Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божје Краљевство — нова владавина над земљом

Божје Краљевство — нова владавина над земљом

Божје Краљевство — нова владавина над земљом

„[То] краљевство... ће разбити и уништити сва та краљевства, а оно ће вечно постојати“ (ДАНИЛО 2:44).

1. Колико можемо имати поверење у Библију?

 БИБЛИЈА је Божје откривење људима. Апостол Павле је писао: „Кад сте примили Божју реч, коју сте чули од нас, прихватили сте је, не као реч људску, него, као што она заиста и јесте, као реч Божју“ (1. Солуњанима 2:13). Библија садржи оно што нам је потребно да знамо о Богу: какав је он као особа, које су његове намере и шта захтева од нас. Она има најбољи савет за породични живот и свакодневно понашање. Она до танчина износи пророчанства која су се испунила у прошлости, која се сада испуњавају и која ће се испунити у будућности. Да, „све је Писмо надахнуто од Бога, и корисно за поучавање, за укоравање, за исправно постављање ствари, за васпитавање у праведности, да човек Божји буде сасвим способан, потпуно опремљен за свако добро дело“ (2. Тимотеју 3:16, 17).

2. Како је Исус нагласио тему Библије?

2 У Библији је најважнија њена тема: оправдање Божјег суверенитета (његовог права да влада) путем небеског Краљевства. Исус је то учинио централном тачком своје службе: „Исус поче да проповеда и да говори: ’Покајте се, јер се приближи небеско краљевство‘“ (Матеј 4:17). Он је показао које место оно треба да заузима у нашем животу, када је рекао: „Стално, дакле, тражите најпре краљевство и Божју праведност“ (Матеј 6:33). Његову важност је показао и тиме што је своје следбенике учио да се моле Богу на следећи начин: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10).

Нова владавина над Земљом

3. Зашто је Божје Краљевство од највеће важности за нас?

3 Зашто је Божје Краљевство толико важно за људе? Зато што ће оно ускоро предузети акцију којом ће се заувек променити владавине на Земљи. Пророчанство из Данила 2:44 гласи: „У време тих краљева [који сада владају на Земљи] Бог ће небески подигнути краљевство [владавину на небу] које се неће никад уништити и које неће долазити под власт другог народа; оно ће разбити и уништити сва та краљевства [земаљске владавине], а оно ће вечно постојати.“ Када Божје Краљевство буде у потпуности владало, људи више никада неће имати контролу над Земљом. Људско владање које проузрокује подељеност и незадовољство биће заувек ствар прошлости.

4, 5. (а) Зашто је Исус најоспособљенији да буде Краљ Краљевства? (б) Који ће задатак Исус ускоро имати?

4 Главни Владар у небеском Краљевству, под Јеховином непосредном управом, јесте неко ко је за то најоспособљенији — Исус Христ. Пре него што је дошао на Земљу, он је постојао на небу као Божји „мајстор“ — био је први у свему Божјем стварству (Пословице 8:22-31NW). „Он је слика невидљивог Бога, прворођенац свега стварства; јер је посредством њега све друго било створено на небесима и на земљи“ (Колошанима 1:15, 16). А и када га је Бог послао на Земљу, Исус је све време вршио Божју вољу. Издржао је најтеже испите и умро је остајући веран своме Оцу (Јован 4:34; 15:10).

5 Због тога што је био лојалан Богу чак до смрти, Исус је био награђен. Бог га је ускрснуо на небо и дао му право да буде Краљ небеског Краљевства (Дела апостолска 2:32-36). Као Краљ тог Краљевства, Исус Христ ће добити од Бога застрашујућ задатак, да предводи миријаде моћних духовних створења у уклањању људских владавина са Земље и одстрањивању све злоће с наше планете (Пословице 2:21, 22; 2. Солуњанима 1:6-9; Откривење 19:11-21; 20:1-3). Затим ће Божје небеско Краљевство под Христом бити нова владајућа управа, једина владавина над целом Земљом (Откривење 11:15).

6. Који начин владања можемо очекивати од Краља тог Краљевства?

6 О новом Владару над Земљом, Божја Реч каже: „Њему се даде власт, слава и краљевство, и њему служаху сви народи и сва племена, и људи свих језика“ (Данило 7:14). Пошто ће Исус опонашати Божју љубав, под његовом владавином ће бити великог мира и среће (Матеј 5:5; Јован 3:16; 1. Јованова 4:7-10). „Без краја ће расти власт и мир... да се... утврди судом и правдом“ (Исаија 9:7ДК). Какав ће то благослов бити да имамо Владара који влада у љубави, правди и праведности! Зато 2. Петрова 3:13 предсказује: „Према његовом обећању ми очекујемо нова небеса [Божје небеско Краљевство] и нову земљу [ново друштво на Земљи], а у њима ће пребивати праведност“ (2. Петрова 3:13).

7. Како се данас испуњава Матеј 24:14?

7 Божје Краљевство је свакако најбоља вест за све који воле оно што је исправно. Ето зашто је, као део знака да живимо у ’последњим данима‘ овог злог система, Исус прорекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама; и онда ће доћи крај“ (2. Тимотеју 3:1-5; Матеј 24:14). То пророчанство се испуњава сада, када око шест милиона Јеховиних сведока из 234 земље проводи више од милијарду сати годишње у говорењу другима о Божјем Краљевству. Свако њихово место обожавања за око 90 000 скупштина широм света с правом носи назив Дворана Краљевства. Тамо људи долазе да уче о новој владавини која ће доћи.

Сувладари

8, 9. (а) Одакле долазе Христови сувладари? (б) У шта можемо бити уверени с обзиром на владавину Краља и његових сувладара?

8 Исус Христ ће у Божјем небеском Краљевству имати сувладаре. У Откривењу 14:1-4 је проречено да 144 000 људи треба да буду „купљени са земље“ и ускрснути у живот на небу. Међу њих спадају мушкарци и жене који су, уместо да им се служило, понизно служили Богу и ближњима. „[Биће] свештеници Бога и Христа, и владаће као краљеви с њим хиљаду година“ (Откривење 20:6). Њихов број је много мањи од ’великог мноштва, које нико није могао да изброји, из свих нација и племена и народа и језика‘ које ће преживети крај овог система ствари. И они приносе Богу „свету службу дан и ноћ“, али они немају небески позив (Откривење 7:9, 15). Они сачињавају језгро нове земље као поданици Божјег небеског Краљевства (Псалам 37:29; Јован 10:16).

9 Када је бирао оне који ће владати с Христом на небу, Јехова је одабирао верне људе који су искусили живот са свим његовим проблемима. Практично не постоји ништа кроз шта су људи прошли, а да то ови краљеви-свештеници такође нису доживели. Тако ће их њихов живот на земљи још више оспособити за владање над људима. Чак и сам Исус „из онога што је претрпео научио се послушности“ (Јеврејима 5:8). Апостол Павле је о њему рекао: „За првосвештеника немамо некога ко не може саосећати с нашим слабостима, него онога који је у сваком погледу испитан као и ми, али без греха“ (Јеврејима 4:15). Како је утешно знати да ће у Божјем праведном новом свету над људима владати краљеви и свештеници који показују љубав и саосећање!

Да ли је Краљевсто било део Божје намере?

10. Зашто небеско Краљевство није било део Божје првобитне намере?

10 Да ли је небеско Краљевство било део Божје првобитне намере када је стварао Адама и Еву? У извештају о стварању из Постања, нема помена ни о каквом Краљевству које би владало над човечанством. Лично је Јехова био Владар, и докле год су они били подложни њему није постојала потреба за било каквом другом владавином. Прво поглавље Постања показује да је Јехова, вероватно преко свог прворођеног небеског Сина, био у контакту са Адамом и Евом. У извештају се користе изрази као што су „рече им Бог“ и „још рече Бог“ (Постање 1:28, 29; Јован 1:1).

11. Какав савршени почетак је био дат човечанству?

11 Библија каже: „Погледа Бог све што је створио, и гле, све добро беше“ (Постање 1:31). У Еденском врту је све било апсолутно савршено. Адам и Ева су живели у рају. Имали су савршен ум и савршено тело. Могли су да комуницирају са својим Створитељем, а и он с њима. И да су остали верни, имали би савршену децу. Не би било никакве потребе за неком новом небеском владавином.

12, 13. Иако би број савршених људи растао, зашто би Бог и даље могао да комуницира с њима?

12 С временом док би људска породица расла, како би Бог комуницирао са свима њима? Осмотри звезде на небу. Оне су груписане у галаксије. Неке галаксије имају милијарде звезда. Друге имају око билион звезда. А научници процењују да у видљивом свемиру постоји око 100 милијарди галаксија! Међутим, Створитељ каже: „Подигните очи своје и гледајте! Ко је све то створио? Ко ли војску води њихову? Он свакога по имену зове и с велике силе и моћи његове ни једно не изостаје“ (Исаија 40:26).

13 Будући да Бог може водити евиденцију о свим небеским телима, сигурно да му не би представљало проблем да води евиденцију и о далеко мањем броју људи. Чак му се и сада свакодневно моле милиони његових слугу. Те молитве истог момента стижу до Бога. Зато му комуникација са свим савршеним људима неће представљати никакав проблем. Њему неће требати небеско Краљевство да би водио евиденцију о њима. Каква дивна припрема — да нам Јехова буде Владар, да имамо директан приступ њему и да нам је у изгледу да никада не умремо, да заувек живимо у рају на земљи!

„Не може човек“

14. Зашто ће заувек бити потребно да Јехова влада над људима?

14 Међутим, људима — чак и савршеним — заувек ће требати Јеховина владавина. Зашто? Зато што их Јехова није створио са способношћу да буду успешни независно од његовог владања. То је закон човечанства, као што је пророк Јеремија признао: „Знам Јехова! Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим. Казни [„исправи“, NW] ме, Јехова“ (Јеремија 10:23, 24). Било би сулудо да људи мисле да могу успешно управљати друштвом без Јеховиног владања над њима. То би било супротно томе како смо створени. Независност од Јеховиног владања сигурно би довела до себичности, мржње, окрутности, насиља, ратова и смрти. ’Владао би човјек над човјеком на зло његово‘ (Проповједник 8:9ДК).

15. До чега је довео лош избор који су направили наши прародитељи?

15 Нажалост, наши прародитељи су закључили да им не треба Бог као Владар и изабрали су да живе независно од њега. Као последица тога, Бог их више није одржавао у савршенству. Постали су попут неког електричног апарата којем је прекинут довод струје. Тако су с временом успорили и стали — умрли су. Постали су калуп с грешком, и то стање је било све што су могли да пренесу на своје потомство (Римљанима 5:12). „[Јехова] је стена наша! Савршено је његово дело, и прави су путеви његови... Ако с’ они покварише, је ли он зато крив? Не, њихово то је неваљалство... нису синови његови!“ (Поновљени закони 32:4, 5). Истина, на Адама и Еву је утицало духовно створење које се побунило и које је постало Сатана, али они су имали савршен ум и могли су да одбаце његове неисправне сугестије (Постање 3:1-19; Јаков 4:7).

16. Како историја сведочи у прилог последицама независности од Бога?

16 Историја и те како показује какве су последице независности од Бога. Људи већ хиљадама година испробавају сваки могући облик људске владавине, сваки економски и социјални систем. Па ипак, зло наставља да ’напредује од зла на горе‘ (2. Тимотеју 3:13). Двадесети век је доказ тога. Он је био испуњен злобном мржњом и најгорим насиљем, ратовима, гладима, сиромаштвом и ужасном патњом у целој историји. И без обзира који се напреци постижу у медицини, пре или касније свако умре (Проповедник 9:5, 10). Покушавајући да управљају својим корацима, људи су дозволили да постану жртве Сатане и његових демона, и то толико да Библија назива Сатану ’богом овог система ствари‘ (2. Коринћанима 4:4).

Дар слободне воље

17. Како је требало користити Божји дар слободне воље?

17 Зашто би Јехова дозволио да људи раде по своме? Зато што их је створио с дивним даром слободне воље, с правом на слободу избора. „Где је Јеховин дух, тамо је слобода“, рекао је апостол Павле (2. Коринћанима 3:17). Нико не жели да буде робот, да му стално неко други одређује шта да каже и уради. Али Јехова је захтевао да људи одговорно користе тај дар слободне воље, да увиде мудрост у вршењу његове воље и да му остану подложни (Галатима 5:13). Дакле, није требало да слобода буде апсолутна, пошто би то довело до анархије. Требало је да се испољава у оквиру Божјих корисних закона.

18. Шта је Бог показао тиме што је дозволио да људи имају слободу избора?

18 Тиме што је дозволио да људска породица крене својим путем, Бог је једном за сва времена показао да нам је потребна његова владавина. Његов начин владања, његов суверенитет, јесте једини исправан начин владања. Он доводи до највеће среће, задовољства и напретка. То је зато што је наш ум и тело Јехова тако обликовао да најбоље раде у складу с његовим законима. „Ја, Јехова, Бог твој, учим те за твоје добро, и путем те водим којим имаш ићи“ (Исаија 48:17). Слобода избора у оквиру Божјих закона не би представљала терет, већ би довела до прекрасне разноликости у храни, кућама, ликовној и музичкој уметности. Исправно испољавана, слободна воља би довела до дивног, увек очаравајућег живота на рајској земљи.

19. Које средство Бог користи да би се помирио с људима?

19 Али због њиховог лошег избора, људи су се отуђили од Јехове, постали су несавршени, почели су да пропадају и умиру. Зато ће бити потребно да се откупе из тог жалосног стања те да поново дођу у добар однос с Богом као његови синови и кћери. Средство које је Бог изабрао да би то постигао јесте Краљевство, а Откупитељ је Исус Христ (Јован 3:16). Путем те припреме, Бог ће се помирити са онима који се попут изгубљеног сина из Исусовог поређења заиста кају, и поново ће их прихватити као своју децу (Лука 15:11-24; Римљанима 8:21; 2. Коринћанима 6:18).

20. Како ће се Божја намера испунити посредством Краљевства?

20 Јеховина воља ће се сигурно остварити на Земљи (Исаија 14:24, 27; 55:11). Помоћу свог Краљевства под Христом, Бог ће у потпуности оправдати (одбранити или доказати) своје право да буде наш Суверен. Краљевство ће окончати људску и демонску владавину над Земљом, а оно само ће владати с неба хиљаду година (Римљанима 16:20; Откривење 20:1-6). Али како ће се током тог времена показати да је Јеховин начин владања супериоран? И коју ће улогу Краљевство имати након хиљаду година? Ова питања ће се осмотрити у следећем чланку.

Тачке за понављање

• Која је тема Библије?

• Ко сачињава нову владавину над Земљом?

• Зашто људско владање независно од Бога никада не може бити успешно?

• Како се мора користити слободна воља?

[Питања за разматрање]

[Слика на 10. страни]

У Исусовим учењима нагласак је стављен на Божје владање путем Краљевства

[Слике на 12. страни]

У свакој земљи Краљевство је главно учење Јеховиних сведока

[Слике на 14. страни]

Историја показује лоше последице независности од Бога

[Извори]

Војници из Првог светског рата: U.S. National Archives photo; концентрациони логор: Oświęcim Museum; дете: UN PHOTO 186156/J. Isaac