Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова свом народу пружа место починка

Јехова свом народу пружа место починка

Извештај објавитеља Краљевства

Јехова свом народу пружа место починка

ЈЕДНО место за починак у хладу на неком планинском путу јесте најугоднији призор за неког исцрпљеног путника. У Непалу се таква места зову чаутаре. Типична чаутара може бити смештена поред бујног стабла смокве, на неком сеновитом месту за седење и одмор. Подизање чаутаре је добротворно дело и већина добротвора остаје анонимна.

Искуства из Непала показују како је Јехова Бог постао Извор радости и духовног освежења за многе исцрпљене „путнике“ у овом систему ствари (Псалам 23:2, NW).

• Лил Кумари живи у прелепом граду Покара, с прекрасним погледом на Хималаје под снежном капом. Али, забринута због финансијске ситуације у породици, Лил Кумари је мало тога очекивала од живота. Када ју је посетила једна Јеховина сведокиња, дирнула ју је светла библијска нада и одмах је затражила кућни библијски студиј.

Иако је Лил Кумари уживала у студију, због јаког противљења породице није јој било лако да настави. Али није одустала. Редовно је присуствовала хришћанским састанцима и примењивала оно што је учила, нарочито подложност мужу. Због тога су њени супруг и мајка увидели да је њен библијски студиј користан за целу породицу.

Њен супруг и још многи рођаци сада проучавају Божју Реч. На недавном конгресу одржаном у Покари, Лил Кумари је уживала у програму заједно с још 15 рођака. Она каже: „Мој дом је постао мирно место зато што је наша породица сада уједињена у правом обожавању и ја сам пронашла прави душевни мир.“

• Иако је кастинска дискриминација незаконита у Непалу, она још увек има снажан утицај на начин живота људи. Зато су многи заинтересовани за то шта Библија има да каже о једнакости и непристраности. Сазнање да „Бог није пристран“ умногоме је променило живот Сураје Маје и њене породице (Дела апостолска 10:34).

Сураја Маја је била потресена неправдом кастинске дискриминације и бременом дубоко укорењених традиција и обичаја. Као веома побожна жена, Сураја Маја се годинама молила својим идолским боговима за помоћ. Али њене молитве нису биле услишене. Једног дана када је вапила за помоћ, њена шестогодишња унука Бабита јој је пришла и упитала је: „Зашто тражиш помоћ од идола који не могу ништа да учине?“

Испоставило се да је Бабитина мајка проучавала Библију с Јеховиним сведоцима. Бабита је сва срећна позвала своју баку на један хришћански састанак. Након што је присуствовала, Сураја Маја је била изненађена како људи различитих касти без предрасуда уживају у заједничком друштву. Одмах је затражила кућни библијски студиј. Иако су је комшије због тога избегавале, она се није обесхрабрила; нити ју је ограничена писменост спречавала у духовном напретку.

Прошло је осам година и шест чланова њене породице, укључујући и њеног супруга и троје деце, постали су Јеховини сведоци. Сураја Маја је сада пуновремени слуга, то јест општи пионир, који радосно помаже другима да скину своја тешка бремена на правом месту за починак, које само Јехова може да обезбеди.