Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како се можеш приближити Богу

Како се можеш приближити Богу

Како се можеш приближити Богу

„Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“, стоји у Јакову 4:8. Показујући колико жели да ми људи имамо близак однос с њим, Јехова Бог је дао свог Сина у нашу корист.

РЕАГУЈУЋИ на тај потез пун љубави, апостол Јован је написао: „Ми волимо [Бога], јер је он први заволео нас“ (1. Јованова 4:19). Али да бисмо се као појединци приближили Богу, морамо предузети одређене кораке. Они имају сличности са 4 начина зближавања с другим људима, што смо поменули у претходном чланку. Хајде да их сада осмотримо.

Запажај Божје дивне особине

Бог има многе дивне особине, а неке од најистакнутијих су љубав, мудрост, правда и моћ. Његова мудрост и моћ се виде у толико тога, и у далеком свемиру и у свету око нас, од моћних галаксија до сићушних атома. Псалмиста је написао: „Небеса славу Божју објављују, дела руку његових небески простор гласи“ (Псалам 19:2; Римљанима 1:20).

Стварство такође одражава Божју љубав. Начин на који смо створени, на пример, показује да Бог жели да уживамо у животу. Он нас је обдарио способношћу да видимо боје, да осетимо укус и мирис, да се дивимо музици, да се смејемо, уживамо у лепоти и дао нам је многе друге способности и специфична својства која нису неопходна за живот. Да, Бог је заиста великодушан, добар и пун љубави — а те особине свакако доприносе томе да је ’срећан Бог‘ (1. Тимотеју 1:11; Дела апостолска 20:35).

Јехова се поноси чињеницом да се испољавање његовог суверенитета, као и подршка коју његова интелигентна створења пружају том суверенитету, пре свега заснивају на љубави (1. Јованова 4:8). Истина, Јехова јесте Суверен свега, али према људима, нарочито према својим лојалним слугама, он се опходи као што се отац пун љубави опходи према својој деци (Матеј 5:45). Он им не ускраћује ништа што је за њихово добро (Римљанима 8:38, 39). Као што је поменуто, чак је и живот свог јединорођеног Сина дао за нашу добробит. Да, Божја љубав нам омогућава да постојимо и да имамо изглед на вечни живот (Јован 3:16).

Исус нам је пружио дубоки увид у Божју личност будући да је савршено опонашао свог Оца (Јован 14:9-11). Био је потпуно несебичан, увиђаван и обазрив. Једном приликом је срео једног човека који је био глув и који је имао говорну ману. Можеш замислити како се тај човек осећао нелагодно у маси људи. Занимљиво је шта је Исус урадио. Он је тог човека издвојио на страну и тамо га излечио (Марко 7:32-35). Да ли цениш људе који су обазриви према твојим осећањима и који поштују твоје достојанство? Ако је то тако, онда ћеш сигурно бити привучен и Јехови и Исусу док о њима сазнајеш све више.

Размишљај о Божјим особинама

Неко може имати предивне особине, али ми морамо размишљати о њему да би нас то и привукло. Исто је и с Јеховом. Дубоко размишљање о његовим особинама јесте други битан корак у зближавању с њим. Краљ Давид, човек који је искрено волео Јехову и који је био ’по [Јеховином] срцу‘, рекао је: „Помињем дане старе, пребрајам сва дела твоја, размишљам о делима руку твојих“ (Дела апостолска 13:22; Псалам 143:5).

Када посматраш чуда стварања или читаш Божју Реч Библију, да ли попут Давида дубоко размишљаш о ономе што видиш и читаш? Замисли једног сина који је управо примио писмо од оца кога јако пуно воли. Како би он гледао на то писмо? Сигурно не би само прелетео преко његовог садржаја и убацио га у фиоку. Уместо тога, он би га проучавао, уочавао сваки детаљ и нијансе. Слично овоме, Божја Реч треба да нам буде драгоцена, баш као што је била и псалмисти који је певао: „Љубим закон твој! Вас дан ја о њему мислим“ (Псалам 119:97).

Одржавај добру комуникацију

Добра комуникација је покретачка сила било ког односа. Она обухвата говор и слушање — и то не само умом већ и срцем. Ми с Богом разговарамо путем молитве, а она је обраћање Богу пуно поштовања. Јехова ужива у молитвама оних који га воле, служе му и који признају Исуса Христа за Његовог главног заступника (Псалам 65:3; Јован 14:6, 14).

У прошлости је Бог на разне начине говорио људима, рецимо путем визија, снова и анђела. Међутим, данас он то чини преко своје писане Речи Библије (2. Тимотеју 3:16). Та писана Реч има многе предности. У њој се у свако доба може потражити савет. Као и у неком писму, у њој се може увек изнова уживати. Надаље, она није подложна извртању као што је случај с усменим казивањем. Зато размишљај о Библији као о повећој збирци писама од свог љубљеног небеског Оца и дозволи му да ти путем тих писама свакодневно говори (Матеј 4:4).

На пример, Библија излаже Јеховино гледиште о исправном и погрешном. Она објашњава његову намеру с људима и земљом. Открива његово опхођење с разним врстама људи и нација, од лојалних обожавалаца па до љутих непријатеља. Тиме што је на овај начин дао да се забележи његово поступање с људима, Јехова је пружио веома детаљну слику о томе каква је он личност. Он открива своју љубав, радост, тугу, разочарање, гнев, милосрђе, забринутост — да, читав низ својих мисли и осећања као и основне поводе за њихово показивање — и све то на начин који људи могу лако разумети (Псалам 78:3-7).

Након што си прочитао неки део Божје Речи, како можеш извући корист из тога? А посебно, како се можеш још више приближити Богу? Као прво, размишљај о ономе што си прочитао и научио о Богу као особи, допуштајући да главне тачке допру до твог срца. Затим у молитви изнеси Јехови своје мисли и најдубља осећања о материјалу који си размотрио и на који начин ћеш се потрудити да извучеш користи из њега. То је комуникација. Наравно, у молитву сигурно треба да укључиш и друге ствари уколико их имаш на уму.

Обављај ствари заједно с Богом

Библија за неке вернике из давнина каже да су ходили с правим Богом, односно да су ходили пред њим (Постање 6:9; 1. Краљевима 8:25). Шта то значи? То у суштини значи да су сваки дан живели као да је Бог био с њима. Истина је да су били грешни. Па ипак, они су волели Божје законе и начела и живели су у складу с Божјом намером. Јехова је привучен таквим особама и стало му је до њих, као што је показано у Псалму 32:8: „Уразумићу те и показаћу ти пут којим да идеш, световаћу те и око ће моје на теби бити.“

И теби Јехова може бити присан пријатељ — неко ко с тобом ходи, коме је стало до тебе и ко ти пружа очински савет. Пророк Исаија је Јехову описао као оног ко те ’учи за твоје добро, и путем те води којим имаш ићи‘ (Исаија 48:17). Док доживљавамо користи од тога, ми осећамо да је Јехова, такорећи, „код деснице [наше]“, баш као што је и Давид осећао (Псалам 16:8).

Божје име — центар његових особина

Многе религије и све више библијских превода не користе Божје лично име и не обзнањују га (Псалам 83:19). Међутим, у оригиналном хебрејском тексту, то име — Јехова — појављује се око 7 000 пута! (Већина преводилаца Библије је уклонила Божје име, док су задржали имена многих лажних богова поменутих у изворном тексту, као што су Вал, Вил, Меродах, па чак и Сатана!)

Неки мисле да је изостављање Божјег имена нешто неважно. Али размисли: да ли је с неком безименом особом теже или лакше развити близак и изграђујући однос? Титуле попут Бог и Господ (које се користе и за лажне богове) можда могу да скрену пажњу на Јеховину моћ, власт или положај, али само га име идентификује на један јасан начин (Излазак 3:15; 1. Коринћанима 8:5,6). Лично име правог Бога обухвата његове особине и својства. Теолог Волтер Лаури је био у праву када је рекао: „Човек који не зна Бога по имену у ствари га и не познаје као особу.“

Размотри пример Марије, једне искрене католикиње која живи у Аустралији. Када су је Јеховини сведоци први пут срели, она им је допустила да јој из Библије покажу Божје име. Како је реаговала? „Заплакала сам када сам први пут угледала Божје име у Библији. Толико ме је дирнуло сазнање што уистину могу да знам и да користим Божје лично име.“ Марија је проучила Библију и први пут у свом животу упознала Јехову као особу, те је могла изградити један трајан однос с њим.

Да, ми се можемо „приближити Богу“ иако га не можемо видети дословним очима. Али зато можемо „видети“ његову прекрасну личност својим умом и срцем те тако расти у љубави према њему. Таква љубав је „савршена веза јединства“ (Колошанима 3:14).

[Оквир⁄Слика на 6. страни]

Јехова се одазива на твоју љубав према њему

ОДНОСИ су попут двосмерне улице. Док се ми приближавамо Богу, он се одазива и приближава нама. Погледај његова осећања према остарелом Симеону и Ани, који се на посебан начин помињу у Библији. Јеванђелиста Лука нам каже да је Симеон био „праведан и богобојазан“ и да је чекао Месију. Јехова је приметио та добра својства код Симеона и показао љубав према том драгом старцу тако што му је открио да „неће видети смрти док не види Христа“. Јехова је одржао своје обећање и упутио Симеона према малом Исусу ког су родитељи донели у храм у Јерусалим. Одушевљен и дубоко захвалан, Симеон је загрлио дете и помолио се: „Сада, Суверени Господе, отпушташ свог роба у миру по својој речи; јер моје очи видеше твоје средство спасења“ (Лука 2:25-35).

„Баш у тај час“, Јехова је такође показао љубав и према 84-годишњој Ани тиме што је и њу упутио до Исуса. Библија нам каже да је ова веома цењена удовица увек била у храму „вршећи свету службу“ Јехови. Испуњена цењењем, она је попут Симеона захвалила Јехови за његову изузетну доброту након чега је о детету говорила „свима који су чекали избављење Јерусалима“ (Лука 2:36-38).

Да, Јехова је запазио колико су га Симеон и Ана много волели и колико су били богобојазни и заинтересовани за извршење његове намере. Зар те такви библијски извештаји не привлаче Јехови?

Исус је попут свог Оца такође уочавао праву унутрашњост неке особе. Док је поучавао у храму, он је приметио како једна ’сиромашна удовица‘ прилаже само „два новчића врло мале вредности“. Другим посматрачима би њен дар био безначајан, али не и Исусу. Он је похвалио ову жену зато што је дала све што је имала (Лука 21:1-4). Зато можемо бити сигурни да нас Јехова и Исус цене уколико им дајемо све од себе, без обзира да ли су наши дарови велики или мали.

С једне стране Бог се радује због оних који га воле, а с друге стране боли га кад се људи окрећу од њега и иду лошим путем. Постање 6:6 каже нам да Јехови ’би жао у срцу‘ због злоће људи у претпотопно време Нојевих дана. Касније су и непослушни Израелци увек изнова ’кушали Бога и дражили [„наносили бол“, NW] Свеца Израелова‘, каже се у Псалму 78:41. Да, Бог није неки недостижни „Праузрочник“ без осећања. Он је заиста особа, неко чија осећања нису неуравнотежена или нејасна услед несавршености, као што су наша.

[Слике на 7. страни]

Размишљање о Јеховином стварству јесте један од начина да му се приближиш