Пређи на садржај

Пређи на садржај

Проповедање о Краљевству на Алтиплану, у Перуу

Проповедање о Краљевству на Алтиплану, у Перуу

Ми смо од оних који имају веру

Проповедање о Краљевству на Алтиплану, у Перуу

ИЗМЕЂУ источног и западног планинског венца Анда — где се Боливија и Перу дотичу — лежи Алтиплано. Његово име значи „висока равница“ или „висораван“. Већим делом лежи у Боливији.

Алтиплано је 100 километара широк и преко 1 000 километара дуг, а налази се отприлике на 3 700 метара надморске висине. Када авионом летите из приморског града Лиме, главног града Перуа, прелазите преко снегом прекривеног Ел Мистија, вулкана који се кроз облаке пружа до надморске висине од 5 822 метра. Врхови Невадо Ампато и Невадо Коропуна прекривени снегом уздижу се до висине од преко 6 000 метара. А онда се изненада укаже на видику пространа висораван — јужни део Алтиплана који припада Перуу.

Главни град перуанског Алтиплана је Пуно, смештен на северозападном крају језера Титикака, пловног језера с највећом надморском висином. Ова област се налази на надморској висини већој од 3 километра, тако да мало потраје док се посетиоци прилагоде разређеном ваздуху. Поред језера Титикака живе Кечуа и Ајмара Индијанци. Могу се видети како обучени у одећу јарко црвене, зелене или плаве боје раде на својим чакрасима, то јест малим фармама. Иако је главни језик Перуа шпански, на Алтиплану се говоре и језици кечуа и ајмара.

Предвођење у делу проповедања

Недавно су многи од ових понизних и марљивих људи, који говоре кечуа и ајмара, дошли до тачног спознања о библијској истини. Разлог је првенствено у томе што је Јехова богато благословио ревност пуновремених објавитеља Краљевства који служе као специјални пионири.

На пример, специјални пионири Хосе и Силвија били су додељени у град Путина, око 50 километара од језера Титикака. За два месеца Силвија је водила 16 кућних библијских студија, а Хосе 14. За само шест месеци број скупштинских објавитеља је порастао са 23 на 41. У међувремену се посећеност на састанцима повећала са 48 на чак 132.

„Када смо у овим изолованим заједницама започели са скупштинским састанцима“, каже Хосе, „увидели смо да је практично да почнемо са састанком за јавност и скупштинским студијем књиге. То новима олакшава да почну да долазе на састанке.“

Две сестре — једна је пионир — прве су донеле добру вест у изоловану заједницу Муњани, око 20 километра од Путине. Ту су почеле библијски студиј с једним слепим човеком по имену Лусио. a Он је позвао свог брата Мигела, несвештеничког католичког мисионара и управитеља заједнице са оближњег подручја. Када је неки пријатељ питао Мигела зашто одлази у Муњани сваке седмице, он је одговорио да тамо одлази да би учио о Јехови и његовој Речи. Затим је уследило питање: „Зашто не проучавамо Библију овде?“ Због интереса који су људи у Мигеловој заједници показали, Сведоци су уредили да се тамо држе састанци.

Мигел је почео да преноси другима оно што је научио. Али шта је с његовим положајем несвештеничког католичког мисионара и заменика управитеља? На састанку у сали заједнице објавио је да напушта место католичког мисионара. Да ли ће друга особа бити именована? Неко у публици је рекао: „Зашто нам је потребан други мисионар када учимо истину?“ Наравно, ово се односило на то што су учили с Јеховиним сведоцима. Друга особа је додала: „Не слажемо се да само ти иступиш. Зашто сви не иступимо?“ Тада су сви у публици у један глас рекли: „Сви иступамо!“

Убрзо након тога, на састанку заједнице говорило се о идолима и крсту. Један човек је замолио да сви прочитају Поновљене законе 7:25, где каже: „Огњем ћеш резане богове њихове спалити. На сребро и на злато што је на њима нећеш се полакомити, и нећеш их за себе узети, да ти не буду замка, јер је то гадно пред Јеховом, Богом својим.“

Човек је затим рекао да дигну руку сви који су за то да се спале идоли. Истог часа су се подигле све руке (Дела апостолска 19:19, 20). Сада од 25 породица у овој заједници 23 проучава Божју Реч. Две особе служе као некрштени објавитељи, а пет парова планира да легализује свој брак да би били чисти пред Јеховом (Титу 3:1 Јеврејима 13:4).

Поучавање са касета

Пошто је писменост на Алтиплану слаба, видео и аудио касете Watch Towera од велике су помоћи — чак и за вођење библијских студија. Уз помоћ једне аудио касете, једна специјална пионирка Дора водила је студиј с брошуром Шта Бог захтева од нас? Након што би одслушали један одломак, она би студенту поставила питање за управо одслушан материјал.

Локална радио станица редовно преноси сегменте из брошуре Захтеви на кечуа језику. То исто ради са деловима Пробудите се! на шпанском. Тако многи људи препознају поруку Краљевства и желе да науче више када Јеховини сведоци дођу код њих.

Алтиплано је уопштено гледано далеко од очију света, али не и од Божјег погледа. Захваљујући Јеховиној љубави према човечанству, многи људи који живе високо на андском Алтиплану постају део мноштва које слави његов славни дом правог обожавања (Агеј 2:7).

[Фуснота]

a У овом чланку су нека имена промењена.