39:7-9; Данило 3:3-6, 16-18; Дела апостолска 4:18-20).

16. Који се практични предлози дају како бисмо читање Библије могли учинити још кориснијим?

16 Немој читати само да би прешао одређени број страна. Издвој време. Задржи се на ономе што читаш. Када те заинтересује нека одређена мисао, потражи повезане референце ако их има у твојој Библији. Ако ти та мисао још увек није јасна, забележи је како би касније додатно истражио. Док читаш, обележи или препиши стихове које нарочито желиш да упамтиш. Можеш додати и личне белешке и референце на маргину. У стиховима за које мислиш да би ти једног дана затребали у делу проповедања и поучавања, обележи кључну реч и означи у индексу библијских речи на крају Библије. b

Учини да ти читање Библије буде ужитак

17. Зашто читање Библије треба да нам буде ужитак?

17 Псалмиста је говорио о срећном човеку коме „закон Јеховин омиле и дан и ноћ о закону Јеховином мисли [„његов закон чита“, NW]“ (Псалам 1:2). Наше свакодневно читање Библије не треба да буде неки рутински посао, већ прави ужитак. Један начин да то учинимо задовољством јесте да увек будемо свесни вредности ствари које учимо. Мудри краљ Соломон је написао: „Блажен човек који мудрост нађе... Путеви су њени мили и све стазе њене мирне; дрво је живота оним што је држе, и срећан је онај ко је има“ (Пословице 3:13, 17, 18). Труд који је потребан да би се стекла мудрост заиста се исплати, јер су њени путеви пријатни, пуни мира и среће, и на крају то је пут живота.

18. Шта је још неопходно поред читања Библије, и шта ћемо осмотрити у наредном чланку?

18 Да, читање Библије пружа и корист и задовољство. Али да ли је то све? Чланови цркава хришћанског света вековима читају Библију и „увек уче, али никако не могу да дођу до тачног спознања истине“ (2. Тимотеју 3:7). Да би читање Библије било плодно, морамо читати с циљем да у свом животу применимо спознање које смо тако стекли и да га користимо у нашем делу проповедања и поучавања (Матеј 24:14; 28:19, 20). За то су потребни труд и добре методе проучавања, што исто тако може донети задовољство и награде, као што ћемо видети у наредном чланку.

[Фусноте]

a Види књигу Jehovah’s Witnesses — Proclaimers of God’s Kingdom стр. 241, коју су објавили Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.

b Види Кулу стражару од 1. маја 1995, стране 16-17, „Предлози да унапредите своје читање Библије“.

Питања за понављање

• Који се савет дат израелским краљевима примењује данас на надгледнике, и зашто?

• Ко је данас попут ’странаца‘ и ’деце‘, и зашто је потребно да они свакодневно читају Библију?

• На које нам практичне начине „верни и разборити роб“ помаже да редовно читамо Библију?

• Како можемо извући праву корист и задовољство из читања Библије?

[Питања за разматрање]

[Слика на 9. страни]

Посебно старешине треба свакодневно да читају Библију

[Слика на 10. страни]

Исус је имао обичај да чита Библију у синагоги