Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је библијски морал најбољи морал?

Да ли је библијски морал најбољи морал?

Да ли је библијски морал најбољи морал?

„ДРУШТВУ је потребан један оквир основних вредности који његовим члановима пружа сигурност и вођство.“ Овако је прокоментарисао један искусни немачки писац и телевизијски спикер. То свакако има смисла. Да би људско друштво било стабилно и успешно, људи морају имати стамени ослонац у опште прихваћеним мерилима која одређују шта је исправно а шта погрешно, добро или зло. Питање је која су мерила најбоља и за друштво и за његове припаднике?

Уколико би моралне вредности из Библије постале прихваћени стандард, онда би требало да помогну људима да воде један стабилан, срећан живот. Ширењем тога настало би срећније и стабилније друштво људи који би се држали тих вредности. Да ли је тако? Осмотримо шта Библија има да каже о два важна питања: верности у браку и поштењу у свакодневном животу.

Приони уз свог брачног друга

Наш Створитељ је створио Адама, а онда и Еву да буде његова партнерка. Њихова заједница је била први брак у историји и требало је да буде један трајан однос. Бог је рекао: „Човек [ће] оставити оца свога и матер своју и прионуће уз жену своју.“ Око 4 000 година касније, Исус Христ је поновио ово брачно мерило за све своје следбенике. Поред тога, осудио је сексуалне односе ван брака (Постање 1:27, 28; 2:24; Матеј 5:27-30; 19:5).

Међусобна љубав и поштовање јесу према Библији два важна кључа за срећан брак. Муж као поглавар домаћинства треба да показује несебичну љубав тако што ће тражити оно што је најбоље за његову супругу. Он треба да живи с њом „према спознању“ и не треба да се на њу ’огорчено љути‘. Жена треба да се према мужу опходи с ’дубоким поштовањем‘. Уколико брачни парови следе ова начела, већина брачних проблема се може избећи или надвладати. Муж ће желети да прионе уз своју супругу а она уз свог мужа (1. Петрова 3:1-7; Колошанима 3:18, 19; Ефешанима 5:22-33).

Да ли библијско мерило о верном приањању брачних партнера једно уз друго доприноси срећном браку? Погледај резултате једног истраживања спроведеног у Немачкој. Људи су били упитани који су чиниоци важни за један добар брак. На врху списка била је међусобна верност. Зар се не би сложио да су брачни партнери много срећнији када знају да су верни једно другом?

Шта ако дође до проблема?

Међутим, шта уколико муж и жена имају озбиљних размирица? Шта уколико њихова љубав почиње да бледи? Зар није у том случају најбоље окончати брак? Или библијско мерило о верном приањању уз брачног друга ипак и тада има смисла?

Писци Библије признају да ће због људске несавршености сви брачни парови имати проблема (1. Коринћанима 7:28). Међутим, парови који се држе библијских моралних мерила настоје да опраштају и заједнички решавају потешкоће. Наравно, постоје околности — као што су прељуба или физичко злостављање — када хришћанин с правом може да узме у обзир могућност раздвајања или развода (Матеј 5:32; 19:9). Али, брзоплето окончање брака без неког веома озбиљног разлога или да би се ушло у брак с другим партнером открива себично занемаривање других. То сигурно не уноси стабилност, а ни срећу у нечији живот. Осмотримо један пример.

Петар је осећао да је његов брак некако изгубио драж коју је првобитно имао. a Зато је оставио своју жену и одселио се с Моником која је напустила свог мужа. Како је све то испало? У року од неколико месеци, Петар је признао да живот с Моником, како он каже: „И није тако лак како сам замишљао“. Зашто? Људске мане су и у његовом новом односу постале исто тако очигледне као и у старом. Да ствари буду још горе, његова пренагљена и себична одлука довела га је у озбиљне финансијске проблеме. Надаље, Моникина деца су била емоционално сломљена овом радикалном променом у њиховом породичном животу.

Као што се види из овог искуства, када брак уплови у узбуркане воде напуштање брода је ретко кад решење. С друге стране, живљење по моралним вредностима Божје Речи Библије у току брачне олује често може одржати брак на води и довести га у мирније воде. То је био случај с Томасом и Дорис.

Томас и Дорис су били у браку више од 30 година, а онда је он почео да пије, а она је запала у депресију. Њих двоје су разговарали о разводу. Дорис се поверила једној Јеховиној сведокињи. Та Сведокиња јој је показала шта Библија каже о браку, храбрећи је да не жури с раздвајањем већ да прво седне са својим мужем и покуша да нађе решење. Дорис је баш то и урадила. У року од неколико месеци, тема развода више није била на њиховом дневном реду. Томас и Дорис су заједнички радили на решавању својих проблема. Слеђење библијских савета ојачало је њихов брак и пружило им времена да среде ствари.

Поштење у свим стварима

Приањање уз брачног друга изискује снажан карактер и приврженост принципима. Иста својства су потребна да би човек остао поштен у овом непоштеном свету. Библија има много тога да каже о поштењу. Апостол Павле је писао хришћанима из првог века у Јудеји: „У свему желимо да се поштено владамо“ (Јеврејима 13:18). Шта то значи?

Поштена особа је истинољубива и не смишља преваре. Она је коректна у односима с другима — отворена, часна, без превара и обмана. Штавише, поштена особа је чиста, јер не вара свог ближњег. Поштени људи поспешују атмосферу поузданости и поверења, што доводи до здравих ставова и унапређује јаке везе међу људима.

Да ли су поштени људи срећни? Они имају разлога за то. Упркос распрострањеној корупцији и варању — или можда због њих — поштеним људима се други у глобалу често диве. Према једном истраживању спроведеном међу младима, 70 посто испитаника је за поштење рекло да је врлина коју веома цене. Надаље, без обзира на наше године, поштење је најважнији захтев у избору наших пријатеља.

Кристина је поучена да краде још од своје 12 године. С годинама је постала спретан џепарош. „Било је дана када сам кући доносила и до 5 000 марака“, објашњава она. Али, Кристина је неколико пута хапшена и била је у сталној опасности да ће бити послата у затвор. Када су Јеховини сведоци објаснили Кристини шта Библија каже о поштењу, њој су се допала библијска морална мерила. Научила је да буде послушна библијској опомени: „Ко је крао више да не краде“ (Ефешанима 4:28).

До времена кад се крстила и постала Јеховин сведок, Кристина више није била лопов. Трудила се да буде поштена у свим стварима, будући да Сведоци придају велику важност поштењу и другим хришћанским особинама. Новине Lausitzer Rundschau извештавају: „Термини морала као што су поштење, умереност и љубав према ближњем изузетно су важни у вери Сведока.“ Како се Кристина осећа због ове промене у свом животу? „Сада сам много срећнија након што сам престала с крађом. Осећам да сам частан члан друштва.“

Цело друштво има користи

Особе које су верне својим брачним друговима и које су поштене, не само што су срећније већ су и добре за друштво. Послодавци воле раднике који не варају. Сви волимо да имамо поуздане суседе и да купујемо у радњама које воде поштени трговци. Зар не ценимо политичаре, полицајце и судије који нису уплетени у корупцију? Читаво друштво је на добитку када је поштено понашање његових чланова ствар принципа, а не само зато што је то корисно за њих.

Верни брачни другови су темељ стабилних породица. Већина људи би се сложила с једним политичарем из Европе који је изјавио: „[Класична] породица све до данас има много смисла и остаје најважније уточиште у људском друштву.“ Мирно породично уређење јесте место где одрасли и деца имају најбољу могућност да се осећају емоционално сигурно. Верни партнери на овај начин помажу у изградњи једног стабилног друштва.

Размисли колико би сви имали користи када не би било напуштених партнера, бракоразводних парница нити случајева старатељства над децом. И кад не би више било џепароша, крадљиваца по радњама, проневерилаца, корумпираних службеника односно непоштених научника? Да ли ти то звучи као неки пуки сан? Онима који се живо занимају за Библију и за оно што она каже о будућности то не звучи тако. Божја Реч обећава да ће Јеховино Месијанско Краљевство ускоро преузети власт над целим људским друштвом на земљи. Под тим Краљевством сви његови поданици биће поучени да живе у складу с библијским моралом. Тада ће ’праведници држати земљу и довека у њој ће остати‘ (Псалам 37:29).

Библијски морал је најбољи морал

Милиони оних који испитују Свето писмо схватају да се савет из њега темељи на божанској мудрости која је далеко изнад људског размишљања. Такве особе сматрају Библију достојном поверења и примењивом у животу у наше савремено доба. Они знају да је у њиховом најбољем интересу да слушају савете из Божје Речи.

Зато такве особе примају к срцу следећи библијски савет: „Свим се срцем својим уздај у Јехову а на своју мисао немој се ослањати. Познај га на свима путевима својим, и он ће ти стазе твоје уравнити“ (Пословице 3:5, 6). Чинећи то они поправљају свој живот и уносе добро у животе људи око њих.Такође развијају чврсто поуздање у ’живот који ће доћи‘, када ће цело човечанство следити библијски морал (1. Тимотеју 4:8).

[Фуснота]

a Имена у овом чланку су измењена.

[Истакнути текст на 5. страни]

Усред брачне олује, живљење по библијским вредностима често може одржати брак на води и довести га у мирније воде

[Истакнути текст на 6. страни]

Упркос распрострањеној корупцији — или можда због ње — поштеним људима се други у глобалу често диве