Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто треба да се молиш?

Зашто треба да се молиш?

Зашто треба да се молиш?

„ТРАЖИТЕ, а ипак не добијате, јер тражите у погрешне сврхе... Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јаков 4:3, 8). Ове речи Исусовог ученика Јакова могу нас прилично подстаћи да размислимо зашто се молимо.

Молитва није само средство путем ког кажемо Богу шта нам треба. У својој чувеној Проповеди на гори, Исус је рекао: „Ваш Отац, зна шта вам треба и пре него што га замолите.“ Али поред овога, Исус је рекао и следеће: „Стално молите, и даће вам се“ (Матеј 6:8; 7:7). Отуда следи да Јехова жели да му кажемо оно што сматрамо да нам је потребно. Али, има још много тога за шта можемо да се молимо.

Прави пријатељи не комуницирају само онда кад им нешто треба. Они су заинтересовани једно за друго, и њихово пријатељство расте док изражавају своја осећања. Слично томе, сврха молитве није само у томе да тражимо да се збрину наше потребе. Она нам пружа могућност да речима искреног предања ојачамо свој однос с Јеховом.

Да, Бог нам је дао предност молитве тако да му се можемо приближити. Међутим, то ће се десити само ако му изражавамо своја лична осећања, а не ако рецитујемо напамет научене молитве. Прави је ужитак разговарати с Јеховом у молитви! Штавише, једна библијска пословица каже: „Угодна му је молитва праведника“ (Пословице 15:8).

„А мени је добро бити близу Бога“, певао је псалмиста Асаф (Псалам 73:28). Али, да бисмо се приближили Богу, морамо чинити више од тога да се само молимо. Запази како то показује наредни извештај:

„Рече му један од [Исусових] ученика: ’Господе, научи нас како да се молимо.‘ “ Исус је у одговору рекао: „Кад се молите, реците: ’Оче, нека се свети име твоје. Нека дође краљевство твоје‘“ (Лука 11:1, 2). Да ли би то била смисаона молитва уколико прво не бисмо сазнали које је Божје име и како ће се оно посветити? И да ли можемо да се молимо у складу с овим Исусовим речима уколико не разумемо шта је Божје Краљевство? Разумевање ових ствари могуће је уколико пажљиво истражимо Библију. Тако стечено знање помоћи ће нам да упознамо Бога и разумемо његове путеве. Надаље, упознавање с Јеховом Богом побудиће у нама осећаје блискости и преданости. То ће нам с друге стране помоћи да му се у молитви много слободније обраћамо.

Молитва може решити проблеме

Развијање блиског односа с Јеховом помоћи ће нам да решимо проблеме. Запази како је то био случај у сваком од следећих примера. Они илуструју како су особе које су се молиле ојачале свој однос с Јеховом.

У Бразилу се једна жена по имену Марија молила Богу за помоћ. У њој се нешто бунило против устаљених норми понашања, а то је делимично било због лицемерства које је видела у друштву. Чак је напустила мужа, децу и дом. Почела је и да се дрогира. Али, када није успела да пронађе срећу, отворила је своје срце Богу и молила се за помоћ.

Ускоро су наишла два Јеховина сведока и Марији оставила једно издање Куле стражаре које је садржавало материјал о томе колико је вредно прихватити Божје вођство. То ју је дирнуло у срце и тог истог дана је почела да проучава Библију с тим Сведоцима. То је на крају довело до побољшања њеног породичног живота. Док је учила о Јехови, желела је да изрази своју љубав према њему. „Променила сам ствари на боље“, рекла је Марија. „Мој муж и породица су испрва негодовали због мог библијског студија. Али, док су посматрали како сам се мењала, почели су да ме подстичу да проучавам.“ Касније је Марија посветила свој живот Слушачу молитве како би му служила.

Иако је Хосе из Боливије имао прелепу жену и успешан посао, ипак је био несрећан. Због једне ванбрачне везе, Хосеа је напустила његова супруга. Много је пио и осећао се бескорисним. Он каже: „Почео сам да се молим свим срцем, питајући шта треба да чиним како бих угодио Богу. Ускоро су Јеховини сведоци дошли и до мог радног места и понудили ми бесплатан кућни библијски студиј, међутим, ја сам их одбио. То се десило три пута. Сваки пут кад сам се молио за помоћ, они би се појавили. На крају сам решио да их следећи пут саслушам. Прочитао сам целу Библију и имао сам много питања, а они су увек имали одговоре који су ме задовољавали. То што сам учио о Јехови дало ми је нови смисао у животу, а моји пријатељи Сведоци били су тако охрабрујући примери! Напустио сам своју девојку и друштво за пијанчење. Није прошло много и поново сам био са својом женом и децом. Крстио сам се почетком 1999.“

Тамара из Италије, имала је проблематичан брак, и зато се молила за мудрост. Имала је агресивну нарав пошто ју је породица тукла и одбацила кад је имала 14 година. Тамара каже: „Пронашла сам Библију и почела да је читам. Једно вече сам прочитала да је ’тражење мудрости као тражење сакривеног блага‘. Молила сам се за ту мудрост (Пословице 2:1-6). Сутрадан ујутро, дошли су Јеховини сведоци. Почела сам с њима да проучавам Библију, али ми је требало доста времена да почнем и да примењујем оно што сам учила. На крају сам одлучила да живим хришћански и крстила сам се. Сада, заједно са мојим мужем, помажем другима да извуку корист из Божје мудрости.“

Беатрис се кретала у високом друштву Каракаса у Венецуели. Међутим, њен брак се распао и она је била утучена. Једном се сва очајна сатима молила. Наредног јутра, на њеним вратима се зачуло звоно. Изнервирана, погледала је кроз шпијунку и видела две особе с ташнама. Правила се да није код куће, али пре него што су отишли, гурнули су кроз врата један штампани листић. „Упознајте своју Библију“, писало је. Да ли је њихова посета можда повезана с молитвама од синоћ? Позвала их је да се врате. Убрзо је проучавала Библију и касније се крстила. Напокон срећна, Беатрис сада поучава друге како да пронађу срећу.

Кармен се молила у погледу своје борбе са сиромаштвом. Имала је десеторо деце и мужа Рафаела који је био пијаница. „Покушавала сам да зарадим тако што сам за друге прала веш“, рекла је Кармен. Али Рафаел је све више пио. „Тек кад смо почели да проучавамо Библију с Јеховиним сведоцима, мој муж је почео да се мења. Сазнали смо за обећање о Краљевству — да ће Јехова ускоро ослободити свет од сиромаштва и тлачења. Најзад су моје молитве Богу биле услишене!“ То што је учио о Јеховиним путевима помогло је Рафаелу да престане пити и да обуче „нову личност“ (Ефешанима 4:24). Он и његова породица могли су да побољшају свој животни стандард. Рафаел каже: „Можда нећемо бити богати, и немамо своју кућу, али имамо оно што нам је потребно за живот и срећни смо.“

Кад све молитве буду услишене

Да ли је молитва ишта помогла овим људима? Свакако да јесте! И да ли си приметио да су у већини случајева њихове молитве биле услишене када им је неко из хришћанске скупштине помогао да се путем проучавања Библије приближе Јехови Богу? (Дела апостолска 9:11).

Дакле, имамо добре разлоге да се молимо. Ускоро ће бити услишена молитва да дође Божје Краљевство и да се на земљи врши његова воља (Матеј 6:10). Кад Бог буде очистио нашу планету од оних који му се противе „земља [ће] бити пуна познања Јехове“ (Исаија 11:9). Тада ће сви који воле Јехову имати „славну слободу Божје деце“ — и њихове ће молитве сигурно бити услишене (Римљанима 8:18-21).

[Слика на 7. страни]

Да ли знаш зашто је потребно да се молимо?