Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова даје снагу уморноме

Јехова даје снагу уморноме

Јехова даје снагу уморноме

„[Јехова] уморном снагу даје и сусталом живот крепи“ (ИСАИЈА 40:29).

1. Опиши каква енергија пребива у стварима које је створио Бог.

 ЈЕХОВА има неограничену моћ. И каква само динамична енергија пребива у стварима које је створио! Сићушни атом — основни градивни елемент свих ствари — толико је мали да једна једина кап воде садржи сто трилиона атома. a Сав живот на нашој планети зависи од енергије коју стварају атомске реакције на Сунцу. Али колико је соларне енергије потребно да би се подржавао живот на Земљи? Земља прима само неколико милијардитих делова енергије коју производи Сунце. Па ипак, „и тај веома мали део сунчеве енергије који пада на Земљу... отприлике је 100 000 пута већи од све енергије коју користи целокупна светска индустрија“, каже математичар сер Фред Хојл у својој књизи Astronomy.

2. Шта у суштини Исаија 40:26 говори о Јеховиној моћи?

2 Било да размишљамо о атому или нашу пажњу посвећујемо огромном свемиру, очарани смо Јеховином моћи која улива страхопоштовање. Није ни чудо што је могао да каже: „Подигните очи своје и гледајте! Ко је све то створио? Ко ли војску води њихову? Он свакога по имену зове и с велике силе и моћи његове ни једно не изостаје“ (Исаија 40:26). Да, Јехова има ’велику силу‘ и он је Извор „моћи“ коју је користио да би цео свемир довео у постојање.

Потребно је више од обичне моћи

3, 4. (а) Који су неки чиниоци који могу да нас уморе? (б) Које питање треба да размотримо?

3 За разлику од Бога који нема ограничења у моћи, људи се умарају. Где год ишли, видимо уморне људе. Они устају уморни, иду на посао или у школу уморни, долазе кући уморни и иду у кревет не само уморни већ исцрпљени. Некима је жеља да оду негде и имају тај толико жељени одмор. Као Јеховине слуге, и ми се такође умарамо, јер наш живот преданости Богу захтева снажно напрезање (Марко 6:30, 31; Лука 13:24; 1. Тимотеју 4:8). Постоје и многи други чиниоци који црпу нашу снагу.

4 То што смо хришћани не значи да смо имуни на проблеме које мање-више сви имају (Јов 14:1). Болести, финансијски проблеми и друге тешкоће које су уобичајене у животу могу довести до обесхрабрења, што нас чини малодушнима. Осим ових изазова постоје и кушње које се нарочито односе на оне који су прогањани због праведности (2. Тимотеју 3:12; 1. Петрова 3:14). Због свакодневних притисака од света и противљења нашем делу проповедања о Краљевству, неки од нас могу бити толико уморни да осећају као да успоравају у Јеховиној служби. Надаље, покушавајући да сломи наш интегритет према Богу, Сатана Ђаво користи сва расположива средства. Како онда можемо добити духовну снагу неопходну да се не бисмо уморили и одустали?

5. Зашто је потребно више од људске снаге да би се наставило с хришћанском службом?

5 Да бисмо добили духовну снагу, морамо се ослонити на Јехову, свемоћног Створитеља. Апостол Павле је истакао да хришћанска служба захтева више од обичне снаге несавршених људи. Он је написао: „Међутим, ово благо имамо у земљаним посудама, да би снага која надилази уобичајену била од Бога, а не од нас“ (2. Коринћанима 4:7). Помазани хришћани врше „службу помирења“ уз подршку својих другова који имају земаљску наду (2. Коринћанима 5:18; Јован 10:16; Откривење 7:9). Пошто ми несавршени људи вршимо Божје дело упркос противљењу, не можемо то обавити само сопственом снагом. Јехова нам помаже својим светим духом и на тај начин наша слабост велича његову моћ. И како смо утешени уверењем да ће ’Јехова подржавати праведне‘! (Псалам 37:17).

’С Јеховом смо јаки‘

6. Како нас Писмо уверава да је Јехова наш Извор снаге?

6 Наш небески Отац поседује ’велику силу‘ и може лако и нас да ојача. У ствари, нама је речено: „[Јехова] уморном снагу даје и сусталом живот крепи; деца се уморе и сустају, а и младићи посрћу; али који се у Јехову уздају понављају снагу своју; ко орлови подигну се, залете се, не сустају, ходе и не уморе се“ (Исаија 40:29-31). Због све већих притисака, понекад се осећамо попут исцрпљеног тркача који више не може да стоји на ногама. Али у трци за живот циљ се налази управо пред нама и не смемо одустати (2. Летописа 29:11). Ђаво наш Непријатељ тумара наоколо „као ричући лав“ и жели да нас заустави (1. Петрова 5:8). Сетимо се да је ’Јехова наш штит и наша снага‘, и он чини обилне припреме да би ’уморном дао снаге‘ (Псалам 28:7).

7, 8. Који докази постоје да је Јехова ојачао Давида, Авакума и Павла?

7 Јехова је Давиду дао неопходну снагу да би истрајао упркос великим препрекама. С потпуном вером и поуздањем, Давид је стога написао: „С Богом ћемо јаки бити. Прегазиће он душмане наше“ (Псалам 60:14). Јехова је и Авакуму дао снаге тако да је као пророк могао испунити свој задатак. У Авакуму 3:19 он каже: „Јехова је, Вечни је снага моја, он ми даје ноге као у јелена, и води ме по висинама мојим.“ Такође је пажње вредан пример Павла који је написао: „За све имам снаге уз помоћ [Бога] који ми даје моћ“ (Филипљанима 4:13).

8 Попут Давида, Авакума и Павла, треба да показујемо веру у Божју способност да нас ојача и у његову моћ да нас спасе. Пошто смо свесни да је Суверени Господ Јехова Извор снаге, осмотримо сада неке начине на које можемо добити духовну снагу од припрема које Бог у изобиљу чини.

Духовне припреме које нас јачају

9. Какву улогу имају хришћанске публикације у нашој духовној исхрани?

9 Марљиво проучавање Писма помоћу хришћанских публикација може нас ојачати и окрепити. Псалмиста је певао: „Блажен човек... [коме] закон Јеховин омиле и дан и ноћ о закону Јеховином мисли. Он је као дрво сађено крај воде живе, које род свој даје кад му време дође, коме лист не вене, и што год уради све му од руке иде“ (Псалам 1:1-3). Као што морамо јести да бисмо одржавали физичку снагу, тако и да бисмо одржавали своју духовну снагу треба да се хранимо духовном храном коју нам Бог обезбеђује преко своје Речи и хришћанских публикација. Зато су смисаон студиј и медитација од суштинске важности.

10. Када можемо пронаћи времена за проучавање и медитирање?

10 Заиста је награђујуће медитирати о ’дубоким стварима Божјим‘ (1. Коринћанима 2:10). Али када можемо пронаћи времена за медитацију? Аврахамов син Исак је ’увече излазио у поље да се Богу моли [„медитира“, NW]‘ (Постање 24:63-67). Псалмиста Давид је у ’несаним ноћима размишљао [„медитирао“, NW] о Богу‘ (Псалам 63:7). Можемо проучавати Божју Реч и медитирати о њој ујутро, увече или ноћу — заиста, у било које време. Такво проучавање и медитирање води до још једне Јеховине припреме која нас духовно јача — до молитве.

11. Зашто редовној молитви треба да припишемо велику важност?

11 Редовна молитва Богу помаже да будемо ојачани. Зато ’устрајмо у молитви‘ (Римљанима 12:12). Понекад је неопходно да упутимо неку специфичну молбу за мудрост и снагу да бисмо надвладали одређену кушњу (Јаков 1:5-8). Захваљујмо Богу и хвалимо га када запазимо да се спроводе његове намере или када видимо да нас је ојачао да бисмо наставили да му служимо (Филипљанима 4:6, 7). Ако у молитви останемо близу Јехове, он нас никада неће напустити. „Гле“, певао је Давид, „Бог је помоћ моја“ (Псалам 54:6).

12. Зашто треба да молимо Бога за његов свети дух?

12 Наш небески Отац нас крепи и даје нам снагу помоћу свог светог духа, или активне силе. Павле је написао: „Савијам своја колена пред Оцем... да вам по богатству своје славе да̂ да у свом унутрашњем човеку ојачате снагом посредством његовог духа“ (Ефешанима 3:14-16). Треба да се молимо за свети дух, имајући поверења да ће нам га Јехова дати. Исус је овако резоновао: Ако дете тражи рибу, хоће ли му отац који га воли дати змију? Наравно да неће. Стога је закључио: „Ако ви, иако сте [грешни и стога мање-више] зли, знате да дајете својој деци добре дарове, колико ће више Отац, који је на небу, дати светог духа онима који га моле!“ (Лука 11:11-13). Молимо се с таквим поуздањем и увек се сетимо да верне Божје слуге могу бити ’ојачане‘ снагом посредством његовог духа.

Скупштина је помоћ која јача

13. Како треба да гледамо на хришћанске састанке?

13 Јехова нас крепи преко састанака хришћанске скупштине. Исус је рекао: „Јер где су двојица или тројица сакупљени у моје име, онде сам и ја међу њима“ (Матеј 18:20). Приликом давања тог обећања Исус је говорио о стварима које су захтевале пажњу оних који предводе у скупштини (Матеј 18:15-19). Међутим, његове речи се у начелу примењују на све наше састанке, веће скупове и конгресе, који започињу и завршавају молитвом у његово име (Јован 14:14). Дакле, предност је присуствовати таквим хришћанским скуповима, било да је присутна неколицина или су присутне хиљаде људи. Зато показујмо захвалност за такве прилике које су обликоване да нас духовно ојачају и да нас подстичу на љубав и добра дела (Јеврејима 10:24, 25).

14. Које користи имамо од труда хришћанских старешина?

14 Хришћанске старешине пружају духовну помоћ и охрабрење (1. Петрова 5:2, 3). Павле је помагао и храбрио скупштине у којима је служио, као што то данас чине покрајински надгледници. У ствари, он је жудео за тиме да буде са сухришћанима како би постојала изграђујућа размена охрабрења (Дела апостолска 14:19-22; Римљанима 1:11, 12). Увек показујмо цењење према локалним старешинама и другим хришћанским надгледницима, који играју важну улогу у томе да будемо духовно ојачани.

15. Како суверници у нашој скупштини показују да су „помоћ која јача“?

15 Сухришћани који сачињавају нашу скупштину могу бити „помоћ која јача“ (Колошанима 4:10, 11). Као ’пријатељи‘, они нам могу помоћи у време невоље (Пословице 17:17). На пример, када је 1945. године 220 Божјих слугу под нацистичком стражом било поведено из концентрационог логора Заксенхаузен, суочили су се с путем дугим 200 километара. Ишли су у групи, а јачи су гурали оне најслабије у неколико малих колица. Шта је био резултат? У маршу смрти у ком је живот изгубило више од 10 000 логораша, није умро ниједан Јеховин сведок. Такви извештаји који се појављују у публикацијама Јеховиних сведока укључујући и Годишњак Јеховиних сведока и књигу Jehovah’s Witnesses — Proclaimers of God’s Kingdom, доказују да Бог даје снагу свом народу тако да они не одустају (Галатима 6:9). b

Ојачани нашом службом на терену

16. Како нас редовно учешће у служби духовно јача?

16 Редовно учешће у делу проповедања о Краљевству јача нас духовно. Таква активност нам помаже да се усредсредимо на Божје Краљевство и да у виду имамо вечност и њене благословене изгледе (Јуда 20, 21). Обећања на темељу Писма о којима говоримо у нашој служби дају нам наду и могу учинити да будемо одлучни као што је био пророк Михеј који је рекао: „Ићи ћемо ми у име Јехове, Бога свога, увек и довека“ (Михеј 4:5).

17. Какви се предлози нуде за кућне библијске студије?

17 Што више користимо Писмо у поучавању других наш однос с Јеховом постаје јачи. На пример, када водимо кућне библијске студије помоћу књиге Спознање које води до вечног живота, мудро је да прочитамо и размотримо приличан број наведених стихова. То помаже студенту и јача наше духовно разумевање. Ако студент има потешкоћа у разумевању неког библијског појма или илустрације, једно поглавље у књизи Спознање може се обрадити из више пута. Колико нам је драго што се добро припремамо и додатно се напрежемо да бисмо другима помогли да се приближе Богу!

18. Илуструј на који се начин књига Спознање делотворно користи?

18 Сваке године, књига Спознање се делотворно користи да би се хиљадама људи од којих многи немају никакво библијско образовање помогло да постану Јеховине предане слуге. На пример, када је био дете, један хиндус је на Шри Ланки случајно чуо како једна Сведокиња говори о Рају. Неколико година касније он јој је пришао и ускоро је њен муж започео библијски студиј с њим. У ствари, овај младић је свакодневно долазио да проучава и тако су књигу Спознање обрадили за релативно кратко време. Почео је да посећује све састанке, прекинуо је везе са својом бившом религијом и постао објавитељ Краљевства. Када се крстио, већ је водио кућни библијски студиј с једним познаником.

19. У шта можемо бити сигурни ако најпре тражимо Краљевство?

19 Ако најпре тражимо Краљевство, то ће нам донети радост која нас јача (Матеј 6:33). Иако доживљавамо разне кушње, ми и даље с радошћу и с ревношћу објављујемо добру вест (Титу 2:14). Многи од нас удовољавају захтевима за пуновремену пионирску службу, а неки служе где је већа потреба за јеванђелизаторима. Било да на овај или онај начин радосно унапређујемо интересе Краљевства, уверени смо да Јехова неће заборавити наш рад и љубав коју показујемо према његовом имену (Јеврејима 6:10-12).

Настави у Јеховиној сили

20. Како можемо показати да се за снагу ослањамо на Јехову?

20 На све могуће начине показујмо да се уздамо у Јехову и да се ослањамо на њега да ће нам дати снаге. Ми то можемо учинити тако што се у потпуности служимо духовним припремама које он чини преко ’верног роба‘ (Матеј 24:45). Лични и скупштински студиј Божје Речи помоћу хришћанских публикација, срдачна молитва, духовна помоћ старешина, добар пример верних суверника и редовно учешће у служби, све то спада у припреме које јачају наш однос с Јеховом и дају нам снагу да наставимо да вршимо његову свету службу.

21. Како су апостоли Петар и Павле изразили потребу за снагом од Бога?

21 Упркос нашој слабости, Јехова ће нас ојачати да вршимо његову вољу ако се за помоћ ослонимо на њега. Свестан потребе за таквом помоћи, апостол Петар је написао: „Ако неко служи, нека служи као онај ко зависи од снаге коју даје Бог“ (1. Петрова 4:11). И Павле је показао да се ослања на снагу дату од Бога када је рекао: „Налазим задовољство у слабостима, у увредама, у оскудицама, у прогонствима и потешкоћама за Христа. Јер кад сам слаб, онда сам силан“ (2. Коринћанима 12:10). Показујмо исто такво уверење и прославимо Сувереног Господа Јехову који даје снагу уморноме (Исаија 12:2).

[Фусноте]

a Овај број представља цифру у којој иза 1 следи 20 нула.

b Објавили Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.

Како би одговорио?

• Зашто је Јеховином народу потребно више од обичне снаге?

• Како Писмо показује да Бог даје снагу својим слугама?

• Које су неке од духовних припрема које је Јехова начинио да би нас ојачао?

• Како можемо показати да се за снагу ослањамо на Бога?

[Питања за разматрање]

[Слика на 12. страни]

Наш однос с Јеховом јача када у поучавању других користимо Библију