Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли молитва ишта помаже?

Да ли молитва ишта помаже?

Да ли молитва ишта помаже?

ПРЕ или касније, готово сви осете потребу да се моле. У ствари, искрено се моле људи скоро свих верских убеђења. На пример, будисти могу и до хиљаду пута дневно понављати молитву „Верујем у Амида Буду“.

С обзиром на проблеме који широм света постоје, да ли је разумно поставити питање: шта људи мисле да ће постићи молитвом? да ли све те молитве ишта помажу?

Зашто се људи моле?

Многи источњаци се моле својим прецима и шинтоистичким или таоистичким боговима. То чине у нади да ће положити испите у школи, имати добру жетву или спречити болести. Будисти мисле да ће својим трудом доћи до просветљења. Хиндуси се за спознање, богатство и заштиту одано моле својим омиљеним боговима и богињама.

Неки католици се надају да ће човечанство имати користи уколико они свој живот проведу као калуђери или калуђерице у затвореним манастирима, то јест самостанима, непрестано се молећи. Изговарајући напамет научене молитве, можда уз употребу бројаница, милиони католика траже наклоност од Марије. У источњачким земљама многи користе точак молитвеник. Протестанти понављају речи Господове молитве, иако могу и спонтано изразити своја осећања Богу. Многи Јевреји преваљују велике раздаљине да би се молили код Западног зида у Јерусалиму, надајући се да ће се храм обновити и да ће доћи нова ера напретка и мира.

Иако се милиони посвећују молитви, људско друштво ипак све више море проблеми као што су сиромаштво, зависности, распад породица, криминал и рат. Да ли се ти људи можда моле на неисправан начин? И с тим у вези, да ли неко уопште слуша молитве?

Да ли ико слуша молитве?

Молитве ништа не помажу уколико их неко не чује. Када се нека особа моли, она очигледно верује да је неко у невидљивом духовном подручју чује. Међутим, молитве се не преносе чисто звучним таласима. Многи сматрају да неко чак може читати мисли онога ко се моли. Ко би то могао да буде?

За научнике је права мистерија сам процес настанка мисли у милијардама неурона који сачињавају мождану кору нашег мозга. Међутим, сасвим је нормално да Онај ко је конструисао тај мозак може и да чита мисли. То није нико други него наш Створитељ Јехова Бог (Псалам 83:19; Откривење 4:11). Молитве треба њему упућивати. Али, да ли Јехова обраћа пажњу на све те молитве?

Да ли су све молитве саслушане?

Древни израелски краљ Давид био је човек молитве. Као надахнути псалмиста, он је певао: „Ти слушаш молитве, к теби свака пут прилази“ (Псалам 65:3). Јехова може да разуме молитве изговорене на било ком од хиљаде језика којима људи говоре. То што ниједан људски ум не може да обради тако много информација не значи да ни Бог не може да поклони своју пажњу онима који му се на прихватљив начин моле.

Међутим, Исус Христ — такође човек молитве — открио је да Богу нису угодне све молитве. Запази шта је рекао о популарном обичају понављања напамет научених молитви. Према католичкој Jerusalem Bible, он је рекао: „Кад се молите, не блебећите као пагани, јер они мисле да ће с много речи бити услишени“ (Матеј 6:7). Не можемо очекивати да ће Јехова услишити молитве које не изражавају наша права осећања.

Наводећи зашто се Богу неке молитве не допадају, једна библијска пословица каже: „Ко одвраћа ухо да не чује закон, и молитва му је оскврњење“ (Пословице 28:9). Једна друга каже: „Бежи Јехова од бездушника, али молитву праведника слуша“ (Пословице 15:29). Када су вође древне Јуде сносиле тешку кривицу, Јехова је изјавио: „Кад ширите руке своје, ја заклањам очи своје од вас; и не слушам када молитве множите, јер су руке ваше пуне крви“ (Исаија 1:1, 15).

Апостол Петар је поменуо нешто друго због чега Бог не би прихватио наше молитве. Он је написао: „Ви мужеви, живите са [својим женама] према спознању, додељујући им част као слабијем, женском суду, јер сте и ви с њима наследници незаслуженог дара живота, да ваше молитве не наиђу на препреку“ (1. Петрова 3:7). Молитве неког мушкарца који се не обазире на овакав савет не би отишле даље од просторије у којој се налази!

Одавде јасно следи да морамо удовољити неким захтевима уколико желимо да нам молитве буду саслушане. Међутим, многи који се моле показују мало интересовања за то да чине оно што Бог захтева од њих. И управо је то разлог због чега велика искреност у молитвама није довела до бољег света.

Шта онда Бог захтева од нас да би саслушао наше молитве? Одговор сигурно има везе са самим разлогом због чега му се и обраћамо. У ствари, уколико желимо да сазнамо да ли молитве ишта помажу, морамо схватити њихову сврху. Зашто нам је Јехова пружио могућност да му се обраћамо?

[Извор слике на 3. страни]

G.P.O., Јерусалим