Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је потребно да испитујеш и друге религије?

Да ли је потребно да испитујеш и друге религије?

Да ли је потребно да испитујеш и друге религије?

„ПРИСУСТВОВАО сам хришћанским састанцима скоро годину дана и уживао да другима говорим о Божјем Краљевству“, каже Мигуел из Јужне Америке који је сада Јеховин сведок. „Онда сам почео да слушам религиозне емисије на радију и гледам проповеднике на телевизији. Мислио сам да ће ми такви програми помоћи да боље разумем људе других религија. Схватао сам да њихова учења нису у складу с Библијом, али био сам знатижељан.“

У истој тој земљи, Хорхе је ревно поучавао друге правом обожавању. Ипак, једног момента и он је почео да слуша религиозне телевизијске и радио емисије. „Мораш знати како други размишљају“, често је говорио. Када су га питали о потенцијалним опасностима таквог уплитања у лажна учења, он би одговорио: „Ништа не може да поткопа веру онога ко познаје библијску истину.“ Ова искуства доводе до једног важног питања: Да ли је мудро слушати о веровањима других?

Препознати право хришћанство

Након смрти апостола, право обожавање је упрљано брзим настанком многих видова имитације хришћанства. Видевши унапред да ће до тога доћи, Исус је открио један од начина како разликовати ове лажне облике хришћанства од правог. Прво, он је упозорио: „Чувајте се лажних пророка који долазе к вама у овчијем оделу, а изнутра су грабљиви вукови.“ Затим је додао: „По плодовима њиховим препознаћете их“ (Матеј 7:15-23). Исусови прави следбеници практикују оно што је он научавао, и лако су препознатљиви по својим добрим плодовима. Као што је и сам Исус чинио, они посећују људе да би им из Писма тумачили Божје Краљевство. Следећи Исусов пример, они се не мешају у светску политику и социјалне полемике. Прихватају Библију као Реч Божју и поштују је као истину. Они обзнањују Божје име. И пошто жуде да љубав о којој их Бог поучава преточе у дело, не учествују у ратовима. Уместо тога, братски се опходе једни с другима (Лука 4:43; 10:1-9; Јован 13:34, 35; 17:16, 17, 26).

Писмо каже да је могуће ’видети разлику између праведнога и бездушника, између оног који Богу служи и онога који му не служи‘ (Малахија 3:18). Данас су прави обожаваоци уједињени у мислима и делима, баш као што су то били и хришћани из првог века (Ефешанима 4:4-6). Када си већ идентификовао групу правих хришћана, зашто би био знатижељан или се распитивао о веровањима других?

Чувај се лажних учитеља

Библија признаје да чак и након што неко сазна библијску истину, постоји опасност да се духовно упрља лажним учењима. Апостол Павле је упозорио: „Пазите, можда би вас неко могао одвести као свој плен помоћу филозофије и празне преваре по људском предању, по елементарним стварима света, а не по Христу“ (Колошанима 2:8). Какав сликовити опис садржи овај стих! Попут звери које желе да те одвуку и прождеру, лажни учитељи могу представљати праву опасност.

Истина, Павле је узимао у обзир веровања других. Он је једном почео разговор речима: „Људи Атињани, видим да се у свему некако више бојите божанстава него други. На пример, пролазећи и пажљиво посматрајући ваше предмете обожавања, нађох и олтар на коме пише: ’Непознатом Богу‘“ (Дела апостолска 17:22, 23). Међутим, Павле није редовно хранио свој ум филозофијом грчких оратора.

Једна је ствар информисати се о пореклу и веровањима лажних религија, али је сасвим друга хранити се тиме. a Јехова је наименовао „верног и разборитог роба“ да поучава на темељу његове Речи (Матеј 4:4; 24:45). Сам је Павле написао: „Не можете имати удела у ’Јеховином столу‘ и столу демона. Или ’зар подстичемо Јехову на љубомору‘?“ (1. Коринћанима 10:20-22).

Неки лажни учитељи су можда некада били прави хришћани, али су се у једном моменту од истине окренули ка лажи (Јуда 4, 11). То не би требало да нас изненади. Након што је говорио о ’верном и разборитом робу‘, који представља тело помазаних хришћана, Исус је говорио о ’злом робу‘, о класи која се жали: „Мој господар касни“ и која онда почиње да туче своје другове робове (Матеј 24:48, 49). Често ови појединци и њихови следбеници немају сопствена јасна учења; они су заинтересовани једино да униште туђу веру. Имајући њих у виду, апостол Јован је написао: „Ако неко долази к вама, а не доноси ту науку, не примајте га у свој дом нити га поздрављајте“ (2. Јованова 10; 2. Коринћанима 11:3, 4, 13-15).

Искрени људи који трагају за истином добро чине ако пажљиво осмотре оно што чују у разним религијама. Бог ће у одређеном тренутку благословити такве појединце искрена срца који траже истину. Библија о божанској мудрости каже следеће: „Ако их као сребро тражиш и као благо сакривено добро истражујеш осетићеш тада страх од Јехове, и познање наћи ћеш ти Бога“ (Пословице 2:4, 5). Кад стекну ово спознање Бога помоћу Библије и хришћанске скупштине, и када виде како Јехова благосиља оне који су вођени тим спознањем, тада као прави хришћани више не слушају лажна религиозна учења (2. Тимотеју 3:14).

[Фуснота]

a Књига Човечанство у потрази за Богом, коју су објавили Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница, пружа основне информације о пореклу и учењима многих религија света.