Пређи на садржај

Пређи на садржај

Можеш ли се приближити Богу који се не види?

Можеш ли се приближити Богу који се не види?

Можеш ли се приближити Богу који се не види?

’Како могу развити близак однос с неким кога не могу да видим?‘, могао би упитати. Можда изгледа као да је то питање на месту. Али, размотри следеће:

КОЛИКО је вид важан у развијању трајних односа пуних љубави? Зар нису исто тако важне, ако не и важније, чињенице које се не виде? Уистину јесу! Тако су неки развили близак однос путем редовног дописивања — њихова писма искрено преносе оно што воле и оно што не воле, затим њихове циљеве, принципе, смисао за хумор и друге карактерне црте односно интересовања.

Слепи људи такође показују да вид није најважнији у развијању блиског односа с неком особом. Осмотри пример Едварда и Гвен, једног слепог брачног пара. a Едвард је упознао одраслу Гвен у школи за слепе коју су заједно похађали. Он се дивио Гвениним особинама, нарочито њеној искрености у говору и понашању, и изврсном ставу према раду. С друге стране, Гвен је била привучена Едварду, зато што је, како она каже, „испољавао све особине за које сам научена да су важне“. Почели су да се забављају и три године касније су се узели.

„Када си с неким“, каже Едвард, „ у изграђивању међусобног односа слепило и није нека велика препрека. Можда нећете моћи да видите једно друго, али осећања нису слепа.“ Сада након 57 година, они су и даље јако заљубљени. Кажу да тајна њиховог дивног односа обухвата барем четири ствари: (1) уочавање особина оног другог, (2) размишљање о тим особинама и привученост њима, (3) одржавање добре комуникације и (4) заједничко обављање ствари.

Ове четири тачке су битне за било који добар однос, било да је он међу пријатељима, брачним партнерима или, што је још важније, између људи и Бога. У наредном чланку ћемо видети како нам примена ових тачака може помоћи да развијемо близак однос с Богом, без обзира што га не можемо видети. b

[Фусноте]

a Имена су измењена.

b За разлику од међуљудских односа, однос с Богом се темељи на вери у његово постојање (Јеврејима 11:6). За темељно разматрање како изградити јаку веру у Бога, молимо те види књигу Постоји ли Створитељ којем је стало до тебе?, коју су издали Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.