Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божје гледиште о моралној чистоти

Божје гледиште о моралној чистоти

Божје гледиште о моралној чистоти

„Ја, Јехова, Бог твој, учим те за твоје добро, и путем те водим којим имаш ићи“ (ИСАИЈА 48:17).

1, 2. (а) Како људи у глобалу гледају на сексуални морал? (б) Како хришћани гледају на сексуални морал?

 ДАНАС се у многим деловима света сматра да је лична ствар какав ће морал неко имати. Људи на сексуалне односе гледају као на природно изражавање наклоности, нешто што треба радити кад год се човеку прохте, а не нешто што треба ограничити само на брак. Они сматрају да ако нико није повређен, нема ништа лоше у томе да човек сам одлучи како да се понаша. По њиховом мишљењу, о моралу других не треба судити, а посебно кад се ради о полним односима.

2 Они који су упознали Јехову имају другачије гледиште. Они драге воље следе библијске смернице зато што воле Јехову и желе да му угоде. Свесни су да и Јехова воли њих и да им пружа упутства која су за њихову корист, упутства која ће им стварно користити и донети им срећу (Исаија 48:17). Пошто је Бог извор живота, сасвим је разумно што од њега траже вођство што се тиче начина на који користе своје тело, а посебно у овој ствари која је тако тесно повезана с преношењем живота.

Дар од Створитеља пуног љубави

3. Чему су многи припадници хришћанског света поучени што се тиче сексуалних односа, и шта о томе научава Библија?

3 За разлику од данашњег секуларног света, неки припадници хришћанског света научавају да су сексуални односи срамни и грешни, те да је „први грех“ у Еденском врту био кад је Ева завела Адама да имају сексуалне односе. Овакво гледиште је супротно ономе што каже надахнуто Писмо. Библијски извештај показује да су први људски пар били „човек и жена његова“ (Постање 2:25). Бог их је упутио да имају децу речима: „Рађајте се, множите се и напуните земљу“ (Постање 1:28). Не би имало смисла да Бог заповеди Адаму и Еви да рађају децу, а затим да их казни што су та упутства следили (Псалам 19:9).

4. Зашто је Бог људима омогућио да имају сексуалне односе?

4 У тој заповести датој нашим прародитељима, која је поновљена Ноју и његовим синовима, видимо главну сврху сексуалних односа: рађање деце (Постање 9:1). Међутим, Божја Реч показује да Божје слуге које су у браку нису обавезне да сексуалне односе ограничавају само на тренутке када желе да створе децу. Таквим односима брачни пар може на исправан начин задовољити своје емоционалне и физичке потребе и то им може донети уживање. То је начин да покажу дубоку узајамну наклоност (Постање 26:8, 9; Пословице 5:18, 19; 1. Коринћанима 7:3-5).

Границе које је поставио Бог

5. Која је ограничења Бог поставио људима што се тиче сексуалних односа?

5 Премда је сексуалност дар од Бога, она не сме да се користи без икаквих граница. То се начело односи чак и на брачно уређење (Ефешанима 5:28-30; 1. Петрова 3:1, 7). Сексуални односи ван брака су забрањени. Библија је потпуно јасна у тој ствари. У Закону који је Бог дао нацији Израел, било је речено: „Не чини прељубе“ (Излазак 20:14). Касније је Исус „блуд“ и „прељубе“ укључио у „штетне мисли“ које потичу из срца и онечишћују човека (Марко 7:21, 22). Апостол Павле је био надахнут да опомене хришћане из Коринта: „Бежите од блуда“ (1. Коринћанима 6:18). А у својој посланици Јеврејима, Павле је написао: „Нека брак буде частан међу свима, и нека брачна постеља буде неокаљана, јер ће Бог судити блудницима и прељубницима“ (Јеврејима 13:4).

6. Шта је у Библији обухваћено речју „блуд“?

6 Шта значи реч „блуд“? Она долази од грчке речи порнеја, која се понекад користи да се укаже на сексуалне односе између особа које нису у браку (1. Коринћанима 6:9). На другим местима, као што су стихови из Матеја 5:32 и Матеја 19:9, овај израз има шире значење и односи се такође на прељубу, инцест и бестијалност. И други облици сексуалних односа између особа које нису у браку, као на пример орални и анални секс и коришћење полних органа друге особе у сексуалне сврхе, могу се дефинисати као порнеја. Божја Реч осуђује све такве поступке — било отворено било индиректно (Левитска 20:10, 13, 15, 16; Римљанима 1:24, 26, 27, 32). a

Корист од Божјих моралних закона

7. Које користи имамо ако смо морално чисти?

7 Несавршеним људима је можда тешко да слушају Јеховина упутства у вези са сексуалним понашањем. Чувени јеврејски филозоф из 12. века Мајмонид написао је: „Ниједну другу забрану из целе Торе [Мојсијевог закона] није тако тешко испоштовати као забрану о недозвољеним везама и забрањеним сексуалним односима.“ Ипак, ако слушамо Божја упутства, ми имамо многе користи (Исаија 48:18). На пример, послушност томе помаже нам да се заштитимо од полних болести. За неке од тих болести нема лека и могу бити смртоносне. b Заштићени смо од ванбрачних трудноћа. Примењивање Божје мудрости такође доприноси да имамо чисту савест. Тиме подржавамо своје самопоштовање и стичемо поштовање других, укључујући и наше рођаке, брачног друга, децу и хришћанску браћу и сестре. Тиме такође подржавамо у себи један здрав, позитиван став према сексуалним односима који ће допринети брачној срећи. Једна хришћанка је написала: „Истина из Божје Речи јесте најбоља могућа заштита. Ја тек треба да се удам, а кад се будем удала с поносом ћу рећи хришћанину за кога сам се удала да сам чедна.“

8. Како својим честитим понашањем унапређујемо чисто обожавање?

8 Својим честитим понашањем такође можемо доста допринети да се разбију погрешне представе о правом обожавању и можемо људе привући Богу кога обожавамо. Апостол Петар је написао: „Задржите добро понашање међу нацијама, да би, у ономе за шта говоре против вас као да сте злочинци, због ваших врсних дела којих су очевици славили Бога у дан његовог прегледања“ (1. Петрова 2:12). Чак и ако они који не служе Јехови не признају и не одобравају наше честито понашање, можемо бити сигурни да наш небески Отац види и подржава наше напоре у слеђењу његових упутстава, и да се чак радује томе (Пословице 27:11; Јеврејима 4:13 ).

9. Зашто треба да имамо поверења у Божја упутства, иако можда не схватамо у потпуности због чега се то тражи од нас? Прикажи.

9 Вера у Бога укључује и поуздање да он зна шта је за нас најбоље, чак и ако не схватамо у потпуности због чега нас усмерава у датом правцу. Погледајмо један пример из Мојсијевог закона. Једна уредба у погледу војних логора изискивала је да се измет закопава ван логора (Поновљени закони 23:13, 14). Можда су се Израелци питали зашто то морају да раде; неки су можда мислили да је то непотребно. Међутим, касније је медицина потврдила да је тај закон доприносио томе да извори воде остану незагађени и да је то представљало заштиту од многих болести које преносе инсекти. Слично томе, постоје духовни, друштвени, емоционални, физички и психолошки разлози због којих је Бог сексуалне односе ограничио на брачну постељу. Погледајмо сада неколико библијских примера оних који су остали морално чисти.

Јосиф – благословљен због свог моралног понашања

10. Ко је покушао да заведе Јосифа, и како је он одговорио?

10 Вероватно ти је позната библијска личност Јосиф, Јаковљев син. Кад је имао 17 година, постао је роб Петефрија, заповедника гарде египатског фараона. Јехова је благословио Јосифа, који је с временом био постављен над целим Петефријевим домом. У својим 20-им, Јосиф је био „лепа стаса и лепа лица“. Зато је привукао пажњу Петефријеве жене, која је гледала да га заведе. Јосиф је јасно рекао шта мисли о тој ствари, и објаснио да би својим пристанком не само издао свог господара већ би такође ’згрешио Богу‘. Зашто је Јосиф тако размишљао? (Постање 39:1-9).

11, 12. Иако није постојао Божји писани закон који би забрањивао блуд и прељубу, шта је вероватно водило Јосифа у његовом размишљању?

11 По свему судећи, Јосиф своју одлуку није темељио на страху да ће га други људи ухватити на делу. Његова породица је живела далеко, а његов отац је мислио да је он мртав. Да је Јосиф починио сексуални неморал, његова породица то никада не би ни сазнала. Такав грех се вероватно могао сакрити и од Петефрија и других слугу, пошто у неким приликама нису били у кући (Постање 39:11). Па ипак, Јосиф је знао да се такво понашање не може сакрити од Бога.

12 Јосиф је сигурно размишљао о ономе што је већ знао о Јехови. Без сумње је знао шта је Јехова објавио у Еденском врту, наиме: „Зато ће човек оставити оца свога и матер своју и прионуће уз жену своју и биће њих двоје једна пут“ (Постање 2:24). Надаље, Јосиф је вероватно знао шта је Јехова рекао једном филистејском краљу који је настојао да заведе Јосифову прабаку Сару. Јехова је том краљу рекао: „Гле, погинућеш због жене коју си узео, јер она има мужа... зато те и сачувах да ми не сагрешиш. Зато и не дадох да је се дотакнеш“ (Постање 20:3, 6, курзив наш). Према томе, иако Јехова у то време још није дао неки писани закон, било је јасно како он гледа на брак. Јосиф је на темељу свог моралног осећаја, заједно са својом жељом да угоди Јехови, одбио позив да почини неморал.

13. Зашто Јосиф вероватно није могао да избегне Петефријеву жену?

13 Међутим, Петефријева жена је била упорна, и „сваки дан“ га је молила да легне с њом. Зашто је Јосиф једноставно није избегавао? Па, као роб морао је да обавља извесне послове и није могао да промени своју ситуацију. Археолошки докази указују да су египатске куће биле грађене тако да је човек морао проћи кроз главни део куће како би стигао до остава. Зато Јосиф једноставно није могао да избегне Петефријеву жену (Постање 39:10).

14. (а) Шта се десило Јосифу кад је побегао од Петефријеве жене? (б) Како је Јехова благословио Јосифа за његову верност?

14 Дошао је дан кад су били сами у кући. Петефријева жена је дохватила Јосифа и повикала: „Лези са мном!“ Он је побегао. Увређена због његовог одбијања, она га је оптужила за покушај силовања. Какве су биле последице? Да ли је Јехова одмах наградио Јосифа за беспрекорно понашање? Није. Јосиф је стрпан у тамницу и бачен у окове (Постање 39:12-20; Псалам 105:18). Јехова је видео ту неправду и на крају је Јосифа из тамнице поставио на двор. Јосиф је постао други владар у Египту и био је благословљен женом и децом (Постање 41:14, 15, 39-45, 50-52). Надаље, извештај о Јосифовој беспрекорности био је записан пре 3 500 година како би могле да га осматрају Божје слуге у будућности. Какви дивни благослови за држање Божјих праведних закона! Слично томе, данас можда не видимо увек непосредне користи од моралне беспрекорности, али можемо бити сигурни да Јехова види и да ће нас благословити у право време (2. Летописа 16:9).

Јовов ’завет с очима‘

15. У чему се састојао Јовов ’завет с очима‘?

15 Још једна беспрекорна особа био је Јов. Током кушњи које је изазвао Ђаво, Јов је размишљао о свом животу и објавио да је спреман да поднесе тешку казну ако је, између осталог, прекришио Јеховино начело о сексуалном моралу. Јов је рекао: „Завет учиних с очима својим да нећу на девицу погледати“ (Јов 31:1). Тако је Јов у жељи да буде беспрекоран пред Богом, чврсто одлучио да избегава да страствено гледа неку жену. Наравно, он је виђао жене у свакодневном животу и вероватно им је помагао кад им је била потребна помоћ. Али да им обраћа пажњу с романтичним циљевима на уму, то није долазило у обзир. Пре него што су почеле његове кушње, он је био изузетно богат човек, „највиђенији од свих синова Истока“ (Јов 1:3). Међутим, био је ожењен и моћ богатства није користио да би привукао друге жене. Јасно је да се никада није бавио мишљу да има недозвољене сексуалне односе с млађим женама.

16. (а) Због чега је Јов одличан пример за хришћане који су у браку? (б) Како се понашање мушкараца у Малахијино време веома разликовало од Јововог понашања, и шта можемо рећи о нашем времену?

16 Тако је Јов и у добру и у злу био морално беспрекоран. Јехова је то посматрао и богато га благословио (Јов 1:10; 42:12). Какав је одличан пример Јов за хришћане који су у браку, како за мушкарце тако и за жене! Није чудо што га је Јехова толико волео! За разлику од тога, понашање многих људи данас више личи на оно што се дешавало у Малахијино време. Тај пророк је прекорио многе мужеве због начина на који су остављали своје жене, и то често да би се женили млађим женама. Јеховин олтар је био покривен сузама напуштених жена, и Бог је осудио оне који су на тај начин били ’неверни‘ својим брачним друговима (Малахија 2:13-16).

Чедна девојка

17. На који је начин Суламка била као „башта затворена“?

17 Трећа беспрекорна особа била је девојка Суламка. У њу се због њене младости и лепоте заљубио не само један пастир већ и богати израелски краљ Соломон. Кроз целу прелепу причу испевану у Песми над песмама, Суламка је остала чедна и зато је стекла поштовање оних који су је окруживали. Иако га је одбила, Соломон је био надахнут да запише причу о њој. Пастир кога је волела такође је поштовао њено чедно понашање. У једном часу је размишљао да је Суламка као „башта затворена“ (Песма над песмама 4:12). У древном Израелу, у прелепим баштама, то јест вртовима, могло се наћи разно поврће, мирисно цвеће и дивно дрвеће. Такви вртови обично су били ограђени живом оградом или зидом и у њих се могло ући само на врата која су се закључавала (Исаија 5:5). За пастира су Суламкина морална чистота и лепота били као неки такав ретко лепи врт. Била је потпуно чедна. Своју нежну наклоност дала би само свом будућем мужу.

18. На шта нас подсећају извештаји о Јосифу, Јову и Суламки?

18 Што се тиче моралне беспрекорности, Суламка пружа изванредан пример данашњим хришћанкама. Јехова је видео и ценио Суламкину крепост и благословио ју је баш као што је благословио Јосифа и Јова. Њихова беспрекорна дела су за нашу поуку записана у Божјој Речи. Премда наши напори да данас будемо беспрекорни нису записани у Библији, Јехова има једну ’књигу за спомен‘ за оне који се труде да врше његову вољу. Никада немојмо заборавити да Јехова „посматра“ и да се радује док ми лојално настојимо да будемо морално чисти (Малахија 3:16).

19. (а) Како треба да гледамо на моралну чистоту? (б) Шта ће бити осмотрено у наредном чланку?

19 Иако се они који немају вере можда ругају, ми се радујемо што смо послушни нашем Створитељу пуном љубави. Ми имамо један виши морал, морал који одређује Бог. То је нешто на шта треба да смо поносни, нешто што треба високо да ценимо. Тиме што смо морално чисти можемо се радовати благословима од Бога и сачувати светлу наду у бескрајне благослове у будућности. Међутим, шта у пракси можемо урадити да бисмо остали морално чисти? Следећи чланак ће осмотрити то важно питање.

[Фусноте]

b Нажалост, догађа се да се недужни хришћанин зарази неком полном болешћу од брачног друга који није у вери и који се није држао Божјих смерница.

Можеш ли објаснити?

• Шта Библија научава о сексуалним односима?

• Шта у Библији обухвата реч „блуд“?

• Које користи имамо ако смо морално чисти?

• Зашто су Јосиф, Јов и Суламка одлични примери за данашње хришћане?

[Питања за разматрање]

[Слика на 9. страни]

Јосиф је побегао од неморала

[Слика на 10. страни]

Суламка је била као „башта затворена“

[Слика на 11. страни]

Јов је склопио ’завет с очима‘