Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ти можеш остати морално чист

Ти можеш остати морално чист

Ти можеш остати морално чист

„Љубав према Богу значи ово: да држимо његове заповести“ (1. ЈОВАНОВА 5:3).

1. Која се разлика у понашању људи данас може видети?

 ПРОРОК Малахија је давно био надахнут да прорекне време када ће постојати упадљива разлика између понашања Божјег народа и понашања људи који не служе Богу. Тај пророк је написао: „И опет ћете разлику видети измеђ’ праведнога и бездушника, измеђ’ оног који Богу служи и онога који му не служи“ (Малахија 3:18). Ово пророчанство се испуњава управо данас. Држање Божјих заповести, укључујући и заповести о моралној чистоти, представља мудар и исправан начин живота. Ипак, то није увек лако. Исус је с добрим разлогом рекао да се хришћани морају снажно напрезати како би били спасени (Лука 13:23, 24).

2. Који спољашњи притисци отежавају некима да остану морално честити?

2 Зашто је тешко остати морално честит? Један разлог је тај што постоје спољашњи притисци. Индустрија забаве приказује недозвољене полне односе као нешто очаравајуће и пријатно и као знак зрелости, док практично игнорише негативне последице тога (Ефешанима 4:17-19). Интимни односи који се приказују углавном су између особа које нису у браку. У филмовима и на телевизији сексуални односи се често приказују у оквиру успутних, необавезних веза. Обично нема ни срдачности ни узајамног поштовања. Многи су од детињства изложени таквим сценама. Осим тога, постоји јак притисак вршњака да се прилагодимо данашњој попустљивој моралној клими, а они који то не желе понекад су изложени ругању или чак понижавањима (1. Петрова 4:4).

3. Који су неки разлози због којих се многи у свету упуштају у неморал?

3 И унутрашњи притисак нам отежава да останемо морално честити. Јехова је људе створио са сексуалним жељама, а те жеље могу бити прилично јаке. Жеља је у великој мери повезана с тиме о чему размишљамо, а неморал је повезан с размишљањем које није у складу с Јеховиним мислима (Јаков 1:14, 15). На пример, према недавној анкети коју је објавио један британски медицински часопис, многи су почели са сексуалним односима чисто из радозналости, само да би видели како то изгледа. Други су, мислећи да је већина људи њиховог узраста сексуално активна, желели да изгубе невиност. Трећи су пак рекли да су их понела осећања или су „том приликом мало попили“. Ако желимо да угодимо Богу, не смемо тако размишљати. Какво ће нам размишљање помоћи да останемо морално чисти?

Гради јака убеђења

4. Шта морамо радити да бисмо остали морално честити?

4 Да бисмо остали морално честити, морамо схватити да се такво понашање исплати. То је у складу с оним што је Павле написао хришћанима у Риму, наиме: ’Сами испитајте шта је добра и прихватљива и савршена Божја воља‘ (Римљанима 12:2). Схватање да се морална честитост исплати подразумева више од сазнања да Божја Реч осуђује неморал. То подразумева да разумемо због чега се неморал осуђује и које користи имамо ако га избегавамо. У прошлом чланку осмотрили смо неке разлоге за то.

5. Зашто хришћани првенствено желе да остану морално честити?

5 У стварности, најснажнији разлози због којих као хришћани избегавамо сексуални неморал произлазе из нашег односа с Богом. Сазнали смо да он зна шта је за нас најбоље. Љубав према њему помоћи ће нам да мрзимо зло (Псалам 97:10). Од Бога долази „сваки добар дар и сваки савршен поклон“ (Јаков 1:17). Он нас воли. Тиме што смо му послушни, ми показујемо да га волимо и да ценимо све што је учинио за нас (1. Јованова 5:3). Ми никако не желимо да разочарамо Јехову и да му нанесемо бол тако што бисмо прекршили његове праведне заповести (Псалам 78:41). Не желимо да урадимо нешто због чега би други говорили погрдно о његовом светом и праведном начину обожавања (Титу 2:5; 2. Петрова 2:2). Тиме што смо морално честити, ми радујемо Свевишњег (Пословице 27:11).

6. Зашто је корисно да кажемо другима за наша морална мерила?

6 Након што смо решили да останемо морално честити, даљња заштита јесте да то убеђење саопштимо другима. Нека људи знају да си ти слуга Јехове Бога и да си одлучан да се држиш његових високих мерила. Ради се о твом животу, твом телу, твом избору. Шта је на коцки? Твој драгоцени однос с небеским Оцем. Зато јасно кажи да о твојој моралној беспрекорности нема расправе. Буди поносан што представљаш Бога тиме што подупиреш његова начела (Псалам 64:11). Никада се немој стидети да о својим моралним убеђењима разговараш с другима. Кад си отворен, то те може ојачати и заштитити и охрабрити друге да следе твој пример (1. Тимотеју 4:12).

7. Како можемо сачувати решеност да будемо морално честити?

7 Као следеће, кад смо одлучили да се држимо високих моралних мерила и кад смо јасно казали свој став, морамо предузети мере да се држимо те одлуке. Једна могућност да то чинимо јесте да будемо пажљиви кад бирамо пријатеље. „Ко с мудрима иде, тај постаје мудар“, каже Библија. Дружи се с онима који деле твоје моралне вредности; они ће те јачати. Овај стих такође каже: „Али зло пролази ко се с безумнима дружи“ (Пословице 13:20). Колико је год то могуће, избегавај људе који могу ослабити твоју чврсту решеност (1. Коринћанима 15:33).

8. (а) Зашто свој ум треба да хранимо здравим стварима? (б) Шта треба да избегавамо?

8 Надаље, свој ум треба да хранимо оним што је истинито, озбиљно, праведно, честито, допадљиво, о чему се добро говори, што је крепосно и вредно хвале (Филипљанима 4:8). То чинимо тако што бирамо шта ћемо гледати и читати и коју ћемо музику слушати. Казати да неморална литература не утиче штетно исто је што и казати да морална литература не утиче позитивно. Упамти да несавршени људи лако могу пасти у неморал. Зато ће књиге, часописи, филмови и музика који изазивају сексуална осећања довести до неисправних жеља, а ове пак могу на крају водити у грех. Да бисмо остали морално чисти, свој ум морамо пунити мудрошћу од Бога (Јаков 3:17).

Кораци који воде ка неморалу

9-11. Као што је то Соломон испричао, који су кораци постепено одвели једног младића у неморал?

9 Често постоје видљиви кораци који воде ка неморалу. После сваког корака, све је теже вратити се назад. Запази како је то описано у Пословицама 7:6-23. Соломон примећује једног ’безумног младића [„који нема разборито срце“, NW]‘, то јест младића који нема добре мотиве. Тај младић ’пролази улицом покрај ћошка где седи једна од туђинки [блудница], и иде полако ка њеном стану. То беше у сумрак, увече‘. То му је прва грешка. У сумрак га срце не води у било коју улицу, већ у улицу за коју зна да се тамо обично може наћи нека блудница.

10 Затим читамо: „И, гле, приђе к њему жена као блудница одевена, а срца лукава.“ Сад ју је угледао! Могао би да се окрене и оде кући, али сада је то теже него раније, посебно зато што је морално слаб. Она га дохвати и пољуби га. Примивши пољубац, он сада слуша њено заводљиво убеђивање: „Дужна бејах принос захвалности“, каже она. „Свој завет данас већ испуних.“ Принос, то јест жртва захвалности укључивала је месо, брашно, уље и вино (Левитска 19:5, 6; 22:21; Бројеви 15:8-10). Поменувши те ствари, она је можда циљала на то да није била недуховна, а истовремено му је давала до знања да у њеној кући има доста лепих јела и пића. „Дођи“, моли га она, „па да уживамо, и до зоре у љубави да се занесемо!“

11 Није тешко предвидети како се то завршило. „Занесе га глатким уснама својим.“ Он иде за њом до њене куће „као во што на кланицу иде“ и „као птица која на замку налети“. Соломон закључује следећим отрежњавајућим речима: „Не зна да се ради баш о његовој души“ (NW). Ради се о његовом животу, зато што ће „Бог судити блудницима и прељубницима“ (Јеврејима 13:4). Каква снажна лекција и за мушкарце и за жене! Треба да избегавамо и најмањи корак на путу који води до Божјег негодовања.

12. (а) Шта значи да неко ’нема разборито срце‘? (б) Како можемо развијати моралну снагу?

12 Запази да младић из овог извештаја ’није имао разборито срце‘. Овај израз нам говори да његове мисли, жеље, склоности, емоције и циљеви у животу нису били у складу с оним што Бог одобрава. Његова морална слабост довела је до трагичних последица. У овим критичним ’последњим данима‘, потребно је напрезање да бисмо развијали моралну снагу (2. Тимотеју 3:1). Бог чини кораке како би нам помогао. Он се брине да имамо састанке хришћанске скупштине, где нас храбри да идемо исправним путем и где се дружимо с другима који имају исте циљеве као и ми (Јеврејима 10:24, 25). Ту су скупштинске старешине које нас воде и поучавају праведним путевима (Ефешанима 4:11, 12). Имамо Божју Реч Библију која нас усмерава и води (2. Тимотеју 3:16). И увек имамо прилику да се молимо за Божји дух да нам помогне (Матеј 26:41).

Учимо из Давидових греха

13, 14. Како је краљ Давид упао у велики грех?

13 Нажалост, чак и истакнуте Божје слуге понекад почине сексуални неморал. Такав је био краљ Давид, који је деценијама верно служио Јехови. Нема сумње да је он много волео Бога. Ипак, упао је у грех. Као што је то био случај с младићем кога је описао Соломон, и код Давида су постојали кораци који су довели до греха и затим га још више увећали.

14 Давид је тада био средовечан човек, и можда је имао нешто преко 50 година. Са свог крова видео је прелепу Витсавеју како се купа. Распитао се о њој и сазнао ко је. Открио је да њен муж Урија заједно с другима опседа Раву, град Амонаца. Давид је рекао да Витсавеју доведу у његов двор и затим је имао односе с њом. Касније су се ствари искомпликовале — она је схватила да је затруднела с Давидом. Надајући се да ће Урија преноћити са својом женом, Давид му је заповедио да дође из битке. Тако би изгледало да је Урија отац Витсавејиног детета. Али Урија није пошао својој кући. Очајнички желећи да прикрије свој грех, Давид је рекао Урији да се врати на опсаду Раве и послао је писмо заповеднику војске у коме је рекао да тако наместе ситуацију да Урија погине. Тако је Урија изгубио живот, а Давид је оженио његову удовицу пре него што се сазнало да је трудна (2. Самуилова 11:1-27).

15. (а) Како је разоткривен Давидов грех? (б) Како је Давид реаговао на Натанов вешти укор?

15 Изгледало је да је Давидов план да прикрије свој грех успео. Прошли су месеци. Родило се и дете, и то син. Ако је Давид имао овај догађај на уму кад је састављао 32. Псалам, онда је очигледно да га је савест пекла (Псалам 32:3-5). Међутим, грех није био сакривен пред Богом. Библија каже: „Ово што учини Давид не би по вољи Јехови“ (2. Самуилова 11:27). Јехова је послао пророка Натана, који је Давида вешто суочио с оним што је урадио. Давид је сместа признао и преклињао Јехову да му опрости. Због истинског покајања могао је да се помири с Богом (2. Самуилова 12:1-13). Давид се није наљутио због тог укора. Уместо тога, показао је став који је описан у Псалму 141:5: „Нек ме бије праведник; то је милост; нек ме казни; то је мелем за главу моју, глава га моја неће одбацити.“

16. Које је упозорење и савет Соломон дао у погледу преступа?

16 Соломон, други син Давида и Витсавеје, размишљао је о овој мрачној епизоди из живота свог оца. Он је касније написао: „Ко преступе своје крије, тај не напредује, ко их призна и напушта, тај милост добија“ (Пословице 28:13). Ако упаднемо у озбиљан грех, треба да се држимо овог надахнутог савета али и упозорења. Треба да признамо Јехови и обратимо се скупштинским старешинама за помоћ. Једна важна одговорност старешина јесте да онима који су погрешили помажу да се поправе (Јаков 5:14, 15).

Поднети последице греха

17. Од чега нас Јехова не штити премда нам опрашта грехе?

17 Јехова је опростио Давиду. Зашто? Зато што је Давид био човек од интегритета, био је милосрдан према другима и истински се кајао. Међутим, Давид није био поштеђен тешких последица које су уследиле (2. Самуилова 12:9-14). То се дешава и данас. Премда Јехова не наноси зло онима који се кају, он их не штити од природних последица њихових неисправних поступака (Галатима 6:7). Међу последицама сексуалног неморала могу бити развод, нежељена трудноћа, полна болест и губитак поверења и поштовања.

18. (а) Како је, према Павловим речима, требало да Коринћани поступе у случају тешког сексуалног преступа? (б) Како Јехова показује љубав и милосрђе према грешницима?

18 Ако смо ми лично озбиљно погрешили, лако се може десити да будемо обесхрабрени кад сносимо последице својих грешака. Међутим, не смемо дозволити да нас нешто омете у томе да се покајемо и помиримо с Богом. У првом веку Павле је писао Коринћанима да уклоне из скупштине човека који је имао родоскрвну везу (1. Коринћанима 5:1, 13). Кад се тај човек истински покајао, Павле је упутио скупштину: „Треба да му љубазно опростите и утешите га [и] да потврдите своју љубав према њему“ (2. Коринћанима 2:5-8). У овом надахнутом савету можемо видети Јеховину љубав и његово милосрђе према грешницима који се кају. Анђели на небу се радују кад се неки грешник покаје (Лука 15:10).

19. Како нам користи кад смо исправно тужни због свог лошег понашања?

19 Премда смо тужни због свог лошег понашања, жаљење које осећамо може нам помоћи да се ’чувамо како се опет не бисмо подали злу‘ (Јов 36:21). Заиста, горке последице греха треба да нас одврате од тога да поновимо неки преступ. Осим тога, Давид је жалосно искуство које је стекао својим грешним понашањем користио да би посаветовао друге. Рекао је: „Научићу путевима твојим оне што их крше, и грешници ће се к теби обратити“ (Псалам 51:15).

Срећа је резултат служења Јехови

20. Које користи произлазе из слушања Божјих праведних захтева?

20 „Срећни су они који слушају Божју реч и држе је!“ рекао је Исус (Лука 11:28). Послушност Божјим праведним захтевима доноси срећу и данас и у бескрајној будућности. Ако смо до сада били морално чисти, наставимо с тиме тако што ћемо користити све припреме које Јехова чини да би нам помагао. Ако смо починили неморал, охрабримо се сазнањем да је Јехова спреман да опрости онима који се истински кају, и будимо одлучни да никада не поновимо грех (Исаија 55:7).

21. Која нам опомена апостола Петра може помоћи да останемо морално чисти?

21 Овај неправедни свет ће ускоро проћи, заједно са свим својим неморалним ставовима и обичајима. Тиме што смо морално честити, имаћемо користи од сад па заувек. Апостол Петар је написао: „Вољени, будући да очекујете те ствари, дајте све од себе да вас он на крају нађе без мрље и без мане, и у миру... Пошто ово унапред знате, чувајте се да вас с њима не одвуче заблуда људи који пркосе закону, и да не отпаднете од своје постојаности“ (2. Петрова 3:14, 17).

Можеш ли објаснити?

• Зашто може бити тешко да останемо морално чисти?

• Који су неки начини да ојачамо своју решеност да се држимо високих моралних мерила?

• Које поуке можемо извући из грехова младића о коме је писао Соломон?

• Шта у погледу покајања учимо из Давидовог примера?

[Питања за разматрање]

[Слика на 13. страни]

За тебе је заштита кад другима кажеш свој став према моралу

[Слике на странама 16, 17]

Јехова је опростио Давиду зато што се он искрено покајао