Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пад моралних вредности

Пад моралних вредности

Пад моралних вредности

„ТАКВЕ ствари се никада раније нису дешавале“, прокоментарисао је бивши немачки канцелар Хелмут Шмит. Он је изразио жаљење због недавних случајева који су преплавили новинске наслове, случајева великог непоштења државних службеника. „Морална мерила су нестала због похлепе“, рекао је он.

Многи би се сложили с њим. Одбацују се моралне вредности које имају свој корен у Божјој Речи Библији, која се нашироко прихвата као водич за исправно и погрешно. То је случај чак и у земљама које су номинално хришћанске.

Да ли је библијски морал битан?

Морал заснован на библијским учењима обухвата поштење и беспрекорност. Па ипак су варање, корупција и превара јако раширене појаве. Лондонски The Times извештава како се за неке детективе „тврди да су згрнули и до 100 000 фунти стерлинга скоро сваки пут када су вратили дрогу или уклонили доказе против главних личности из подземља“. Каже се да је проневера осигурања у Аустрији уобичајена појава. А у Немачкој су научни кругови били ужаснути када је недавно откривен „један од најскандалознијих случајева преваре у немачкој науци“. Један професор, „звезда међу немачким генетичарима“, оптужен је да је у великим размерама фалсификовао, то јест измишљао податке.

Морал темељен на Библији такође укључује и верност у браку, који треба да буде један трајан однос. Али све више парова заврши на бракоразводној парници. Католичке новине Christ in der Gegenwart (Савремени хришћанин) извештавају да је „чак и у ’конзервативној‘ Швајцарској све више бракова у распаду“. Тридесет три посто свих бракова у Холандији заврши се разводом. Једна госпођа која је у Немачкој приметила друштвене промене у неколико задњих година, написала је о ономе што је забрињава: „Брак се сада сматра старомодним и застарелим. Људи се више не венчавају да би с неким били доживотно.“

С друге стране, милиони сматрају да су морална мерила која научава Библија вредна поверења и битна за живот у нашем савременом свету. Један брачни пар који живи на швајцарско-немачкој граници установио је да им је живљење по библијском моралу донело много среће. Они сматрају да „постоји само једна водиља у свим аспектима живота. Та водиља је Библија.“

Шта ти мислиш? Може ли Библија служити као једна вредна водиља? Да ли је морал темељен на Библији практичан и у данашње време?