Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библија — приручник за живот

Библија — приручник за живот

Библија — приручник за живот

„БОЖЈА РЕЧ је жива и има моћ и оштрија је од сваког двосеклог мача... и може разабрати помисли и намере срца“ (Јеврејима 4:12). Овај опис шта Божја реч може постићи засигурно карактерише Библију као нешто много више од неке добре књиге.

„Њена порука је толико битна за наш живот колико и удах ваздуха“, кратко је изнео један писац религиозних тема. Затим је додао: „Када узмете у обзир нашу данашњу чежњу и потребу за излечењем, и кад у том светлу читате Библију, онда следе задивљујући резултати.“ Попут светиљке која горући даје блистави сјај, тако и Библија расветљава многа сложена питања и проблеме савременог живота (Псалам 119:105).

Заиста, мудрост изражена у Библији има моћ да обликује наше размишљање, да нам помогне у решавању проблема, да побољша квалитет нашег живота и да нас опреми да се боримо са ситуацијама које не можемо променити. И што је најважније, Библија нам омогућава да упознамо и заволимо Бога.

Књига која даје смисао

Аутор Библије Јехова Бог ’види све наше путеве‘. Он боље од нас самих познаје наше физичке, емоционалне и духовне потребе (Псалам 139:1-3). Он је промишљено поставио границе људском понашању (Михеј 6:8). Стога има смисла да се потрудимо да разумемо те границе и смернице, и да научимо живети у складу с њима. Срећан је човек ’коме је закон Јеховин омилео‘, каже псалмиста. „Што год уради све му од руке иде“ (Псалам 1:1-3). Оваква могућност сигурно завређује наше испитивање.

Морис је пензионисани учитељ који је одувек сматрао да Библија донекле има историјску и литерарну вредност. Међутим, био је скептичан што се тиче њеног божанског надахнућа. Након што је саслушао објашњење зашто је Бог људима дао своју писану Реч, Морис је истражио различита библијска пророчанства. Док је био младић учио је древну историју, књижевност, природне науке и географију. Он признаје да је био и сувише мудар у својим очима да би видео бројне примере који подупиру аутентичност Библије. „Био сам ухваћен у слепу трку за удобностима, богатством и животним ужицима. Нажалост, остао сам неинформисан и неук што се тиче лепоте и веродостојности најбоље књиге која је икад написана.“

Алудирајући на извештај о Исусовом појављивању апостолу Томи, Морис, сада у својим 70-им, с пуно цењења каже: „Моја рука је вођена до ’ране која крвари‘, што је из мог ума заувек уклонило сваку сумњу у то да је Библија сушта истина“ (Јован 20:24-29). Као што је апостол Павле исправно рекао, Библија разоткрива намере срца и даје смисао животу. Она је одиста приручник за живот.

Даје стабилност животу пуном брига

Библија такође пружа савет који људима помаже да се ослободе лоших навика. Данијел је савладао нечисту навику пушења, и такође је престао да иде на дивље журке и да се опија (Римљанима 13:13; 2. Коринћанима 7:1; Галатима 5:19-21). Реално гледано, да би се искорениле такве навике и обукла ’нова личност‘ потребно је уложити свесрдан напор (Ефешанима 4:22-24). „С обзиром да смо тако несавршени“, каже Данијел, „то је био прави изазов.“ Па ипак, он је успео. Сада свакодневно чита Библију и то га држи близу Јехове.

Док је растао, Данијел је увек имао дубоко поштовање према Библији — иако је никада није читао — и сваке вечери се молио Богу. Ипак, нешто је недостајало. Срећа му је некако измицала. Преломна тачка била је када је у Библији први пут угледао Божје име (Излазак 6:3; Псалам 83:19). Након тога је у молитви користио Јеховино име и његове молитве су постале много личније. „Јехова ми је постао најблискија особа и још увек је мој најбољи пријатељ.“

Пре него што је учио о Библији, Данијелу је будућност изгледала црно. „Није потребно много мудровања па да човек схвати шта се у свету догађа“, каже он. „Био сам преплашен и увек сам гледао да будем нечим запослен како не бих мислио на то.“ А онда је сазнао да ће Бог за све утврдити правду на једној очишћеној земљи где ће послушни људи уживати у вечном миру и срећи (Псалам 37:10, 11; Данило 2:44; Откривење 21:3, 4). Сада Данијел има сигурну наду. Овај стабилизујући утицај Библије помаже му да задржи позитиван поглед на живот.

Помоћ у превазилажењу емоционалних проблема

Џорџ је имао седам година када му је умрла мајка. Плашио се ноћу да оде на спавање, јер није знао да ли ће се сутрадан пробудити. Онда је прочитао оно што је Исус рекао о смрти и ускрсењу: „Долази час у који ће сви који су у спомен-гробовима чути [Исусов] глас и изаћи ће.“ Такође су га дирнуле и следеће Исусове речи: „Ја сам ускрсење и живот. Ко исказује веру у мене, ако и умре, оживеће“ (Јован 5:28, 29; 11:25). Ове мисли су звучале разумно, логично и утешно. „Та истина“, каже Џорџ, „не само што прија уму већ и дира у срце.“

И раније поменути Данијел је имао неке страхове. Његова мајка није могла сама да га одгаја тако да је био у многим хранитељским породицама. Увек се осећао као неки вишак и жудео је за сигурношћу која влада у породици пуној љубави. На крају је путем проучавања Библије пронашао оно што је тражио. Данијел се прикључио хришћанској скупштини Јеховиних сведока и постао део једне духовне породице у којој има осећај да га други прихватају и воле. Заиста, Библија је корисна зато што је практична и што емоционално испуњава.

Запамти, Јехова види шта је у нашем срцу и зна за чим тежимо. Бог „срца испитује“ и даје „свакоме по његовим путевима“ (Пословице 21:2; Јеремија 17:10).

Практичан савет за породични живот

Библија пружа практичан савет и када су у питању међуљудски односи. Џорџ каже: „Лични сукоби и неспоразуми спадају у најстресније животне ситуације.“ Како се он бори с њима? „Кад осетим да неко има нешто против мене онда применим јасан савет из Матеја 5:23, 24: ’Помири се са својим братом.‘ Та једноставна чињеница да могу поразговарати о сукобу доводи до резултата. Могу да осетим мир Божји о ком говори Библија. То заиста функционише. И веома је практично“ (Филипљанима 4:6, 7).

Кад муж и жена имају размирице, онда обоје треба да буду ’брзи да чују, спори да говоре, спори на гнев‘ (Јаков 1:19). Овакав савет побољшава комуникацију. Џорџ додаје: „Када примењујем савет да волим своју супругу као што волим самог себе и да се онда тако и опходим с њом, одмах видим резултате. Њој је лакше да ме поштује“ (Ефешанима 5:28-33). Да, Библија нас учи како да препознамо своје несавршености и да се боримо против њих, као и то како да се успешно носимо с несавршеношћу других.

Савет који траје

Мудри краљ Соломон је рекао: „Свим се срцем својим уздај у Јехову а на своју мисао немој се ослањати. Познај га на свима путевима својим, и он ће ти стазе твоје уравнити“ (Пословице 3:5, 6). Како су само једноставне, а ипак дубоке ове речи!

Библија је сила која покреће на добро. Она омогућује онима који воле Бога да ускладе свој живот с његовом вољом и да проналазе срећу у ’хођењу по закону Јеховином‘ (Псалам 119:1). Без обзира на наше околности, Библија садржи вођство и савет који нам је потребан (Исаија 48:17, 18). Свакодневно је читај, медитирај о ономе што читаш и онда то примењуј. То ће ти одржати бистар ум и бићеш усредсређен на ствари које су чисте и здраве (Филипљанима 4:8, 9). Научићеш не само то како да живиш и уживаш у животу већ и како да волиш Створитеља живота.

А ако то будеш чинио, онда ће Библија за тебе постати — као што је постала и за милионе других — много више од добре књиге. Она ће се доиста показати као приручник за живот!

[Слика на 6. страни]

Библија може ојачати твоју решеност да савладаш штетне навике

[Слика на 7. страни]

Библија те учи како да се приближиш Богу